Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego
2 godz 33 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
21.05 g
Węglowodany
117.32 g
Tłuszcze
10.67 g
Wartość energetyczna
661.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
153 min
Krok 1
4 min
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i szczyptę cukru.
Krok 2
6 min
W 0,5 szklanki ciepłej wody rozprowadzamy drożdże, dodajemy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i resztę wody. Wyrabiamy ciasto.
Krok 3
60 min
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce, w misce, przykryte ściereczką.
Krok 4
3 min
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 4 równe części.
Krok 5
5 min
Każdą część formujemy w bułeczkę – najpierw w kulkę, potem ją spłaszczamy, zawijamy brzegi do środka, znów spłaszczamy i znów zawijamy brzegi do środka. Obracamy bułeczkę tak, aby miejsce, w które zawijaliśmy brzegi, było pod spodem.
Krok 6
20 min
Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.
Krok 7
20 min
Kulki smarujemy żółtkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Krok 8
35 min
Kiedy upieczone bułeczki wystygną, odcinamy wierzch, wydrążamy, smarujemy środek białkiem i zapiekamy ok. 15 minut w 180 st. C (dzięki temu miseczki nie będą przeciekać, a także lekko stwardnieją).
Własnoręcznie wykonane miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego zachwycają niepowtarzalnym urokiem. W końcu każda z nich to prawdziwe rękodzieło. Nie są zbyt pracochłonne. Cierpliwości potrzeba tylko przy oczekiwaniu, aż ciasto wyrośnie. Ale przed świętami jest tyle rzeczy do zrobienia, że spokojnie można się w tym czasie zająć innymi sprawami, na przykład przygotowaniem wielkanocnej zupy.
Komentarze 0