Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotowuję zakwas. Mąkę zalewam ostudzoną przegotowaną wodą, mieszam, aż nie będzie grudek.
2 ząbki czosnku lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki, dodaję do mąki z wodą. Dodaję 3 ziarenka ziela angielskiego i suszony laurowy listek.
Przelewam do przezroczystego pojemnika lub słoika, przykrywam gazą, odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni.
Codziennie mieszam. Zakwas jest gotowy, gdy nabierze kwaskowatego smaku.
Gdy mam gotowy zakwas, przyrządzam barszcz z jego dodatkiem. Do garnka wlewam 1,5 l wody, zagotowuję.
Dodaję marchewkę, pietruszkę, seler i por, ziele angielskie, listki laurowe i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Gotuję przez 30 minut, po czym odcedzam.
Do wywaru dodaję rozmieszany zakwas na barszcz biały, starty na tarce o najdrobniejszych oczkach chrzan, suszony majeranek i zagotowuję.
Doprawiam słodką śmietanką, solą i pieprzem, jeśli zakwas nie był zbyt kwaśny, można doprawić zupę sokiem z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego.
Plasterki boczku kroję w paski, podsmażam na chrupko na suchej patelni.
Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w połówki lub ćwiartki.
Barszcz biały podaję z jajkiem i wysmażonymi na chrupko plasterkami boczku, zupę dekoruję świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0