Modra kapusta z jabłkiem
50min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.63 g
Węglowodany
25.88 g
Tłuszcze
22.65 g
Wartość energetyczna
309.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
10 min
Kapustę czerwoną dość grubo szatkujemy, cebulkę kroimy w kostkę.
Krok 2
20 min
Kapustę wrzucamy do garnka dodajemy około 1/2 szklanki wody i dusimy przez ok. 20 min.
Krok 3
5 min
W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną słoninę oraz cebulę.
Krok 4
5 min
Kiedy wszystko się zarumieni dodajemy ocet, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.
Krok 5
10 min
Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, a następnie do garnka z kapustą, dodajemy cebulkę przesmażoną z boczkiem i octem, sól, cukier i pieprz. Dusimy razem przez około 2- 3 minuty.
Modra kapusta z jabłkiem to bardzo popularny i lubiany dodatek do dań. Doskonale komponuje się zarówno z kotletem mielonym, schabowym, jak i kaczką, roladą czy kluskami śląskimi. Uwielbiają ją wszyscy!
Modra kapusta z jabłkiem najlepiej smakuje na ciepło, jednak z powodzeniem można ją podawać także zimną. Dodatek ten potrafi odmienić każde danie i smakuje doskonale! A do tego ma mnóstwo witamin!
Komentarze 1