Krem z pieczonej dyni i ziemniaków z karmelizowaną jarzębiną
2 godz 51 min
Łatwy
1.5
kg
Nieduża dynia (ok. 1,2-1,5 kg)
3
Ziemniaki
trochę
Oliwa
4
łyżek
1
l
Woda
1
szczypta
Tymianek suszony
1
szczypta
Bazylia suszona
1
szczypta
Imbir sproszkowany
1
szczypta
Sproszkowana gałka muszkatołowa
1
szczypta
Sól morska
1
szklanka
Owoce jarzębiny, oberwanej z gałązek
4
łyżek
Cukier trzcinowy lub biały
4
kropli
Sok z cytryny
.
Wartości odżywcze
Białko
7.97 g
Węglowodany
49.79 g
Tłuszcze
2.19 g
Wartość energetyczna
235.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
171 min
Krok 1 - Krem z dyni
5 min
Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i miękki miąższ, kroimy w dość grube plastry.
Krok 2
5 min
Układamy dynię skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i oprószamy ziołami.
Krok 3
60 min
Wstawiamy dynię do piekarnika nagrzanego do 190 st., pieczemy godzinę.
Krok 4
14 min
W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i podgotowujemy ok. 10 minut.
Krok 5
3 min
Podgotowane ziemniaki dodajemy do dyni mniej więcej w połowie czasu pieczenia.
Krok 6
25 min
Odstawiamy upieczone warzywa do przestygnięcia, obieramy z dyni skórkę, przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wywarem tak, by przykrył warzywa, gotujemy chwilę.
Krok 7
3 min
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą morską.
Krok 8
5 min
Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Jeśli zupa z dyni jest za gęsta, dodajemy nieco wywaru, blendujemy, zagotowujemy.
Krok 9
3 min
Krem z pieczonej dyni podajemy z karmelizowaną jarzębiną.
Krok - Karmelizowana jarzębina
5 min
Jarzębinę przekładamy na sitko, płuczemy pod strumieniem zimnej wody, osuszamy na ręczniku papierowym.
Krok 11
40 min
Przekładamy jarzębinę do rondelka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, podgrzewamy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż odparuje większość wody z jarzębiny, a sok się zagęści.
Krok 12
3 min
Pod koniec gotowania wciskamy kilka kropel soku z cytryny, mieszamy.
Krem z pieczonej dyni i ziemniaków to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu wszystkich wielbicieli dyń. Niezwykle aromatyczne, pieczone warzywa nadają kremowej zupie z dyni wyjątkowego charakteru, a słodko-cierpka jarzębina świetnie współgra z delikatnym smakiem dyni. Jarzębinę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach lub przemrozić ją kilka dni w zamrażarce – wówczas pozbędziemy się charakterystycznej dla niej goryczki. Do kremu z pieczonej dyni warto dodać do schrupania uprażone na suchej patelni migdały w płatkach lub słupkach. Smacznego!
Pieczenie dyni wydobywa z niej wyjątkowy smak. Ale nie tylko z dyni! Zobacz przepisy z pieczonymi warzywami:
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Zupa krem z kalafiora pieczonego z duszonym szpinakiem
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem
Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Zupa z pieczonej cebuli
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Pieczenie dyni wydobywa z niej wyjątkowy smak. Ale nie tylko z dyni! Zobacz przepisy z pieczonymi warzywami:
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Zupa krem z kalafiora pieczonego z duszonym szpinakiem
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem
Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Zupa z pieczonej cebuli
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Komentarze 0