Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

0
31min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  szklanka
Sok z kiszonych ogórków
0.5  szklanka
Śmietana 18%
trochę
Świeży majeranek (całe małe listki lub posiekane większe)
3  ząbków
1  łyżka
Łyżka tartego chrzanu ze słoiczka lub startego korzenia
2 
Jajka
2 
Biała parzona kiełbasa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.6 g
Węglowodany
6.96 g
Tłuszcze
39.52 g
Wartość energetyczna
518.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

31 min
Krok 1
10 min
Zawartość torebki rozprowadzam w 0,7 l zimnej wody, zagotowuję, dodaję obrane ząbki czosnku, gotuję 5 minut.
Krok 2
4 min
Dodaję sok z ogórków, zagotowuję, dodaję zahartowaną kilkoma łyżkami zupy śmietanę, mieszam.
Krok 3
1 min
Dodaję łyżkę tartego chrzanu (można dać więcej, wówczas zupa będzie miała bardziej intensywny chrzanowy smak, albo też chrzan pominąć).
Krok 4
10 min
Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w plasterki. Można też rozdrobnić jajka krajalnicą do warzyw na sałatki.
Krok 5
5 min
Kiełbaskę rumienię na lekko rozgrzanej patelni bez tłuszczu, kroję w kawałki lub plasterki.
Krok 6
1 min
Do miseczek nalewam barszcz biały, dodaję jajko, kiełbaski, posypuję świeżym majerankiem.
Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

Krok 1 z 6

Zawartość torebki rozprowadzam w 0,7 l zimnej wody, zagotowuję, dodaję obrane ząbki czosnku, gotuję 5 minut.

Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

Krok 2 z 6

Dodaję sok z ogórków, zagotowuję, dodaję zahartowaną kilkoma łyżkami zupy śmietanę, mieszam.

Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

Krok 3 z 6

Dodaję łyżkę tartego chrzanu (można dać więcej, wówczas zupa będzie miała bardziej intensywny chrzanowy smak, albo też chrzan pominąć).

Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

Krok 4 z 6

Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w plasterki. Można też rozdrobnić jajka krajalnicą do warzyw na sałatki.

Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

Krok 5 z 6

Kiełbaskę rumienię na lekko rozgrzanej patelni bez tłuszczu, kroję w kawałki lub plasterki.

Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

Krok 6 z 6

Do miseczek nalewam barszcz biały, dodaję jajko, kiełbaski, posypuję świeżym majerankiem.

Od lat na Wielkanoc przygotowuję żurek. Dobry, kwaskowy, wielkanocny. Z jajkiem i białą kiełbasą. A dlaczego na moim stole nie pojawia się barszcz wielkanocny biały? Zastanawiałam się nad tym, planując świąteczne menu i uświadomiłam sobie, jak dawno nie jadłam białego barszczu. Nadrobiłam już te zaległości. Barszcz biały polecam ze świeżym, aromatycznym majerankiem, który jest delikatny w smaku i taki orzeźwiający. Świetnie komponuje się z jajkiem, więc idealnie pasował do mojej wersji zupy.

Po świeży majeranek można sięgać o wiele częściej, niż po ten suszony, który ma już wyraźny mocny smak i aromat. Świeży można dodawać do różnych zup i sałatek, trzeba jednak pamiętać, że zawiera silne olejki eteryczne, które nie zawsze dobrze skomponują się z innymi ziołami. Śmiało możecie go łączyć między innymi ze szczypiorkiem, natką pietruszki, miętą. I pamiętajcie, żeby dodawać świeży majeranek tuż przed samym końcem gotowania zupy lub po jej ugotowaniu. Dodany wcześniej straci swój aromat i smak.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika