Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z dyni z pestkami

0
1 godz 3 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  łyżek
800  ml
Woda
1  kg
Dynia (waga bez pestek i skóry)
150  ml
Śmietana 30%
1 
Por (biała część)
3  łyżek
Masło
trochę
Pestki dyni
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
0.5  łyżeczka
Imbir starty
1  szczypta
Chili

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.68 g
Węglowodany
21.31 g
Tłuszcze
20.12 g
Wartość energetyczna
275.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

63 min
Krok 1
8 min
Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Wrzucamy na patelnię i smażymy go na złoty kolor.
Krok 2
5 min
Dynię ( bez skóry i pestek) kroimy w kostkę. Nie musi być dokładnie pokrojona, bo w fazie końcowej zupę zmiksujemy.
Krok 3
5 min
Do garnka wlewamy bulion warzywny i dodajemy do niego podsmażonego pora.
Krok 4
6 min
Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy pora wrzucamy pokrojoną dynię i smażymy około 6 minut, aż dynia się przyrumieni.
Krok 5
20 min
Tak przygotowaną dynię dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15- 20 minut.
Krok 6
3 min
Do zupy dodajemy też starty imbir i szczyptę chili.
Krok 7
2 min
Pod koniec doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Krok 8
5 min
Zupę miksujemy na gładką masę blenderem lub przecieramy przez sitko.
Krok 9
3 min
Zmiksowaną zupę zabielamy śmietanką .Odrobinę śmietanki zostawiamy do dekoracji.
Krok 10
3 min
Do miseczek nalewamy porcję zupy i małą łyżeczką robimy kropki ze śmietanki. Wykałaczką mieszamy delikatnie taflę zupy tworząc ósemki. W ten sposób uzyskamy wzorek na zupie.
Krok 11
3 min
Na koniec do każdej miseczki nakładamy porcję wysuszonych pestek z dyni.
Zupa krem z dyni z pestkami

Krok 1 z 11

Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Wrzucamy na patelnię i smażymy go na złoty kolor.

Zupa krem z dyni z pestkami

Krok 2 z 11

Dynię ( bez skóry i pestek) kroimy w kostkę. Nie musi być dokładnie pokrojona, bo w fazie końcowej zupę zmiksujemy.

Zupa krem z dyni z pestkami

Krok 3 z 11

Do garnka wlewamy bulion warzywny i dodajemy do niego podsmażonego pora.

Zupa krem z dyni z pestkami

Krok 4 z 11

Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy pora wrzucamy pokrojoną dynię i smażymy około 6 minut, aż dynia się przyrumieni.

Zupa krem z dyni z pestkami

Krok 5 z 11

Tak przygotowaną dynię dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15- 20 minut.

Zupa krem z dyni z pestkami

Krok 6 z 11

Do zupy dodajemy też starty imbir i szczyptę chili.

Zupa krem z dyni z pestkami

Krok 7 z 11

Pod koniec doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

Zupa krem z dyni z pestkami

Krok 8 z 11

Zupę miksujemy na gładką masę blenderem lub przecieramy przez sitko.

Zupa krem z dyni z pestkami

Krok 9 z 11

Zmiksowaną zupę zabielamy śmietanką .Odrobinę śmietanki zostawiamy do dekoracji.

Zupa krem z dyni z pestkami

Krok 10 z 11

Do miseczek nalewamy porcję zupy i małą łyżeczką robimy kropki ze śmietanki. Wykałaczką mieszamy delikatnie taflę zupy tworząc ósemki. W ten sposób uzyskamy wzorek na zupie.

Zupa krem z dyni z pestkami

Krok 11 z 11

Na koniec do każdej miseczki nakładamy porcję wysuszonych pestek z dyni.

Na naszym blogu znajdziecie już całkiem sporo przepisów na zupę dyniową (zupa dyniowa z krewetkami, zupa z pieczonej dyni, śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem, pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami). Tym razem jednak postanowiłam ugotować zupę o bardziej klasycznym smaku z odrobiną rozgrzewającego imbiru i szczyptą pikanterii, czyli z chili. Zupa dyniowa daje naprawdę wiele możliwości nie tylko jeśli chodzi o sposoby jej przygotowania, ale i dekorację.

Wszelkie zupy o konsystencji kremu można udekorować gęstą śmietanką czy jogurtem naturalnym tworząc pajęczynki lub zawijaski . Tak naprawdę to nic trudnego. Potrzeba tylko nieco wprawy i pewnej ręki. Do tworzenia takich wzorków przyda się też wykałaczka lub patyczek do szaszłyków i najlepiej jeśli zupa będzie już lekko wystudzona. Aby uzyskać efekt pajęczynek trzeba na powierzchni zupy „narysować” śmietanką kilka kółek a następnie od środka miseczki na zewnątrz delikatnie przeciągamy patyczkiem. Jeśli natomiast chcielibyście uzyskać wzór podobny do tego, który ja zrobiłam, to na powierzchni zupy robimy śmietanką kropki. Następnie wykałaczką delikatnie rysujemy ósemki .

Miseczkę swojej zupy z dyni udekorowałam też dodatkowo pestakmi dyni, które wcześniej sama ususzyłam. Suszenie pestek z dyni jest proste, choć nieco pracochłonne. Zupa krem z dyni będzie też świetnie smakować podana z groszkiem ptysiowym lub z aromatycznymi grzankami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika