Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Modra kapusta z jabłkiem

Modra kapusta z jabłkiem

(1)
50min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Kapusta czerwona
1 
Cebula
1 
Jabłka
100  g
Słonina
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
0.5  łyżeczka
Cukier
0.5  łyżeczka
Ocet
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.63 g
Węglowodany
25.88 g
Tłuszcze
22.65 g
Wartość energetyczna
309.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Modra kapusta z jabłkiem to bardzo popularny i lubiany dodatek do dań. Doskonale komponuje się zarówno z kotletem mielonym, schabowym, jak i kaczką, roladą czy kluskami śląskimi. Uwielbiają ją wszyscy! Modra kapusta z jabłkiem najlepiej smakuje na ciepło, jednak z powodzeniem można ją podawać także zimną. Dodatek ten potrafi odmienić każde danie i smakuje doskonale! A do tego ma mnóstwo witamin!

Kapusta czerwona oraz jabłka to jedne z najczęściej używanych produktów w tradycyjnej polskiej kuchni. Nie sposób wyobrazić sobie kuchni śląskiej bez modrej kapusty. Nie dość, że to warzywo jest bardzo smaczne, to jeszcze ma mnóstwo wartości prozdrowotnych. Intensywny, czerwony kolor oznacza, że obecne są w niej antyoksydanty. Są to substancje, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Warto jeść kapustę czerwoną, ponieważ zawiera mnogość witamin i minerałów: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, witaminy A, D, C, E oraz z grupy B. Podobnie z jabłkiem- jedno jabłko dziennie może zapobiec wielu chorobom. Zawarty w tych owocach kwas foliowy jest niezwykle ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ jest to istotny składnik odżywczy dla prawidłowego rozwoju płodu. Ponadto zawarte tam inne witaminy i minerały wzmacniają odporność i wspomagają funkcjonowanie wielu narządów.

Kapusta czerwona z jabłkiem to tradycyjne danie, które można najczęściej spotkać w kuchni śląskiej. Jej przygotowanie w różnych regionach może wyglądać inaczej, ale zawsze chodzi o jedno- o wydobycie smaku ze składników i idealne podduszenie warzywa. Aby przygotować modrą kapustę z jabłkiem, potrzebujemy kapustę czerwoną, cebulę, jabłko, słoninę, cukier, ocet, sól i pieprz. Cebulę musimy pokroić w kostkę, a kapustę dość grubo poszatkować. Wrzucamy ją do garnka, wlewamy wodę i dusimy. Kiedy kapusta przebywa w garnku, na patelni możemy podsmażyć pokrojoną słoninę razem z cebulą. Gdy zobaczymy, że wszystko się ładnie zarumieniło, dodajemy ocet, całość mieszamy i ściągamy z ognia. Obrane jabłko musimy zetrzeć na grubych oczkach i dodać do kapusty. Dodajemy tam również wcześniej usmażoną cebulkę z boczkiem i octem, sól, cukier i pieprz. Pozostaje nam tylko poddusić to wszystko przez kilka minut. Całość można już wykładać na talerz i zajadać ze smakiem.

Niedzielny obiad ze schabowym, ziemniakami i modrą kapustą z jabłkiem to jedna z najlepszych rzeczy, jaka może spotkać człowieka po całym tygodniu ciężkiej pracy. Dodatek z kapusty jest szybki w przygotowaniu i ciekawszy niż typowe buraczki. Robi się go bardzo szybko i pasuje do wielu dań. Sprawdza się tu powiedzenie, że prostota jest zawsze najlepsza.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    10 min
    Kapustę czerwoną dość grubo szatkujemy, cebulkę kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    20 min
    Kapustę wrzucamy do garnka dodajemy około 1/2 szklanki wody i dusimy przez ok. 20 min.
  • Krok 3

    5 min
    W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną słoninę oraz cebulę.
  • Krok 4

    5 min
    Kiedy wszystko się zarumieni dodajemy ocet, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.
  • Krok 5

    10 min
    Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, a następnie do garnka z kapustą, dodajemy cebulkę przesmażoną z boczkiem i octem, sól, cukier i pieprz. Dusimy razem przez około 2- 3 minuty.
Modra kapusta z jabłkiem

Krok 1 z 5

Kapustę czerwoną dość grubo szatkujemy, cebulkę kroimy w kostkę.

Modra kapusta z jabłkiem

Krok 2 z 5

Kapustę wrzucamy do garnka dodajemy około 1/2 szklanki wody i dusimy przez ok. 20 min.

Modra kapusta z jabłkiem

Krok 3 z 5

W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną słoninę oraz cebulę.

Modra kapusta z jabłkiem

Krok 4 z 5

Kiedy wszystko się zarumieni dodajemy ocet, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.

Modra kapusta z jabłkiem

Krok 5 z 5

Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, a następnie do garnka z kapustą, dodajemy cebulkę przesmażoną z boczkiem i octem, sól, cukier i pieprz. Dusimy razem przez około 2- 3 minuty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Jacek

Zrobiłem zakupy wg. wykazu na początku przepisu. Dalej pojawia się boczek którego nie ma w wykazie składników. ......

B Basia

Dzisiaj będę robiła taką kapustę do kaczki.

Winiary
Expert

Basiu, i jak Ci wyszła? :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

    Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

    1 godz 50 min Łatwy
  • Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

    Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

    31 min Łatwy
  • Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

    Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

    2 godz 17 min Łatwy
  • Czerwona kapusta z jabłkiem

    Czerwona kapusta z jabłkiem

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu