Zupa krem z dyni z pestkami
1 godz 3 min
Łatwy
4
łyżek
800
ml
Woda
1
kg
Dynia (waga bez pestek i skóry)
150
ml
Śmietana 30%
1
Por (biała część)
3
łyżek
Masło
trochę
Pestki dyni
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz biały do smaku
0.5
łyżeczka
Imbir starty
1
szczypta
Chili
.
Wartości odżywcze
Białko
4.68 g
Węglowodany
21.31 g
Tłuszcze
20.12 g
Wartość energetyczna
275.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
63 min
Krok 1
8 min
Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Wrzucamy na patelnię i smażymy go na złoty kolor.
Krok 2
5 min
Dynię ( bez skóry i pestek) kroimy w kostkę. Nie musi być dokładnie pokrojona, bo w fazie końcowej zupę zmiksujemy.
Krok 3
5 min
Do garnka wlewamy bulion warzywny i dodajemy do niego podsmażonego pora.
Krok 4
6 min
Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy pora wrzucamy pokrojoną dynię i smażymy około 6 minut, aż dynia się przyrumieni.
Krok 5
20 min
Tak przygotowaną dynię dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15- 20 minut.
Krok 6
3 min
Do zupy dodajemy też starty imbir i szczyptę chili.
Krok 7
2 min
Pod koniec doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Krok 8
5 min
Zupę miksujemy na gładką masę blenderem lub przecieramy przez sitko.
Krok 9
3 min
Zmiksowaną zupę zabielamy śmietanką .Odrobinę śmietanki zostawiamy do dekoracji.
Krok 10
3 min
Do miseczek nalewamy porcję zupy i małą łyżeczką robimy kropki ze śmietanki. Wykałaczką mieszamy delikatnie taflę zupy tworząc ósemki. W ten sposób uzyskamy wzorek na zupie.
Krok 11
3 min
Na koniec do każdej miseczki nakładamy porcję wysuszonych pestek z dyni.
Na naszym blogu znajdziecie już całkiem sporo przepisów na zupę dyniową (zupa dyniowa z krewetkami, zupa z pieczonej dyni, śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem, pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami). Tym razem jednak postanowiłam ugotować zupę o bardziej klasycznym smaku z odrobiną rozgrzewającego imbiru i szczyptą pikanterii, czyli z chili. Zupa dyniowa daje naprawdę wiele możliwości nie tylko jeśli chodzi o sposoby jej przygotowania, ale i dekorację.
Wszelkie zupy o konsystencji kremu można udekorować gęstą śmietanką czy jogurtem naturalnym tworząc pajęczynki lub zawijaski . Tak naprawdę to nic trudnego. Potrzeba tylko nieco wprawy i pewnej ręki. Do tworzenia takich wzorków przyda się też wykałaczka lub patyczek do szaszłyków i najlepiej jeśli zupa będzie już lekko wystudzona. Aby uzyskać efekt pajęczynek trzeba na powierzchni zupy „narysować” śmietanką kilka kółek a następnie od środka miseczki na zewnątrz delikatnie przeciągamy patyczkiem. Jeśli natomiast chcielibyście uzyskać wzór podobny do tego, który ja zrobiłam, to na powierzchni zupy robimy śmietanką kropki. Następnie wykałaczką delikatnie rysujemy ósemki .
Miseczkę swojej zupy z dyni udekorowałam też dodatkowo pestakmi dyni, które wcześniej sama ususzyłam. Suszenie pestek z dyni jest proste, choć nieco pracochłonne. Zupa krem z dyni będzie też świetnie smakować podana z groszkiem ptysiowym lub z aromatycznymi grzankami.
Wszelkie zupy o konsystencji kremu można udekorować gęstą śmietanką czy jogurtem naturalnym tworząc pajęczynki lub zawijaski . Tak naprawdę to nic trudnego. Potrzeba tylko nieco wprawy i pewnej ręki. Do tworzenia takich wzorków przyda się też wykałaczka lub patyczek do szaszłyków i najlepiej jeśli zupa będzie już lekko wystudzona. Aby uzyskać efekt pajęczynek trzeba na powierzchni zupy „narysować” śmietanką kilka kółek a następnie od środka miseczki na zewnątrz delikatnie przeciągamy patyczkiem. Jeśli natomiast chcielibyście uzyskać wzór podobny do tego, który ja zrobiłam, to na powierzchni zupy robimy śmietanką kropki. Następnie wykałaczką delikatnie rysujemy ósemki .
Miseczkę swojej zupy z dyni udekorowałam też dodatkowo pestakmi dyni, które wcześniej sama ususzyłam. Suszenie pestek z dyni jest proste, choć nieco pracochłonne. Zupa krem z dyni będzie też świetnie smakować podana z groszkiem ptysiowym lub z aromatycznymi grzankami.
Komentarze 0