Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa jabłkowa z porem

0
45min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Por (biała i jasnozielona część)
2 
Duże jabłka
4  łyżek
1  l
Woda
1 
Cebula młoda
2 
Ziemniaki
1  szklanka
Sok jabłkowy
2  łyżek
Masło
1  kawałek
Rabarbar (u mnie ok. 5 cm)
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
1  łyżka
Pokrojony szczypiorek
trochę
Gęsta śmietana słodka
trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.73 g
Węglowodany
28.35 g
Tłuszcze
8.5 g
Wartość energetyczna
199.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
6 min
Por kroję w poprzek, a następnie w cienkie półtalarki. Masło roztapiam w głębszym rondlu, dodaję por, lekko podduszam.
Krok 2
6 min
Cebulę kroję w piórka, dodaję do pora, chwilę duszę. W tym czasie jabłka obieram, kroję w ćwiartki, usuwam gniazda nasienne. Kroję ćwiartki na plasterki i dodaję do rondla.
Krok 3
5 min
Ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do rondla, chwilę duszę.
Krok 4
20 min
Podlewam warzywa w rondlu wywarem z warzyw (tyle wywaru, żeby przykrył warzywa), dodaję kawałek obranego i pokrojonego w plasterki rabarbaru (można pominąć rabarbar, z rabarbarem zupa wyszła mocno kwaskowata, mi w takiej wersji smakowała), dodaję sól, gotuję 15 minut. Dodaję sok jabłkowy, podgrzewam (nie gotuję) zupę na najmniejszej mocy płyty jeszcze 5 minut.
Krok 5
5 min
Miksuję zupę blenderem, jeśli jest za gęsta, dodaję trochę gorącego wywaru.
Krok 6
3 min
Zupę podaję z łyżką słodkiej gęstej śmietany, skropioną oliwą z oliwek.
Zupa jabłkowa z porem

Krok 1 z 6

Por kroję w poprzek, a następnie w cienkie półtalarki. Masło roztapiam w głębszym rondlu, dodaję por, lekko podduszam.

Zupa jabłkowa z porem

Krok 2 z 6

Cebulę kroję w piórka, dodaję do pora, chwilę duszę. W tym czasie jabłka obieram, kroję w ćwiartki, usuwam gniazda nasienne. Kroję ćwiartki na plasterki i dodaję do rondla.

Zupa jabłkowa z porem

Krok 3 z 6

Ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do rondla, chwilę duszę.

Zupa jabłkowa z porem

Krok 4 z 6

Podlewam warzywa w rondlu wywarem z warzyw (tyle wywaru, żeby przykrył warzywa), dodaję kawałek obranego i pokrojonego w plasterki rabarbaru (można pominąć rabarbar, z rabarbarem zupa wyszła mocno kwaskowata, mi w takiej wersji smakowała), dodaję sól, gotuję 15 minut. Dodaję sok jabłkowy, podgrzewam (nie gotuję) zupę na najmniejszej mocy płyty jeszcze 5 minut.

Zupa jabłkowa z porem

Krok 5 z 6

Miksuję zupę blenderem, jeśli jest za gęsta, dodaję trochę gorącego wywaru.

Zupa jabłkowa z porem

Krok 6 z 6

Zupę podaję z łyżką słodkiej gęstej śmietany, skropioną oliwą z oliwek.

Owocowe zupy powoli, tak jak lato, odchodzą w zapomnienie. Ale są takie zupy owocowe, które właśnie jesienią smakują najlepiej. Taką zupą jest zupa jabłkowa z porem. Lubię tę zupę, bo kojarzy mi się z wczesną jesienią, kiedy dni potrafią być jeszcze bardzo ciepłe, na drzewach złocą się liście i tylko poranne i wieczorne chłody zapowiadają rychłe nadejście najmniej życzliwej pory roku.

Jabłka na zupę jabłkową właściwie wybieram na oko. Ładne, dorodne, o tej prze roku już chyba nie ma innych, no może na mojej niezbyt wyrośniętej jabłonce. Zupa powinna być słodko-kwaskowa, dlatego do swojej dodałam kawałek rabarbaru (ok 5. cm), po spróbowaniu jabłek i stwierdzeniu, że są wyjątkowo słodkie. Można też delikatnie zakwasić zupę kwaskiem cytrynowym, ale naprawdę odrobinę.

Moje dzieci, kiedy usłyszały, że na obiad jest zupa jabłkowa z porem, zareagowały tak, jak ja na myśl o porze w dzieciństwie. Czyli po prostu „bleee”. Mogłam nie mówić, że to zupa z porem, ale szczęśliwie po pierwszej łyżce okazało się, że zupa z jabłek i pora jest jadalna i każde dziecko zjadło do końca swoją małą porcję. Bo małe porcje to dobry sposób na niejadki. Po inne sposoby zapraszam tutaj.

Jeśli posmakuje Wam taka mało deserowa wersja zupy z jabłek, koniecznie ugotujcie takżezupę jabłkową z selerem naciowym i curry.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika