Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

0
1 godz 11 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

430  g
1/2 małej dyni hokkaido
150  g
2 Małe ziemniaki
1 
Szalotki
1 
Laska wanilii
750  ml
Woda
1  szklanka
Śmietana 30%
trochę
Wiórki kokosowe
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1  szczypta
Ostra papryka do smaku
1  łyżeczka
Masło klarowane
1  szczypta
Cukier do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.36 g
Węglowodany
26.92 g
Tłuszcze
27.3 g
Wartość energetyczna
365.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

71 min
Krok 1
5 min
Dynię kroimy na pół i usuwamy środek z nasionami. Wykorzystamy jedną połówkę (430 g) i kroimy ją na małe kawałki razem ze skórką.
Krok 2
20 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z dynią, zalewamy wywarem i gotujemy około 15 minut.
Krok 3
6 min
Szalotkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na łyżeczce masła klarowanego.
Krok 4
3 min
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy małe ziarenka, które dodajemy do gotującej się zupy razem z podsmażoną szalotką.
Krok 5
15 min
Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
Krok 6
3 min
Pod koniec doprawiamy do smaku solą, papryką, pieprzem oraz odrobiną cukru.
Krok 7
5 min
Gotową zupę krem z dyni miksujemy blenderem.
Krok 8
5 min
Wiórki kokosowe przesypujemy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i trzymamy aż lekko się przyrumienią, co jakiś czas mieszając.
Krok 9
6 min
Śmietanę ubijamy na sztywno (można dodać do niej nieco cukru pudru).
Krok 10
3 min
Porcję zupy z dyni podajemy z kleksem z bitej śmietany i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

Krok 1 z 10

Dynię kroimy na pół i usuwamy środek z nasionami. Wykorzystamy jedną połówkę (430 g) i kroimy ją na małe kawałki razem ze skórką.

Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

Krok 2 z 10

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z dynią, zalewamy wywarem i gotujemy około 15 minut.

Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

Krok 3 z 10

Szalotkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na łyżeczce masła klarowanego.

Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

Krok 4 z 10

Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy małe ziarenka, które dodajemy do gotującej się zupy razem z podsmażoną szalotką.

Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

Krok 5 z 10

Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.

Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

Krok 6 z 10

Pod koniec doprawiamy do smaku solą, papryką, pieprzem oraz odrobiną cukru.

Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

Krok 7 z 10

Gotową zupę krem z dyni miksujemy blenderem.

Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

Krok 8 z 10

Wiórki kokosowe przesypujemy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i trzymamy aż lekko się przyrumienią, co jakiś czas mieszając.

Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

Krok 9 z 10

Śmietanę ubijamy na sztywno (można dodać do niej nieco cukru pudru).

Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

Krok 10 z 10

Porcję zupy z dyni podajemy z kleksem z bitej śmietany i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Absolutną królową jesieni jest u mnie dynia, a zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi to słodka wersja popularnej zupy dyniowej – z delikatną nutką waniliową, chmurką ze śmietanki i pysznymi wiórkami kokosowymi.

Ta wersja zupy dyniowej z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, ponieważ wybrałam do niej popularną ostatnio dynię hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki. Wszystkie składniki ugotowałam w wywarze warzywnym, ale jeśli szukacie też innych sposobów na przygotowanie dyni do zupy to polecam porady Agatki: klik. W efekcie powstała zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi – krem o konsystencji gęstej śmietany. Zwykle nie przepadam za zbyt gęstymi zupami, ale jeśli wy takie wolicie, wystarczy zmniejszyć ilość wywaru lub dodać więcej dyni i ziemniaków.

(z podanych składników można przygotować około 2-3 porcje zupy)

Wielbicielom zupy dyniowej polecam też :
Zupę krem z dyni z pestkami
Zupę warzywną z dynią
Zupę z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią
Pikantną zupę dyniową z czarnuszką

Zupa krem z dyni będzie też świetnie smakować podana z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzaneczkami lub z chrupiącymi chipsami warzywnymi. Wybór dodatków zależy już tylko od Was.

Wielbicielom zupy dyniowej polecam też :
Zupę krem z dyni z pestkami
Zupę warzywną z dynią
Zupę z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią
Pikantną zupę dyniową z czarnuszką
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika