Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Żurek w chlebie
Żurek w chlebie
Żurek w chlebie
Żurek w chlebie

Żurek w chlebie

(0)
1 godz 24 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Żurek Nasza Specjalność WINIARY
3 
Biała kiełbasa
300  g
Boczek wędzony
1.5  l
Woda zimna
6 
Ziemniaki
5 
Ziarno pieprzu
3 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
0.5  łyżeczka
Majeranek
100  ml
Śmietana
4 
Jajko ugotowane na twardo
5 
Bochenek małego chleba
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.76 g
Węglowodany
10.63 g
Tłuszcze
49.94 g
Wartość energetyczna
637.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Żurek w chlebie to klasyka wśród świątecznych przepisów. Na moim wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku, takiego ugotowanego na wędzonym boczku i białej kiełbasie. Uwielbiamy go wszyscy poza moim synkiem, który póki co jest zagorzałym fanem pomidorowej i rosołu.

Patrząc na to jak zmieniały się smaki starszej córki wiem, że przyjdzie czas kiedy w czwórkę zasiądziemy do żurku :)

Żurek to też chyba jedyne danie wielkanocne które gotuję niejednokrotnie poza okresem świątecznym. Przepadamy za jego lekko kwaskowatym smakiem. Dlatego też, aby nie musieć za każdym razem nastawiać lub zdobywać od kogoś zakwasu, zdarza mi się robić go na bazie Żurku WINIARY. Szczególnie, że w jego składzie nie ma niczego niepokojącego – głównie mąka, warzywa i przyprawy. No i mogę go modyfikować jak chcę! Tym razem podałam go tradycyjnie – z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami – oraz w miseczce chlebowej. Chlebki kupiłam w pobliskiej piekarni, ale jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich własnoręcznie wypieczonym chlebem do żurku, to tutaj znajdziecie prosty przepis na miseczki chlebowe: klik.

Żurek w chlebie przed podaniem posypałam listkami świeżego majeranku i zaserwowałam go z jajkiem ugotowanym na twardo.

Na Wielkanoc polecam też :
Barszcz biały kaliski
Barszcz biały ogórkowy
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Zupę chrzanową z chipsami z salami
Miseczki chlebowe

Przygotowanie

84 min
  • Krok 1

    5 min
    Do garnka wkładamy boczek, białą kiełbasę i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  • Krok 2

    30 min
    Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę i boczek .
  • Krok 3

    20 min
    Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w równą kostkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy 20 minut.
  • Krok 4

    4 min
    Lekko wystudzony boczek kroimy w paski lub kostkę, białą kiełbasę w plasterki. Dodajemy ponownie do zupy.
  • Krok 5

    3 min
    W misce mieszamy 500 ml zimnej wody z dwoma opakowaniami żurku.
  • Krok 6

    2 min
    Na 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy rozrobiony z wodą Żurek Nasza Specjalność i delikatnie mieszamy.
  • Krok 7

    2 min
    Wsypujemy majeranek i pod koniec gotowania zabielamy śmietanką.
  • Krok 8

    15 min
    Z chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i trzymamy do momentu aż chleb zacznie się przyrumieniać.
  • Krok 9

    3 min
    Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka. Podajemy z plasterkami jajka ugotowanego na twardo i posypany listkami świeżego majeranku.
Żurek w chlebie

Krok 1 z 9

Do garnka wkładamy boczek, białą kiełbasę i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Żurek w chlebie

Krok 2 z 9

Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę i boczek .

Żurek w chlebie

Krok 3 z 9

Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w równą kostkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy 20 minut.

Żurek w chlebie

Krok 4 z 9

Lekko wystudzony boczek kroimy w paski lub kostkę, białą kiełbasę w plasterki. Dodajemy ponownie do zupy.

Żurek w chlebie

Krok 5 z 9

W misce mieszamy 500 ml zimnej wody z dwoma opakowaniami żurku.

Żurek w chlebie

Krok 6 z 9

Na 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy rozrobiony z wodą Żurek Nasza Specjalność i delikatnie mieszamy.

Żurek w chlebie

Krok 7 z 9

Wsypujemy majeranek i pod koniec gotowania zabielamy śmietanką.

Żurek w chlebie

Krok 8 z 9

Z chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i trzymamy do momentu aż chleb zacznie się przyrumieniać.

Żurek w chlebie

Krok 9 z 9

Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka. Podajemy z plasterkami jajka ugotowanego na twardo i posypany listkami świeżego majeranku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały kaliski

    Barszcz biały kaliski

    49 min Łatwy
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni
  • Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

    Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

    2 godz 4 min Średni
  • Grochówka z kiełbasą

    Grochówka z kiełbasą

    1 godz 20 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu