
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Żurek w chlebie

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Patrząc na to jak zmieniały się smaki starszej córki wiem, że przyjdzie czas kiedy w czwórkę zasiądziemy do żurku :)
Żurek to też chyba jedyne danie wielkanocne które gotuję niejednokrotnie poza okresem świątecznym. Przepadamy za jego lekko kwaskowatym smakiem. Dlatego też, aby nie musieć za każdym razem nastawiać lub zdobywać od kogoś zakwasu, zdarza mi się robić go na bazie Żurku WINIARY. Szczególnie, że w jego składzie nie ma niczego niepokojącego – głównie mąka, warzywa i przyprawy. No i mogę go modyfikować jak chcę! Tym razem podałam go tradycyjnie – z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami – oraz w miseczce chlebowej. Chlebki kupiłam w pobliskiej piekarni, ale jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich własnoręcznie wypieczonym chlebem do żurku, to tutaj znajdziecie prosty przepis na miseczki chlebowe: klik.
Żurek w chlebie przed podaniem posypałam listkami świeżego majeranku i zaserwowałam go z jajkiem ugotowanym na twardo.
Na Wielkanoc polecam też :
Barszcz biały kaliski
Barszcz biały ogórkowy
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Zupę chrzanową z chipsami z salami
Miseczki chlebowe
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
30 minKrok 3
20 minKrok 4
4 minKrok 5
3 minKrok 6
2 minKrok 7
2 minKrok 8
15 minKrok 9
3 min
Krok 1 z 9
Do garnka wkładamy boczek, białą kiełbasę i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Krok 2 z 9
Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę i boczek .

Krok 3 z 9
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w równą kostkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy 20 minut.

Krok 4 z 9
Lekko wystudzony boczek kroimy w paski lub kostkę, białą kiełbasę w plasterki. Dodajemy ponownie do zupy.

Krok 5 z 9
W misce mieszamy 500 ml zimnej wody z dwoma opakowaniami żurku.

Krok 6 z 9
Na 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy rozrobiony z wodą Żurek Nasza Specjalność i delikatnie mieszamy.

Krok 7 z 9
Wsypujemy majeranek i pod koniec gotowania zabielamy śmietanką.

Krok 8 z 9
Z chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i trzymamy do momentu aż chleb zacznie się przyrumieniać.

Krok 9 z 9
Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka. Podajemy z plasterkami jajka ugotowanego na twardo i posypany listkami świeżego majeranku.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0