Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

(0)
2 godz 33 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  szklanek
Mąka pszenna chlebowa
0.83  szklanka
Niepełna szklanka ciepłej wody
15  g
Drożdże świeże
2  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Sól
1  szczypta
Cukier
1 
Jajka - osobno żółtka i białka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.05 g
Węglowodany
117.32 g
Tłuszcze
10.67 g
Wartość energetyczna
661.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

153 min
Krok 1
4 min
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i szczyptę cukru.
Krok 2
6 min
W 0,5 szklanki ciepłej wody rozprowadzamy drożdże, dodajemy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i resztę wody. Wyrabiamy ciasto.
Krok 3
60 min
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce, w misce, przykryte ściereczką.
Krok 4
3 min
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 4 równe części.
Krok 5
5 min
Każdą część formujemy w bułeczkę – najpierw w kulkę, potem ją spłaszczamy, zawijamy brzegi do środka, znów spłaszczamy i znów zawijamy brzegi do środka. Obracamy bułeczkę tak, aby miejsce, w które zawijaliśmy brzegi, było pod spodem.
Krok 6
20 min
Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.
Krok 7
20 min
Kulki smarujemy żółtkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Krok 8
35 min
Kiedy upieczone bułeczki wystygną, odcinamy wierzch, wydrążamy, smarujemy środek białkiem i zapiekamy ok. 15 minut w 180 st. C (dzięki temu miseczki nie będą przeciekać, a także lekko stwardnieją).
Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

Krok 1 z 8

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i szczyptę cukru.

Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

Krok 2 z 8

W 0,5 szklanki ciepłej wody rozprowadzamy drożdże, dodajemy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i resztę wody. Wyrabiamy ciasto.

Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

Krok 3 z 8

Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce, w misce, przykryte ściereczką.

Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

Krok 4 z 8

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 4 równe części.

Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

Krok 5 z 8

Każdą część formujemy w bułeczkę – najpierw w kulkę, potem ją spłaszczamy, zawijamy brzegi do środka, znów spłaszczamy i znów zawijamy brzegi do środka. Obracamy bułeczkę tak, aby miejsce, w które zawijaliśmy brzegi, było pod spodem.

Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

Krok 6 z 8

Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.

Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

Krok 7 z 8

Kulki smarujemy żółtkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

Krok 8 z 8

Kiedy upieczone bułeczki wystygną, odcinamy wierzch, wydrążamy, smarujemy środek białkiem i zapiekamy ok. 15 minut w 180 st. C (dzięki temu miseczki nie będą przeciekać, a także lekko stwardnieją).

Własnoręcznie wykonane miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego zachwycają niepowtarzalnym urokiem. W końcu każda z nich to prawdziwe rękodzieło. Nie są zbyt pracochłonne. Cierpliwości potrzeba tylko przy oczekiwaniu, aż ciasto wyrośnie. Ale przed świętami jest tyle rzeczy do zrobienia, że spokojnie można się w tym czasie zająć innymi sprawami, na przykład przygotowaniem wielkanocnej zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha