Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

0
155 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 kg
Bochenek z grilla, wieprzowina, wołowina
0.5 szklanka
Soczewica czerwona
2 ząbków
Czosnek
1 
Marchewka
1 
Czerwona cebula
1 
Jajko
0.5 łyżeczka
Pieprz cayenne
1 
Bułka kajzerka
0.5 szklanka
Bułka tarta
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.51 g
Węglowodany
45.88 g
Tłuszcze
15.17 g
Wartość energetyczna
444.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

155 min
Krok 1
10 min
Mięso umyć, pokroić na kawałki, przemielić w maszynce.
Krok 2
80 min
Soczewicę umyć, zamoczyć na 1 godzinę. Następnie ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli, osaczyć i ostudzić.
Krok 3
5 min
Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażyć na łyżce oleju.
Krok 4
5 min
Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać.
Krok 5
5 min
Z masy mięsnej formować owalne, spłaszczone kotleciki, obtaczać w bułce tartej.
Krok 6
10 min
Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 7
1 min
Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.
Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

Krok 1 z 7

Mięso umyć, pokroić na kawałki, przemielić w maszynce.

Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

Krok 2 z 7

Soczewicę umyć, zamoczyć na 1 godzinę. Następnie ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli, osaczyć i ostudzić.

Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

Krok 3 z 7

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażyć na łyżce oleju.

Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

Krok 4 z 7

Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać.

Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

Krok 5 z 7

Z masy mięsnej formować owalne, spłaszczone kotleciki, obtaczać w bułce tartej.

Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

Krok 6 z 7

Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

Krok 7 z 7

Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.

Lubisz klasyczne kotlety mielone? Wypróbuj pyszną wariację na ich temat, czyli kotleciki mielone z czerwoną soczewicą! Takie kotleciki z soczewicą to świetny sposób na połączenie smacznego mięsa i pożywnej soczewicy. Podsmażona marchewka, cebula i czosnek spajają ze sobą mięso i soczewicę, sprawiając jednocześnie, że ani mięso, ani soczewica nie dominują swoim smakiem. Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą podawaj z ulubioną sałatką lub surówką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika