Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Czerwona kapusta z jabłkiem

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Kapusta czerwona
2 
Jabłka
2 
Cebula
2 łyżek
Ocet
1 łyżka
Cukier
0.5 łyżeczka
Przyprawa Jarzynka Winiary
5 kulek
Pieprz
3 kulek
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
4.44 g
Węglowodany
36.87 g
Tłuszcze
0.69 g
Wartość energetyczna
150.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
7 min
Oczyszczoną kapustę siekamy. Do garnka wlewamy 2-3 l wody, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2
25 min
Do gotującej się wody wrzucamy poszatkowaną kapustę i dodajemy ocet, cukier i jarzynkę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy.
Krok 3
5 min
Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 4
3 min
Pokrojone w kostkę cebule sparzamy wrzącą wodą. Do odcedzonej kapusty dodajemy starte jabłka i sparzoną cebulę. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Czerwona kapusta z jabłkiem

Krok 1 z 4

Oczyszczoną kapustę siekamy. Do garnka wlewamy 2-3 l wody, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia.

Czerwona kapusta z jabłkiem

Krok 2 z 4

Do gotującej się wody wrzucamy poszatkowaną kapustę i dodajemy ocet, cukier i jarzynkę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy.

Czerwona kapusta z jabłkiem

Krok 3 z 4

Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Czerwona kapusta z jabłkiem

Krok 4 z 4

Pokrojone w kostkę cebule sparzamy wrzącą wodą. Do odcedzonej kapusty dodajemy starte jabłka i sparzoną cebulę. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Przepis na jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dodatków do obiadu, czyli na pyszną kapustę czerwoną z jabłkiem. Kapusta dobrze komponuje się niemal z każdym daniem, ale szczególnie sprawdzi się do obiadu z mięsem w roli głównej. Pamiętaj jednak, by czerwoną kapustę przyprawić Przyprawą JARZYNKA WINIARY, zielem angielskim, liściem laurowym i cukrem, a także dodać do niej charakterne smaki, np. octu, kwaśnych jabłek czy cebuli – tak przyrządzona czerwona kapusta smakuje najlepiej!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika