Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką
Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką
Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

(0)
1 godz 51 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Chuda łopatka wieprzowa
3 
Małe czerwone papryki (lub 2 duże)
4 
Większe ziemniaki
1.5  l
Woda
1 
Puszka pomidorów pelati bez skórek
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
1  łyżeczka
Słodka papryka
trochę
Suszonych papryczek piri piri lub chili według uznania
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Suszony tymianek
1  szczypta
Majeranek
3 
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
1  szczypta
Suszony cząber
trochę
Olej do smażenia
1  pęczek
Natka zielonej pietruszki do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.45 g
Węglowodany
11.77 g
Tłuszcze
6.25 g
Wartość energetyczna
156.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zima, zwłaszcza ta naprawdę sroga, to najlepsza pora na pożywne i porządnie rozgrzewające zupy. Taka jest pikantna zupa gulaszowa z pieczoną papryką. Upieczona papryka dodana do gulaszu sprawia, że staje się on wyjątkowo aromatyczny. Pikantna papryka sprawia, że zupa jest cudownie ostra i już po pierwszej łyżce czujemy, jak krew szybciej krąży nam w żyłach, a po całym ciele rozchodzi się przyjemne ciepło. Z taką zupą zima, nawet najbardziej mroźna, nie wydaje się być już taka zła.

Do zupy gulaszowej tradycyjnie wykorzystuje się wołowinę, ale z powodzeniem można użyć wołowiny, na przykład chudą łopatkę. To właśnie ona pojawi się w tym przepisie na pikantną zupę gulaszową z pieczoną czerwoną papryką.

Pieczenie papryki do zupy gulaszowej jest warte zachodu – nieziemski aromat rozchodzi się po całej kuchni i sprawia on, że nie można się doczekać kulinarnego finału. A z praktycznych punktu widzenia – usunięcie skórki z upieczonej papryki jest o wiele łatwiejsze niż w przypadku surowej. Tu przeczytasz o tym, jak obrać paprykę ze skóry!

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy gulaszowej. Dodatkowo można podać do niej pajdę chleba z masłem.

Przygotowanie

111 min
  • Krok 1

    25 min
    Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill, pieczemy ok. 20 minut w 230 st. C, od czasu do czasu obracając papryki (mają się mocno zrumienić, skórka może być w niektórych miejscach nawet czarna.
  • Krok 2

    10 min
    Upieczone papryki przekładamy do woreczka (ja wykorzystałam woreczek do pieczenia) lub zawijamy w folię aluminiową. Odkładamy, aż lekko przestygną, następnie zdejmujemy z nich skórkę (będzie odchodziła z łatwością).
  • Krok 3

    5 min
    Obrane papryki kroimy na pół, pozbawiamy nasion, kroimy w kostkę.
  • Krok 4

    10 min
    W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, oprószamy papryką, dodajemy ostre papryczki i szczyptę cukru, smażymy, aż cebula się zeszkli.
  • Krok 5

    5 min
    Przekładamy podduszoną cebulkę do miseczki, do rondla dodajemy pokrojone w kostkę mięso, szczyptę majeranku, cząbru i tymianku, ziele angielskie, liście laurowe, dobrze obsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekane ząbki czosnku.
  • Krok 6

    30 min
    Do rondla dodajemy z powrotem cebulę, podlewamy mięso wodą, dusimy do miękkości ok. 30 minut.
  • Krok 7

    15 min
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do rondla, dodajemy resztę wody. Gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 8

    10 min
    Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym i pokrojoną w kostkę pieczoną paprykę. Gotujemy chwilę.
  • Krok 9

    1 min
    Zupę gulaszową podajemy udekorowaną natką pietruszki.
Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 1 z 9

Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill, pieczemy ok. 20 minut w 230 st. C, od czasu do czasu obracając papryki (mają się mocno zrumienić, skórka może być w niektórych miejscach nawet czarna.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 2 z 9

Upieczone papryki przekładamy do woreczka (ja wykorzystałam woreczek do pieczenia) lub zawijamy w folię aluminiową. Odkładamy, aż lekko przestygną, następnie zdejmujemy z nich skórkę (będzie odchodziła z łatwością).

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 3 z 9

Obrane papryki kroimy na pół, pozbawiamy nasion, kroimy w kostkę.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 4 z 9

W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, oprószamy papryką, dodajemy ostre papryczki i szczyptę cukru, smażymy, aż cebula się zeszkli.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 5 z 9

Przekładamy podduszoną cebulkę do miseczki, do rondla dodajemy pokrojone w kostkę mięso, szczyptę majeranku, cząbru i tymianku, ziele angielskie, liście laurowe, dobrze obsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekane ząbki czosnku.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 6 z 9

Do rondla dodajemy z powrotem cebulę, podlewamy mięso wodą, dusimy do miękkości ok. 30 minut.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 7 z 9

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do rondla, dodajemy resztę wody. Gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 8 z 9

Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym i pokrojoną w kostkę pieczoną paprykę. Gotujemy chwilę.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 9 z 9

Zupę gulaszową podajemy udekorowaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Marokańska zupa harira

    Marokańska zupa harira

    13 godz 32 min Trudny
  • Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    1 godz 19 min Łatwy
  • Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

    Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

    1 godz 46 min Średni
  • Węgierska zupa rybna halászlé

    Węgierska zupa rybna halászlé

    5 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu