Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią

0
1 godz 4 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

850  g
Dynia hokkaido
315  g
Ziemniaki - 2 szt.
1 
Cebula
trochę
Olej roślinny do smażenia
1  szklanka
Przecier pomidorowy
1  l
Wywar warzywny lub drobiowy
1  czubata łyżka
Czubryca czerwona
1  łyżeczka
Papryka ostra
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1 
Imbir do smaku
trochę
Świeży tymianek cytrynowy (lub zwykły)
1  opakowanie
Ser pleśniowy niebieski
trochę
Orzechy włoskie
trochę
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.56 g
Węglowodany
22.41 g
Tłuszcze
6.33 g
Wartość energetyczna
157.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

64 min
Krok 1
25 min
Dynię kroimy na pół i łyżeczką usuwamy nasiona. Wyczyszczoną dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy je do pokrojonej dyni i zalewamy zimnym wywarem. Nastawiamy na gaz i gotujemy 15 minut.
Krok 2
25 min
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na złoty kolor na 1 łyżce oleju rzepakowego. Dodajemy do gotującej się zupy razem z przecierem pomidorowym. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
Krok 3
3 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku imbirem, solą, pieprzem ziołowym (może być też zwykły ), papryką czerwoną i czubrycą czerwoną.
Krok 4
3 min
Zupę można też zaprawić śmietanką, ale według mnie w zupełności wystarcza dodatek sera z niebieską pleśnią, który podajemy razem z zupą z dyni.
Krok 5
5 min
Ugotowaną zupę miksujemy blenderem na gładką masę. Moja zupa z dyni ma konsystencję gęstej śmietanki i taką właśnie lubię, ale jeśli wolcie gęstsze zupy to wystarczy dodać nieco mniej wywaru.
Krok 6
3 min
Miseczkę zupy z dyni skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy kawałeczkami sera i pokruszonymi orzechami oraz dekorujemy listkami tymianku.
Zupa z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią

Krok 1 z 6

Dynię kroimy na pół i łyżeczką usuwamy nasiona. Wyczyszczoną dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy je do pokrojonej dyni i zalewamy zimnym wywarem. Nastawiamy na gaz i gotujemy 15 minut.

Zupa z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią

Krok 2 z 6

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na złoty kolor na 1 łyżce oleju rzepakowego. Dodajemy do gotującej się zupy razem z przecierem pomidorowym. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut aż dynia i ziemniaki będą miękkie.

Zupa z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią

Krok 3 z 6

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku imbirem, solą, pieprzem ziołowym (może być też zwykły ), papryką czerwoną i czubrycą czerwoną.

Zupa z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią

Krok 4 z 6

Zupę można też zaprawić śmietanką, ale według mnie w zupełności wystarcza dodatek sera z niebieską pleśnią, który podajemy razem z zupą z dyni.

Zupa z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią

Krok 5 z 6

Ugotowaną zupę miksujemy blenderem na gładką masę. Moja zupa z dyni ma konsystencję gęstej śmietanki i taką właśnie lubię, ale jeśli wolcie gęstsze zupy to wystarczy dodać nieco mniej wywaru.

Zupa z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią

Krok 6 z 6

Miseczkę zupy z dyni skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy kawałeczkami sera i pokruszonymi orzechami oraz dekorujemy listkami tymianku.

Jesień zagościła na dobre na naszym blogu, obfitując przepisami na rozgrzewające i sycące zupy. Oczywiście nie może też zabraknąć kolejnego przepisu na zupę z dyni. Od kilku dobrych już lat nie musiałam kupować dyni, bo miałam jej spory zapas z przydomowego ogródka mojego taty, ale tegoroczne zbiory były wyjątkowo mizerne. Postanowiłam więc kupić dynię hokkaido, z którą w zeszłym roku Agatka gotowała zupę z dyni.

Bardzo spodobał mi się fakt, że tę dynię gotujemy razem ze skórką, więc jest przy niej zdecydowanie mniej pracy. Pestki dużo łatwiej odchodzą od miąższu i też lepiej się ją kroi. Zupa dyniowa przygotowana na bazie dyni hokkaido ma też nieco bardziej intensywnie pomarańczowy kolor.

Jeśli chodzi o smak to nie różni się niczym od zwykłej dyni, na której w zeszłym roku ugotowałam kremową zupę z pestkami dyni. Bardzo zasmakowała mi wersja zupy dyniowej z mleczkiem kokosowym i krewetkami, ale postanowiłam przygotować nieco inną wersję zupy z dyni i wykorzystałam słoiczek domowego przecieru pomidorowego.

(z podanych składników można przygotować około 8 -10 porcji zupy z dyni)

Zachęcam też do sprawdzenia naszych pozostałych przepisów na zupy dyniowe :
Śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem
Zupa z pieczonej dyni
Zupa krem z dyni z pestkami
Zupa warzywna z dynią
Zupa z dyni z krewetkami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika