Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pikantna lasagne
Pikantna lasagne
Dodaj do CookBook

Pikantna lasagne

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos Boloński WINIARY
400  g
Mięso mielone wieprzowe
200  g
Makaron do lasagne
150  g
Ser cheddar tarty
2  łyżek
Oliwa z oliwek
2  szklanek
Mleko
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Mąka pszenna
1  szczypta
Mielona gałka muszkatołowa
trochę
Natka pietruszki
2 
Papryczka chili
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
44.2 g
Wartość energetyczna
477.6 kcal
Tłuszcze
21.4 g
Białko
21.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jest to rodzaj zapiekanki, do której przygotowania potrzebujemy mięsnego sosu oraz makaronu. Niektórzy są zwolennikami wersji wegetariańskiej tej potrawy, jednak największą popularnością cieszy się przepyszna, tradycyjna lasagne. Historia tej potrawy sięga czasów starożytnego Rzymu. Lasanon to słowo oznaczające naczynie do zapiekania potraw, natomiast laganun to płaty makaronu, które właśnie w prostokątnej formie trafiają do tego dania. Od lat trwał spór, dzielący Neapol i region Kampanii, ponieważ Włosi nie mogli dojść do porozumienia w kwestii tego, kto jest pomysłodawcą tej potrawy. Pierwotnie składała się ona wyłącznie z makaronu i sera, z czasem jednak ewoluowała i dziś znamy ja w formie mięsnej. Jako, że spór nigdy nie został do końca rozstrzygnięty, każdy region Włoch robi lasagne trochę inaczej i ma swoje sekrety nadające wyjątkowy i niepowtarzalny smak .


Fenomen pikantnej Lasagne

Pikantna lasagne to idealne połączenie smaków, dla wielbicieli ostrych przypraw i włoskiej kuchni. Wielu smakoszy preferuje pikantną formę tej potrawy. Ostrość podkręca smak i aromat pysznego sosu bolońskiego. Danie nabiera wtedy więcej charakteru. Nie ma nic złego w takim połączeniu. Wręcz przeciwnie jest ono wyborne!


Jak zrobić pikantną lasagne?

Jak zrobić lasagne? Przepis na pikantną lasagne jest niezwykle prosty w wykonaniu. Danie to wymaga dosłownie kilku składników i odrobiny umiejętności kulinarnych. Sos, który należy dodać do mięsa, przygotowujemy na bazie pomidorów, ziół i warzyw. Jednak zdecydowanie szybszą i łatwiejszą alternatywą, będzie Sos Boloński WINIARY. Wystarczy dodać go do podsmażonego na oliwie mielonego mięsa wieprzowego i poczekać do zagotowania. Dla wzbogacenia smaku, dobrze jest dorzucić odrobinę siekanej natki z pietruszki. Potrzebny będzie także sos beszamelowy. Należy połączyć na patelni lub w rondlu, roztopione masło z mąką, następnie dolać mleka i przyprawić mieloną gałką muszkatołową. Całość powinna mieć gładką, kleistą konsystencję. Do naczynia żaroodpornego przekładamy odrobinę sosu beszamelowego, następnie dodajemy warstwę ugotowanego makaronu do lasagne, na to wędruje kolejna warstwa sosu mięsnego. Warstwy budujemy przynajmniej dwa razy, na sam koniec wykładamy na naszą lasagnę resztę beszamelu i posypujemy całość tartym serem Cheddar. Naszą pikantną lasagnę pieczemy przez pół godziny, w temperaturze 180 stopni( tryb góra dół).

I gotowe! Pikantna lasagne to pyszny i łatwy przepis, który zachwyci nie tylko ciebie, ale także twoich gości. Jest idealnym rozwiązaniem dla zwolenników ostrych przypraw i włoskiej kuchni. Smacznego!

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Podsmaż mięso na oliwie. Dodaj posiekaną papryczkę chilli, usuwając wcześniej pestki.
  • Krok 2

    10 min
    Dodaj Sos Boloński WINIARY i dobrze wymieszaj. Gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Dodaj posiekaną pietruszkę.
  • Krok 3

    10 min
    Do gotującej się wody dodaj makaron do lasagne i gotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • Krok 4

    10 min
    Przygotuj beszamel - w garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę. Podsmaż mieszając przez minutę, dodaj mleko i dobrze wymieszaj. Zagotuj i dopraw gałką.
  • Krok 5

    10 min
    W naczyniu do pieczenia wyłóż warstwę sosu beszamelowego, na niej połóż warstwę makaronu, następnie sosu z mięsem. Posyp tartym serem i powtórz jeszcze 2 razy cały proces, zakończ warstwą beszamelu i sera. Pikantna lasagne
  • Krok 6

    30 min
    Piecz przez 30 minut w 180 stopniach, tryb góra / dół.
Pikantna lasagne

Krok 1 z 6

Podsmaż mięso na oliwie. Dodaj posiekaną papryczkę chilli, usuwając wcześniej pestki.

Pikantna lasagne

Krok 2 z 6

Dodaj Sos Boloński WINIARY i dobrze wymieszaj. Gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Dodaj posiekaną pietruszkę.

Pikantna lasagne

Krok 3 z 6

Do gotującej się wody dodaj makaron do lasagne i gotuj według instrukcji na opakowaniu.

Pikantna lasagne

Krok 4 z 6

Przygotuj beszamel - w garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę. Podsmaż mieszając przez minutę, dodaj mleko i dobrze wymieszaj. Zagotuj i dopraw gałką.

Pikantna lasagne

Krok 5 z 6

W naczyniu do pieczenia wyłóż warstwę sosu beszamelowego, na niej połóż warstwę makaronu, następnie sosu z mięsem. Posyp tartym serem i powtórz jeszcze 2 razy cały proces, zakończ warstwą beszamelu i sera.

Pikantna lasagne

Krok 6 z 6

Piecz przez 30 minut w 180 stopniach, tryb góra / dół.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pikantna zupa tajska z tofu

    Pikantna zupa tajska z tofu

    2 godz 2 min Średni
  • Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

    Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

    1 godz 45 min Łatwy
  • Tortilla z pikantną wołowiną

    Tortilla z pikantną wołowiną

    44 min Łatwy
  • Pikantna wołowina z fasolą i pomidorami

    Pikantna wołowina z fasolą i pomidorami

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu