Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi
1 godz 47 min
Średni
trochę
Olej rzepakowy
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
1
szczypta
Suszona pietruszka
1
szczypta
Suszony szczypiorek
5
Małe ziemniaki
200
g
Kalafior
200
g
Kalarepa
4
Pałki z kurczaka (bez skóry)
1
kawałek
Por
1
Seler
2
Mała marchewka
2
Liść laurowy
4
Ziarna kolorowego pieprzu
3
Ziarno ziela angielskiego
1
Pietruszka
1
pęczek
Pietruszka
4
Ziemniaki
.
Wartości odżywcze
Białko
30.97 g
Węglowodany
48.65 g
Tłuszcze
15.7 g
Wartość energetyczna
449.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
107 min
Krok 1
15 min
Wpierw przygotowujemy chipsy. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy na bardzo cienkie plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pokrojone ziemniaki skrapiamy olejem i posypujemy suszonym szczypiorkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i wstawiamy blachę z ziemniakami. Co jakiś czas delikatnie je obracamy i sprawdzamy czy są już gotowe.
Krok 2
30 min
Czas na zupę. Pałki wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra). Dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką około 30 minut.
Krok 3
30 min
Po tym czasie dodajemy umytą i obraną włoszczyznę. Gotujemy kolejne 30 minut (aż warzywa będą miękkie) i gotowy wywar przelewamy przez sitko.
Krok 4
10 min
Do drugiego garnka wlewamy 1 litr przelanego przez sitko wywaru. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do wywaru i gotujemy.
Krok 5
15 min
W tym czasie myjemy kalafior i kalarepę i kroimy na małe kawałki. Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy resztę warzyw. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
3 min
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotowej zupy wrzucamy marchewkę i pietruszkę z wywaru oraz nieco natki pietruszki.
Krok 7
3 min
Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
Krok 8
1 min
Podajemy z chipsami ziemniaczanymi.
W letniej wersji zupy jarzynowej wykorzystuję sezonowe warzywa i świeże zioła. Z tą zupą można eksperymentować i dodać do garnka praktycznie wszystko na co macie ochotę. Kremowa jarzynowa to jedna z naszych ulubionych zup i chyba mogę śmiało powiedzieć, że moje dzieci wychowały się na takich smakach. Nasza ulubiona wersja tej zupy to jarzynowa przecierana z grzaneczkami. Zupy o kremowej konsystencji świetnie smakują też z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzaneczkami lub chipsami warzywnymi.
Chipsy warzywne to moje ostatnie odkrycie kulinarne. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, zdrowe i smaczne. Do zupy jarzynowej będą też pasowały chipsy z pietruszki lub marchewki.
Chipsy warzywne to moje ostatnie odkrycie kulinarne. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, zdrowe i smaczne. Do zupy jarzynowej będą też pasowały chipsy z pietruszki lub marchewki.
Komentarze 0