Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

0
1 godz 3 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Marchewka
3 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Biała i jasnozielona część pora
2 
Cebula
1  główka
1 
Papryczka chili (lub pół, jeśli jest bardzo ostra)
5  gałązek
Świeża bazylia
0.5  łyżeczka
Nasiona kolendry
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Papryka Słodka
1  szczypta
Świeżo starta kurkuma
3  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Parmezan do dekoracji zupy (w płatkach lub tarty)
1  opakowanie
Grzanki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.66 g
Węglowodany
40.17 g
Tłuszcze
9.36 g
Wartość energetyczna
261.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

63 min
Krok 1
5 min
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Krok 2
5 min
Marchewki, pietruszki i seler obieramy. Marchewki i pietruszki kroimy na pół. Por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy pomiędzy listkami. Cebulę obieramy z zewnętrznych łupinek, kroimy na połówki. Papryczkę chili kroimy na pół, nie usuwamy pestek (o ile chcemy, aby zupa była ostra). Odcinamy górną część główki czosnku.
Krok 3
1 min
W miseczce łączymy oliwę ze szczyptą soli, papryką słodką, dodajemy szczyptę świeżo startej kurkumy i pół łyżeczki nasion kolendry.
Krok 4
30 min
Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek z przyprawami. Dodajemy kilka listków bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. pół godziny (od czasu do czasu możemy skropić warzywa oliwą).
Krok 5
15 min
Upieczone warzywa (poza papryczką chili i główką czosnku, które odkładamy do przestygnięcia) przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy 15 minut.
Krok 6
3 min
Kiedy papryczka chili i główka czosnku lekko przestygną, z papryczki ściągamy skórkę, a z główki czosnku wyciskamy ząbki. Paprykę i czosnek dodajemy do zupy.
Krok 7
2 min
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy 2 opakowania Pasta z pomysłem na zupę - Pomidorowa Winiary, mieszamy.
Krok 8
1 min
Zestawiamy zupę z kuchenki, miksujemy blenderem na krem.
Krok 9
1 min
Krem pomidorowy podajemy z parmezanem i grzankami lub innym ulubionym chrupiącym dodatkiem. Dekorujemy listkami bazylii.
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 1 z 9

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 2 z 9

Marchewki, pietruszki i seler obieramy. Marchewki i pietruszki kroimy na pół. Por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy pomiędzy listkami. Cebulę obieramy z zewnętrznych łupinek, kroimy na połówki. Papryczkę chili kroimy na pół, nie usuwamy pestek (o ile chcemy, aby zupa była ostra). Odcinamy górną część główki czosnku.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 3 z 9

W miseczce łączymy oliwę ze szczyptą soli, papryką słodką, dodajemy szczyptę świeżo startej kurkumy i pół łyżeczki nasion kolendry.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 4 z 9

Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek z przyprawami. Dodajemy kilka listków bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. pół godziny (od czasu do czasu możemy skropić warzywa oliwą).

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 5 z 9

Upieczone warzywa (poza papryczką chili i główką czosnku, które odkładamy do przestygnięcia) przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy 15 minut.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 6 z 9

Kiedy papryczka chili i główka czosnku lekko przestygną, z papryczki ściągamy skórkę, a z główki czosnku wyciskamy ząbki. Paprykę i czosnek dodajemy do zupy.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 7 z 9

Pod koniec gotowania dodajemy do zupy 2 opakowania Pasta z pomysłem na zupę - Pomidorowa Winiary, mieszamy.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 8 z 9

Zestawiamy zupę z kuchenki, miksujemy blenderem na krem.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 9 z 9

Krem pomidorowy podajemy z parmezanem i grzankami lub innym ulubionym chrupiącym dodatkiem. Dekorujemy listkami bazylii.

Krem pomidorowy, dobrze przyprawiony i mocno rozgrzewający ma swój niezwykły aromat, który zawdzięcza pieczonym warzywom, wykorzystanym do jej przygotowania. Jeśli chcecie, by zupa nie była zbyt ostra, usuńcie z papryczki chili nasiona, można też dodać tylko połowę papryczki, zamiast całej. Z podanych składników otrzymacie 2 litry kremu pomidorowego, którym najecie się do syta. Smacznego :)

Chili, kolendra, czosnek, papryka, kurkuma, bazylia… Przyprawy i zioła do zupy są bardzo ważne! Dowiedz się więcej o tym, jak je stosować:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika