Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Garus – staropolska zupa owocowa

(0)
16min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Jabłka lub gruszki
0.7  l
Woda
trochę
Szafran
1  kawałek
Kora cynamonu lub cynamon mielony do smaku
0.25  szklanka
Śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.13 g
Węglowodany
36.95 g
Tłuszcze
2.9 g
Wartość energetyczna
161.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Staropolska zupa owocowa, nazywana garusem, powstaje z soczystych gruszek i słodkich jabłek, choć w niektórych regionach przygotowywana była z gruszek lub jabłek, a nawet ze śliwek. Wyśmienicie smakuje ze słodkim dodatkiem w postaci grillowanej gruszki. Jednak staropolskim zwyczajem garus podawany był z ziemniakami okraszonymi cebulką lub skwarkami. Niezależnie od tego, w jakim wydaniu go przygotujecie, na pewno będziecie mile zaskoczeni. W upalnie dni warto zupę schłodzić i podać jako chłodnik. A na co dzień jak najbardziej można się nią zajadać na ciepło.

Możesz przygotować gruszki i jabłka do zupy na wiele sposobów, nie tylko w zupach owocowych! Zobacz przepisy:

  • Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z musem jabłkowym i oscypkiem
  • Zupa krem z pietruszki i gruszki
  • Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
  • Zupa krem z selera z gruszką
  • Zupa z jabłek z suszonymi jagodami goji
  • Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
  • Zupa jabłkowa z porem
  • Krem z dyni z pieczoną gruszką

Przygotowanie

16 min
  • Krok 1

    2 min
    Owoce myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
  • Krok 2

    10 min
    Zalewamy owoce wodą (nie za dużo, tak aby przykryć owoce), gotujemy do miękkości ze szczyptą szafranu i kawałkiem kory cynamonu.
  • Krok 3

    2 min
    Przecieramy owoce przez sitko.
  • Krok 4

    1 min
    Doprawiamy szczyptą cynamonu (jeśli nie mieliśmy kawałka kory) i w razie potrzeby cukrem.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę podajemy z ugotowanymi i okraszonymi cebulką lub skwarkami ziemniakami lub z dodatkiem na słodko – grillowaną gruszką czy też biszkoptami.
Garus – staropolska zupa owocowa

Krok 1 z 5

Owoce myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.

Garus – staropolska zupa owocowa

Krok 2 z 5

Zalewamy owoce wodą (nie za dużo, tak aby przykryć owoce), gotujemy do miękkości ze szczyptą szafranu i kawałkiem kory cynamonu.

Garus – staropolska zupa owocowa

Krok 3 z 5

Przecieramy owoce przez sitko.

Garus – staropolska zupa owocowa

Krok 4 z 5

Doprawiamy szczyptą cynamonu (jeśli nie mieliśmy kawałka kory) i w razie potrzeby cukrem.

Garus – staropolska zupa owocowa

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z ugotowanymi i okraszonymi cebulką lub skwarkami ziemniakami lub z dodatkiem na słodko – grillowaną gruszką czy też biszkoptami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Nalewka z czarnej porzeczki

    504 godz 30 min Łatwy
  • Kompot z jabłek, śliwek i mięty

    42 min Łatwy
  • Sok z jeżyn

    33 min Łatwy
  • Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

    2 godz 34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu