Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa jabłkowa z porem
Zupa jabłkowa z porem
Zupa jabłkowa z porem
Zupa jabłkowa z porem
Zupa jabłkowa z porem
Zupa jabłkowa z porem
Zupa jabłkowa z porem

Zupa jabłkowa z porem

(0)
45min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Por (biała i jasnozielona część)
2 
Duże jabłka
3  łyżek
Bulion warzywny
1  l
Woda
1 
Cebula młoda
2 
Ziemniaki
1  szklanka
Sok jabłkowy
2  łyżek
Masło
1  kawałek
Rabarbar (u mnie ok. 5 cm)
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
1  łyżka
Pokrojony szczypiorek
trochę
Gęsta śmietana słodka
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.88 g
Węglowodany
44.2 g
Tłuszcze
8.51 g
Wartość energetyczna
265.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Owocowe zupy powoli, tak jak lato, odchodzą w zapomnienie. Ale są takie zupy owocowe, które właśnie jesienią smakują najlepiej. Taką zupą jest zupa jabłkowa z porem. Lubię tę zupę, bo kojarzy mi się z wczesną jesienią, kiedy dni potrafią być jeszcze bardzo ciepłe, na drzewach złocą się liście i tylko poranne i wieczorne chłody zapowiadają rychłe nadejście najmniej życzliwej pory roku.

Jabłka na zupę jabłkową właściwie wybieram na oko. Ładne, dorodne, o tej prze roku już chyba nie ma innych, no może na mojej niezbyt wyrośniętej jabłonce. Zupa powinna być słodko-kwaskowa, dlatego do swojej dodałam kawałek rabarbaru (ok 5. cm), po spróbowaniu jabłek i stwierdzeniu, że są wyjątkowo słodkie. Można też delikatnie zakwasić zupę kwaskiem cytrynowym, ale naprawdę odrobinę.

Moje dzieci, kiedy usłyszały, że na obiad jest zupa jabłkowa z porem, zareagowały tak, jak ja na myśl o porze w dzieciństwie. Czyli po prostu „bleee”. Mogłam nie mówić, że to zupa z porem, ale szczęśliwie po pierwszej łyżce okazało się, że zupa z jabłek i pora jest jadalna i każde dziecko zjadło do końca swoją małą porcję. Bo małe porcje to dobry sposób na niejadki. Po inne sposoby zapraszam tutaj.

Jeśli posmakuje Wam taka mało deserowa wersja zupy z jabłek, koniecznie ugotujcie takżezupę jabłkową z selerem naciowym i curry.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    6 min
    Por kroję w poprzek, a następnie w cienkie półtalarki. Masło roztapiam w głębszym rondlu, dodaję por, lekko podduszam.
  • Krok 2

    6 min
    Cebulę kroję w piórka, dodaję do pora, chwilę duszę. W tym czasie jabłka obieram, kroję w ćwiartki, usuwam gniazda nasienne. Kroję ćwiartki na plasterki i dodaję do rondla.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do rondla, chwilę duszę.
  • Krok 4

    20 min
    Podlewam warzywa w rondlu wywarem z warzyw (tyle wywaru, żeby przykrył warzywa), dodaję kawałek obranego i pokrojonego w plasterki rabarbaru (można pominąć rabarbar, z rabarbarem zupa wyszła mocno kwaskowata, mi w takiej wersji smakowała), dodaję sól, gotuję 15 minut. Dodaję sok jabłkowy, podgrzewam (nie gotuję) zupę na najmniejszej mocy płyty jeszcze 5 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Miksuję zupę blenderem, jeśli jest za gęsta, dodaję trochę gorącego wywaru.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę podaję z łyżką słodkiej gęstej śmietany, skropioną oliwą z oliwek.
Zupa jabłkowa z porem

Krok 1 z 6

Por kroję w poprzek, a następnie w cienkie półtalarki. Masło roztapiam w głębszym rondlu, dodaję por, lekko podduszam.

Zupa jabłkowa z porem

Krok 2 z 6

Cebulę kroję w piórka, dodaję do pora, chwilę duszę. W tym czasie jabłka obieram, kroję w ćwiartki, usuwam gniazda nasienne. Kroję ćwiartki na plasterki i dodaję do rondla.

Zupa jabłkowa z porem

Krok 3 z 6

Ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do rondla, chwilę duszę.

Zupa jabłkowa z porem

Krok 4 z 6

Podlewam warzywa w rondlu wywarem z warzyw (tyle wywaru, żeby przykrył warzywa), dodaję kawałek obranego i pokrojonego w plasterki rabarbaru (można pominąć rabarbar, z rabarbarem zupa wyszła mocno kwaskowata, mi w takiej wersji smakowała), dodaję sól, gotuję 15 minut. Dodaję sok jabłkowy, podgrzewam (nie gotuję) zupę na najmniejszej mocy płyty jeszcze 5 minut.

Zupa jabłkowa z porem

Krok 5 z 6

Miksuję zupę blenderem, jeśli jest za gęsta, dodaję trochę gorącego wywaru.

Zupa jabłkowa z porem

Krok 6 z 6

Zupę podaję z łyżką słodkiej gęstej śmietany, skropioną oliwą z oliwek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa warzywna z dynią

    Zupa warzywna z dynią

    58 min Średni
  • Zupa z kurek z suszonymi pomidorami

    Zupa z kurek z suszonymi pomidorami

    56 min Średni
  • Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

    Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

    40 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z papryką na wynos

    Zupa pieczarkowa z papryką na wynos

    36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu