Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą
Dodaj do CookBook

Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

(0)
2 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest kulinarnyswiat
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Bochenek z grilla, wieprzowina, wołowina
0.5  szklanka
Soczewica czerwona
2  ząbków
Czosnek
1 
Marchewka
1 
Czerwona cebula
1 
Jajko
1  łyżeczka
Przyprawa do mięs
0.5  łyżeczka
Pieprz cayenne
1 
Bułka kajzerka
0.5  szklanka
Bułka tarta
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45.9 g
Wartość energetyczna
444.9 kcal
Tłuszcze
15.2 g
Białko
30.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lubisz klasyczne kotlety mielone? Wypróbuj pyszną wariację na ich temat, czyli kotleciki mielone z czerwoną soczewicą! Takie kotleciki z soczewicą to świetny sposób na połączenie smacznego mięsa i pożywnej soczewicy. Podsmażona marchewka, cebula i czosnek spajają ze sobą mięso i soczewicę, sprawiając jednocześnie, że ani mięso, ani soczewica nie dominują swoim smakiem. Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą podawaj z ulubioną sałatką lub surówką.

Przygotowanie

155 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso umyć, pokroić na kawałki, przemielić w maszynce.
  • Krok 2

    80 min
    Soczewicę umyć, zamoczyć na 1 godzinę. Następnie ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli, osaczyć i ostudzić.
  • Krok 3

    5 min
    Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażyć na łyżce oleju.
  • Krok 4

    5 min
    Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać.
  • Krok 5

    5 min
    Z masy mięsnej formować owalne, spłaszczone kotleciki, obtaczać w bułce tartej.
  • Krok 6

    10 min
    Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Krok 7

    1 min
    Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.
Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

Krok 1 z 7

Mięso umyć, pokroić na kawałki, przemielić w maszynce.

Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

Krok 2 z 7

Soczewicę umyć, zamoczyć na 1 godzinę. Następnie ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli, osaczyć i ostudzić.

Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

Krok 3 z 7

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażyć na łyżce oleju.

Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

Krok 4 z 7

Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać.

Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

Krok 5 z 7

Z masy mięsnej formować owalne, spłaszczone kotleciki, obtaczać w bułce tartej.

Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

Krok 6 z 7

Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

Krok 7 z 7

Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kotleciki z ryżu i jajek

    Kotleciki z ryżu i jajek

    49 min Łatwy
  • Kotleciki z brokuła i kalafiora

    Kotleciki z brokuła i kalafiora

    45 min Łatwy
  • Sycąca przekąska – mięsne kotleciki z jajkiem w środku

    Sycąca przekąska – mięsne kotleciki z jajkiem w środku

    1 godz Średni
  • Kotleciki z kaszą jaglaną i szpinakiem

    Kotleciki z kaszą jaglaną i szpinakiem

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu