Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską
Dodaj do CookBook

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

(0)
2 godz 17 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki
1  szczypta
Sól do smaku
3  łyżek
Mąka pszenna
200  g
Boczek
1  l
Woda
1 
Ziarno ziela angielskiego
3 
Ziarno pieprzu
2 
Liść laurowy
250  ml
Zakwas na żurek
1  łyżeczka
Majeranek
50  mg
Śmietana
2 
Kiełbasa biała
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.4 g
Wartość energetyczna
437.2 kcal
Tłuszcze
27 g
Białko
18.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jeśli myślę o żurku to zazwyczaj takim z białą kiełbasą, wędzonym boczkiem i ziemniakami. Ale tym razem postanowiłam białą kiełbasę zastąpić aromatyczną, upieczoną kiełbasą śląską, a ziemniaki przygotować w postaci prażoków.

Zazwyczaj prażoki okrasza się też chrupiącym boczkiem. Zdecydowałam się zrezygnować z tego małego dodatku, bo boczek znalazł się już w żurku. Prażoki to alternatywa dla tradycyjnych, ugotowanych ziemniaków i według mnie świetnie sprawdziły się w żurku.

Spis świątecznych potraw już przygotowałam, więc pozostało mi tylko sporządzić listę zakupów. Lubię panować nad sytuacją i nie pozostawiać nic na ostatnią chwilę, w przeciwieństwie do Agatki, która jest bardzo żywiołowa i spontaniczna. Z wyglądu i charakteru jesteśmy zupełnie inne, ale… bardzo lubię takie szalone dusze. Coś jest w twierdzeniu, że przeciwieństwa się przyciągają. A poza tym łączy nas miłość do gotowania i oczywiście do zup.

Wszystkim wielbicielom żurku polecam:
Grzybowy żurek w chlebie
Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
Żurek w chlebie
Żurek z jajkiem i kiełbasą

Przygotowanie

137 min
  • Krok 1 - Prażoki

    25 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w posolonej wodzie.
  • Krok 2

    3 min
    Kiedy będą miękkie, odlewamy prawie całą wodę, zostawiając na dnie kilka centymetrów.
  • Krok 3

    5 min
    Na chwilę garnek zdejmujemy z gazu i dodajemy mąkę. Całość mieszamy i ponownie nastawiamy na gaz.
  • Krok 4

    20 min
    Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy woda nie odparowała.
  • Krok 5

    3 min
    Gotowe ziemniaki ugniatamy dokładnie tłuczkiem.
  • Krok 6 - Żurek

    30 min
    Do garnka wkładamy boczek, ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe oraz ząbek czosnku. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy około 30 minut (aż boczek będzie miękki).
  • Krok 7

    3 min
    Boczek wyjmujemy, kroimy w kostkę i ponownie wrzucamy do zupy.
  • Krok 8

    3 min
    Do wywaru dodajemy łyżeczkę majeranku i wlewamy zakwas.
  • Krok 9

    4 min
    Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Krok 10

    3 min
    Pod koniec zabielamy śmietanką.
  • Krok 11

    5 min
    Kiełbasę kroimy na na małe kawałki. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem i układamy w nim kiełbasę.
  • Krok 12

    30 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 30 minut.
  • Krok 13

    3 min
    Do miseczki nakładamy prażoki i zalewamy zupą. Podajemy z ciepłymi kiełbaskami.
Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 1 - Prażoki z 13

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w posolonej wodzie.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 2 z 13

Kiedy będą miękkie, odlewamy prawie całą wodę, zostawiając na dnie kilka centymetrów.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 3 z 13

Na chwilę garnek zdejmujemy z gazu i dodajemy mąkę. Całość mieszamy i ponownie nastawiamy na gaz.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 4 z 13

Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy woda nie odparowała.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 5 z 13

Gotowe ziemniaki ugniatamy dokładnie tłuczkiem.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 6 - Żurek z 13

Do garnka wkładamy boczek, ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe oraz ząbek czosnku. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy około 30 minut (aż boczek będzie miękki).

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 7 z 13

Boczek wyjmujemy, kroimy w kostkę i ponownie wrzucamy do zupy.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 8 z 13

Do wywaru dodajemy łyżeczkę majeranku i wlewamy zakwas.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 9 z 13

Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 10 z 13

Pod koniec zabielamy śmietanką.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 11 z 13

Kiełbasę kroimy na na małe kawałki. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem i układamy w nim kiełbasę.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 12 z 13

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 30 minut.

Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

Krok 13 z 13

Do miseczki nakładamy prażoki i zalewamy zupą. Podajemy z ciepłymi kiełbaskami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek w chlebie

    Żurek w chlebie

    2 godz 57 min Średni
  • Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    25 min Łatwy
  • Żurek wegetariański w chlebku

    Żurek wegetariański w chlebku

    52 min Łatwy
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu