Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z musem jabłkowym i oscypkiem

0
1 godz 1 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  dag
Kiszona kapusta
1 
Cebula
3 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
0.7  l
Wywar mięsny (najlepiej na żeberkach surowych i wędzonych)
2 
Listek laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  łyżka
Sos sojowy
1  szczypta
Sól morska i pieprz czarny do smaku
2  łyżek
Olej
2 
Jabłka winne
4  łyżek
Cydr lub białe wino

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.24 g
Węglowodany
32.36 g
Tłuszcze
7.69 g
Wartość energetyczna
206.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

61 min
Krok 1
10 min
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Wrzucamy jabłka do małego rondelka, przykrywamy, zagotowujemy na małym ogniu. Chwilę podprażamy pod przykryciem, dolewamy wino, gotujemy chwilę bez pokrywki. Kiedy jabłka będą się rozpadać, wyłączamy kuchenkę. Miksujemy jabłka lub rozgniatamy je widelcem.
Krok 2
5 min
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na rozgrzanym oleju razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Krok 3
3 min
Kapustę przepłukujemy pod strumieniem zimnej wody, odsączamy, drobno siekamy na desce do krojenia. Dodajemy kapustę do rondla z podduszoną cebulą, chwilę smażymy, dodajemy sos sojowy.
Krok 4
40 min
Podlewamy kapustę wywarem, dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler, zagotowujemy, doprawiamy solą morską. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 40 minut).
Krok 5
1 min
Wyciągamy z zupy ziele angielskie i listki laurowe. Miksujemy zupę na krem.
Krok 6
1 min
Doprawiamy kapuśniak pieprzem i w razie konieczności solą.
Krok 7
1 min
Kapuśniak z kiszonej kapusty podajemy z musem jabłkowym i oscypkiem grillowanym na patelni grillowej lub w piekarniku.
Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z musem jabłkowym i oscypkiem

Krok 1 z 7

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Wrzucamy jabłka do małego rondelka, przykrywamy, zagotowujemy na małym ogniu. Chwilę podprażamy pod przykryciem, dolewamy wino, gotujemy chwilę bez pokrywki. Kiedy jabłka będą się rozpadać, wyłączamy kuchenkę. Miksujemy jabłka lub rozgniatamy je widelcem.

Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z musem jabłkowym i oscypkiem

Krok 2 z 7

Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na rozgrzanym oleju razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.

Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z musem jabłkowym i oscypkiem

Krok 3 z 7

Kapustę przepłukujemy pod strumieniem zimnej wody, odsączamy, drobno siekamy na desce do krojenia. Dodajemy kapustę do rondla z podduszoną cebulą, chwilę smażymy, dodajemy sos sojowy.

Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z musem jabłkowym i oscypkiem

Krok 4 z 7

Podlewamy kapustę wywarem, dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler, zagotowujemy, doprawiamy solą morską. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 40 minut).

Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z musem jabłkowym i oscypkiem

Krok 5 z 7

Wyciągamy z zupy ziele angielskie i listki laurowe. Miksujemy zupę na krem.

Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z musem jabłkowym i oscypkiem

Krok 6 z 7

Doprawiamy kapuśniak pieprzem i w razie konieczności solą.

Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z musem jabłkowym i oscypkiem

Krok 7 z 7

Kapuśniak z kiszonej kapusty podajemy z musem jabłkowym i oscypkiem grillowanym na patelni grillowej lub w piekarniku.

Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty tym razem podany w postaci kremu. Smak zupy podkręca mus z winnych jabłek podlewanych cydrem i delikatnie grillowane plasterki oscypka. Jeśli nie próbowaliście nigdy kapuśniaku z kiszonej kapusty w postaci kremu, zacznijcie od tego przepisu. A zaraz po nim wypróbujcie nasz kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z grillowaną kiełbasą.

A dla miłośników nietypowego smaku rodem z Azji, kilka przepisów na zupy doprawiane sosem sojowym:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika