
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Rosół chiński z grzybami mun

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Kiedyś niedaleko firmy, w której pracowałam, była mała chińska restauracja. Do dziś pamiętam, jak ta moja ulubiona zupa chińska parzyła usta zjadana w pośpiechu, kiedy czas gonił z powrotem do biurka w firmie. I jak błogo się po niej robiło, gdy nie było potrzeby się spieszyć. Od lat nie ma już tej małej chińskiej restauracji. Ale smak podawanego w niej rosołu pamiętam doskonale. Do dziś, kiedy przejeżdżam ulicą, przy której się znajdowała, patrzę, co teraz można zjeść w lokalu, w którym niegdyś można było posilić się smakołykami kuchni chińskiej.
Moim zdaniem sekretem chińskiego rosołu jest wywar z warzyw z dodatkiem imbiru, a nade wszystko krótko gotowane mięso z piersi kurczaka. Imbir dodaje rosołowi świeżości i intensywnego orientalnego aromatu. W oryginalnej wersji w rosole nie było grzybów mun i pędów bambusa, mnie jednak korciło, żeby je dodać. I dobrze, bo rosół chiński z grzybami mun i bambusem smakuje wyśmienicie.
Smacznego!
Przygotowanie
Krok 1
60 minKrok 2
2 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 5
1 min
Krok 1 z 5
Z warzyw przygotowuję litr bulionu, który gotuję około godzinę na bardzo małym ogniu. Przed końcem gotowania dodaję obrany i pokrojony w plasterki imbir. Kiedy bulion jest gotowy, przecedzam go i doprawiam solą morską. W tym czasie grzyby mun zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie odcedzam i kroję na krótsze paseczki, dodaję do bulionu i zagotowuję.

Krok 2 z 5
Dodaję do zupy odcedzone pędy bambusa (można je wcześniej pokroić drobniej, ja lubię „zapałki” w całości).

Krok 3 z 5
Makaron ryżowy przygotowuję według przepisu na opakowaniu.

Krok 4 z 5
Filet z kurczaka myję i kroję w cienkie plasterki, wrzucam do garnka z wrzącym bulionem (ustawiam płytę na większą moc), gotuję minutę.

Krok 5 z 5
Zupę podaję z makaronem ryżowym, posypaną świeżo posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo można rosół doprawić odrobiną sosu sojowego.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0