Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
31min
Łatwy
1
opakowanie
0.5
szklanka
Sok z kiszonych ogórków
0.5
szklanka
Śmietana 18%
trochę
Świeży majeranek (całe małe listki lub posiekane większe)
3
ząbków
1
łyżka
Łyżka tartego chrzanu ze słoiczka lub startego korzenia
2
Jajka
2
Biała parzona kiełbasa
.
Wartości odżywcze
Białko
23.6 g
Węglowodany
6.96 g
Tłuszcze
39.52 g
Wartość energetyczna
518.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
31 min
Krok 1
10 min
Zawartość torebki rozprowadzam w 0,7 l zimnej wody, zagotowuję, dodaję obrane ząbki czosnku, gotuję 5 minut.
Krok 2
4 min
Dodaję sok z ogórków, zagotowuję, dodaję zahartowaną kilkoma łyżkami zupy śmietanę, mieszam.
Krok 3
1 min
Dodaję łyżkę tartego chrzanu (można dać więcej, wówczas zupa będzie miała bardziej intensywny chrzanowy smak, albo też chrzan pominąć).
Krok 4
10 min
Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w plasterki. Można też rozdrobnić jajka krajalnicą do warzyw na sałatki.
Krok 5
5 min
Kiełbaskę rumienię na lekko rozgrzanej patelni bez tłuszczu, kroję w kawałki lub plasterki.
Krok 6
1 min
Do miseczek nalewam barszcz biały, dodaję jajko, kiełbaski, posypuję świeżym majerankiem.
Od lat na Wielkanoc przygotowuję żurek. Dobry, kwaskowy, wielkanocny. Z jajkiem i białą kiełbasą. A dlaczego na moim stole nie pojawia się barszcz wielkanocny biały? Zastanawiałam się nad tym, planując świąteczne menu i uświadomiłam sobie, jak dawno nie jadłam białego barszczu. Nadrobiłam już te zaległości. Barszcz biały polecam ze świeżym, aromatycznym majerankiem, który jest delikatny w smaku i taki orzeźwiający. Świetnie komponuje się z jajkiem, więc idealnie pasował do mojej wersji zupy.
Po świeży majeranek można sięgać o wiele częściej, niż po ten suszony, który ma już wyraźny mocny smak i aromat. Świeży można dodawać do różnych zup i sałatek, trzeba jednak pamiętać, że zawiera silne olejki eteryczne, które nie zawsze dobrze skomponują się z innymi ziołami. Śmiało możecie go łączyć między innymi ze szczypiorkiem, natką pietruszki, miętą. I pamiętajcie, żeby dodawać świeży majeranek tuż przed samym końcem gotowania zupy lub po jej ugotowaniu. Dodany wcześniej straci swój aromat i smak.
Po świeży majeranek można sięgać o wiele częściej, niż po ten suszony, który ma już wyraźny mocny smak i aromat. Świeży można dodawać do różnych zup i sałatek, trzeba jednak pamiętać, że zawiera silne olejki eteryczne, które nie zawsze dobrze skomponują się z innymi ziołami. Śmiało możecie go łączyć między innymi ze szczypiorkiem, natką pietruszki, miętą. I pamiętajcie, żeby dodawać świeży majeranek tuż przed samym końcem gotowania zupy lub po jej ugotowaniu. Dodany wcześniej straci swój aromat i smak.
Komentarze 0