Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Czerwona kapusta z jabłkiem

Czerwona kapusta z jabłkiem

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Motorek70

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Kapusta czerwona
2 
Jabłka
2 
Cebula
2  łyżek
Ocet
1  łyżka
Cukier
5  g
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
5  kulek
Pieprz
3  kulek
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.47 g
Węglowodany
36.88 g
Tłuszcze
0.71 g
Wartość energetyczna
151.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dodatków do obiadu, czyli na pyszną surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka. Kapusta dobrze komponuje się niemal z każdym daniem, ale szczególnie sprawdzi się do obiadu z mięsem w roli głównej. Pamiętaj jednak, by czerwoną kapustę przyprawić Przyprawą JARZYNKA WINIARY, zielem angielskim, liściem laurowym i cukrem, a także dodać do niej charakterne smaki, np. octu, kwaśnych jabłek czy cebuli – tak przyrządzona czerwona kapusta smakuje najlepiej!

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    7 min
    Oczyszczoną kapustę siekamy. Do garnka wlewamy 2-3 l wody, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia.
  • Krok 2

    25 min
    Do gotującej się wody wrzucamy poszatkowaną kapustę i dodajemy ocet, cukier i jarzynkę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy.
  • Krok 3

    5 min
    Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 4

    3 min
    Pokrojone w kostkę cebule sparzamy wrzącą wodą. Do odcedzonej kapusty dodajemy starte jabłka i sparzoną cebulę. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Czerwona kapusta z jabłkiem

Krok 1 z 4

Oczyszczoną kapustę siekamy. Do garnka wlewamy 2-3 l wody, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia.

Czerwona kapusta z jabłkiem

Krok 2 z 4

Do gotującej się wody wrzucamy poszatkowaną kapustę i dodajemy ocet, cukier i jarzynkę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy.

Czerwona kapusta z jabłkiem

Krok 3 z 4

Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Czerwona kapusta z jabłkiem

Krok 4 z 4

Pokrojone w kostkę cebule sparzamy wrzącą wodą. Do odcedzonej kapusty dodajemy starte jabłka i sparzoną cebulę. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
H Helena

Przygotowałam surówkę, Bardzo smaczna, tylko musiałam dodać sól,

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Sałatka
  • Tradycyjne danie
  • Warzywa
  • Weekend

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    1 godz 38 min Łatwy
  • Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty

    Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty

    1 godz 1 min Średni
  • Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

    Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu