Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami
Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami
Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami
Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami
Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami
Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami
Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami
Dodaj do CookBook

Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

(0)
1 godz 36 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest anya-ka
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  l
Zakwas na żurek
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
1 
Cebula
5 
Ziarenka ziela angielskiego
5 
Ziarenka pieprzu czarnego
3 
Liść laurowy
3  ząbków
Czosnek
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
10  dag
Szynka lub boczek na skwarki
8 
Ziemniaki
trochę
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Suszony tymianek
10  dag
Tarty parmezan
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Suszony majeranek
trochę
Świeża zielenina (u mnie szczypiorek)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.4 g
Wartość energetyczna
141.6 kcal
Tłuszcze
5.2 g
Białko
9.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Na Wielkanoc w wielu polskich domach pojawi się żurek w chlebie. W chlebowych miseczkach zupa prezentuje się niezwykle efektownie, a i smakuje inaczej, niż nawet z najlepszej zastawy. Miseczki chlebowe przed Wielkanocą można właściwie kupić bez problemu w każdej piekarni. Można też upiec je w domu (przepis na miseczki do żurku tutaj). Kiedy pieczemy miseczki w domu, wydrążony z nich miąższ warto wykorzystać do przygotowania prostej zupy chlebowej.

Żurek wielkanocny zazwyczaj serwuje się z białą kiełbasą lub jajkiem. Ja proponuję dziś nieco inną wersję, czyli żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami. Ponieważ to świąteczny żurek, także pieczone ziemniaki mają prezentować się w nim odświętnie. Dlatego zdecydowałam się na ziemniaki pieczone po szwedzku, czyli tzw. ziemniaki Hasselback, które w takiej właśnie postaci podano po raz pierwszy w szwedzkiej restauracji Hasselbacken. Dodatkowo żurek okrasiłam skwarkami z szynki.

Żurek w chlebie przygotowałam na gotowym zakwasie. Jego ilość dostosowujemy do naszych preferencji odnoście kwasowości i konsystencji żurku. Jeśli chcemy, aby żurek był kwaśny i gęsty, dodajemy go więcej. Kiedy lubimy żurek łagodniejszy w smaku i nie za gęsty, dodajemy go mniej. A co zrobić, kiedy lubimy żurek gęsty ale niezbyt kwaśny? Albo odwrotnie – kwaśny lecz nie za gęsty? Otóż żurek będzie łagodniejszy w smaku, kiedy dodamy do niego słodką śmietankę 30%. Gdy chcemy nadać żurkowi bardziej zdecydowany smak, dodajmy do niego sok z kiszonych ogórków.

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji żurku.

Przygotowanie

96 min
  • Krok 1

    40 min
    Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Cebulę obieramy z łupiny. Por dokładnie płuczemy. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy 2 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu pół godziny.
  • Krok 2

    8 min
    Do garnka z wywarem dodajemy obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku i zakwas, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy szczyptę suszonego majeranku, chwilę gotujemy. Dodajemy słodką śmietanę. W razie konieczności doprawiamy zupę solą.
  • Krok 3

    5 min
    Szynkę lub boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na suchej patelni.
  • Krok 4

    5 min
    Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Każdego z osobna kładziemy na łyżkę, nacinamy nożem cienkie plasterki, skrapiamy oliwą i oprószamy solą i tymiankiem.
  • Krok 5

    35 min
    Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekamy ok. 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy tartym parmezanem.
  • Krok 6

    3 min
    Ziemniaki po wyjęciu z piekarnika podlewamy żurkiem, dodajemy skwarki, posypujemy świeżą zieleniną.
Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

Krok 1 z 6

Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Cebulę obieramy z łupiny. Por dokładnie płuczemy. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy 2 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu pół godziny.

Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

Krok 2 z 6

Do garnka z wywarem dodajemy obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku i zakwas, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy szczyptę suszonego majeranku, chwilę gotujemy. Dodajemy słodką śmietanę. W razie konieczności doprawiamy zupę solą.

Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

Krok 3 z 6

Szynkę lub boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na suchej patelni.

Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

Krok 4 z 6

Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Każdego z osobna kładziemy na łyżkę, nacinamy nożem cienkie plasterki, skrapiamy oliwą i oprószamy solą i tymiankiem.

Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

Krok 5 z 6

Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekamy ok. 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy tartym parmezanem.

Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

Krok 6 z 6

Ziemniaki po wyjęciu z piekarnika podlewamy żurkiem, dodajemy skwarki, posypujemy świeżą zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    25 min Łatwy
  • Żurek wegetariański w chlebku

    Żurek wegetariański w chlebku

    52 min Łatwy
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu