Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini
Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

(0)
55min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Mała Cebula
1  l
Wywar warzywny lub drobiowy
1 
Marchewka
1 
Pietruszka (korzeń)
1  kawałek
Seler (około 1/4)
1  łyżka
Olej do smażenia
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz czosnkowy do smaku
1  szczypta
Imbir do smaku
3  łodyg
Seler naciowy
1  pęczek
Natka pietruszki lub świeża bazylia
1  opakowanie
Pomidory krojone w kawałkach (390 g)
130  g
Groszek konserwowy lub mrożony (waga po odsączeniu)
130  g
Soczewica gotowana na parze
5  plastrów
Ulubione pieczywo
1  opakowanie
Tortellini z serem
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.96 g
Węglowodany
78.02 g
Tłuszcze
11.61 g
Wartość energetyczna
479.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa jarzynowa przygotowana zimową porą zazwyczaj ma być sycąca i rozgrzewająca i stąd pomysł na przygotowanie pysznej i pożywnej minestrone z serowym tortellini. Do tej zupy można też wykorzystać zwykły makaron lub samodzielnie przygotowane ravioli. Minestrone to włoska zupy przygotowywana na bazie warzyw i można ją podawać z grzankami lub makaronem. Najlepiej wykorzystać do niej świeże warzywa, ale w sezonie zimowym musimy przynajmniej częściowo posiłkować się mrożonkami .

Minestrone najlepiej smakuje posypane świeżymi ziołami i tutaj wybór pozostawiam Wam. Sama zdecydowałam się na natkę pietruszki, ale świetnie sprawdzi się też bazylia lub tymianek cytrynowy.

(z podanych składników można przygotować około 4-5 porcji zupy)

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    5 min
    Obraną cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na oleju roślinnym.
  • Krok 2

    5 min
    Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, myjemy i kroimy w drobną, równą kostkę.
  • Krok 3

    15 min
    Wrzucamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Gotujemy 15 minut na średnim ogniu.
  • Krok 4

    3 min
    Łodygi selera myjemy i kroimy na małe kawałki.
  • Krok 5

    10 min
    Po 15 minutach dodajemy do zupy razem z pomidorami krojonymi w kawałkach. Gotujemy 10 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Groszek odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do gotującej się zupy razem z soczewicą i usmażoną cebulką.
  • Krok 7

    1 min
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem czosnkowym oraz odrobiną imbiru.
  • Krok 8

    8 min
    Tortellini gotujemy w osobnym garnku i przekładamy na sitko .
  • Krok 9

    5 min
    Kromki chleba kroimy w paski i smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu do momentu aż pojawią się paseczki.
  • Krok 10

    1 min
    Do miski nakładamy porcję tortellini, nalewamy zupę, posypujemy natką pietruszki i podajemy ze zgrillowanym pieczywem.
Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 1 z 10

Obraną cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na oleju roślinnym.

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 2 z 10

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, myjemy i kroimy w drobną, równą kostkę.

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 3 z 10

Wrzucamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Gotujemy 15 minut na średnim ogniu.

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 4 z 10

Łodygi selera myjemy i kroimy na małe kawałki.

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 5 z 10

Po 15 minutach dodajemy do zupy razem z pomidorami krojonymi w kawałkach. Gotujemy 10 minut.

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 6 z 10

Groszek odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do gotującej się zupy razem z soczewicą i usmażoną cebulką.

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 7 z 10

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem czosnkowym oraz odrobiną imbiru.

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 8 z 10

Tortellini gotujemy w osobnym garnku i przekładamy na sitko .

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 9 z 10

Kromki chleba kroimy w paski i smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu do momentu aż pojawią się paseczki.

Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

Krok 10 z 10

Do miski nakładamy porcję tortellini, nalewamy zupę, posypujemy natką pietruszki i podajemy ze zgrillowanym pieczywem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia włoska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

    Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

    43 min Łatwy
  • Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    1 godz 43 min Średni
  • Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu