Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią
Dodaj do CookBook

Zupa z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią

(0)
1 godz 4 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
850  g
Dynia hokkaido
315  g
Ziemniaki - 2 szt.
1 
Cebula
trochę
Olej roślinny do smażenia
1  szklanka
Przecier pomidorowy
1  l
Wywar warzywny lub drobiowy
1  czubata łyżka
Czubryca czerwona
1  łyżeczka
Papryka ostra
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1 
Imbir do smaku
trochę
Świeży tymianek cytrynowy (lub zwykły)
1  opakowanie
Ser pleśniowy niebieski
trochę
Orzechy włoskie
trochę
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.4 g
Wartość energetyczna
157.1 kcal
Tłuszcze
6.3 g
Białko
5.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jesień zagościła na dobre na naszym blogu, obfitując przepisami na rozgrzewające i sycące zupy. Oczywiście nie może też zabraknąć kolejnego przepisu na zupę z dyni. Od kilku dobrych już lat nie musiałam kupować dyni, bo miałam jej spory zapas z przydomowego ogródka mojego taty, ale tegoroczne zbiory były wyjątkowo mizerne. Postanowiłam więc kupić dynię hokkaido, z którą w zeszłym roku Agatka gotowała zupę z dyni.

Bardzo spodobał mi się fakt, że tę dynię gotujemy razem ze skórką, więc jest przy niej zdecydowanie mniej pracy. Pestki dużo łatwiej odchodzą od miąższu i też lepiej się ją kroi. Zupa dyniowa przygotowana na bazie dyni hokkaido ma też nieco bardziej intensywnie pomarańczowy kolor.

Jeśli chodzi o smak to nie różni się niczym od zwykłej dyni, na której w zeszłym roku ugotowałam kremową zupę z pestkami dyni. Bardzo zasmakowała mi wersja zupy dyniowej z mleczkiem kokosowym i krewetkami, ale postanowiłam przygotować nieco inną wersję zupy z dyni i wykorzystałam słoiczek domowego przecieru pomidorowego.

(z podanych składników można przygotować około 8 -10 porcji zupy z dyni)

Zachęcam też do sprawdzenia naszych pozostałych przepisów na zupy dyniowe :
Śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem
Zupa z pieczonej dyni
Zupa krem z dyni z pestkami
Zupa warzywna z dynią
Zupa z dyni z krewetkami

Przygotowanie

64 min
  • Krok 1

    25 min
    Dynię kroimy na pół i łyżeczką usuwamy nasiona. Wyczyszczoną dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy je do pokrojonej dyni i zalewamy zimnym wywarem. Nastawiamy na gaz i gotujemy 15 minut.
  • Krok 2

    25 min
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na złoty kolor na 1 łyżce oleju rzepakowego. Dodajemy do gotującej się zupy razem z przecierem pomidorowym. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
  • Krok 3

    3 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku imbirem, solą, pieprzem ziołowym (może być też zwykły ), papryką czerwoną i czubrycą czerwoną.
  • Krok 4

    3 min
    Zupę można też zaprawić śmietanką, ale według mnie w zupełności wystarcza dodatek sera z niebieską pleśnią, który podajemy razem z zupą z dyni.
  • Krok 5

    5 min
    Ugotowaną zupę miksujemy blenderem na gładką masę. Moja zupa z dyni ma konsystencję gęstej śmietanki i taką właśnie lubię, ale jeśli wolcie gęstsze zupy to wystarczy dodać nieco mniej wywaru.
  • Krok 6

    3 min
    Miseczkę zupy z dyni skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy kawałeczkami sera i pokruszonymi orzechami oraz dekorujemy listkami tymianku.
Zupa z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią

Krok 1 z 6

Dynię kroimy na pół i łyżeczką usuwamy nasiona. Wyczyszczoną dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy je do pokrojonej dyni i zalewamy zimnym wywarem. Nastawiamy na gaz i gotujemy 15 minut.

Zupa z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią

Krok 2 z 6

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na złoty kolor na 1 łyżce oleju rzepakowego. Dodajemy do gotującej się zupy razem z przecierem pomidorowym. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut aż dynia i ziemniaki będą miękkie.

Zupa z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią

Krok 3 z 6

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku imbirem, solą, pieprzem ziołowym (może być też zwykły ), papryką czerwoną i czubrycą czerwoną.

Zupa z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią

Krok 4 z 6

Zupę można też zaprawić śmietanką, ale według mnie w zupełności wystarcza dodatek sera z niebieską pleśnią, który podajemy razem z zupą z dyni.

Zupa z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią

Krok 5 z 6

Ugotowaną zupę miksujemy blenderem na gładką masę. Moja zupa z dyni ma konsystencję gęstej śmietanki i taką właśnie lubię, ale jeśli wolcie gęstsze zupy to wystarczy dodać nieco mniej wywaru.

Zupa z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią

Krok 6 z 6

Miseczkę zupy z dyni skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy kawałeczkami sera i pokruszonymi orzechami oraz dekorujemy listkami tymianku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu