Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką
Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką
Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką
Dodaj do CookBook

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

(0)
1 godz 51 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Chuda łopatka wieprzowa
3 
Małe czerwone papryki (lub 2 duże)
4 
Większe ziemniaki
1.5  l
Woda
1 
Puszka pomidorów pelati bez skórek
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
1  łyżeczka
Słodka papryka
trochę
Suszonych papryczek piri piri lub chili według uznania
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Suszony tymianek
1  szczypta
Majeranek
3 
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
1  szczypta
Suszony cząber
trochę
Olej do smażenia
1  pęczek
Natka zielonej pietruszki do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.8 g
Wartość energetyczna
156.6 kcal
Tłuszcze
6.2 g
Białko
14.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zima, zwłaszcza ta naprawdę sroga, to najlepsza pora na pożywne i porządnie rozgrzewające zupy. Taka jest pikantna zupa gulaszowa z pieczoną papryką. Upieczona papryka dodana do gulaszu sprawia, że staje się on wyjątkowo aromatyczny. Pikantna papryka sprawia, że zupa jest cudownie ostra i już po pierwszej łyżce czujemy, jak krew szybciej krąży nam w żyłach, a po całym ciele rozchodzi się przyjemne ciepło. Z taką zupą zima, nawet najbardziej mroźna, nie wydaje się być już taka zła.

Do zupy gulaszowej tradycyjnie wykorzystuje się wołowinę, ale z powodzeniem można użyć wołowiny, na przykład chudą łopatkę. To właśnie ona pojawi się w tym przepisie na pikantną zupę gulaszową z pieczoną czerwoną papryką.

Pieczenie papryki do zupy gulaszowej jest warte zachodu – nieziemski aromat rozchodzi się po całej kuchni i sprawia on, że nie można się doczekać kulinarnego finału. A z praktycznych punktu widzenia – usunięcie skórki z upieczonej papryki jest o wiele łatwiejsze niż w przypadku surowej. Tu przeczytasz o tym, jak obrać paprykę ze skóry!

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy gulaszowej. Dodatkowo można podać do niej pajdę chleba z masłem.

Przygotowanie

111 min
  • Krok 1

    25 min
    Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill, pieczemy ok. 20 minut w 230 st. C, od czasu do czasu obracając papryki (mają się mocno zrumienić, skórka może być w niektórych miejscach nawet czarna.
  • Krok 2

    10 min
    Upieczone papryki przekładamy do woreczka (ja wykorzystałam woreczek do pieczenia) lub zawijamy w folię aluminiową. Odkładamy, aż lekko przestygną, następnie zdejmujemy z nich skórkę (będzie odchodziła z łatwością).
  • Krok 3

    5 min
    Obrane papryki kroimy na pół, pozbawiamy nasion, kroimy w kostkę.
  • Krok 4

    10 min
    W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, oprószamy papryką, dodajemy ostre papryczki i szczyptę cukru, smażymy, aż cebula się zeszkli.
  • Krok 5

    5 min
    Przekładamy podduszoną cebulkę do miseczki, do rondla dodajemy pokrojone w kostkę mięso, szczyptę majeranku, cząbru i tymianku, ziele angielskie, liście laurowe, dobrze obsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekane ząbki czosnku.
  • Krok 6

    30 min
    Do rondla dodajemy z powrotem cebulę, podlewamy mięso wodą, dusimy do miękkości ok. 30 minut.
  • Krok 7

    15 min
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do rondla, dodajemy resztę wody. Gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 8

    10 min
    Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym i pokrojoną w kostkę pieczoną paprykę. Gotujemy chwilę.
  • Krok 9

    1 min
    Zupę gulaszową podajemy udekorowaną natką pietruszki.
Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 1 z 9

Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill, pieczemy ok. 20 minut w 230 st. C, od czasu do czasu obracając papryki (mają się mocno zrumienić, skórka może być w niektórych miejscach nawet czarna.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 2 z 9

Upieczone papryki przekładamy do woreczka (ja wykorzystałam woreczek do pieczenia) lub zawijamy w folię aluminiową. Odkładamy, aż lekko przestygną, następnie zdejmujemy z nich skórkę (będzie odchodziła z łatwością).

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 3 z 9

Obrane papryki kroimy na pół, pozbawiamy nasion, kroimy w kostkę.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 4 z 9

W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, oprószamy papryką, dodajemy ostre papryczki i szczyptę cukru, smażymy, aż cebula się zeszkli.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 5 z 9

Przekładamy podduszoną cebulkę do miseczki, do rondla dodajemy pokrojone w kostkę mięso, szczyptę majeranku, cząbru i tymianku, ziele angielskie, liście laurowe, dobrze obsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekane ząbki czosnku.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 6 z 9

Do rondla dodajemy z powrotem cebulę, podlewamy mięso wodą, dusimy do miękkości ok. 30 minut.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 7 z 9

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do rondla, dodajemy resztę wody. Gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 8 z 9

Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym i pokrojoną w kostkę pieczoną paprykę. Gotujemy chwilę.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 9 z 9

Zupę gulaszową podajemy udekorowaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką

    Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką

    1 godz 25 min Średni
  • Pikantna zupa tajska z tofu

    Pikantna zupa tajska z tofu

    2 godz 2 min Średni
  • Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

    Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

    1 godz 45 min Łatwy
  • Pikantna lasagne

    Pikantna lasagne

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu