Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską
2 godz 17 min
Średni
500
g
Ziemniaki
1
szczypta
Sól do smaku
3
łyżek
Mąka pszenna
200
g
Boczek wędzony
1
l
Woda
1
Ziarno ziela angielskiego
3
Ziarno pieprzu
2
Liść laurowy
250
ml
Zakwas na żurek
1
łyżeczka
Majeranek
50
mg
Śmietana
2
Kiełbaska śląska
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
27.41 g
Węglowodany
28.43 g
Tłuszcze
56.71 g
Wartość energetyczna
730.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
137 min
Krok 1 - Prażoki
25 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w posolonej wodzie.
Krok 2
3 min
Kiedy będą miękkie, odlewamy prawie całą wodę, zostawiając na dnie kilka centymetrów.
Krok 3
5 min
Na chwilę garnek zdejmujemy z gazu i dodajemy mąkę. Całość mieszamy i ponownie nastawiamy na gaz.
Krok 4
20 min
Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy woda nie odparowała.
Krok 5
3 min
Gotowe ziemniaki ugniatamy dokładnie tłuczkiem.
Krok 6 - Żurek
30 min
Do garnka wkładamy boczek, ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe oraz ząbek czosnku. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy około 30 minut (aż boczek będzie miękki).
Krok 7
3 min
Boczek wyjmujemy, kroimy w kostkę i ponownie wrzucamy do zupy.
Krok 8
3 min
Do wywaru dodajemy łyżeczkę majeranku i wlewamy zakwas.
Krok 9
4 min
Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 10
3 min
Pod koniec zabielamy śmietanką.
Krok 11
5 min
Kiełbasę kroimy na na małe kawałki. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem i układamy w nim kiełbasę.
Krok 12
30 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 30 minut.
Krok 13
3 min
Do miseczki nakładamy prażoki i zalewamy zupą. Podajemy z ciepłymi kiełbaskami.
Jeśli myślę o żurku to zazwyczaj takim z białą kiełbasą, wędzonym boczkiem i ziemniakami. Ale tym razem postanowiłam białą kiełbasę zastąpić aromatyczną, upieczoną kiełbasą śląską, a ziemniaki przygotować w postaci prażoków.
Zazwyczaj prażoki okrasza się też chrupiącym boczkiem. Zdecydowałam się zrezygnować z tego małego dodatku, bo boczek znalazł się już w żurku. Prażoki to alternatywa dla tradycyjnych, ugotowanych ziemniaków i według mnie świetnie sprawdziły się w żurku.
Spis świątecznych potraw już przygotowałam, więc pozostało mi tylko sporządzić listę zakupów. Lubię panować nad sytuacją i nie pozostawiać nic na ostatnią chwilę, w przeciwieństwie do Agatki, która jest bardzo żywiołowa i spontaniczna. Z wyglądu i charakteru jesteśmy zupełnie inne, ale… bardzo lubię takie szalone dusze. Coś jest w twierdzeniu, że przeciwieństwa się przyciągają. A poza tym łączy nas miłość do gotowania i oczywiście do zup.
Wszystkim wielbicielom żurku polecam:
Grzybowy żurek w chlebie
Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
Żurek w chlebie
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Zazwyczaj prażoki okrasza się też chrupiącym boczkiem. Zdecydowałam się zrezygnować z tego małego dodatku, bo boczek znalazł się już w żurku. Prażoki to alternatywa dla tradycyjnych, ugotowanych ziemniaków i według mnie świetnie sprawdziły się w żurku.
Spis świątecznych potraw już przygotowałam, więc pozostało mi tylko sporządzić listę zakupów. Lubię panować nad sytuacją i nie pozostawiać nic na ostatnią chwilę, w przeciwieństwie do Agatki, która jest bardzo żywiołowa i spontaniczna. Z wyglądu i charakteru jesteśmy zupełnie inne, ale… bardzo lubię takie szalone dusze. Coś jest w twierdzeniu, że przeciwieństwa się przyciągają. A poza tym łączy nas miłość do gotowania i oczywiście do zup.
Wszystkim wielbicielom żurku polecam:
Grzybowy żurek w chlebie
Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
Żurek w chlebie
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Komentarze 0