Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Garus – staropolska zupa owocowa
Garus – staropolska zupa owocowa
Garus – staropolska zupa owocowa
Garus – staropolska zupa owocowa
Garus – staropolska zupa owocowa
Garus – staropolska zupa owocowa
Dodaj do CookBook

Garus – staropolska zupa owocowa

(0)
16 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Jabłka lub gruszki
0.7  l
Woda
trochę
Szafran
1  kawałek
Kora cynamonu lub cynamon mielony do smaku
0.25  szklanka
Śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37 g
Wartość energetyczna
161.7 kcal
Tłuszcze
2.9 g
Białko
1.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Staropolska zupa owocowa, nazywana garusem, powstaje z soczystych gruszek i słodkich jabłek, choć w niektórych regionach przygotowywana była z gruszek lub jabłek, a nawet ze śliwek. Wyśmienicie smakuje ze słodkim dodatkiem w postaci grillowanej gruszki. Jednak staropolskim zwyczajem garus podawany był z ziemniakami okraszonymi cebulką lub skwarkami. Niezależnie od tego, w jakim wydaniu go przygotujecie, na pewno będziecie mile zaskoczeni. W upalnie dni warto zupę schłodzić i podać jako chłodnik. A na co dzień jak najbardziej można się nią zajadać na ciepło.

Możesz przygotować gruszki i jabłka do zupy na wiele sposobów, nie tylko w zupach owocowych! Zobacz przepisy:

  • Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z musem jabłkowym i oscypkiem

  • Zupa krem z pietruszki i gruszki

  • Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

  • Zupa krem z selera z gruszką

  • Zupa z jabłek z suszonymi jagodami goji

  • Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

  • Zupa jabłkowa z porem

  • Krem z dyni z pieczoną gruszką

Przygotowanie

16 min
  • Krok 1

    2 min
    Owoce myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
  • Krok 2

    10 min
    Zalewamy owoce wodą (nie za dużo, tak aby przykryć owoce), gotujemy do miękkości ze szczyptą szafranu i kawałkiem kory cynamonu.
  • Krok 3

    2 min
    Przecieramy owoce przez sitko.
  • Krok 4

    1 min
    Doprawiamy szczyptą cynamonu (jeśli nie mieliśmy kawałka kory) i w razie potrzeby cukrem.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę podajemy z ugotowanymi i okraszonymi cebulką lub skwarkami ziemniakami lub z dodatkiem na słodko – grillowaną gruszką czy też biszkoptami.
Garus – staropolska zupa owocowa

Krok 1 z 5

Owoce myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.

Garus – staropolska zupa owocowa

Krok 2 z 5

Zalewamy owoce wodą (nie za dużo, tak aby przykryć owoce), gotujemy do miękkości ze szczyptą szafranu i kawałkiem kory cynamonu.

Garus – staropolska zupa owocowa

Krok 3 z 5

Przecieramy owoce przez sitko.

Garus – staropolska zupa owocowa

Krok 4 z 5

Doprawiamy szczyptą cynamonu (jeśli nie mieliśmy kawałka kory) i w razie potrzeby cukrem.

Garus – staropolska zupa owocowa

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z ugotowanymi i okraszonymi cebulką lub skwarkami ziemniakami lub z dodatkiem na słodko – grillowaną gruszką czy też biszkoptami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu