Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Co jakiś czas z paczką znajomych organizujemy wieczorki babskie. Za każdym razem wyglądają one nieco inaczej. Dosyć często wspólnie przygotowujemy różne potrawy, ale ostatnio postanowiłyśmy, że dla odmiany chciałybyśmy, aby to profesjonalni kucharze ugotowali coś dla nas, więc wybrałyśmy się do restauracji. Postanowiłyśmy posmakować potraw z kuchni tajskiej.
Jak przystało na „Zakochaną w zupach”, zamówiłam zupę tajską. Była lekko pikantna z delikatnym posmakiem mleczka kokosowego. Przygotowana na bazie mięsa z kurczaka i z krewetkami. Zupa bardzo mi smakowała i postanowiłam przenieść nieco klimatu kuchni tajskiej do swojego domu i przygotowałam zupę jarzynową po tajsku. Powiem nieskromnie, że zupa wyszła rewelacyjna w smaku i z pewnością jeszcze nie raz zagości w moim menu. Zupa jarzynowa po tajsku jest łagodna, lekko słodka i kwaśna jednocześnie.
Z podanych składników przygotujecie około 4-5 porcji zupy.
Przygotowanie
27 min
Krok 1
5 min
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na złoty kolor na patelni z dodatkiem oleju.
Krok 2
1 min
Bulion przelewamy do garnka i dodajemy do niego cebulkę.
Krok 3
20 min
Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałeczki.
Kiedy bulion zacznie się gotować dodajemy warzywa. Gotujemy je na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy będą już prawie miękkie ( drobno pokrojone gotują się dosyć szybko) dodajemy mleczko kokosowe oraz sos rybny. Gotujemy jeszcze 5 minut. W międzyczasie ryż gotujemy w osobnym garnku.
Krok 4
1 min
Do miseczek nakładamy porcje ryżu i nalewamy zupę. Podajemy z świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Krok 1
z
4
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na złoty kolor na patelni z dodatkiem oleju.
Krok 2
z
4
Bulion przelewamy do garnka i dodajemy do niego cebulkę.
Krok 3
z
4
Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałeczki.
Kiedy bulion zacznie się gotować dodajemy warzywa. Gotujemy je na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy będą już prawie miękkie ( drobno pokrojone gotują się dosyć szybko) dodajemy mleczko kokosowe oraz sos rybny. Gotujemy jeszcze 5 minut. W międzyczasie ryż gotujemy w osobnym garnku.
Krok 4
z
4
Do miseczek nakładamy porcje ryżu i nalewamy zupę. Podajemy z świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0