
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Dziś podsuwamy Wam pyszny pomysł na szybką zupę kalafiorową podaną w postaci kremu z chipsami z boczku i szczypiorkiem. Krem z kalafiora zawdzięcza swój wiosenny kolor zielonym warzywom, które znajdują się w Zupie Brokułowej Jak u Mamy Winiary. To świetna baza do przygotowywania przeróżnych zup, bo kto powiedział, że musimy sztywno trzymać się przepisu na opakowaniu?
Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem jest prosta i szybka w przygotowaniu. W czasie, gdy w piekarniku rumienią się apetyczne plasterki boczku, dzielimy kalafior na mniejsze różyczki i podsmażamy z dodatkiem przypraw. Kalafior gotuje się bardzo szybko, więc po 15 minutach możemy wołać już domowników na zupę
Kiedy będziecie dzielić kalafior na różyczki, nie zapominajcie o wielu cennych składnikach, które w sporej ilości kryje w sobie łodyga kalafiora. Można ją cienko obrać nożem, pokroić w kostkę lub plasterki i dorzucić do garnka (albo po prostu schrupać).
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
3 minKrok 3
10 minKrok 4
5 minKrok 5
3 minKrok 6
1 minKrok 7
10 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Kalafior dzielimy na różyczki. Kilka mniejszych odkładamy do dekoracji. Pozostałe wrzucamy na lekko rozgrzaną oliwę, dodajemy szczyptę kurkumy, ziele angielskie i liść laurowy, chwilę przesmażamy.

Krok 2 z 8
Ząbki czosnku obieramy, lekko miażdżymy trzonkiem noża. Wrzucamy do kalafiora i jeszcze chwilę smażymy.

Krok 3 z 8
Podlewamy kalafior wodą (ok. 1 l), zagotowujemy i gotujemy 10 minut.

Krok 4 z 8
Zawartość dwóch opakowań z zupą brokułową rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka z gotującym się kalafiorem. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, często mieszając.

Krok 5 z 8
Zupę zestawiamy z kuchenki. Wyławiamy ząbki czosnku, liść laurowy i ziarenka ziela (można czosnek i ziele pozostawić w zupie), miksujemy.

Krok 6 z 8
W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Krok 7 z 8
Boczek układamy na blaszce do wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez kilkanaście minut, aż się zrumieni (można też zrumienić go na suchej patelni).

Krok 8 z 8
Zupę podajemy z chipsami z boczku, surowymi różyczkami kalafiora odłożonymi wcześniej do dekoracji. Posypujemy tartym parmezanem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0