Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

(0)
1 godz 1 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
mąka orkiszowa lub pszenna (u mnie orkiszowa typ 2000)
0.75  l
przegotowana i ostudzona woda
4  ząbków
Czosnek
6  kulek
Ziele angielskie
3 
Liść laurowy
100  g
Boczek surowy
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Biała część pora
2  łyżek
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
1  kawałek
Korzeń chrzanu
60  ml
Śmietanka 12%
trochę
Szczypiorek
6 
Jajka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.84 g
Węglowodany
14.46 g
Tłuszcze
13.36 g
Wartość energetyczna
216.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i chrupiącym boczkiem to kolejna obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu.

Kiedyś próbowałam dociec, jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym – klik. Dowiedziałam się, że może być ogromna, albo… żadna. W niektórych regionach Polski przygotowuje się żur z zakwasu z mąki żytniej, a barszcz biały z mąki pszennej. Zakwas na żur można przygotować też z mąki owsianej. A barszcz biały przygotować z soku z kiszonej kapusty. Do mnie najbardziej przemawia barszcz na zakwasie z mąki pszennej, ale koniec końców zakwas przygotowałam z mąki orkiszowej typ 2000, drobno mielonej.

Na zakwas trzeba poczekać kilka dni. Proces można przyspieszyć, dodając łyżkę soku z kiszonych ogórków. Poza cierpliwością, do zakwasu trzeba mieć też dobrą pamięć i codziennie raz zakwas przemieszać.

Czekanie na zakwas dłużyło się w nieskończoność, ale w końcu był gotowy i wtedy wszystko poszło błyskawicznie. Smacznego!

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    2 min
    Przygotowuję zakwas. Mąkę zalewam ostudzoną przegotowaną wodą, mieszam, aż nie będzie grudek.
  • Krok 2

    1 min
    2 ząbki czosnku lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki, dodaję do mąki z wodą. Dodaję 3 ziarenka ziela angielskiego i suszony laurowy listek.
  • Krok 3

    2 min
    Przelewam do przezroczystego pojemnika lub słoika, przykrywam gazą, odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni.
  • Krok 4

    1 min
    Codziennie mieszam. Zakwas jest gotowy, gdy nabierze kwaskowatego smaku.
  • Krok 5

    4 min
    Gdy mam gotowy zakwas, przyrządzam barszcz z jego dodatkiem. Do garnka wlewam 1,5 l wody, zagotowuję.
  • Krok 6

    30 min
    Dodaję marchewkę, pietruszkę, seler i por, ziele angielskie, listki laurowe i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Gotuję przez 30 minut, po czym odcedzam.
  • Krok 7

    3 min
    Do wywaru dodaję rozmieszany zakwas na barszcz biały, starty na tarce o najdrobniejszych oczkach chrzan, suszony majeranek i zagotowuję.
  • Krok 8

    3 min
    Doprawiam słodką śmietanką, solą i pieprzem, jeśli zakwas nie był zbyt kwaśny, można doprawić zupę sokiem z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego.
  • Krok 9

    4 min
    Plasterki boczku kroję w paski, podsmażam na chrupko na suchej patelni.
  • Krok 10

    10 min
    Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w połówki lub ćwiartki.
  • Krok 11

    1 min
    Barszcz biały podaję z jajkiem i wysmażonymi na chrupko plasterkami boczku, zupę dekoruję świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 1 z 11

Przygotowuję zakwas. Mąkę zalewam ostudzoną przegotowaną wodą, mieszam, aż nie będzie grudek.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 2 z 11

2 ząbki czosnku lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki, dodaję do mąki z wodą. Dodaję 3 ziarenka ziela angielskiego i suszony laurowy listek.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 3 z 11

Przelewam do przezroczystego pojemnika lub słoika, przykrywam gazą, odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 4 z 11

Codziennie mieszam. Zakwas jest gotowy, gdy nabierze kwaskowatego smaku.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 5 z 11

Gdy mam gotowy zakwas, przyrządzam barszcz z jego dodatkiem. Do garnka wlewam 1,5 l wody, zagotowuję.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 6 z 11

Dodaję marchewkę, pietruszkę, seler i por, ziele angielskie, listki laurowe i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Gotuję przez 30 minut, po czym odcedzam.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 7 z 11

Do wywaru dodaję rozmieszany zakwas na barszcz biały, starty na tarce o najdrobniejszych oczkach chrzan, suszony majeranek i zagotowuję.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 8 z 11

Doprawiam słodką śmietanką, solą i pieprzem, jeśli zakwas nie był zbyt kwaśny, można doprawić zupę sokiem z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 9 z 11

Plasterki boczku kroję w paski, podsmażam na chrupko na suchej patelni.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 10 z 11

Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w połówki lub ćwiartki.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 11 z 11

Barszcz biały podaję z jajkiem i wysmażonymi na chrupko plasterkami boczku, zupę dekoruję świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz ukraiński

    56 min Łatwy
  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa grochowa z łuskanego grochu

    1 godz 21 min Średni
  • Flaczki cielęce

    2 godz 4 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu