Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rosół chiński z grzybami mun

0
1 godz 13 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Nieduży filet z piersi kurczaka
1  kawałek
Świeży imbir (ok. 50g)
1 
Mała marchewka
1  kawałek
Por
1 
Cebula
1  gałązka
Seler naciowy
15  g
Suszone grzyby mun (krojone)
0.25  słoik
Pędy bambusa (zapałki)
100  g
Makaron ryżowy wstążki
1  szczypta
Sól morska
trochę
Sos sojowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.15 g
Węglowodany
32.69 g
Tłuszcze
3.88 g
Wartość energetyczna
286.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

73 min
Krok 1
60 min
Z warzyw przygotowuję litr bulionu, który gotuję około godzinę na bardzo małym ogniu. Przed końcem gotowania dodaję obrany i pokrojony w plasterki imbir. Kiedy bulion jest gotowy, przecedzam go i doprawiam solą morską. W tym czasie grzyby mun zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie odcedzam i kroję na krótsze paseczki, dodaję do bulionu i zagotowuję.
Krok 2
2 min
Dodaję do zupy odcedzone pędy bambusa (można je wcześniej pokroić drobniej, ja lubię „zapałki” w całości).
Krok 3
5 min
Makaron ryżowy przygotowuję według przepisu na opakowaniu.
Krok 4
5 min
Filet z kurczaka myję i kroję w cienkie plasterki, wrzucam do garnka z wrzącym bulionem (ustawiam płytę na większą moc), gotuję minutę.
Krok 5
1 min
Zupę podaję z makaronem ryżowym, posypaną świeżo posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo można rosół doprawić odrobiną sosu sojowego.
Rosół chiński z grzybami mun

Krok 1 z 5

Z warzyw przygotowuję litr bulionu, który gotuję około godzinę na bardzo małym ogniu. Przed końcem gotowania dodaję obrany i pokrojony w plasterki imbir. Kiedy bulion jest gotowy, przecedzam go i doprawiam solą morską. W tym czasie grzyby mun zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie odcedzam i kroję na krótsze paseczki, dodaję do bulionu i zagotowuję.

Rosół chiński z grzybami mun

Krok 2 z 5

Dodaję do zupy odcedzone pędy bambusa (można je wcześniej pokroić drobniej, ja lubię „zapałki” w całości).

Rosół chiński z grzybami mun

Krok 3 z 5

Makaron ryżowy przygotowuję według przepisu na opakowaniu.

Rosół chiński z grzybami mun

Krok 4 z 5

Filet z kurczaka myję i kroję w cienkie plasterki, wrzucam do garnka z wrzącym bulionem (ustawiam płytę na większą moc), gotuję minutę.

Rosół chiński z grzybami mun

Krok 5 z 5

Zupę podaję z makaronem ryżowym, posypaną świeżo posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo można rosół doprawić odrobiną sosu sojowego.

Kiedyś niedaleko firmy, w której pracowałam, była mała chińska restauracja. Do dziś pamiętam, jak ta moja ulubiona zupa chińska parzyła usta zjadana w pośpiechu, kiedy czas gonił z powrotem do biurka w firmie. I jak błogo się po niej robiło, gdy nie było potrzeby się spieszyć. Od lat nie ma już tej małej chińskiej restauracji. Ale smak podawanego w niej rosołu pamiętam doskonale. Do dziś, kiedy przejeżdżam ulicą, przy której się znajdowała, patrzę, co teraz można zjeść w lokalu, w którym niegdyś można było posilić się smakołykami kuchni chińskiej.

Moim zdaniem sekretem chińskiego rosołu jest wywar z warzyw z dodatkiem imbiru, a nade wszystko krótko gotowane mięso z piersi kurczaka. Imbir dodaje rosołowi świeżości i intensywnego orientalnego aromatu. W oryginalnej wersji w rosole nie było grzybów mun i pędów bambusa, mnie jednak korciło, żeby je dodać. I dobrze, bo rosół chiński z grzybami mun i bambusem smakuje wyśmienicie.

Smacznego!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika