Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Staropolska zupa owocowa, nazywana garusem, powstaje z soczystych gruszek i słodkich jabłek, choć w niektórych regionach przygotowywana była z gruszek lub jabłek, a nawet ze śliwek. Wyśmienicie smakuje ze słodkim dodatkiem w postaci grillowanej gruszki. Jednak staropolskim zwyczajem garus podawany był z ziemniakami okraszonymi cebulką lub skwarkami. Niezależnie od tego, w jakim wydaniu go przygotujecie, na pewno będziecie mile zaskoczeni. W upalnie dni warto zupę schłodzić i podać jako chłodnik. A na co dzień jak najbardziej można się nią zajadać na ciepło.
Możesz przygotować gruszki i jabłka do zupy na wiele sposobów, nie tylko w zupach owocowych! Zobacz przepisy:
Owoce myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
Krok 2
10 min
Zalewamy owoce wodą (nie za dużo, tak aby przykryć owoce), gotujemy do miękkości ze szczyptą szafranu i kawałkiem kory cynamonu.
Krok 3
2 min
Przecieramy owoce przez sitko.
Krok 4
1 min
Doprawiamy szczyptą cynamonu (jeśli nie mieliśmy kawałka kory) i w razie potrzeby cukrem.
Krok 5
1 min
Zupę podajemy z ugotowanymi i okraszonymi cebulką lub skwarkami ziemniakami lub z dodatkiem na słodko – grillowaną gruszką czy też biszkoptami.
Krok 1
z
5
Owoce myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
Krok 2
z
5
Zalewamy owoce wodą (nie za dużo, tak aby przykryć owoce), gotujemy do miękkości ze szczyptą szafranu i kawałkiem kory cynamonu.
Krok 3
z
5
Przecieramy owoce przez sitko.
Krok 4
z
5
Doprawiamy szczyptą cynamonu (jeśli nie mieliśmy kawałka kory) i w razie potrzeby cukrem.
Krok 5
z
5
Zupę podajemy z ugotowanymi i okraszonymi cebulką lub skwarkami ziemniakami lub z dodatkiem na słodko – grillowaną gruszką czy też biszkoptami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0