Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską
Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską
Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską
Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

(0)
2 godz 17 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki
1  szczypta
Sól do smaku
3  łyżek
Mąka pszenna
200  g
Boczek
1  l
Woda
1 
Ziarno ziela angielskiego
3 
Ziarno pieprzu
2 
Liść laurowy
250  ml
Zakwas na żurek
1  łyżeczka
Majeranek
50  mg
Śmietana
2 
Kiełbasa biała
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.13 g
Węglowodany
31.38 g
Tłuszcze
27.02 g
Wartość energetyczna
437.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jeśli myślę o żurku to zazwyczaj takim z białą kiełbasą, wędzonym boczkiem i ziemniakami. Ale tym razem postanowiłam białą kiełbasę zastąpić aromatyczną, upieczoną kiełbasą śląską, a ziemniaki przygotować w postaci prażoków.

Zazwyczaj prażoki okrasza się też chrupiącym boczkiem. Zdecydowałam się zrezygnować z tego małego dodatku, bo boczek znalazł się już w żurku. Prażoki to alternatywa dla tradycyjnych, ugotowanych ziemniaków i według mnie świetnie sprawdziły się w żurku.

Spis świątecznych potraw już przygotowałam, więc pozostało mi tylko sporządzić listę zakupów. Lubię panować nad sytuacją i nie pozostawiać nic na ostatnią chwilę, w przeciwieństwie do Agatki, która jest bardzo żywiołowa i spontaniczna. Z wyglądu i charakteru jesteśmy zupełnie inne, ale… bardzo lubię takie szalone dusze. Coś jest w twierdzeniu, że przeciwieństwa się przyciągają. A poza tym łączy nas miłość do gotowania i oczywiście do zup.

Wszystkim wielbicielom żurku polecam:
Grzybowy żurek w chlebie
Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
Żurek w chlebie
Żurek z jajkiem i kiełbasą

Przygotowanie

137 min
  • Krok 1 - Prażoki

    25 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w posolonej wodzie.
  • Krok 2

    3 min
    Kiedy będą miękkie, odlewamy prawie całą wodę, zostawiając na dnie kilka centymetrów.
  • Krok 3

    5 min
    Na chwilę garnek zdejmujemy z gazu i dodajemy mąkę. Całość mieszamy i ponownie nastawiamy na gaz.
  • Krok 4

    20 min
    Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy woda nie odparowała.
  • Krok 5

    3 min
    Gotowe ziemniaki ugniatamy dokładnie tłuczkiem.
  • Krok 6 - Żurek

    30 min
    Do garnka wkładamy boczek, ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe oraz ząbek czosnku. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy około 30 minut (aż boczek będzie miękki).
  • Krok 7

    3 min
    Boczek wyjmujemy, kroimy w kostkę i ponownie wrzucamy do zupy.
  • Krok 8

    3 min
    Do wywaru dodajemy łyżeczkę majeranku i wlewamy zakwas.
  • Krok 9

    4 min
    Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Krok 10

    3 min
    Pod koniec zabielamy śmietanką.
  • Krok 11

    5 min
    Kiełbasę kroimy na na małe kawałki. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem i układamy w nim kiełbasę.
  • Krok 12

    30 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 30 minut.
  • Krok 13

    3 min
    Do miseczki nakładamy prażoki i zalewamy zupą. Podajemy z ciepłymi kiełbaskami.
Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 1 - Prażoki z 13

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w posolonej wodzie.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 2 z 13

Kiedy będą miękkie, odlewamy prawie całą wodę, zostawiając na dnie kilka centymetrów.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 3 z 13

Na chwilę garnek zdejmujemy z gazu i dodajemy mąkę. Całość mieszamy i ponownie nastawiamy na gaz.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 4 z 13

Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy woda nie odparowała.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 5 z 13

Gotowe ziemniaki ugniatamy dokładnie tłuczkiem.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 6 - Żurek z 13

Do garnka wkładamy boczek, ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe oraz ząbek czosnku. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy około 30 minut (aż boczek będzie miękki).

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 7 z 13

Boczek wyjmujemy, kroimy w kostkę i ponownie wrzucamy do zupy.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 8 z 13

Do wywaru dodajemy łyżeczkę majeranku i wlewamy zakwas.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 9 z 13

Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 10 z 13

Pod koniec zabielamy śmietanką.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 11 z 13

Kiełbasę kroimy na na małe kawałki. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem i układamy w nim kiełbasę.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 12 z 13

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 30 minut.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 13 z 13

Do miseczki nakładamy prażoki i zalewamy zupą. Podajemy z ciepłymi kiełbaskami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

    Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

    2 godz 4 min Średni
  • Żurek w chlebie

    Żurek w chlebie

    1 godz 24 min Średni
  • Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

    Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

    1 godz 47 min Średni
  • Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

    Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

    9 godz 46 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu