Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

0
1 godz 41 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  l
Woda
4 
Duże buraki
2 
Papryka
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
2 
Duże jabłka
3  łyżek
Oliwa
0.5 
Cytryna
1  łyżka
Chrzan
200  mg
Kwaśna Śmietana 18%
trochę
Tymianek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.7 g
Węglowodany
33.78 g
Tłuszcze
11.18 g
Wartość energetyczna
245.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

101 min
Krok 1
60 min
Buraki umyć, ugotować w łupinach.
Krok 2
1 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Krok 3
20 min
Papryki, marchewki i pietruszki umyć. Marchewki i pietruszki obrać, papryki wydrążyć, wszystkie warzywa pokroić na mniejsze części, przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i piec w piekarniku aż do miękkości.
Krok 4
3 min
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
Krok 5
10 min
Ugotowane buraki obrać, pokroić na mniejsze części. Przełożyć do wysokiego garnka wraz z upieczonymi warzywami. Dodać utarte jabłka, wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz chrzan. Całość zalać połową przygotowanego bulionu warzywnego i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolać pozostały buliony, jeszcze raz krótko zblendować.
Krok 6
5 min
Zmiksowaną zupę podgrzewać, dodając w międzyczasie 150 ml kwaśnej śmietany. Pamiętajmy o tym, aby przed dodaniem śmietany wymieszać ją z odrobiną ciepłej zupy – w ten sposób całość nie ma prawa się zważyć.
Krok 7
1 min
Na koniec zupę krem z buraków doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 8
1 min
Krem z buraków podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypany tymiankiem.
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 1 z 8

Buraki umyć, ugotować w łupinach.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 2 z 8

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 3 z 8

Papryki, marchewki i pietruszki umyć. Marchewki i pietruszki obrać, papryki wydrążyć, wszystkie warzywa pokroić na mniejsze części, przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i piec w piekarniku aż do miękkości.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 4 z 8

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 5 z 8

Ugotowane buraki obrać, pokroić na mniejsze części. Przełożyć do wysokiego garnka wraz z upieczonymi warzywami. Dodać utarte jabłka, wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz chrzan. Całość zalać połową przygotowanego bulionu warzywnego i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolać pozostały buliony, jeszcze raz krótko zblendować.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 6 z 8

Zmiksowaną zupę podgrzewać, dodając w międzyczasie 150 ml kwaśnej śmietany. Pamiętajmy o tym, aby przed dodaniem śmietany wymieszać ją z odrobiną ciepłej zupy – w ten sposób całość nie ma prawa się zważyć.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 7 z 8

Na koniec zupę krem z buraków doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Krok 8 z 8

Krem z buraków podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypany tymiankiem.

Jesień to pora na warzywa korzeniowe – są nie tylko dostępne w każdym warzywniaku w przystępnych cenach, ale także bogate w witaminy i składniki mineralne. Buraki, które stanowią główny składnik dzisiejszej zupy, wspomagają trawienie, funkcje wątroby, mają także zawierają składniki działające przeciwbakteryjnie i takie, które wyłapują wolne rodniki. Są również bogate w magnez potas, wapń i żelazo oraz witaminy z grupy A, B i C. Dlatego zupa krem z buraków to świetny pomysł na jesień. Nic, tylko zajadać – na zdrowie! Posileni zupą kremem z buraków i jabłek, pełni energii, wybierzmy się na spacer do parku, gdzie w słoneczny dzień odnajdziemy podobne kolory do tych, które zmiksowaliśmy w garnku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika