Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa jarzynowa po tajsku
Zupa jarzynowa po tajsku
Dodaj do CookBook

Zupa jarzynowa po tajsku

(0)
27 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JoannaJoannaJoanna
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  ml
Bulion warzywny
200  ml
Mleczko kokosowe
2  łyżek
Sos rybny
350  g
Warzywa (groszek, fasolka, kalafior, marchewka)
0.5 
Średnia cebula
1.5  łyżek
Olej
100  g
Ryż
1  pęczek
Świeża pietruszka lub kolendra do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
40.6 g
Wartość energetyczna
343.7 kcal
Tłuszcze
17.9 g
Białko
8.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Co jakiś czas z paczką znajomych organizujemy wieczorki babskie. Za każdym razem wyglądają one nieco inaczej. Dosyć często wspólnie przygotowujemy różne potrawy, ale ostatnio postanowiłyśmy, że dla odmiany chciałybyśmy, aby to profesjonalni kucharze ugotowali coś dla nas, więc wybrałyśmy się do restauracji. Postanowiłyśmy posmakować potraw z kuchni tajskiej.

Jak przystało na „Zakochaną w zupach”, zamówiłam zupę tajską. Była lekko pikantna z delikatnym posmakiem mleczka kokosowego. Przygotowana na bazie mięsa z kurczaka i z krewetkami. Zupa bardzo mi smakowała i postanowiłam przenieść nieco klimatu kuchni tajskiej do swojego domu i przygotowałam zupę jarzynową po tajsku. Powiem nieskromnie, że zupa wyszła rewelacyjna w smaku i z pewnością jeszcze nie raz zagości w moim menu. Zupa jarzynowa po tajsku jest łagodna, lekko słodka i kwaśna jednocześnie.

Z podanych składników przygotujecie około 4-5 porcji zupy.

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na złoty kolor na patelni z dodatkiem oleju.
  • Krok 2

    1 min
    Bulion przelewamy do garnka i dodajemy do niego cebulkę.
  • Krok 3

    20 min
    Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałeczki. Kiedy bulion zacznie się gotować dodajemy warzywa. Gotujemy je na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy będą już prawie miękkie ( drobno pokrojone gotują się dosyć szybko) dodajemy mleczko kokosowe oraz sos rybny. Gotujemy jeszcze 5 minut. W międzyczasie ryż gotujemy w osobnym garnku.
  • Krok 4

    1 min
    Do miseczek nakładamy porcje ryżu i nalewamy zupę. Podajemy z świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Zupa jarzynowa po tajsku

Krok 1 z 4

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na złoty kolor na patelni z dodatkiem oleju.

Zupa jarzynowa po tajsku

Krok 2 z 4

Bulion przelewamy do garnka i dodajemy do niego cebulkę.

Zupa jarzynowa po tajsku

Krok 3 z 4

Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałeczki. Kiedy bulion zacznie się gotować dodajemy warzywa. Gotujemy je na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy będą już prawie miękkie ( drobno pokrojone gotują się dosyć szybko) dodajemy mleczko kokosowe oraz sos rybny. Gotujemy jeszcze 5 minut. W międzyczasie ryż gotujemy w osobnym garnku.

Zupa jarzynowa po tajsku

Krok 4 z 4

Do miseczek nakładamy porcje ryżu i nalewamy zupę. Podajemy z świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu