
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Zupa krem z dyni z pestkami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Wszelkie zupy o konsystencji kremu można udekorować gęstą śmietanką czy jogurtem naturalnym tworząc pajęczynki lub zawijaski . Tak naprawdę to nic trudnego. Potrzeba tylko nieco wprawy i pewnej ręki. Do tworzenia takich wzorków przyda się też wykałaczka lub patyczek do szaszłyków i najlepiej jeśli zupa będzie już lekko wystudzona. Aby uzyskać efekt pajęczynek trzeba na powierzchni zupy „narysować” śmietanką kilka kółek a następnie od środka miseczki na zewnątrz delikatnie przeciągamy patyczkiem. Jeśli natomiast chcielibyście uzyskać wzór podobny do tego, który ja zrobiłam, to na powierzchni zupy robimy śmietanką kropki. Następnie wykałaczką delikatnie rysujemy ósemki .
Miseczkę swojej zupy z dyni udekorowałam też dodatkowo pestakmi dyni, które wcześniej sama ususzyłam. Suszenie pestek z dyni jest proste, choć nieco pracochłonne. Zupa krem z dyni będzie też świetnie smakować podana z groszkiem ptysiowym lub z aromatycznymi grzankami.
Przygotowanie
Krok 1
8 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
6 minKrok 5
20 minKrok 6
3 minKrok 7
2 minKrok 8
5 minKrok 9
3 minKrok 10
3 minKrok 11
3 min
Krok 1 z 11
Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Wrzucamy na patelnię i smażymy go na złoty kolor.

Krok 2 z 11
Dynię ( bez skóry i pestek) kroimy w kostkę. Nie musi być dokładnie pokrojona, bo w fazie końcowej zupę zmiksujemy.

Krok 3 z 11
Do garnka wlewamy bulion warzywny i dodajemy do niego podsmażonego pora.

Krok 4 z 11
Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy pora wrzucamy pokrojoną dynię i smażymy około 6 minut, aż dynia się przyrumieni.

Krok 5 z 11
Tak przygotowaną dynię dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15- 20 minut.

Krok 6 z 11
Do zupy dodajemy też starty imbir i szczyptę chili.

Krok 7 z 11
Pod koniec doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

Krok 8 z 11
Zupę miksujemy na gładką masę blenderem lub przecieramy przez sitko.

Krok 9 z 11
Zmiksowaną zupę zabielamy śmietanką .Odrobinę śmietanki zostawiamy do dekoracji.

Krok 10 z 11
Do miseczek nalewamy porcję zupy i małą łyżeczką robimy kropki ze śmietanki. Wykałaczką mieszamy delikatnie taflę zupy tworząc ósemki. W ten sposób uzyskamy wzorek na zupie.

Krok 11 z 11
Na koniec do każdej miseczki nakładamy porcję wysuszonych pestek z dyni.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0