Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

0
2 godz 17 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Ziemniaki
1  szczypta
Sól do smaku
3  łyżek
Mąka pszenna
200  g
Boczek wędzony
1  l
Woda
1 
Ziarno ziela angielskiego
3 
Ziarno pieprzu
2 
Liść laurowy
250  ml
Zakwas na żurek
1  łyżeczka
Majeranek
50  mg
Śmietana
2 
Kiełbaska śląska
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.41 g
Węglowodany
28.43 g
Tłuszcze
56.71 g
Wartość energetyczna
730.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

137 min
Krok 1 - Prażoki
25 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w posolonej wodzie.
Krok 2
3 min
Kiedy będą miękkie, odlewamy prawie całą wodę, zostawiając na dnie kilka centymetrów.
Krok 3
5 min
Na chwilę garnek zdejmujemy z gazu i dodajemy mąkę. Całość mieszamy i ponownie nastawiamy na gaz.
Krok 4
20 min
Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy woda nie odparowała.
Krok 5
3 min
Gotowe ziemniaki ugniatamy dokładnie tłuczkiem.
Krok 6 - Żurek
30 min
Do garnka wkładamy boczek, ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe oraz ząbek czosnku. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy około 30 minut (aż boczek będzie miękki).
Krok 7
3 min
Boczek wyjmujemy, kroimy w kostkę i ponownie wrzucamy do zupy.
Krok 8
3 min
Do wywaru dodajemy łyżeczkę majeranku i wlewamy zakwas.
Krok 9
4 min
Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 10
3 min
Pod koniec zabielamy śmietanką.
Krok 11
5 min
Kiełbasę kroimy na na małe kawałki. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem i układamy w nim kiełbasę.
Krok 12
30 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 30 minut.
Krok 13
3 min
Do miseczki nakładamy prażoki i zalewamy zupą. Podajemy z ciepłymi kiełbaskami.
Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 1 - Prażoki z 13

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w posolonej wodzie.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 2 z 13

Kiedy będą miękkie, odlewamy prawie całą wodę, zostawiając na dnie kilka centymetrów.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 3 z 13

Na chwilę garnek zdejmujemy z gazu i dodajemy mąkę. Całość mieszamy i ponownie nastawiamy na gaz.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 4 z 13

Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy woda nie odparowała.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 5 z 13

Gotowe ziemniaki ugniatamy dokładnie tłuczkiem.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 6 - Żurek z 13

Do garnka wkładamy boczek, ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe oraz ząbek czosnku. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy około 30 minut (aż boczek będzie miękki).

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 7 z 13

Boczek wyjmujemy, kroimy w kostkę i ponownie wrzucamy do zupy.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 8 z 13

Do wywaru dodajemy łyżeczkę majeranku i wlewamy zakwas.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 9 z 13

Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 10 z 13

Pod koniec zabielamy śmietanką.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 11 z 13

Kiełbasę kroimy na na małe kawałki. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem i układamy w nim kiełbasę.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 12 z 13

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 30 minut.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 13 z 13

Do miseczki nakładamy prażoki i zalewamy zupą. Podajemy z ciepłymi kiełbaskami.

Jeśli myślę o żurku to zazwyczaj takim z białą kiełbasą, wędzonym boczkiem i ziemniakami. Ale tym razem postanowiłam białą kiełbasę zastąpić aromatyczną, upieczoną kiełbasą śląską, a ziemniaki przygotować w postaci prażoków.

Zazwyczaj prażoki okrasza się też chrupiącym boczkiem. Zdecydowałam się zrezygnować z tego małego dodatku, bo boczek znalazł się już w żurku. Prażoki to alternatywa dla tradycyjnych, ugotowanych ziemniaków i według mnie świetnie sprawdziły się w żurku.

Spis świątecznych potraw już przygotowałam, więc pozostało mi tylko sporządzić listę zakupów. Lubię panować nad sytuacją i nie pozostawiać nic na ostatnią chwilę, w przeciwieństwie do Agatki, która jest bardzo żywiołowa i spontaniczna. Z wyglądu i charakteru jesteśmy zupełnie inne, ale… bardzo lubię takie szalone dusze. Coś jest w twierdzeniu, że przeciwieństwa się przyciągają. A poza tym łączy nas miłość do gotowania i oczywiście do zup.

Wszystkim wielbicielom żurku polecam:
Grzybowy żurek w chlebie
Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
Żurek w chlebie
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika