Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Meksykańska, pikantna zupa rybna
Dodaj do CookBook

Meksykańska, pikantna zupa rybna

(0)
35 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Pomidory
2 
Ziemniaki - obrane i pokrojone w kostkę
4 
Marchewka
800  g
Ryby (z ośćmi i w kawałkach, na wywar)
2  kostek
Rosół Drobiowy WINIARY
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
3 
Ostra papryczka
0.5  l
Woda
2  l
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.1 g
Wartość energetyczna
420.9 kcal
Tłuszcze
13.6 g
Białko
43.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa rybna z pewnością nie kojarzy się nam z kuchnią meksykańską. Raczej utożsamimy ją z krajami azjatyckimi, a w szczególności z kuchnią japońską i tajską. Wobec tego, meksykańska zupa rybna może być dla nas jedną, wielką zagadką. Jednak wystarczy to danie nieco bliżej poznać, by odkryć jego pełny potencjał. Faktem jest, że istnieje niezliczona ilość przepisów na zupę rybną. Każdy kraj może przygotowywać ją na swój własny sposób. Jednak jej meksykańska wersja zadowoli zarówno miłośników owoców morza jak i amatorów dań pikantnych o intensywnym smaku. Jej podstawą tak naprawdę są ryby, wraz z ośćmi, z których przygotowuje się wywar. Mogą one zostać później usunięte lub zostawione, jeśli chcemy, by zupa była bardziej pożywna. Co więcej, istotną rolę spełniają tu również przyprawy i oczywiście papryczki chilli, które w kuchni meksykańskiej na dobre się zadomowiły. Przygotujmy taką zupę rybną zgodnie ze sprawdzonym przepisem i zaskoczmy samych siebie.

Zupa rybna - przepis prosty i szybki w przygotowaniu


Jeśli szukamy sprawdzonego i smacznego pomysłu na obiad, to doskonale sprawdzi się zupa rybna. Przepis prosty i logiczny sprawi, że w około 25 minut wykreujemy danie, które będzie zachwycać. Kluczem do sukcesu jest przygotowanie wywaru rybnego, a następnie pozostałych składników, w tym także papryczek chilli. Warto pamiętać, że jeśli nie zależy nam ma wyjątkowo ostrym smaku, to nie musimy korzystać z nich w takiej ilości, jaka została podana w przepisie. Zupa rybna - przepis można modyfikować tak, by dopasować stopień pikantności do własnych potrzeb. Jarzyny oraz ryby powinny zmięknąć, wówczas zupa jest gotowa. Można podawać ją na głębokich talerzach i czekać, aż nasi goście poproszą o dokładkę.

Meksykańska zupa z ryb - czy można ją urozmaicić?


Meksykańska zupa na wywarze rybnym jest daniem wyjątkowo sycącym. Warzywa w połączeniu z kawałeczkami ryby to unikalne połączenie smaków i aromatów, które świetnie się uzupełniają. Jednocześnie zupa rybna i przepis na nią możemy interpretować w dowolny sposób. Ciekawym rozwiązaniem, jest dorzucenie do zupy także innych owoców morza jak np. krewetek. Z pewnością sprawią one, że zupa będzie jeszcze bardziej syta i pożywna. Nie zapominajmy o tym, że możemy spożywać ją w towarzystwie chrupiących grzanek z oliwą i czosnkiem. Meksykańska zupa rybna będzie się także świetnie prezentowała w momencie, kiedy ozdobimy jej wierzch posiekaną kolendrą lub gałązką świeżego tymianku.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    10 min
    Zblenduj pomidory z koncentratem, kostkami bulionowymi, papryczkami i 0,5 litra wody. Odcedź i podgrzewaj w garnku przez 5 minut lub do momentu, gdy lekko zmieni kolor.
  • Krok 2

    20 min
    Dodaj 1,5 litra wody, wymieszaj i gotuj, aż lekko się zagotuje. Dodaj warzywa i ryby; gotuj, aż ryby i jarzyny będą lekko miękkie. Jeśli chcesz, możesz dodać do bulionu świeże lub suszone krewetki.
  • Krok 3

    5 min
    Podawaj zupę z cząstkami cytryny.
Meksykańska, pikantna zupa rybna

Krok 1 z 3

Zblenduj pomidory z koncentratem, kostkami bulionowymi, papryczkami i 0,5 litra wody. Odcedź i podgrzewaj w garnku przez 5 minut lub do momentu, gdy lekko zmieni kolor.

Meksykańska, pikantna zupa rybna

Krok 2 z 3

Dodaj 1,5 litra wody, wymieszaj i gotuj, aż lekko się zagotuje. Dodaj warzywa i ryby; gotuj, aż ryby i jarzyny będą lekko miękkie. Jeśli chcesz, możesz dodać do bulionu świeże lub suszone krewetki.

Meksykańska, pikantna zupa rybna

Krok 3 z 3

Podawaj zupę z cząstkami cytryny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Jesień
  • Kuchnia meksykańska
  • Lato
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wiosna
  • Zima
  • Źródło białka
  • Zupa
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu