Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Portugalska zupa caldo verde. Jej geniusz tkwi w prostocie. Ziemniaki, kapusta, cebula, dobry wywar, przyprawy. I charakterna kiełbasa chorizo. Do mojej caldo verde trafiła kapusta włoska i jarmuż. Kulinarne spory przy przygotowywaniu caldo verde w polskiej rzeczywistości toczą się właśnie wokół tych dwóch przedstawicieli rodziny warzyw kapustnych. Niektórzy twierdzą, że bliżej oryginału będzie caldo verde tylko z jarmużem. Cóż, może moja zupa jest mniej portugalska, ale nie mniej smaczna :)
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, podlewamy wywarem lub wodą (nie z dużo, tylko tyle, by ziemniaki znalazły się pod powierzchnią wywaru/wody) gotujemy do miękkości, w razie konieczności uzupełniamy odparowaną wodę. Pod koniec gotowania solimy.
Krok 2
2 min
Ugotowane ziemniaki tłuczemy praską (mają być rozdrobnione, ale nie na puree).
Krok 3
5 min
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju.
Krok 4
5 min
Liście jarmużu i kapusty włoskiej pozbawiamy twardych włókien, zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paseczki.
Krok 5
2 min
Do cebuli dodajemy pokrojony jarmuż i kapustę, chwilę przesmażamy.
Krok 6
10 min
Podlewamy kapustę resztą wywaru lub wody, doprawiamy solą, dusimy, aż kapusta będzie lekko chrupiąca.
Krok 7
10 min
Do ziemniaków dodajemy podduszoną kapustę z jarmużem, zagotowujemy, zestawiamy z kuchenki.
Krok 8
3 min
Kiełbasę chorizo kroimy w kostkę, dodajemy do zupy caldo verde.
Krok 9
1 min
Zupę caldo verde doprawiamy na talerzu świeżo mielonym pieprzem.
Krok 1
z
9
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, podlewamy wywarem lub wodą (nie z dużo, tylko tyle, by ziemniaki znalazły się pod powierzchnią wywaru/wody) gotujemy do miękkości, w razie konieczności uzupełniamy odparowaną wodę. Pod koniec gotowania solimy.
Krok 2
z
9
Ugotowane ziemniaki tłuczemy praską (mają być rozdrobnione, ale nie na puree).
Krok 3
z
9
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju.
Krok 4
z
9
Liście jarmużu i kapusty włoskiej pozbawiamy twardych włókien, zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paseczki.
Krok 5
z
9
Do cebuli dodajemy pokrojony jarmuż i kapustę, chwilę przesmażamy.
Krok 6
z
9
Podlewamy kapustę resztą wywaru lub wody, doprawiamy solą, dusimy, aż kapusta będzie lekko chrupiąca.
Krok 7
z
9
Do ziemniaków dodajemy podduszoną kapustę z jarmużem, zagotowujemy, zestawiamy z kuchenki.
Krok 8
z
9
Kiełbasę chorizo kroimy w kostkę, dodajemy do zupy caldo verde.
Krok 9
z
9
Zupę caldo verde doprawiamy na talerzu świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0