Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jesień zagościła na dobre na naszym blogu, obfitując przepisami na rozgrzewające i sycące zupy. Oczywiście nie może też zabraknąć kolejnego przepisu na zupę z dyni. Od kilku dobrych już lat nie musiałam kupować dyni, bo miałam jej spory zapas z przydomowego ogródka mojego taty, ale tegoroczne zbiory były wyjątkowo mizerne. Postanowiłam więc kupić dynię hokkaido, z którą w zeszłym roku Agatka gotowała zupę z dyni.
Bardzo spodobał mi się fakt, że tę dynię gotujemy razem ze skórką, więc jest przy niej zdecydowanie mniej pracy. Pestki dużo łatwiej odchodzą od miąższu i też lepiej się ją kroi. Zupa dyniowa przygotowana na bazie dyni hokkaido ma też nieco bardziej intensywnie pomarańczowy kolor.
Dynię kroimy na pół i łyżeczką usuwamy nasiona. Wyczyszczoną dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy je do pokrojonej dyni i zalewamy zimnym wywarem. Nastawiamy na gaz i gotujemy 15 minut.
Krok 2
25 min
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na złoty kolor na 1 łyżce oleju rzepakowego. Dodajemy do gotującej się zupy razem z przecierem pomidorowym. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
Krok 3
3 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku imbirem, solą, pieprzem ziołowym (może być też zwykły ), papryką czerwoną i czubrycą czerwoną.
Krok 4
3 min
Zupę można też zaprawić śmietanką, ale według mnie w zupełności wystarcza dodatek sera z niebieską pleśnią, który podajemy razem z zupą z dyni.
Krok 5
5 min
Ugotowaną zupę miksujemy blenderem na gładką masę. Moja zupa z dyni ma konsystencję gęstej śmietanki i taką właśnie lubię, ale jeśli wolcie gęstsze zupy to wystarczy dodać nieco mniej wywaru.
Krok 6
3 min
Miseczkę zupy z dyni skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy kawałeczkami sera i pokruszonymi orzechami oraz dekorujemy listkami tymianku.
Krok 1
z
6
Dynię kroimy na pół i łyżeczką usuwamy nasiona. Wyczyszczoną dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy je do pokrojonej dyni i zalewamy zimnym wywarem. Nastawiamy na gaz i gotujemy 15 minut.
Krok 2
z
6
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na złoty kolor na 1 łyżce oleju rzepakowego. Dodajemy do gotującej się zupy razem z przecierem pomidorowym. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
Krok 3
z
6
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku imbirem, solą, pieprzem ziołowym (może być też zwykły ), papryką czerwoną i czubrycą czerwoną.
Krok 4
z
6
Zupę można też zaprawić śmietanką, ale według mnie w zupełności wystarcza dodatek sera z niebieską pleśnią, który podajemy razem z zupą z dyni.
Krok 5
z
6
Ugotowaną zupę miksujemy blenderem na gładką masę. Moja zupa z dyni ma konsystencję gęstej śmietanki i taką właśnie lubię, ale jeśli wolcie gęstsze zupy to wystarczy dodać nieco mniej wywaru.
Krok 6
z
6
Miseczkę zupy z dyni skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy kawałeczkami sera i pokruszonymi orzechami oraz dekorujemy listkami tymianku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0