Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pikantna wołowina z fasolą i pomidorami

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest snakepitt
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Papryka czerwona
2 
Chili
2  puszek
Pomidory z puszki krojone
1  puszka
Koncentrat pomidorowy
1  puszka
Fasola Kidney
400  g
Wołowina
trochę
Chili

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
33.03 g
Węglowodany
29.45 g
Tłuszcze
4.89 g
Wartość energetyczna
267.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
20 min
Smażymy mięso na oleju 400 g wołowiny lub wieprzowiny, kilka minut, do zrumienienia. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę oraz papryczki chili oraz mały słoiczek koncentratu pomidorowego.
Krok 2
30 min
Gotujemy szklankę rosołu z kostki WINIARY - jeśli mamy mięso wołowe - rosół też powinien być wołowy - w tym samym czasie mięso może nadal się smażyć.
Krok 3
10 min
Zalewamy wszystko wywarem - dodajemy przyprawy chili - gotujemy około 10 minut.
Krok 4
10 min
Dodajemy pokrojone drobno pomidory smażymy pod przykryciem kolejne 10 minut. Zagęszczamy mąką - konsystencja powinna być gęsta.
Krok 5
5 min
Na koniec dodajemy odsączoną z soku fasolkę, trzymamy jeszcze całość pod pokrywką kilka minut.
Pikantna wołowina z fasolą i pomidorami

Krok 1 z 5

Smażymy mięso na oleju 400 g wołowiny lub wieprzowiny, kilka minut, do zrumienienia. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę oraz papryczki chili oraz mały słoiczek koncentratu pomidorowego.

Pikantna wołowina z fasolą i pomidorami

Krok 2 z 5

Gotujemy szklankę rosołu z kostki WINIARY - jeśli mamy mięso wołowe - rosół też powinien być wołowy - w tym samym czasie mięso może nadal się smażyć.

Pikantna wołowina z fasolą i pomidorami

Krok 3 z 5

Zalewamy wszystko wywarem - dodajemy przyprawy chili - gotujemy około 10 minut.

Pikantna wołowina z fasolą i pomidorami

Krok 4 z 5

Dodajemy pokrojone drobno pomidory smażymy pod przykryciem kolejne 10 minut. Zagęszczamy mąką - konsystencja powinna być gęsta.

Pikantna wołowina z fasolą i pomidorami

Krok 5 z 5

Na koniec dodajemy odsączoną z soku fasolkę, trzymamy jeszcze całość pod pokrywką kilka minut.

Pikantna wołowina z fasolą i pomidorami to danie dla miłośników nieco intensywniejszych, meksykańskich smaków. A to za sprawą papryczek chili i przyprawy chili, które dodajemy do potrawy podczas gotowania. Pikantna wołowina doskonale smakuje w towarzystwie czerwonej fasoli i pomidorów z puszki, a całość możesz także podawać z ryżem, co złagodzi moc potrawy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
33g / 44%
Węglowodany
29.5g / 41%
Tłuszcze
4.9g / 14%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha