Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w posolonej wodzie.
Kiedy będą miękkie, odlewamy prawie całą wodę, zostawiając na dnie kilka centymetrów.
Na chwilę garnek zdejmujemy z gazu i dodajemy mąkę. Całość mieszamy i ponownie nastawiamy na gaz.
Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy woda nie odparowała.
Gotowe ziemniaki ugniatamy dokładnie tłuczkiem.
Do garnka wkładamy boczek, ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe oraz ząbek czosnku. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy około 30 minut (aż boczek będzie miękki).
Boczek wyjmujemy, kroimy w kostkę i ponownie wrzucamy do zupy.
Do wywaru dodajemy łyżeczkę majeranku i wlewamy zakwas.
Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Pod koniec zabielamy śmietanką.
Kiełbasę kroimy na na małe kawałki. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem i układamy w nim kiełbasę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 30 minut.
Do miseczki nakładamy prażoki i zalewamy zupą. Podajemy z ciepłymi kiełbaskami.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0