Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?
Dodaj do CookBook

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

(0)
2 godz 58 min
Trudny
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Porcja rosołowa kaczki: korpus, szyja, skrzydła + udka lub piersi
3 
Marchewka
2 
Korzeń pietruszki
0.5 
Korzeń średniej wielkości selera
1 
Por średni
2  gałązek
Lubczyk
1 
Cebula
5 
Listek laurowy
3 
Ziarno pieprzu
4  l
Woda
250  ml
krew gęsi albo kaczej, może być mrożona
100  g
Mieszanka suszonych owoców – śliwki, morele
0.5  szklanka
Mrożone wiśnie, bez pestek
3  łyżek
Śmietana
1  łyżka
Mąka pszenna
1  łyżka
Ocet winny
0.5  łyżeczka
Cukier
0.5  łyżeczka
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  opakowanie
Makaron
1  gałązka
Świeży rozmaryn
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
94 g
Wartość energetyczna
768.8 kcal
Tłuszcze
31.7 g
Białko
28.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Czernina, czarnina, czarna polewka pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych polskich zup. Zupa, która do dziś budzi wiele kontrowersji. A to ze względu na główny składnik, z którego jest przyrządzana. To esencjonalny rosół i krew kaczki, kury lub królika. Dla wielu jest nie do przełknięcia. Są jednak osoby, które takie krwiste dania uwielbiają, począwszy od kaszanki a na krwistych stekach kończąc. Zatem czernina, kontrowersyjna, a czy smaczna?

Czernina jest niepowtarzalna. Swój charakterystyczny słodko-kwaśny smak zupa zawdzięcza dodatkom w postaci cukru i octu – dolewanego do zupy, aby uniknąć krzepnięcia krwi. Oprócz bazowych składników smak czerninie nadają także dodatki, które są zależne od tradycji kulinarnych z różnych zakątków Polski i indywidualnych upodobań. Tradycyjne receptury mogą zawierać: miód, syropy ze śliwek lub z gruszek, suszone owoce. W dzisiejszym przepisie smak zupy wzbogacają suszone śliwki i morele oraz wiśnie. Zupa doprawiona jest majerankiem i rozmarynem, które w połączeniu ze słodko-kwaśnym kontrastem tworzą idealny smak. Staropolski specjał podaję makaronem.

Sprawdź też inne nasze przepisy na zupy z dodatkiem owoców – nie tylko na słodko!
Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami
Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z musem jabłkowym i oscypkiem
Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi
Zupa krem z pietruszki i gruszki
Wigilijna zupa z suszu
Zupa z jabłek z suszonymi jagodami goji
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami
Krem z dyni z pieczoną gruszką

Przygotowanie

178 min
  • Krok 1

    3 min
    Krew (mrożoną) – dzień wcześniej wyjmij z zamrażarki i zostaw w lodówce żeby powoli się rozpuściła.
  • Krok 2

    6 min
    Przygotuj włoszczyznę – warzywa obierz i umyj. Cebulę obierz z wierzchniej warstwy i opal nad palnikiem.
  • Krok 3

    3 min
    Do garnka z zimną wodą włóż mięso i rozpocznij gotowanie na średniej mocy kuchenki.
  • Krok 4

    20 min
    Wodę z mięsem doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, tak żeby zawartość garnka gotowała się bardzo delikatnie. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, zbierz je przy pomocy małego sitka.
  • Krok 5

    3 min
    Po usunięciu szumowin do garnka wrzuć przygotowaną włoszczyznę oraz przypaloną cebulę.
  • Krok 6

    3 min
    Następnie dodaj przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i sól.
  • Krok 7

    60 min
    To wszystko gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  • Krok 8

    3 min
    Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.
  • Krok 9

    50 min
    Owoce wrzuć do małego rondelka, zalej wodą i odstaw na ok. 30 minut do namoczenia. Następnie gotuj do miękkości, odcedź i wrzuć do rosołu.
  • Krok 10

    8 min
    Do surowej krwi o temperaturze pokojowej dodaj ocet i cukier. Połącz z mąką rozrobioną śmietaną i rozmieszaj bardzo dokładnie, tak aby nie było żadnych grudek.
  • Krok 11

    8 min
    W garnku zagotuj ponownie rosół. Do rosołu wlej cienkim strumieniem mieszaninę z krwi, octu i mąki, cały czas mieszając.
  • Krok 12

    8 min
    Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym majerankiem. Czerninę zagotuj i zestaw z ognia.
  • Krok 13

    3 min
    Podawaj z makaronem i gałązkami świeżych ziół.
Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 1 z 13

Krew (mrożoną) – dzień wcześniej wyjmij z zamrażarki i zostaw w lodówce żeby powoli się rozpuściła.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 2 z 13

Przygotuj włoszczyznę – warzywa obierz i umyj. Cebulę obierz z wierzchniej warstwy i opal nad palnikiem.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 3 z 13

Do garnka z zimną wodą włóż mięso i rozpocznij gotowanie na średniej mocy kuchenki.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 4 z 13

Wodę z mięsem doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, tak żeby zawartość garnka gotowała się bardzo delikatnie. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, zbierz je przy pomocy małego sitka.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 5 z 13

Po usunięciu szumowin do garnka wrzuć przygotowaną włoszczyznę oraz przypaloną cebulę.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 6 z 13

Następnie dodaj przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i sól.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 7 z 13

To wszystko gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 8 z 13

Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 9 z 13

Owoce wrzuć do małego rondelka, zalej wodą i odstaw na ok. 30 minut do namoczenia. Następnie gotuj do miękkości, odcedź i wrzuć do rosołu.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 10 z 13

Do surowej krwi o temperaturze pokojowej dodaj ocet i cukier. Połącz z mąką rozrobioną śmietaną i rozmieszaj bardzo dokładnie, tak aby nie było żadnych grudek.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 11 z 13

W garnku zagotuj ponownie rosół. Do rosołu wlej cienkim strumieniem mieszaninę z krwi, octu i mąki, cały czas mieszając.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 12 z 13

Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym majerankiem. Czerninę zagotuj i zestaw z ognia.

Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Krok 13 z 13

Podawaj z makaronem i gałązkami świeżych ziół.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu