Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem
Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem
Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem
Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

(0)
38min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Kalafior średniej wielkości (ok. 0.7kg)
2  opakowań
Zupa brokułowa Jak u Mamy WINIARY
1.5  l
Woda
3  ząbków
Czosnek
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
10  dag
Boczek surowy wędzony w plasterkach
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Pestki dyni
trochę
Tarty parmezan do dekoracji zupy
1  pęczek
Szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.86 g
Węglowodany
11.39 g
Tłuszcze
19.9 g
Wartość energetyczna
248.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dziś podsuwamy Wam pyszny pomysł na szybką zupę kalafiorową podaną w postaci kremu z chipsami z boczku i szczypiorkiem. Krem z kalafiora zawdzięcza swój wiosenny kolor zielonym warzywom, które znajdują się w Zupie Brokułowej Jak u Mamy Winiary. To świetna baza do przygotowywania przeróżnych zup, bo kto powiedział, że musimy sztywno trzymać się przepisu na opakowaniu?

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem jest prosta i szybka w przygotowaniu. W czasie, gdy w piekarniku rumienią się apetyczne plasterki boczku, dzielimy kalafior na mniejsze różyczki i podsmażamy z dodatkiem przypraw. Kalafior gotuje się bardzo szybko, więc po 15 minutach możemy wołać już domowników na zupę

Kiedy będziecie dzielić kalafior na różyczki, nie zapominajcie o wielu cennych składnikach, które w sporej ilości kryje w sobie łodyga kalafiora. Można ją cienko obrać nożem, pokroić w kostkę lub plasterki i dorzucić do garnka (albo po prostu schrupać).

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    5 min
    Kalafior dzielimy na różyczki. Kilka mniejszych odkładamy do dekoracji. Pozostałe wrzucamy na lekko rozgrzaną oliwę, dodajemy szczyptę kurkumy, ziele angielskie i liść laurowy, chwilę przesmażamy.
  • Krok 2

    3 min
    Ząbki czosnku obieramy, lekko miażdżymy trzonkiem noża. Wrzucamy do kalafiora i jeszcze chwilę smażymy.
  • Krok 3

    10 min
    Podlewamy kalafior wodą (ok. 1 l), zagotowujemy i gotujemy 10 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Zawartość dwóch opakowań z zupą brokułową rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka z gotującym się kalafiorem. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, często mieszając.
  • Krok 5

    3 min
    Zupę zestawiamy z kuchenki. Wyławiamy ząbki czosnku, liść laurowy i ziarenka ziela (można czosnek i ziele pozostawić w zupie), miksujemy.
  • Krok 6

    1 min
    W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.
  • Krok 7

    10 min
    Boczek układamy na blaszce do wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez kilkanaście minut, aż się zrumieni (można też zrumienić go na suchej patelni).
  • Krok 8

    1 min
    Zupę podajemy z chipsami z boczku, surowymi różyczkami kalafiora odłożonymi wcześniej do dekoracji. Posypujemy tartym parmezanem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Krok 1 z 8

Kalafior dzielimy na różyczki. Kilka mniejszych odkładamy do dekoracji. Pozostałe wrzucamy na lekko rozgrzaną oliwę, dodajemy szczyptę kurkumy, ziele angielskie i liść laurowy, chwilę przesmażamy.

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Krok 2 z 8

Ząbki czosnku obieramy, lekko miażdżymy trzonkiem noża. Wrzucamy do kalafiora i jeszcze chwilę smażymy.

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Krok 3 z 8

Podlewamy kalafior wodą (ok. 1 l), zagotowujemy i gotujemy 10 minut.

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Krok 4 z 8

Zawartość dwóch opakowań z zupą brokułową rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka z gotującym się kalafiorem. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, często mieszając.

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Krok 5 z 8

Zupę zestawiamy z kuchenki. Wyławiamy ząbki czosnku, liść laurowy i ziarenka ziela (można czosnek i ziele pozostawić w zupie), miksujemy.

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Krok 6 z 8

W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Krok 7 z 8

Boczek układamy na blaszce do wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez kilkanaście minut, aż się zrumieni (można też zrumienić go na suchej patelni).

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z chipsami z boczku, surowymi różyczkami kalafiora odłożonymi wcześniej do dekoracji. Posypujemy tartym parmezanem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z kalafiora pieczonego z duszonym szpinakiem

    Zupa krem z kalafiora pieczonego z duszonym szpinakiem

    46 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    2 godz Łatwy
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

    Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

    39 min Łatwy
  • Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

    Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

    1 godz 13 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu