Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Postna kwaśnica

Postna kwaśnica

(0)
32min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Kiszona kapusta
trochę
Suszone grzyby (2 garście)
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
2 
Biała cebula
2  ząbków
Czosnek
6 
Ziemniaki (mogą być ugotowane lub podsmażone z obiadu z poprzedniego dnia)
3  łyżek
Oliwa
2 
Liść laurowy
trochę
Ziele angielskie
0.5  łyżeczka
Majeranek
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Ostra papryka
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.48 g
Węglowodany
39.65 g
Tłuszcze
11.07 g
Wartość energetyczna
266.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kwaśnica zwykle kojarzy nam się z daniem bardzo sytym, które śmiało może zastąpić zarówno pierwsze, jak i drugie danie. W środku zazwyczaj pływają ziemniaki, kapusta oraz mięso. Dziś jednak propozycja, która powinna szczególnie ucieszyć wegetarian. Ale oczywiście nie tylko! Postna kwaśnica bez mięsa jest pyszna i bardzo aromatyczna, więc z łatwością przypadnie do gustu także tym, którzy na co dzień nie wyobrażają sobie obiadu bez kotleta

Postna kwaśnica idealnie zasmakuje wszystkim – jest nieco lżejsza od tradycyjnej, ale dzięki dodatkowi ziemniaków syci na długo. To idealne zupa na mrozy i chłody. Rozgrzeje i doda energii! Jeśli w długie zimowe wieczory zastanawiasz się, co by tu ugotować, wypróbuj nowy przepis na zupę z naszej polskiej kapusty.

Kwaśnica – nawet postna – to jeden z całej masy pysznych przepisów polskiej kuchni regionalnej. Sprawdź też inne tradycyjne polskie zupy!


Garus – staropolska zupa owocowa
Kaszubski barszcz z grzybami
Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu
Oberiba – śląska zupa z kalarepy
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?
Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska
Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą
Zalewajka radomszczańska
Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna
Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    3 min
    Kapustę delikatnie przepłukać, poszatkować.
  • Krok 2

    3 min
    Marchewki i pietruszki obrać i utrzeć na tarce.
  • Krok 3

    2 min
    Cebule i czosnek obrać i posiekać.
  • Krok 4

    3 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać poszatkowaną kapustę i utarte marchewki i pietruszki. Zalać wodą – ok. 3 cm powyżej wszystkich składników. Dodać suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Krok 5

    20 min
    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ugotować na półmiękko. Dodać do gotującej się kwaśnicy, kiedy kapusta oraz pozostałe składniki będą już miękkie.
  • Krok 6

    1 min
    Całość przyprawić majerankiem, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
Postna kwaśnica

Krok 1 z 6

Kapustę delikatnie przepłukać, poszatkować.

Postna kwaśnica

Krok 2 z 6

Marchewki i pietruszki obrać i utrzeć na tarce.

Postna kwaśnica

Krok 3 z 6

Cebule i czosnek obrać i posiekać.

Postna kwaśnica

Krok 4 z 6

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać poszatkowaną kapustę i utarte marchewki i pietruszki. Zalać wodą – ok. 3 cm powyżej wszystkich składników. Dodać suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.

Postna kwaśnica

Krok 5 z 6

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ugotować na półmiękko. Dodać do gotującej się kwaśnicy, kiedy kapusta oraz pozostałe składniki będą już miękkie.

Postna kwaśnica

Krok 6 z 6

Całość przyprawić majerankiem, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kapuściana z ziemniakami

    Zupa kapuściana z ziemniakami

    38 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

    Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

    47 min Łatwy
  • Zupa krem z marchewki z pomarańczą

    Zupa krem z marchewki z pomarańczą

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów

    Zupa grzybowa z suszonych grzybów

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu