Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Lasagne z bakłażanem i mozzarellą
Dodaj do CookBook

Lasagne z bakłażanem i mozzarellą

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos Boloński WINIARY
200  g
Makaron do lasagne
2 
Duży bakłażan
0.25  pęczek
Bazylia
2  łyżek
Oliwa z oliwek
80  g
Parmezan lub twardy ser żółty
200  g
Ser mozzarella
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45 g
Wartość energetyczna
398.6 kcal
Tłuszcze
16.6 g
Białko
18.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Marzy Ci się stworzenie prostego i pysznego dania w niewiele więcej niż godzinę? Szukasz wegetariańskiego posiłku, który wypełni żołądek i podbije kubki smakowe? Lasagne z bakłażanem to przepis, którego zdecydowanie powinieneś(-aś) spróbować. Niezwykłe połączenie warzyw, sosu bolońskiego i makaronu zachwyciło już niejedną wybredną duszę. Aby przygotować danie, które pokocha zarówno dorosły, jak i dziecko, będziesz potrzebować następujących składników: sos boloński WINIARY, makaron do lasagne, duży bakłażan, bazylia, oliwa z oliwek, parmezan lub twardy ser żółty oraz ser mozzarella. Dokładne proporcje poszczególnych elementów znajdziesz w spisie powyżej. Zaczynamy gotowanie!


Lasagne z bakłażanem — przepis krok po kroku

Przygotowanie lasagne z bakłażanem i mozzarellą rozpocznij od pokrojenia tytułowego warzywa w kostkę. Następnie rozgrzej oliwę na patelni i smaż go, aż zbrązowieje oraz stanie się miękki. Kolejny krok to dodanie sosu bolońskiego WINIARY. Zalej nim bakłażana i duś całość na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie doprowadź do wrzenia osoloną wodę i włóż do niej makaron do lasagne. Gotuj przez ok. 8 minut według instrukcji umieszczonej na opakowaniu aż stanie się al dente. Kolejny krok to ułożenie poszczególnych warstw w naczyniu żaroodpornym. Pierwszą z nich powinien stanowić sos z warzywami. Następna to makaron do lasagne, który należy posypać startym serem mozzarella. Układanie warstw powtórz jeszcze 2 razy, a na samą górę nałóż pokaźną porcję tartego parmezanu. Tak przygotowane danie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Na koniec całość posyp świeżą, posiekaną bazylią i pyszna lasagne gotowa!


Lasagne wegetariańska — danie na każdą okazję i bez okazji

Wyjątkowy smak to nie wszystko, czym zachwyci Cię lasagne wegetariańska, choć o nim można byłoby się jeszcze długo rozpisywać. Znacznie lepiej będzie jednak spróbować tego dania i sprawdzić, skąd biorą się te zachwyty. Ponadto warto także wiedzieć, że taki posiłek jest bardzo uniwersalny. Doskonale sprawdzi się na obiad i kolację, a z pewnością również nikt nie będzie Ci wrzucał, jeśli zjesz jeden aromatyczny kawałek na śniadanie. Zdecydowanie także rozważ przygotowanie lasagne z bakłażanem, jeśli zapowiedzieli się u Ciebie goście. To danie spełni wymagania zarówno dobrych znajomych, jak i najbardziej wymagających teściów. Możesz także wypróbować przepis na lasagne w klasycznej wersji.

Przygotowanie

70 min
  • Step1

    10 min
    Pokrój bakłażana w kostkę i podsmaż na oliwie aż będzie lekko brązowy i miękki Lasagne z bakłażanem i mozzarellą
  • Step2

    10 min
    Dodaj sos bolognese Winiary i duś razem przez 10 minut. Lasagne z bakłażanem i mozzarellą
  • Step3

    10 min
    We wrzącej wodzie podgotuj makaron do lasagne według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente, ok. 8 minunt. Lasagne z bakłażanem i mozzarellą
  • Step4

    10 min
    W naczyniu do pieczenia wyłóż warstwę sosu, na nim połóż wartwę makaronu, następnie startego sera mozzarella. Powtórz jeszcze 2 razy, na koniec ostatnią warstwę mozzarelli posyp tartym parmezanem. Lasagne z bakłażanem i mozzarellą
  • Step5

    30 min
    Piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Posyp posiekaną bazylią.
Lasagne z bakłażanem i mozzarellą

Step1 z 5

Step1
Składniki: Duży kabaczek, Oliwa do smażenia

Pokrój bakłażana w kostkę i podsmaż na oliwie aż będzie lekko brązowy i miękki

Lasagne z bakłażanem i mozzarellą

Step2 z 5

Step2
Składniki: Sos Boloński WINIARY

Dodaj sos bolognese Winiary i duś razem przez 10 minut.

Lasagne z bakłażanem i mozzarellą

Step3 z 5

Step3
Składniki: Makaron do lasagne

We wrzącej wodzie podgotuj makaron do lasagne według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente, ok. 8 minunt.

Lasagne z bakłażanem i mozzarellą

Step4 z 5

Step4

W naczyniu do pieczenia wyłóż warstwę sosu, na nim połóż wartwę makaronu, następnie startego sera mozzarella. Powtórz jeszcze 2 razy, na koniec ostatnią warstwę mozzarelli posyp tartym parmezanem.

Lasagne z bakłażanem i mozzarellą

Step5 z 5

Step5

Piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Posyp posiekaną bazylią.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Lasagne

    Lasagne

    1 godz 35 min Średni
  • Lasagne Mac & Cheese

    Lasagne Mac & Cheese

    43 min Łatwy
  • Pikantna lasagne

    Pikantna lasagne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

    Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu