Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedyś niedaleko firmy, w której pracowałam, była mała chińska restauracja. Do dziś pamiętam, jak ta moja ulubiona zupa chińska parzyła usta zjadana w pośpiechu, kiedy czas gonił z powrotem do biurka w firmie. I jak błogo się po niej robiło, gdy nie było potrzeby się spieszyć. Od lat nie ma już tej małej chińskiej restauracji. Ale smak podawanego w niej rosołu pamiętam doskonale. Do dziś, kiedy przejeżdżam ulicą, przy której się znajdowała, patrzę, co teraz można zjeść w lokalu, w którym niegdyś można było posilić się smakołykami kuchni chińskiej.
Moim zdaniem sekretem chińskiego rosołu jest wywar z warzyw z dodatkiem imbiru, a nade wszystko krótko gotowane mięso z piersi kurczaka. Imbir dodaje rosołowi świeżości i intensywnego orientalnego aromatu. W oryginalnej wersji w rosole nie było grzybów mun i pędów bambusa, mnie jednak korciło, żeby je dodać. I dobrze, bo rosół chiński z grzybami mun i bambusem smakuje wyśmienicie.
Smacznego!