Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek w chlebie

0
1 godz 24 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Biała kiełbasa
300  g
Boczek wędzony
1.5  l
Woda zimna
6 
Ziemniaki
5 
Ziarno pieprzu
3 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
0.5  łyżeczka
Majeranek
100  ml
Śmietana
4 
Jajko ugotowane na twardo
5 
Bochenek małego chleba

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.76 g
Węglowodany
10.63 g
Tłuszcze
49.94 g
Wartość energetyczna
637.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

84 min
Krok 1
5 min
Do garnka wkładamy boczek, białą kiełbasę i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Krok 2
30 min
Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę i boczek .
Krok 3
20 min
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w równą kostkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy 20 minut.
Krok 4
4 min
Lekko wystudzony boczek kroimy w paski lub kostkę, białą kiełbasę w plasterki. Dodajemy ponownie do zupy.
Krok 5
3 min
W misce mieszamy 500 ml zimnej wody z dwoma opakowaniami żurku.
Krok 6
2 min
Na 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy rozrobiony z wodą Żurek Nasza Specjalność i delikatnie mieszamy.
Krok 7
2 min
Wsypujemy majeranek i pod koniec gotowania zabielamy śmietanką.
Krok 8
15 min
Z chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i trzymamy do momentu aż chleb zacznie się przyrumieniać.
Krok 9
3 min
Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka. Podajemy z plasterkami jajka ugotowanego na twardo i posypany listkami świeżego majeranku.
Żurek w chlebie

Krok 1 z 9

Do garnka wkładamy boczek, białą kiełbasę i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Żurek w chlebie

Krok 2 z 9

Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę i boczek .

Żurek w chlebie

Krok 3 z 9

Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w równą kostkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy 20 minut.

Żurek w chlebie

Krok 4 z 9

Lekko wystudzony boczek kroimy w paski lub kostkę, białą kiełbasę w plasterki. Dodajemy ponownie do zupy.

Żurek w chlebie

Krok 5 z 9

W misce mieszamy 500 ml zimnej wody z dwoma opakowaniami żurku.

Żurek w chlebie

Krok 6 z 9

Na 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy rozrobiony z wodą Żurek Nasza Specjalność i delikatnie mieszamy.

Żurek w chlebie

Krok 7 z 9

Wsypujemy majeranek i pod koniec gotowania zabielamy śmietanką.

Żurek w chlebie

Krok 8 z 9

Z chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i trzymamy do momentu aż chleb zacznie się przyrumieniać.

Żurek w chlebie

Krok 9 z 9

Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka. Podajemy z plasterkami jajka ugotowanego na twardo i posypany listkami świeżego majeranku.

Żurek w chlebie to klasyka wśród świątecznych przepisów. Na moim wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku, takiego ugotowanego na wędzonym boczku i białej kiełbasie. Uwielbiamy go wszyscy poza moim synkiem, który póki co jest zagorzałym fanem pomidorowej i rosołu.

Patrząc na to jak zmieniały się smaki starszej córki wiem, że przyjdzie czas kiedy w czwórkę zasiądziemy do żurku :)

Żurek to też chyba jedyne danie wielkanocne które gotuję niejednokrotnie poza okresem świątecznym. Przepadamy za jego lekko kwaskowatym smakiem. Dlatego też, aby nie musieć za każdym razem nastawiać lub zdobywać od kogoś zakwasu, zdarza mi się robić go na bazie Żurku WINIARY. Szczególnie, że w jego składzie nie ma niczego niepokojącego – głównie mąka, warzywa i przyprawy. No i mogę go modyfikować jak chcę! Tym razem podałam go tradycyjnie – z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami – oraz w miseczce chlebowej. Chlebki kupiłam w pobliskiej piekarni, ale jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich własnoręcznie wypieczonym chlebem do żurku, to tutaj znajdziecie prosty przepis na miseczki chlebowe: klik.

Żurek w chlebie przed podaniem posypałam listkami świeżego majeranku i zaserwowałam go z jajkiem ugotowanym na twardo.

Na Wielkanoc polecam też :
Barszcz biały kaliski
Barszcz biały ogórkowy
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Zupę chrzanową z chipsami z salami
Miseczki chlebowe
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika