Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa jarzynowa po tajsku

0
27min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600  ml
Bulion warzywny
200  ml
Mleczko kokosowe
2  łyżek
Sos rybny
350  g
Warzywa (groszek, fasolka, kalafior, marchewka)
0.5 
Średnia cebula
1.5  łyżek
Olej
100  g
Ryż
1  pęczek
Świeża pietruszka lub kolendra do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.37 g
Węglowodany
40.58 g
Tłuszcze
17.85 g
Wartość energetyczna
343.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
5 min
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na złoty kolor na patelni z dodatkiem oleju.
Krok 2
1 min
Bulion przelewamy do garnka i dodajemy do niego cebulkę.
Krok 3
20 min
Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałeczki. Kiedy bulion zacznie się gotować dodajemy warzywa. Gotujemy je na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy będą już prawie miękkie ( drobno pokrojone gotują się dosyć szybko) dodajemy mleczko kokosowe oraz sos rybny. Gotujemy jeszcze 5 minut. W międzyczasie ryż gotujemy w osobnym garnku.
Krok 4
1 min
Do miseczek nakładamy porcje ryżu i nalewamy zupę. Podajemy z świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Zupa jarzynowa po tajsku

Krok 1 z 4

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na złoty kolor na patelni z dodatkiem oleju.

Zupa jarzynowa po tajsku

Krok 2 z 4

Bulion przelewamy do garnka i dodajemy do niego cebulkę.

Zupa jarzynowa po tajsku

Krok 3 z 4

Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałeczki. Kiedy bulion zacznie się gotować dodajemy warzywa. Gotujemy je na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy będą już prawie miękkie ( drobno pokrojone gotują się dosyć szybko) dodajemy mleczko kokosowe oraz sos rybny. Gotujemy jeszcze 5 minut. W międzyczasie ryż gotujemy w osobnym garnku.

Zupa jarzynowa po tajsku

Krok 4 z 4

Do miseczek nakładamy porcje ryżu i nalewamy zupę. Podajemy z świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Co jakiś czas z paczką znajomych organizujemy wieczorki babskie. Za każdym razem wyglądają one nieco inaczej. Dosyć często wspólnie przygotowujemy różne potrawy, ale ostatnio postanowiłyśmy, że dla odmiany chciałybyśmy, aby to profesjonalni kucharze ugotowali coś dla nas, więc wybrałyśmy się do restauracji. Postanowiłyśmy posmakować potraw z kuchni tajskiej.

Jak przystało na „Zakochaną w zupach”, zamówiłam zupę tajską. Była lekko pikantna z delikatnym posmakiem mleczka kokosowego. Przygotowana na bazie mięsa z kurczaka i z krewetkami. Zupa bardzo mi smakowała i postanowiłam przenieść nieco klimatu kuchni tajskiej do swojego domu i przygotowałam zupę jarzynową po tajsku. Powiem nieskromnie, że zupa wyszła rewelacyjna w smaku i z pewnością jeszcze nie raz zagości w moim menu. Zupa jarzynowa po tajsku jest łagodna, lekko słodka i kwaśna jednocześnie.

Z podanych składników przygotujecie około 4-5 porcji zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika