Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami
2 godz 13 min
Średni
4
łyżek
1
l
Woda
10
dag
Surowa szynka lub boczek w plasterkach
1
Cebula
0.5
szklanka
Gęsta kwaśna śmietana
5
łyżek
Chrzan tarty wg uznania
1
ząbek
2
Listek laurowy
3
Ziarenka ziela angielskiego
1
łyżeczka
Majeranek suszony
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny do smaku
trochę
Sok z cytryny do smaku
trochę
Świeży majeranek lub szczypiorek do przybrania
4
Ziemniaki podobnej wielkości
3
łyżek
Oliwa z czosnkiem
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny do smaku
4
ząbków
1
gałązka
Świeży rozmaryn lub majeranek
.
Wartości odżywcze
Białko
7.88 g
Węglowodany
14.36 g
Tłuszcze
19.68 g
Wartość energetyczna
265.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
133 min
Krok 1 - Zupa chrzanowa
8 min
Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy w głębszym rondlu na odrobinie oleju, przekładamy na talerzyk.
Krok 2
8 min
Do rondla wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dusimy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli.
Krok 3
10 min
Dodajemy do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, podlewamy wywarem i zagotowujemy.
Krok 4
15 min
Dodajemy podsmażony boczek i szczyptę soli, gotujemy 15 minut.
Krok 5
6 min
Dodajemy do zupy tarty chrzan, zagotowujemy. Dodajemy majeranek. Zdejmujemy z kuchenki garnek z zupą chrzanową, dodajemy zahartowaną śmietanę.
Krok 6
2 min
Doprawiamy zupę świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 7
3 min
Zupę chrzanową podajemy z pieczonymi ziemniaczkami (podanymi w całości lub pokrojonymi na plasterki). Posypujemy świeżymi ziołami.
Krok 8 - Pieczone ziemniaczki
5 min
Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. C.
Krok 9
4 min
Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy.
Krok 10
5 min
Ziemniaka kładziemy na głębokiej łyżce, kroimy w cieniutkie plasterki (nie przecinamy ziemniaka do końca, nóż zatrzymuje się na łyżce). Podobnie postępujemy z kolejnymi ziemniakami.
Krok 1
4 min
Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą czosnkową, oprószamy solą i pieprzem. Pomiędzy ziemniaczki wkładamy gałązki świeżych ziół i 3-4 ząbki czosnku.
Krok 12
60 min
Pieczemy ziemniaki ok. 45-60 minut, od czasu do czasu skrapiając ziemniaczki oliwą.
Krok 13
3 min
Przed dodaniem ziemniaków do zupy chrzanowej, odsączamy je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Aromatyczna zupa chrzanowa z domowym chrzanem to jedna z obowiązkowych pozycji w wielkanocnym menu. Zupa z chrzanu jest tak pyszna, że warto ją gotować nie tylko w okresie wielkanocnym, ale zawsze, kiedy jesteśmy głodni wyjątkowych, kulinarnych wrażeń. Jajko lub białą kiełbasę, czyli najbardziej popularne wielkanocne dodatki, można zastąpić pieczonymi ziemniaczkami, które odmienią smak zupy chrzanowej. Przygotowanie pieczonych ziemniaków jest bardziej czasochłonne, ale jeśli macie czas, zwieńczcie dzieło aromatycznym, pieczonym ziemniakiem!
My kochamy pieczone ziemniaki, a Ty? Zobacz więcej przepisów z pieczonymi warzywami:
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą
Zupa z dyni pieczonej z pigwą
Zupa z pieczonej cebuli
Krem z dyni z pieczoną gruszką
Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Krem z buraków pieczonych z warzywami
Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną
My kochamy pieczone ziemniaki, a Ty? Zobacz więcej przepisów z pieczonymi warzywami:
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą
Zupa z dyni pieczonej z pigwą
Zupa z pieczonej cebuli
Krem z dyni z pieczoną gruszką
Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
Krem z buraków pieczonych z warzywami
Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną
Komentarze 0