Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Modra kapusta z jabłkiem

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Kapusta czerwona
1 
Cebula
1 
Jabłka
100 g
Słonina
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
0.5 łyżeczka
Cukier
0.5 łyżeczka
Ocet

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.63 g
Węglowodany
25.88 g
Tłuszcze
22.65 g
Wartość energetyczna
309.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
10 min
Kapustę czerwoną dość grubo szatkujemy, cebulkę kroimy w kostkę.
Krok 2
20 min
Kapustę wrzucamy do garnka dodajemy około 1/2 szklanki wody i dusimy przez ok. 20 min.
Krok 3
5 min
W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną słoninę oraz cebulę.
Krok 4
5 min
Kiedy wszystko się zarumieni dodajemy ocet, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.
Krok 5
10 min
Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, a następnie do garnka z kapustą, dodajemy cebulkę przesmażoną z boczkiem i octem, sól, cukier i pieprz. Dusimy razem przez około 2- 3 minuty.
Modra kapusta z jabłkiem

Krok 1 z 5

Kapustę czerwoną dość grubo szatkujemy, cebulkę kroimy w kostkę.

Modra kapusta z jabłkiem

Krok 2 z 5

Kapustę wrzucamy do garnka dodajemy około 1/2 szklanki wody i dusimy przez ok. 20 min.

Modra kapusta z jabłkiem

Krok 3 z 5

W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną słoninę oraz cebulę.

Modra kapusta z jabłkiem

Krok 4 z 5

Kiedy wszystko się zarumieni dodajemy ocet, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.

Modra kapusta z jabłkiem

Krok 5 z 5

Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, a następnie do garnka z kapustą, dodajemy cebulkę przesmażoną z boczkiem i octem, sól, cukier i pieprz. Dusimy razem przez około 2- 3 minuty.

Modra kapusta z jabłkiem to bardzo popularny i lubiany dodatek do dań. Doskonale komponuje się zarówno z kotletem mielonym, schabowym, jak i kaczką, roladą czy kluskami śląskimi. Uwielbiają ją wszyscy! Modra kapusta z jabłkiem najlepiej smakuje na ciepło, jednak z powodzeniem można ją podawać także zimną. Dodatek ten potrafi odmienić każde danie i smakuje doskonale! A do tego ma mnóstwo witamin!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika