Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kwaśnica zwykle kojarzy nam się z daniem bardzo sytym, które śmiało może zastąpić zarówno pierwsze, jak i drugie danie. W środku zazwyczaj pływają ziemniaki, kapusta oraz mięso. Dziś jednak propozycja, która powinna szczególnie ucieszyć wegetarian. Ale oczywiście nie tylko! Postna kwaśnica bez mięsa jest pyszna i bardzo aromatyczna, więc z łatwością przypadnie do gustu także tym, którzy na co dzień nie wyobrażają sobie obiadu bez kotleta
Postna kwaśnica idealnie zasmakuje wszystkim – jest nieco lżejsza od tradycyjnej, ale dzięki dodatkowi ziemniaków syci na długo. To idealne zupa na mrozy i chłody. Rozgrzeje i doda energii! Jeśli w długie zimowe wieczory zastanawiasz się, co by tu ugotować, wypróbuj nowy przepis na zupę z naszej polskiej kapusty.
Kwaśnica – nawet postna – to jeden z całej masy pysznych przepisów polskiej kuchni regionalnej. Sprawdź też inne tradycyjne polskie zupy!
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać poszatkowaną kapustę i utarte marchewki i pietruszki. Zalać wodą – ok. 3 cm powyżej wszystkich składników. Dodać suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 5
20 min
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ugotować na półmiękko. Dodać do gotującej się kwaśnicy, kiedy kapusta oraz pozostałe składniki będą już miękkie.
Krok 6
1 min
Całość przyprawić majerankiem, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
Krok 1
z
6
Kapustę delikatnie przepłukać, poszatkować.
Krok 2
z
6
Marchewki i pietruszki obrać i utrzeć na tarce.
Krok 3
z
6
Cebule i czosnek obrać i posiekać.
Krok 4
z
6
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać poszatkowaną kapustę i utarte marchewki i pietruszki. Zalać wodą – ok. 3 cm powyżej wszystkich składników. Dodać suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 5
z
6
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ugotować na półmiękko. Dodać do gotującej się kwaśnicy, kiedy kapusta oraz pozostałe składniki będą już miękkie.
Krok 6
z
6
Całość przyprawić majerankiem, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0