Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.25 główka
Kapusta czerwona
1 
Cebula
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Przyprawa Jarzynka Winiary
1 łyżeczka
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.24 g
Wartość energetyczna
130.23 kcal
Tłuszcze
11.56 g
Białko
1.23 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
25 min
Kapustę umyć i osuszyć. Bardzo drobno poszatkować. Posolić i odstawić na 15 minut, aby zmiękła.
Krok 2
5 min
Cebulkę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dodać majonez oraz do smaku sól, pieprz i Jarzynkę.
Krok 3
5 min
Skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Surówkę podawać jako dodatek do drugiego dania.
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Krok 1 z 3

Kapustę umyć i osuszyć. Bardzo drobno poszatkować. Posolić i odstawić na 15 minut, aby zmiękła.

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Krok 2 z 3

Cebulkę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dodać majonez oraz do smaku sól, pieprz i Jarzynkę.

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Krok 3 z 3

Skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Surówkę podawać jako dodatek do drugiego dania.

Trudno wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez dodatku warzyw w różnych postaciach. Jedną z najlepszych możliwości jest surówka z czerwonej kapusty. Dodatek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY sprawi, że kapusta nabierze łagodnego posmaku. Jeśli przed podaniem skropisz ją sokiem z cytryny, wzbogacisz jej aromat. Sałatka z czerwonej kapusty doskonale smakuje podana na ciepło lub na zimno.

Nasz przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest prosty i szybki. Przygotowanie zajmie Ci około pół godziny, a surówka okaże się niezastąpionym dodatkiem do mięs – zarówno tych pieczonych, jak i smażonych. Zacznij od umycia i osuszenia kapusty. Następnie poszatkuj ją bardzo drobno. Posól i odstaw na około kwadrans, żeby zmiękła.

Kolejnym krokiem będzie pokrojenie cebuli w kostkę. Posiekaj ją drobno i dodaj do kapusty. Następnie dodaj 3 łyżki majonezu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wsyp też nieco Przyprawy Jarzynka WINIARY. Na koniec dodaj nieco soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Surówka z modrej kapusty może być podana natychmiast po przygotowaniu. Możesz podać ją także na ciepło. Zawsze jest niezawodnym dodatkiem do rozmaitych dań obiadowych. Doskonale skomponuje się z klasycznym kotletem schabowym i pieczenią ze śliwką!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika