Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pikantna pierś z kurczaka

0
46 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Podwójna Pierś z Kurczaka
3 plastrów
Szynka wędzona
1 trochę
Olej
15 dag
Cukinia mała
0.25 
Cebula
1 łyżeczka
Marynata do mięs klasyczna
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 łyżeczka
Sos sambal oelek
100 g
Śmietana 22%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
141.96 kcal
Węglowodany
3.47 g
Białko
12.4 g
Tłuszcze
8.54 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

46 min
Krok 1
15 min
Plastry szynki pokroić w małą kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić do niego kurczaka i szynkę, lekko je zrumienić.
Krok 2
5 min
Cukinię pokroić razem ze skórką w małą kostkę, cebulę również pokroić w drobną kostkę. Następnie cukinię z cebulą dodać do mięsa.
Krok 3
15 min
Dodać też do niego trochę soli i pieprzu, przyprawę do mięs, marynatę i sos (jak ktoś lubi bardzo ostre potrawy, może dać więcej sosu). Wymieszać, lekko podsmażyć.
Krok 4
10 min
Dodać śmietanę, wymieszać. Wlać 1/3 szklanki wody. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje.
Krok 5
1 min
Podawać np. z ziemniakami.
Pikantna pierś z kurczaka

Krok 1 z 5

Plastry szynki pokroić w małą kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić do niego kurczaka i szynkę, lekko je zrumienić.

Pikantna pierś z kurczaka

Krok 2 z 5

Cukinię pokroić razem ze skórką w małą kostkę, cebulę również pokroić w drobną kostkę. Następnie cukinię z cebulą dodać do mięsa.

Pikantna pierś z kurczaka

Krok 3 z 5

Dodać też do niego trochę soli i pieprzu, przyprawę do mięs, marynatę i sos (jak ktoś lubi bardzo ostre potrawy, może dać więcej sosu). Wymieszać, lekko podsmażyć.

Pikantna pierś z kurczaka

Krok 4 z 5

Dodać śmietanę, wymieszać. Wlać 1/3 szklanki wody. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje.

Pikantna pierś z kurczaka

Krok 5 z 5

Podawać np. z ziemniakami.

Jeśli lubisz pikantne potrawy egzotycznych kuchni, to przepis na pikantną pierś z kurczaka z sosem sambal oelek będzie strzałem w dziesiątkę. Sambal oelek to indonezyjski sos w formie gęstej pasty, robiony ze sproszkowanych i utartych w moździerzu papryczek chilli. Jest bardzo ostry, więc trzeba ostrożnie dozować go do potraw. Pikantność indonezyjskiego sosu dobrze łagodzi cukinia i gęsta śmietana.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika