Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz biały wielkanocny z młodym szpinakiem i jajkiem przepiórczym

0
48min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Biała kiełbasa surowa
3  ząbków
Ząbki czosnku nieobrane
3  kulek
Ziele angielskie
0.5  szklanka
Słodka śmietana
70  g
Świeży młody szpinak
2  łyżek
Masło klarowane
12 
Jajka przepiórcze (3-4 na osobę)
trochę
do dekoracji: rzeżucha lub świeże listki majeranku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.84 g
Węglowodany
4.49 g
Tłuszcze
45.3 g
Wartość energetyczna
551.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1
5 min
Białą kiełbasę zalewamy 0,7 l wody, dodajemy ziarenka ziela angielskiego, zagotowujemy.
Krok 2
30 min
W tym czasie dwa ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, ponownie miażdżymy i oprószamy solą. Tak przygotowane ząbki czosnku dodajemy do garnka z kiełbasą, gotujemy pół godziny. Wyciągamy z wywaru białą kiełbasę (można ją pokroić w plasterki i dodać do ugotowanego barszczu).
Krok 3
5 min
Zawartość torebek rozprowadzamy trzepaczką w 0,5 l zimnej wody, powoli wlewamy do wywaru, cały czas mieszając. Zagotowujemy wciąż mieszając, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.
Krok 4
1 min
Po zestawieniu barszczu z kuchenki dodajemy do garnka słodką śmietanę, mieszamy.
Krok 5
3 min
Delikatnie rozgrzewamy na głębszej patelni masło, wrzucamy nieobrany ząbek czosnku, dusimy, aż poczujemy przyjemny czosnkowy aromat.
Krok 6
3 min
Wyciągamy czosnek, dodajemy szpinak, chwilę dusimy.
Krok 7
1 min
Barszcz biały podajemy z podduszonym na maśle szpinakiem i połówkami ugotowanych na twardo jajek przepiórczych. Dekorujemy rzeżuchą lub listkami majeranku.
Barszcz biały wielkanocny z młodym szpinakiem i jajkiem przepiórczym

Krok 1 z 7

Białą kiełbasę zalewamy 0,7 l wody, dodajemy ziarenka ziela angielskiego, zagotowujemy.

Barszcz biały wielkanocny z młodym szpinakiem i jajkiem przepiórczym

Krok 2 z 7

W tym czasie dwa ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, ponownie miażdżymy i oprószamy solą. Tak przygotowane ząbki czosnku dodajemy do garnka z kiełbasą, gotujemy pół godziny. Wyciągamy z wywaru białą kiełbasę (można ją pokroić w plasterki i dodać do ugotowanego barszczu).

Barszcz biały wielkanocny z młodym szpinakiem i jajkiem przepiórczym

Krok 3 z 7

Zawartość torebek rozprowadzamy trzepaczką w 0,5 l zimnej wody, powoli wlewamy do wywaru, cały czas mieszając. Zagotowujemy wciąż mieszając, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.

Barszcz biały wielkanocny z młodym szpinakiem i jajkiem przepiórczym

Krok 4 z 7

Po zestawieniu barszczu z kuchenki dodajemy do garnka słodką śmietanę, mieszamy.

Barszcz biały wielkanocny z młodym szpinakiem i jajkiem przepiórczym

Krok 5 z 7

Delikatnie rozgrzewamy na głębszej patelni masło, wrzucamy nieobrany ząbek czosnku, dusimy, aż poczujemy przyjemny czosnkowy aromat.

Barszcz biały wielkanocny z młodym szpinakiem i jajkiem przepiórczym

Krok 6 z 7

Wyciągamy czosnek, dodajemy szpinak, chwilę dusimy.

Barszcz biały wielkanocny z młodym szpinakiem i jajkiem przepiórczym

Krok 7 z 7

Barszcz biały podajemy z podduszonym na maśle szpinakiem i połówkami ugotowanych na twardo jajek przepiórczych. Dekorujemy rzeżuchą lub listkami majeranku.

Barszcz biały wielkanocny w prawdziwie wiosennej i radosnej odsłonie. Łagodny w smaku, bo zabielany słodką śmietaną. Aromatyczny, bo z idealnie doprawiony polskim czosnkiem i majerankiem (ten polski czosnek i majeranek – raz z polską mąką pszenną – znajdziecie też w składzie Barszczu białego WINIARY, którego używam jako bazy). Wiosenny, bo z dodatkiem podduszonych na czosnkowym maśle młodych listków szpinaku. Podany z jajkami przepiórczymi, na stole wielkanocnym będzie się prezentował bardzo efektownie. Wesołych Świąt!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika