Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Postna kwaśnica

0
32min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Kiszona kapusta
trochę
Suszone grzyby (2 garście)
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
2 
Biała cebula
2  ząbków
6 
Ziemniaki (mogą być ugotowane lub podsmażone z obiadu z poprzedniego dnia)
3  łyżek
Oliwa
2 
Liść laurowy
trochę
Ziele angielskie
0.5  łyżeczka
Majeranek
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Ostra papryka
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.48 g
Węglowodany
39.65 g
Tłuszcze
11.07 g
Wartość energetyczna
266.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

32 min
Krok 1
3 min
Kapustę delikatnie przepłukać, poszatkować.
Krok 2
3 min
Marchewki i pietruszki obrać i utrzeć na tarce.
Krok 3
2 min
Cebule i czosnek obrać i posiekać.
Krok 4
3 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać poszatkowaną kapustę i utarte marchewki i pietruszki. Zalać wodą – ok. 3 cm powyżej wszystkich składników. Dodać suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 5
20 min
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ugotować na półmiękko. Dodać do gotującej się kwaśnicy, kiedy kapusta oraz pozostałe składniki będą już miękkie.
Krok 6
1 min
Całość przyprawić majerankiem, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
Postna kwaśnica

Krok 1 z 6

Kapustę delikatnie przepłukać, poszatkować.

Postna kwaśnica

Krok 2 z 6

Marchewki i pietruszki obrać i utrzeć na tarce.

Postna kwaśnica

Krok 3 z 6

Cebule i czosnek obrać i posiekać.

Postna kwaśnica

Krok 4 z 6

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać poszatkowaną kapustę i utarte marchewki i pietruszki. Zalać wodą – ok. 3 cm powyżej wszystkich składników. Dodać suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.

Postna kwaśnica

Krok 5 z 6

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ugotować na półmiękko. Dodać do gotującej się kwaśnicy, kiedy kapusta oraz pozostałe składniki będą już miękkie.

Postna kwaśnica

Krok 6 z 6

Całość przyprawić majerankiem, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.

Kwaśnica zwykle kojarzy nam się z daniem bardzo sytym, które śmiało może zastąpić zarówno pierwsze, jak i drugie danie. W środku zazwyczaj pływają ziemniaki, kapusta oraz mięso. Dziś jednak propozycja, która powinna szczególnie ucieszyć wegetarian. Ale oczywiście nie tylko! Postna kwaśnica bez mięsa jest pyszna i bardzo aromatyczna, więc z łatwością przypadnie do gustu także tym, którzy na co dzień nie wyobrażają sobie obiadu bez kotleta

Postna kwaśnica idealnie zasmakuje wszystkim – jest nieco lżejsza od tradycyjnej, ale dzięki dodatkowi ziemniaków syci na długo. To idealne zupa na mrozy i chłody. Rozgrzeje i doda energii! Jeśli w długie zimowe wieczory zastanawiasz się, co by tu ugotować, wypróbuj nowy przepis na zupę z naszej polskiej kapusty.

Kwaśnica – nawet postna – to jeden z całej masy pysznych przepisów polskiej kuchni regionalnej. Sprawdź też inne tradycyjne polskie zupy!


Garus – staropolska zupa owocowa
Kaszubski barszcz z grzybami
Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu
Oberiba – śląska zupa z kalarepy
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?
Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska
Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą
Zalewajka radomszczańska
Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna
Zupa chlebowa z Dolnego Śląska
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika