Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żurek w chlebie to klasyka wśród świątecznych przepisów. Na moim wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku, takiego ugotowanego na wędzonym boczku i białej kiełbasie. Uwielbiamy go wszyscy poza moim synkiem, który póki co jest zagorzałym fanem pomidorowej i rosołu.
Patrząc na to jak zmieniały się smaki starszej córki wiem, że przyjdzie czas kiedy w czwórkę zasiądziemy do żurku :)
Żurek to też chyba jedyne danie wielkanocne które gotuję niejednokrotnie poza okresem świątecznym. Przepadamy za jego lekko kwaskowatym smakiem. Dlatego też, aby nie musieć za każdym razem nastawiać lub zdobywać od kogoś zakwasu, zdarza mi się robić go na bazie Żurku WINIARY. Szczególnie, że w jego składzie nie ma niczego niepokojącego – głównie mąka, warzywa i przyprawy. No i mogę go modyfikować jak chcę! Tym razem podałam go tradycyjnie – z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami – oraz w miseczce chlebowej. Chlebki kupiłam w pobliskiej piekarni, ale jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich własnoręcznie wypieczonym chlebem do żurku, to tutaj znajdziecie prosty przepis na miseczki chlebowe: klik.
Żurek w chlebie przed podaniem posypałam listkami świeżego majeranku i zaserwowałam go z jajkiem ugotowanym na twardo.
Do garnka wkładamy boczek, białą kiełbasę i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Krok 2
30 min
Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę i boczek .
Krok 3
20 min
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w równą kostkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy 20 minut.
Krok 4
4 min
Lekko wystudzony boczek kroimy w paski lub kostkę, białą kiełbasę w plasterki. Dodajemy ponownie do zupy.
Krok 5
3 min
W misce mieszamy 500 ml zimnej wody z dwoma opakowaniami żurku.
Krok 6
2 min
Na 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy rozrobiony z wodą Żurek WINIARY i delikatnie mieszamy.
Krok 7
2 min
Wsypujemy majeranek i pod koniec gotowania zabielamy śmietanką.
Krok 8
15 min
Z chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i trzymamy do momentu aż chleb zacznie się przyrumieniać.
Krok 9
3 min
Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka. Podajemy z plasterkami jajka ugotowanego na twardo i posypany listkami świeżego majeranku.
Krok 1
z
9
Do garnka wkładamy boczek, białą kiełbasę i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Krok 2
z
9
Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę i boczek .
Krok 3
z
9
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w równą kostkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy 20 minut.
Krok 4
z
9
Lekko wystudzony boczek kroimy w paski lub kostkę, białą kiełbasę w plasterki. Dodajemy ponownie do zupy.
Krok 5
z
9
W misce mieszamy 500 ml zimnej wody z dwoma opakowaniami żurku.
Krok 6
z
9
Na 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy rozrobiony z wodą Żurek WINIARY i delikatnie mieszamy.
Krok 7
z
9
Wsypujemy majeranek i pod koniec gotowania zabielamy śmietanką.
Krok 8
z
9
Z chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i trzymamy do momentu aż chleb zacznie się przyrumieniać.
Krok 9
z
9
Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka. Podajemy z plasterkami jajka ugotowanego na twardo i posypany listkami świeżego majeranku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0