Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

0
1 godz 47 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

trochę
Olej rzepakowy
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Suszona pietruszka
1  szczypta
Suszony szczypiorek
5 
Małe ziemniaki
200  g
Kalafior
200  g
Kalarepa
4 
Pałki z kurczaka (bez skóry)
1  kawałek
Por
1 
Seler
2 
Mała marchewka
2 
Liść laurowy
4 
Ziarna kolorowego pieprzu
3 
Ziarno ziela angielskiego
1 
Pietruszka
1  pęczek
Pietruszka
4 
Ziemniaki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.97 g
Węglowodany
48.65 g
Tłuszcze
15.7 g
Wartość energetyczna
449.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

107 min
Krok 1
15 min
Wpierw przygotowujemy chipsy. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy na bardzo cienkie plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pokrojone ziemniaki skrapiamy olejem i posypujemy suszonym szczypiorkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i wstawiamy blachę z ziemniakami. Co jakiś czas delikatnie je obracamy i sprawdzamy czy są już gotowe.
Krok 2
30 min
Czas na zupę. Pałki wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra). Dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką około 30 minut.
Krok 3
30 min
Po tym czasie dodajemy umytą i obraną włoszczyznę. Gotujemy kolejne 30 minut (aż warzywa będą miękkie) i gotowy wywar przelewamy przez sitko.
Krok 4
10 min
Do drugiego garnka wlewamy 1 litr przelanego przez sitko wywaru. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do wywaru i gotujemy.
Krok 5
15 min
W tym czasie myjemy kalafior i kalarepę i kroimy na małe kawałki. Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy resztę warzyw. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
3 min
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotowej zupy wrzucamy marchewkę i pietruszkę z wywaru oraz nieco natki pietruszki.
Krok 7
3 min
Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
Krok 8
1 min
Podajemy z chipsami ziemniaczanymi.
Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Krok 1 z 8

Wpierw przygotowujemy chipsy. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy na bardzo cienkie plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pokrojone ziemniaki skrapiamy olejem i posypujemy suszonym szczypiorkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i wstawiamy blachę z ziemniakami. Co jakiś czas delikatnie je obracamy i sprawdzamy czy są już gotowe.

Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Krok 2 z 8

Czas na zupę. Pałki wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra). Dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką około 30 minut.

Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Krok 3 z 8

Po tym czasie dodajemy umytą i obraną włoszczyznę. Gotujemy kolejne 30 minut (aż warzywa będą miękkie) i gotowy wywar przelewamy przez sitko.

Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Krok 4 z 8

Do drugiego garnka wlewamy 1 litr przelanego przez sitko wywaru. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do wywaru i gotujemy.

Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Krok 5 z 8

W tym czasie myjemy kalafior i kalarepę i kroimy na małe kawałki. Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy resztę warzyw. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.

Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Krok 6 z 8

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotowej zupy wrzucamy marchewkę i pietruszkę z wywaru oraz nieco natki pietruszki.

Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Krok 7 z 8

Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.

Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Krok 8 z 8

Podajemy z chipsami ziemniaczanymi.

W letniej wersji zupy jarzynowej wykorzystuję sezonowe warzywa i świeże zioła. Z tą zupą można eksperymentować i dodać do garnka praktycznie wszystko na co macie ochotę. Kremowa jarzynowa to jedna z naszych ulubionych zup i chyba mogę śmiało powiedzieć, że moje dzieci wychowały się na takich smakach. Nasza ulubiona wersja tej zupy to jarzynowa przecierana z grzaneczkami. Zupy o kremowej konsystencji świetnie smakują też z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzaneczkami lub chipsami warzywnymi.

Chipsy warzywne to moje ostatnie odkrycie kulinarne. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, zdrowe i smaczne. Do zupy jarzynowej będą też pasowały chipsy z pietruszki lub marchewki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika