Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

(0)
1 godz 18 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Ziemniaki truflowe
1  szczypta
Sól
2  łyżek
Oliwa
1  pęczek
Dorodna botwinka z buraczkami
4 
Ziemniaki
1  łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi
1  łyżeczka
Cukier
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
4  łyżek
Śmietana
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
950  ml
Woda
0.5 
Cytryna
trochę
Świeży tymianek cytrynowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.28 g
Węglowodany
15.82 g
Tłuszcze
12.04 g
Wartość energetyczna
188.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Każdego roku letnią porą obowiązkowo gotuję zupę z młodej botwiny. Tym razem dla odmiany postanowiłam przygotować ją jako zupę krem i efekt końcowy był dla mnie miłym zaskoczeniem, bo zupa ma piękny, soczyście czerwony kolor i świetnie smakuje.

Dodałam do niej czosnek niedźwiedzi, bo jest bardziej delikatny w smaku od tradycyjnego, a mój mąż niestety nie zje potrawy w której wyczuje czosnek. Dla mnie czosnek jest niezbędnym dodatkiem do wielu potraw i mamy tu mały rodzinny konflikt kulinarny 🙂

Krem z młodej botwinki podałam z chipsami z ziemniaków truflowych, które kupiłam w ogrodnictwie specjalizującym się w uprawie i sprzedaży tego typu produktów. Ziemniaki truflowe zauroczyły mnie od pierwszego wejrzenia. Są dużo mniejsze od tradycyjnych ziemniaków i bardziej podłużne. Mają piękny fioletowy kolor. Smakują dosyć podobnie jak znane nam wszystkim ziemniaki, choć jak dla mnie miały też nieco gorzki posmak.

Jeśli szukacie też innych przepisów z botwiną to polecam:

Botwinkę z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej

Botwinkę z ogórkiem

Barszcz wiosenny z botwinką

Chłodnik litewski z miętą

Przygotowanie

78 min
  • Krok 1 - chipsy z ziemniaków truflowych

    10 min
    Ziemniaki szorujemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  • Krok 2

    4 min
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pokrojone ziemniaki truflowe. Posypujemy je solą i skrapiamy oliwą.
  • Krok 3

    1 min
    Piekarnik nagrzewamy do 180 C i wstawiamy blachę z ziemniakami.
  • Krok 4

    25 min
    Pieczemy 20-25 minut i wykładamy bezpośrednio na ręcznik papierowy do wystudzenia.
  • Krok 5 - krem z botwinki

    10 min
    Małe buraczki z botwiny myjemy i obieramy. Koimy w małą, równą kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem, dodajemy czosnek niedźwiedzi i gotujemy 10 minut.
  • Krok 6

    5 min
    W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do gotującej się zupy na kolejne 5 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Resztę botwiny (liście i łodygi) myjemy i kroimy na małe kawałki. Dorzucamy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dosypujemy łyżeczkę cukru. Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy go do zupy.
  • Krok 8

    15 min
    Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie (około 10-15 minut od dodania reszty botwiny).
  • Krok 9

    2 min
    Pod koniec gotowania zabielamy śmietanką i miksujemy zupę.
  • Krok 10

    1 min
    Ciepłą zupę podajemy z chipsami z ziemniaków truflowych i listkami tymianku cytrynowego.
Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 1 - chipsy z ziemniaków truflowych z 10

Ziemniaki szorujemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 2 z 10

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pokrojone ziemniaki truflowe. Posypujemy je solą i skrapiamy oliwą.

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 3 z 10

Piekarnik nagrzewamy do 180 C i wstawiamy blachę z ziemniakami.

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 4 z 10

Pieczemy 20-25 minut i wykładamy bezpośrednio na ręcznik papierowy do wystudzenia.

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 5 - krem z botwinki z 10

Małe buraczki z botwiny myjemy i obieramy. Koimy w małą, równą kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem, dodajemy czosnek niedźwiedzi i gotujemy 10 minut.

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 6 z 10

W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do gotującej się zupy na kolejne 5 minut.

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 7 z 10

Resztę botwiny (liście i łodygi) myjemy i kroimy na małe kawałki. Dorzucamy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dosypujemy łyżeczkę cukru. Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy go do zupy.

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 8 z 10

Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie (około 10-15 minut od dodania reszty botwiny).

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 9 z 10

Pod koniec gotowania zabielamy śmietanką i miksujemy zupę.

Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Krok 10 z 10

Ciepłą zupę podajemy z chipsami z ziemniaków truflowych i listkami tymianku cytrynowego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Botwinka z chipsami z liści buraków

    Botwinka z chipsami z liści buraków

    53 min Łatwy
  • Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

    Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

    1 godz 47 min Średni
  • Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    1 godz 43 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu