Postna kwaśnica
32min
Łatwy
400
g
Kiszona kapusta
trochę
Suszone grzyby (2 garście)
3
Marchewka
2
Pietruszka
2
Biała cebula
2
ząbków
6
Ziemniaki
3
łyżek
Oliwa
2
Liść laurowy
trochę
Ziele angielskie
0.5
łyżeczka
Majeranek
1
łyżeczka
Słodka papryka
0.5
łyżeczka
Ostra papryka
1
szczypta
Sól i pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
5.48 g
Węglowodany
39.65 g
Tłuszcze
11.07 g
Wartość energetyczna
266.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
32 min
Krok 1
3 min
Kapustę delikatnie przepłukać, poszatkować.
Krok 2
3 min
Marchewki i pietruszki obrać i utrzeć na tarce.
Krok 3
2 min
Cebule i czosnek obrać i posiekać.
Krok 4
3 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać poszatkowaną kapustę i utarte marchewki i pietruszki. Zalać wodą – ok. 3 cm powyżej wszystkich składników. Dodać suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 5
20 min
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ugotować na półmiękko. Dodać do gotującej się kwaśnicy, kiedy kapusta oraz pozostałe składniki będą już miękkie.
Krok 6
1 min
Całość przyprawić majerankiem, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
Kwaśnica zwykle kojarzy nam się z daniem bardzo sytym, które śmiało może zastąpić zarówno pierwsze, jak i drugie danie. W środku zazwyczaj pływają ziemniaki, kapusta oraz mięso. Dziś jednak propozycja, która powinna szczególnie ucieszyć wegetarian. Ale oczywiście nie tylko! Postna kwaśnica bez mięsa jest pyszna i bardzo aromatyczna, więc z łatwością przypadnie do gustu także tym, którzy na co dzień nie wyobrażają sobie obiadu bez kotleta
Postna kwaśnica idealnie zasmakuje wszystkim – jest nieco lżejsza od tradycyjnej, ale dzięki dodatkowi ziemniaków syci na długo. To idealne zupa na mrozy i chłody. Rozgrzeje i doda energii! Jeśli w długie zimowe wieczory zastanawiasz się, co by tu ugotować, wypróbuj nowy przepis na zupę z naszej polskiej kapusty.
Garus – staropolska zupa owocowa
Kaszubski barszcz z grzybami
Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu
Oberiba – śląska zupa z kalarepy
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?
Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska
Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą
Zalewajka radomszczańska
Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna
Zupa chlebowa z Dolnego Śląska
Postna kwaśnica idealnie zasmakuje wszystkim – jest nieco lżejsza od tradycyjnej, ale dzięki dodatkowi ziemniaków syci na długo. To idealne zupa na mrozy i chłody. Rozgrzeje i doda energii! Jeśli w długie zimowe wieczory zastanawiasz się, co by tu ugotować, wypróbuj nowy przepis na zupę z naszej polskiej kapusty.
Kwaśnica – nawet postna – to jeden z całej masy pysznych przepisów polskiej kuchni regionalnej. Sprawdź też inne tradycyjne polskie zupy!
Garus – staropolska zupa owocowa
Kaszubski barszcz z grzybami
Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu
Oberiba – śląska zupa z kalarepy
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?
Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska
Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą
Zalewajka radomszczańska
Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna
Zupa chlebowa z Dolnego Śląska
Komentarze 0