Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedyś niedaleko firmy, w której pracowałam, była mała chińska restauracja. Do dziś pamiętam, jak ta moja ulubiona zupa chińska parzyła usta zjadana w pośpiechu, kiedy czas gonił z powrotem do biurka w firmie. I jak błogo się po niej robiło, gdy nie było potrzeby się spieszyć. Od lat nie ma już tej małej chińskiej restauracji. Ale smak podawanego w niej rosołu pamiętam doskonale. Do dziś, kiedy przejeżdżam ulicą, przy której się znajdowała, patrzę, co teraz można zjeść w lokalu, w którym niegdyś można było posilić się smakołykami kuchni chińskiej.
Moim zdaniem sekretem chińskiego rosołu jest wywar z warzyw z dodatkiem imbiru, a nade wszystko krótko gotowane mięso z piersi kurczaka. Imbir dodaje rosołowi świeżości i intensywnego orientalnego aromatu. W oryginalnej wersji w rosole nie było grzybów mun i pędów bambusa, mnie jednak korciło, żeby je dodać. I dobrze, bo rosół chiński z grzybami mun i bambusem smakuje wyśmienicie.
Smacznego!
Przygotowanie
73 min
Krok 1
60 min
Z warzyw przygotowuję litr bulionu, który gotuję około godzinę na bardzo małym ogniu. Przed końcem gotowania dodaję obrany i pokrojony w plasterki imbir. Kiedy bulion jest gotowy, przecedzam go i doprawiam solą morską. W tym czasie grzyby mun zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie odcedzam i kroję na krótsze paseczki, dodaję do bulionu i zagotowuję.
Krok 2
2 min
Dodaję do zupy odcedzone pędy bambusa (można je wcześniej pokroić drobniej, ja lubię „zapałki” w całości).
Krok 3
5 min
Makaron ryżowy przygotowuję według przepisu na opakowaniu.
Krok 4
5 min
Filet z kurczaka myję i kroję w cienkie plasterki, wrzucam do garnka z wrzącym bulionem (ustawiam płytę na większą moc), gotuję minutę.
Krok 5
1 min
Zupę podaję z makaronem ryżowym, posypaną świeżo posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo można rosół doprawić odrobiną sosu sojowego.
Krok 1
z
5
Z warzyw przygotowuję litr bulionu, który gotuję około godzinę na bardzo małym ogniu. Przed końcem gotowania dodaję obrany i pokrojony w plasterki imbir. Kiedy bulion jest gotowy, przecedzam go i doprawiam solą morską. W tym czasie grzyby mun zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie odcedzam i kroję na krótsze paseczki, dodaję do bulionu i zagotowuję.
Krok 2
z
5
Dodaję do zupy odcedzone pędy bambusa (można je wcześniej pokroić drobniej, ja lubię „zapałki” w całości).
Krok 3
z
5
Makaron ryżowy przygotowuję według przepisu na opakowaniu.
Krok 4
z
5
Filet z kurczaka myję i kroję w cienkie plasterki, wrzucam do garnka z wrzącym bulionem (ustawiam płytę na większą moc), gotuję minutę.
Krok 5
z
5
Zupę podaję z makaronem ryżowym, posypaną świeżo posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo można rosół doprawić odrobiną sosu sojowego.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0