Na Wielkanoc w wielu polskich domach pojawi się żurek w chlebie. W chlebowych miseczkach zupa prezentuje się niezwykle efektownie, a i smakuje inaczej, niż nawet z najlepszej zastawy. Miseczki chlebowe przed Wielkanocą można właściwie kupić bez problemu w każdej piekarni. Można też upiec je w domu (
przepis na miseczki do żurku tutaj). Kiedy pieczemy miseczki w domu, wydrążony z nich miąższ warto wykorzystać do przygotowania prostej zupy chlebowej.
Żurek wielkanocny zazwyczaj serwuje się z białą kiełbasą lub jajkiem. Ja proponuję dziś nieco inną wersję, czyli żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami. Ponieważ to świąteczny żurek, także pieczone ziemniaki mają prezentować się w nim odświętnie. Dlatego zdecydowałam się na ziemniaki pieczone po szwedzku, czyli tzw. ziemniaki Hasselback, które w takiej właśnie postaci podano po raz pierwszy w szwedzkiej restauracji Hasselbacken. Dodatkowo żurek okrasiłam skwarkami z szynki.
Żurek w chlebie przygotowałam na gotowym zakwasie. Jego ilość dostosowujemy do naszych preferencji odnoście kwasowości i konsystencji żurku. Jeśli chcemy, aby żurek był kwaśny i gęsty, dodajemy go więcej. Kiedy lubimy żurek łagodniejszy w smaku i nie za gęsty, dodajemy go mniej. A co zrobić, kiedy lubimy żurek gęsty ale niezbyt kwaśny? Albo odwrotnie – kwaśny lecz nie za gęsty? Otóż żurek będzie łagodniejszy w smaku, kiedy dodamy do niego słodką śmietankę 30%. Gdy chcemy nadać żurkowi bardziej zdecydowany smak, dodajmy do niego sok z kiszonych ogórków.
Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji żurku.
Komentarze 0