Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo
53min
Średni
4
Ziemniaki
0.5
główka
Średniej wielkości kapusta włoska
1
pęczek
Świeży jarmuż (lub 2 duże garści jarmużu krojonego)
1
Cebula
3
łyżek
Olej do smażenia
1
l
Wywar warzywny lub woda
1
szczypta
Sól morska do smaku
trochę
pieprz czarny ziarnisty
10
dag
Chorizo lub inna pikantna kiełbasa
.
Wartości odżywcze
Białko
14.46 g
Węglowodany
29.22 g
Tłuszcze
21.34 g
Wartość energetyczna
343.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
53 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, podlewamy wywarem lub wodą (nie z dużo, tylko tyle, by ziemniaki znalazły się pod powierzchnią wywaru/wody) gotujemy do miękkości, w razie konieczności uzupełniamy odparowaną wodę. Pod koniec gotowania solimy.
Krok 2
2 min
Ugotowane ziemniaki tłuczemy praską (mają być rozdrobnione, ale nie na puree).
Krok 3
5 min
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju.
Krok 4
5 min
Liście jarmużu i kapusty włoskiej pozbawiamy twardych włókien, zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paseczki.
Krok 5
2 min
Do cebuli dodajemy pokrojony jarmuż i kapustę, chwilę przesmażamy.
Krok 6
10 min
Podlewamy kapustę resztą wywaru lub wody, doprawiamy solą, dusimy, aż kapusta będzie lekko chrupiąca.
Krok 7
10 min
Do ziemniaków dodajemy podduszoną kapustę z jarmużem, zagotowujemy, zestawiamy z kuchenki.
Krok 8
3 min
Kiełbasę chorizo kroimy w kostkę, dodajemy do zupy caldo verde.
Krok 9
1 min
Zupę caldo verde doprawiamy na talerzu świeżo mielonym pieprzem.
Portugalska zupa caldo verde. Jej geniusz tkwi w prostocie. Ziemniaki, kapusta, cebula, dobry wywar, przyprawy. I charakterna kiełbasa chorizo. Do mojej caldo verde trafiła kapusta włoska i jarmuż. Kulinarne spory przy przygotowywaniu caldo verde w polskiej rzeczywistości toczą się właśnie wokół tych dwóch przedstawicieli rodziny warzyw kapustnych. Niektórzy twierdzą, że bliżej oryginału będzie caldo verde tylko z jarmużem. Cóż, może moja zupa jest mniej portugalska, ale nie mniej smaczna :)
Komentarze 0