Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rosół chiński z grzybami mun
Dodaj do CookBook

Rosół chiński z grzybami mun

(1)
1 godz 13 min
Średni
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Nieduży filet z piersi kurczaka
1  kawałek
Świeży imbir (ok. 50g)
60  g
Mała marchewka
1  kawałek
Por
1 
Cebula
1  gałązka
Seler naciowy
15  g
Suszone grzyby mun (krojone)
0.25  słoik
Pędy bambusa (zapałki)
100  g
Makaron ryżowy wstążki
1  szczypta
Sól morska
trochę
Sos sojowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.4 g
Wartość energetyczna
288.2 kcal
Tłuszcze
3.9 g
Białko
30.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kiedyś niedaleko firmy, w której pracowałam, była mała chińska restauracja. Do dziś pamiętam, jak ta moja ulubiona zupa chińska parzyła usta zjadana w pośpiechu, kiedy czas gonił z powrotem do biurka w firmie. I jak błogo się po niej robiło, gdy nie było potrzeby się spieszyć. Od lat nie ma już tej małej chińskiej restauracji. Ale smak podawanego w niej rosołu pamiętam doskonale. Do dziś, kiedy przejeżdżam ulicą, przy której się znajdowała, patrzę, co teraz można zjeść w lokalu, w którym niegdyś można było posilić się smakołykami kuchni chińskiej.

Moim zdaniem sekretem chińskiego rosołu jest wywar z warzyw z dodatkiem imbiru, a nade wszystko krótko gotowane mięso z piersi kurczaka. Imbir dodaje rosołowi świeżości i intensywnego orientalnego aromatu. W oryginalnej wersji w rosole nie było grzybów mun i pędów bambusa, mnie jednak korciło, żeby je dodać. I dobrze, bo rosół chiński z grzybami mun i bambusem smakuje wyśmienicie.

Smacznego!

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    60 min
    Z warzyw przygotowuję litr bulionu, który gotuję około godzinę na bardzo małym ogniu. Przed końcem gotowania dodaję obrany i pokrojony w plasterki imbir. Kiedy bulion jest gotowy, przecedzam go i doprawiam solą morską. W tym czasie grzyby mun zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie odcedzam i kroję na krótsze paseczki, dodaję do bulionu i zagotowuję.
  • Krok 2

    2 min
    Dodaję do zupy odcedzone pędy bambusa (można je wcześniej pokroić drobniej, ja lubię „zapałki” w całości).
  • Krok 3

    5 min
    Makaron ryżowy przygotowuję według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 4

    5 min
    Filet z kurczaka myję i kroję w cienkie plasterki, wrzucam do garnka z wrzącym bulionem (ustawiam płytę na większą moc), gotuję minutę.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę podaję z makaronem ryżowym, posypaną świeżo posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo można rosół doprawić odrobiną sosu sojowego.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Swojskie kluski do rosołu

    Swojskie kluski do rosołu

    25 min Łatwy
  • Dietetyczny rosół z królika

    Dietetyczny rosół z królika

    1 godz 35 min Łatwy
  • Rosół wegetariański

    Rosół wegetariański

    3 godz 10 min Łatwy
  • Rosół z kurczaka

    Rosół z kurczaka

    2 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu