
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Dodałam do niej czosnek niedźwiedzi, bo jest bardziej delikatny w smaku od tradycyjnego, a mój mąż niestety nie zje potrawy w której wyczuje czosnek. Dla mnie czosnek jest niezbędnym dodatkiem do wielu potraw i mamy tu mały rodzinny konflikt kulinarny 🙂
Krem z młodej botwinki podałam z chipsami z ziemniaków truflowych, które kupiłam w ogrodnictwie specjalizującym się w uprawie i sprzedaży tego typu produktów. Ziemniaki truflowe zauroczyły mnie od pierwszego wejrzenia. Są dużo mniejsze od tradycyjnych ziemniaków i bardziej podłużne. Mają piękny fioletowy kolor. Smakują dosyć podobnie jak znane nam wszystkim ziemniaki, choć jak dla mnie miały też nieco gorzki posmak.
Jeśli szukacie też innych przepisów z botwiną to polecam:
Botwinkę z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej
Botwinkę z ogórkiem
Barszcz wiosenny z botwinką
Chłodnik litewski z miętą
Przygotowanie
Krok 1 - chipsy z ziemniaków truflowych
10 minKrok 2
4 minKrok 3
1 minKrok 4
25 minKrok 5 - krem z botwinki
10 minKrok 6
5 minKrok 7
5 minKrok 8
15 minKrok 9
2 minKrok 10
1 min
Krok 1 - chipsy z ziemniaków truflowych z 10
Ziemniaki szorujemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Krok 2 z 10
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pokrojone ziemniaki truflowe. Posypujemy je solą i skrapiamy oliwą.

Krok 3 z 10
Piekarnik nagrzewamy do 180 C i wstawiamy blachę z ziemniakami.

Krok 4 z 10
Pieczemy 20-25 minut i wykładamy bezpośrednio na ręcznik papierowy do wystudzenia.

Krok 5 - krem z botwinki z 10
Małe buraczki z botwiny myjemy i obieramy. Koimy w małą, równą kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem, dodajemy czosnek niedźwiedzi i gotujemy 10 minut.

Krok 6 z 10
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do gotującej się zupy na kolejne 5 minut.

Krok 7 z 10
Resztę botwiny (liście i łodygi) myjemy i kroimy na małe kawałki. Dorzucamy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dosypujemy łyżeczkę cukru. Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy go do zupy.

Krok 8 z 10
Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie (około 10-15 minut od dodania reszty botwiny).

Krok 9 z 10
Pod koniec gotowania zabielamy śmietanką i miksujemy zupę.

Krok 10 z 10
Ciepłą zupę podajemy z chipsami z ziemniaków truflowych i listkami tymianku cytrynowego.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0