Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

0
1 godz 13 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

43  g
PL KAL WINIARY Chłodnik czosnkowo - koperkowy
500  g
Jogurt naturalny
1  pęczek
Szpinak świeży
20  g
Rukola
2 
Ogórek gruntowy
2 
Jajka
1  łyżka
Posiekany koperek
1  łyżka
Posiekany szczypiorek
trochę
Sok z cytryny do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.4 g
Węglowodany
15.6 g
Tłuszcze
7.11 g
Wartość energetyczna
161.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

73 min
Krok 1
2 min
Chłodnik zalewam 300 ml wrzątku, mieszam i odstawiam do wystygnięcia.
Krok 2
4 min
Szpinak i rukolę dokładnie myję, część listków rukoli odkładam do dekoracji, a pozostały szpinak i rukolę drobno siekam.
Krok 3
3 min
Ogórka myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
2 min
Do przestudzonej zupy dodaję jogurt i dokładnie mieszam.
Krok 5
60 min
Dodaję posiekany szpinak, rukolę, startego ogórka i świeżo posiekane zioła. Mieszam i odstawiam do lodówki na godzinę.
Krok 6
2 min
Przed podaniem można doprawić chłodnik odrobiną soku z cytryny. Chłodnik podaję z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, udekorowany listkami rukoli.
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Krok 1 z 6

Chłodnik zalewam 300 ml wrzątku, mieszam i odstawiam do wystygnięcia.

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Krok 2 z 6

Szpinak i rukolę dokładnie myję, część listków rukoli odkładam do dekoracji, a pozostały szpinak i rukolę drobno siekam.

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Krok 3 z 6

Ogórka myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Krok 4 z 6

Do przestudzonej zupy dodaję jogurt i dokładnie mieszam.

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Krok 5 z 6

Dodaję posiekany szpinak, rukolę, startego ogórka i świeżo posiekane zioła. Mieszam i odstawiam do lodówki na godzinę.

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Krok 6 z 6

Przed podaniem można doprawić chłodnik odrobiną soku z cytryny. Chłodnik podaję z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, udekorowany listkami rukoli.

Wraz z pojawieniem się pierwszych upałów, a na Dolnym Śląsku takie upalne dni przychodzą na długo przed nadejściem lata, na naszych stołach pojawiają się pierwsze chłodniki. Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem to prawdziwa bomba witaminowa. Świeże zioła i szpinak mają w sobie wielką moc, która w okresie przesilenia wiosennego jest naszym organizmom bardzo potrzebna. Chłodniki przynoszą prawdziwe orzeźwienie i pomagają przetrwać upały, a dodatkowo są niskokaloryczną alternatywą dla wielu potraw, na które nie ma się ochoty, kiedy za oknem skwar.

Drobno posiekane listki szpinaku i rukoli świetnie wkomponowały się w chłodnik jogurtowy. Moje dzieci nie za bardzo lubią takie liściaste obiekty w zupach, ale dzięki temu, że je starannie posiekałam, zostały wzięte za zwykłe zioła, które zawsze hojnie wsypuję do talerzy. Aż dziw, że w dzieciństwie byłam wielką przeciwniczką zieleniny i wszystkie listki skrupulatnie odławiałam ze swojej porcji!

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem pysznie smakował schłodzony. W bardzo upalne dni, jakie mam nadzieję nadejdą w pełni lata, można do niego dodać kilka kostek lodu i przybrać listkami orzeźwiającej mięty.

Na nadchodzące lato polecam także:

chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

chłodnik fit z kiełkami

chłodnik litewski z miętą

chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

chłodnik do picia

chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

Zobacz też

Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?

Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika