Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

(0)
2 godz 17 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki
1  szczypta
Sól do smaku
3  łyżek
Mąka pszenna
200  g
Boczek
1  l
Woda
1 
Ziarno ziela angielskiego
3 
Ziarno pieprzu
2 
Liść laurowy
250  ml
Zakwas na żurek
1  łyżeczka
Majeranek
50  mg
Śmietana
2 
Kiełbasa biała
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.13 g
Węglowodany
31.38 g
Tłuszcze
27.02 g
Wartość energetyczna
437.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli myślę o żurku to zazwyczaj takim z białą kiełbasą, wędzonym boczkiem i ziemniakami. Ale tym razem postanowiłam białą kiełbasę zastąpić aromatyczną, upieczoną kiełbasą śląską, a ziemniaki przygotować w postaci prażoków.

Zazwyczaj prażoki okrasza się też chrupiącym boczkiem. Zdecydowałam się zrezygnować z tego małego dodatku, bo boczek znalazł się już w żurku. Prażoki to alternatywa dla tradycyjnych, ugotowanych ziemniaków i według mnie świetnie sprawdziły się w żurku.

Spis świątecznych potraw już przygotowałam, więc pozostało mi tylko sporządzić listę zakupów. Lubię panować nad sytuacją i nie pozostawiać nic na ostatnią chwilę, w przeciwieństwie do Agatki, która jest bardzo żywiołowa i spontaniczna. Z wyglądu i charakteru jesteśmy zupełnie inne, ale… bardzo lubię takie szalone dusze. Coś jest w twierdzeniu, że przeciwieństwa się przyciągają. A poza tym łączy nas miłość do gotowania i oczywiście do zup.

Wszystkim wielbicielom żurku polecam:
Grzybowy żurek w chlebie
Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
Żurek w chlebie
Żurek z jajkiem i kiełbasą

Przygotowanie

137 min
  • Krok 1 - Prażoki

    25 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w posolonej wodzie.
  • Krok 2

    3 min
    Kiedy będą miękkie, odlewamy prawie całą wodę, zostawiając na dnie kilka centymetrów.
  • Krok 3

    5 min
    Na chwilę garnek zdejmujemy z gazu i dodajemy mąkę. Całość mieszamy i ponownie nastawiamy na gaz.
  • Krok 4

    20 min
    Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy woda nie odparowała.
  • Krok 5

    3 min
    Gotowe ziemniaki ugniatamy dokładnie tłuczkiem.
  • Krok 6 - Żurek

    30 min
    Do garnka wkładamy boczek, ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe oraz ząbek czosnku. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy około 30 minut (aż boczek będzie miękki).
  • Krok 7

    3 min
    Boczek wyjmujemy, kroimy w kostkę i ponownie wrzucamy do zupy.
  • Krok 8

    3 min
    Do wywaru dodajemy łyżeczkę majeranku i wlewamy zakwas.
  • Krok 9

    4 min
    Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Krok 10

    3 min
    Pod koniec zabielamy śmietanką.
  • Krok 11

    5 min
    Kiełbasę kroimy na na małe kawałki. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem i układamy w nim kiełbasę.
  • Krok 12

    30 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 30 minut.
  • Krok 13

    3 min
    Do miseczki nakładamy prażoki i zalewamy zupą. Podajemy z ciepłymi kiełbaskami.
Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 1 - Prażoki z 13

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w posolonej wodzie.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 2 z 13

Kiedy będą miękkie, odlewamy prawie całą wodę, zostawiając na dnie kilka centymetrów.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 3 z 13

Na chwilę garnek zdejmujemy z gazu i dodajemy mąkę. Całość mieszamy i ponownie nastawiamy na gaz.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 4 z 13

Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy woda nie odparowała.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 5 z 13

Gotowe ziemniaki ugniatamy dokładnie tłuczkiem.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 6 - Żurek z 13

Do garnka wkładamy boczek, ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe oraz ząbek czosnku. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy około 30 minut (aż boczek będzie miękki).

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 7 z 13

Boczek wyjmujemy, kroimy w kostkę i ponownie wrzucamy do zupy.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 8 z 13

Do wywaru dodajemy łyżeczkę majeranku i wlewamy zakwas.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 9 z 13

Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 10 z 13

Pod koniec zabielamy śmietanką.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 11 z 13

Kiełbasę kroimy na na małe kawałki. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem i układamy w nim kiełbasę.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 12 z 13

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 30 minut.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 13 z 13

Do miseczki nakładamy prażoki i zalewamy zupą. Podajemy z ciepłymi kiełbaskami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

    2 godz 4 min Średni
  • Żurek w chlebie

    1 godz 24 min Średni
  • Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

    1 godz 47 min Średni
  • Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

    9 godz 46 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu