Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Modra kapusta z jabłkiem
Dodaj do CookBook

Modra kapusta z jabłkiem

(1)
50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Izqa1306
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Kapusta czerwona
1 
Cebula
1 
Jabłka
100  g
Słonina
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
0.5  łyżeczka
Cukier
0.5  łyżeczka
Ocet
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.9 g
Wartość energetyczna
309.6 kcal
Tłuszcze
22.7 g
Białko
4.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Modra kapusta z jabłkiem to bardzo popularny i lubiany dodatek do dań. Doskonale komponuje się zarówno z kotletem mielonym, schabowym, jak i kaczką, roladą czy kluskami śląskimi. Uwielbiają ją wszyscy! Modra kapusta z jabłkiem najlepiej smakuje na ciepło, jednak z powodzeniem można ją podawać także zimną. Dodatek ten potrafi odmienić każde danie i smakuje doskonale! A do tego ma mnóstwo witamin!

Kapusta czerwona oraz jabłka to jedne z najczęściej używanych produktów w tradycyjnej polskiej kuchni. Nie sposób wyobrazić sobie kuchni śląskiej bez modrej kapusty. Nie dość, że to warzywo jest bardzo smaczne, to jeszcze ma mnóstwo wartości prozdrowotnych. Intensywny, czerwony kolor oznacza, że obecne są w niej antyoksydanty. Są to substancje, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Warto jeść kapustę czerwoną, ponieważ zawiera mnogość witamin i minerałów: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, witaminy A, D, C, E oraz z grupy B. Podobnie z jabłkiem- jedno jabłko dziennie może zapobiec wielu chorobom. Zawarty w tych owocach kwas foliowy jest niezwykle ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ jest to istotny składnik odżywczy dla prawidłowego rozwoju płodu. Ponadto zawarte tam inne witaminy i minerały wzmacniają odporność i wspomagają funkcjonowanie wielu narządów.

Kapusta czerwona z jabłkiem to tradycyjne danie, które można najczęściej spotkać w kuchni śląskiej. Jej przygotowanie w różnych regionach może wyglądać inaczej, ale zawsze chodzi o jedno- o wydobycie smaku ze składników i idealne podduszenie warzywa. Aby przygotować modrą kapustę z jabłkiem, potrzebujemy kapustę czerwoną, cebulę, jabłko, słoninę, cukier, ocet, sól i pieprz. Cebulę musimy pokroić w kostkę, a kapustę dość grubo poszatkować. Wrzucamy ją do garnka, wlewamy wodę i dusimy. Kiedy kapusta przebywa w garnku, na patelni możemy podsmażyć pokrojoną słoninę razem z cebulą. Gdy zobaczymy, że wszystko się ładnie zarumieniło, dodajemy ocet, całość mieszamy i ściągamy z ognia. Obrane jabłko musimy zetrzeć na grubych oczkach i dodać do kapusty. Dodajemy tam również wcześniej usmażoną cebulkę z boczkiem i octem, sól, cukier i pieprz. Pozostaje nam tylko poddusić to wszystko przez kilka minut. Całość można już wykładać na talerz i zajadać ze smakiem.

Niedzielny obiad ze schabowym, ziemniakami i modrą kapustą z jabłkiem to jedna z najlepszych rzeczy, jaka może spotkać człowieka po całym tygodniu ciężkiej pracy. Dodatek z kapusty jest szybki w przygotowaniu i ciekawszy niż typowe buraczki. Robi się go bardzo szybko i pasuje do wielu dań. Sprawdza się tu powiedzenie, że prostota jest zawsze najlepsza.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    10 min
    Kapustę czerwoną dość grubo szatkujemy, cebulkę kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    20 min
    Kapustę wrzucamy do garnka dodajemy około 1/2 szklanki wody i dusimy przez ok. 20 min.
  • Krok 3

    5 min
    W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną słoninę oraz cebulę.
  • Krok 4

    5 min
    Kiedy wszystko się zarumieni dodajemy ocet, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.
  • Krok 5

    10 min
    Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, a następnie do garnka z kapustą, dodajemy cebulkę przesmażoną z boczkiem i octem, sól, cukier i pieprz. Dusimy razem przez około 2- 3 minuty.
Modra kapusta z jabłkiem

Krok 1 z 5

Kapustę czerwoną dość grubo szatkujemy, cebulkę kroimy w kostkę.

Modra kapusta z jabłkiem

Krok 2 z 5

Kapustę wrzucamy do garnka dodajemy około 1/2 szklanki wody i dusimy przez ok. 20 min.

Modra kapusta z jabłkiem

Krok 3 z 5

W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną słoninę oraz cebulę.

Modra kapusta z jabłkiem

Krok 4 z 5

Kiedy wszystko się zarumieni dodajemy ocet, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.

Modra kapusta z jabłkiem

Krok 5 z 5

Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, a następnie do garnka z kapustą, dodajemy cebulkę przesmażoną z boczkiem i octem, sól, cukier i pieprz. Dusimy razem przez około 2- 3 minuty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

Jacek

Zrobiłem zakupy wg. wykazu na początku przepisu. Dalej pojawia się boczek którego nie ma w wykazie składników. ......
Anonim (niezweryfikowany) 11/01/2022-11:41 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu