Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem
Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem
Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem
Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

(0)
1 godz 1 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
mąka orkiszowa lub pszenna (u mnie orkiszowa typ 2000)
0.75  l
przegotowana i ostudzona woda
4  ząbków
Czosnek
6  kulek
Ziele angielskie
3 
Liść laurowy
100  g
Boczek surowy
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Biała część pora
2  łyżek
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
1  kawałek
Korzeń chrzanu
60  ml
Śmietanka 12%
trochę
Szczypiorek
6 
Jajka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.84 g
Węglowodany
14.46 g
Tłuszcze
13.36 g
Wartość energetyczna
216.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i chrupiącym boczkiem to kolejna obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu.

Kiedyś próbowałam dociec, jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym – klik. Dowiedziałam się, że może być ogromna, albo… żadna. W niektórych regionach Polski przygotowuje się żur z zakwasu z mąki żytniej, a barszcz biały z mąki pszennej. Zakwas na żur można przygotować też z mąki owsianej. A barszcz biały przygotować z soku z kiszonej kapusty. Do mnie najbardziej przemawia barszcz na zakwasie z mąki pszennej, ale koniec końców zakwas przygotowałam z mąki orkiszowej typ 2000, drobno mielonej.

Na zakwas trzeba poczekać kilka dni. Proces można przyspieszyć, dodając łyżkę soku z kiszonych ogórków. Poza cierpliwością, do zakwasu trzeba mieć też dobrą pamięć i codziennie raz zakwas przemieszać.

Czekanie na zakwas dłużyło się w nieskończoność, ale w końcu był gotowy i wtedy wszystko poszło błyskawicznie. Smacznego!

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    2 min
    Przygotowuję zakwas. Mąkę zalewam ostudzoną przegotowaną wodą, mieszam, aż nie będzie grudek.
  • Krok 2

    1 min
    2 ząbki czosnku lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki, dodaję do mąki z wodą. Dodaję 3 ziarenka ziela angielskiego i suszony laurowy listek.
  • Krok 3

    2 min
    Przelewam do przezroczystego pojemnika lub słoika, przykrywam gazą, odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni.
  • Krok 4

    1 min
    Codziennie mieszam. Zakwas jest gotowy, gdy nabierze kwaskowatego smaku.
  • Krok 5

    4 min
    Gdy mam gotowy zakwas, przyrządzam barszcz z jego dodatkiem. Do garnka wlewam 1,5 l wody, zagotowuję.
  • Krok 6

    30 min
    Dodaję marchewkę, pietruszkę, seler i por, ziele angielskie, listki laurowe i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Gotuję przez 30 minut, po czym odcedzam.
  • Krok 7

    3 min
    Do wywaru dodaję rozmieszany zakwas na barszcz biały, starty na tarce o najdrobniejszych oczkach chrzan, suszony majeranek i zagotowuję.
  • Krok 8

    3 min
    Doprawiam słodką śmietanką, solą i pieprzem, jeśli zakwas nie był zbyt kwaśny, można doprawić zupę sokiem z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego.
  • Krok 9

    4 min
    Plasterki boczku kroję w paski, podsmażam na chrupko na suchej patelni.
  • Krok 10

    10 min
    Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w połówki lub ćwiartki.
  • Krok 11

    1 min
    Barszcz biały podaję z jajkiem i wysmażonymi na chrupko plasterkami boczku, zupę dekoruję świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 1 z 11

Przygotowuję zakwas. Mąkę zalewam ostudzoną przegotowaną wodą, mieszam, aż nie będzie grudek.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 2 z 11

2 ząbki czosnku lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki, dodaję do mąki z wodą. Dodaję 3 ziarenka ziela angielskiego i suszony laurowy listek.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 3 z 11

Przelewam do przezroczystego pojemnika lub słoika, przykrywam gazą, odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 4 z 11

Codziennie mieszam. Zakwas jest gotowy, gdy nabierze kwaskowatego smaku.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 5 z 11

Gdy mam gotowy zakwas, przyrządzam barszcz z jego dodatkiem. Do garnka wlewam 1,5 l wody, zagotowuję.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 6 z 11

Dodaję marchewkę, pietruszkę, seler i por, ziele angielskie, listki laurowe i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Gotuję przez 30 minut, po czym odcedzam.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 7 z 11

Do wywaru dodaję rozmieszany zakwas na barszcz biały, starty na tarce o najdrobniejszych oczkach chrzan, suszony majeranek i zagotowuję.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 8 z 11

Doprawiam słodką śmietanką, solą i pieprzem, jeśli zakwas nie był zbyt kwaśny, można doprawić zupę sokiem z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 9 z 11

Plasterki boczku kroję w paski, podsmażam na chrupko na suchej patelni.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 10 z 11

Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w połówki lub ćwiartki.

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

Krok 11 z 11

Barszcz biały podaję z jajkiem i wysmażonymi na chrupko plasterkami boczku, zupę dekoruję świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    1 godz 3 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński na kurczaku

    Barszcz ukraiński na kurczaku

    56 min Łatwy
  • Zupa grochowa z łuskanego grochu

    Zupa grochowa z łuskanego grochu

    1 godz 21 min Średni
  • Flaczki cielęce

    Flaczki cielęce

    2 godz 4 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu