Czerwona kapusta z jabłkiem
40min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.44 g
Węglowodany
36.87 g
Tłuszcze
0.69 g
Wartość energetyczna
150.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
7 min
Oczyszczoną kapustę siekamy. Do garnka wlewamy 2-3 l wody, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2
25 min
Do gotującej się wody wrzucamy poszatkowaną kapustę i dodajemy ocet, cukier i jarzynkę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy.
Krok 3
5 min
Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 4
3 min
Pokrojone w kostkę cebule sparzamy wrzącą wodą. Do odcedzonej kapusty dodajemy starte jabłka i sparzoną cebulę. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Przepis na jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dodatków do obiadu, czyli na pyszną kapustę czerwoną z jabłkiem. Kapusta dobrze komponuje się niemal z każdym daniem, ale szczególnie sprawdzi się do obiadu z mięsem w roli głównej. Pamiętaj jednak, by czerwoną kapustę przyprawić Przyprawą JARZYNKA WINIARY, zielem angielskim, liściem laurowym i cukrem, a także dodać do niej charakterne smaki, np. octu, kwaśnych jabłek czy cebuli – tak przyrządzona czerwona kapusta smakuje najlepiej!
Komentarze 0