Bułeczki zajączki
1 godz 13 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
9.79 g
Węglowodany
62.49 g
Tłuszcze
8.77 g
Wartość energetyczna
371.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
73 min
Krok 1
5 min
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, oliwę.
Krok 2
8 min
Świeże drożdże rozprowadzamy w 0,5 szklanki ciepłej wody (gdy mamy drożdże instant, dosypujemy je do miski z mąką), wlewamy do miski z mąką, wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając pozostałą wodę.
Krok 3
5 min
Ciasto rękami rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy na 9 części.
Krok 4
5 min
Z każdej części odrywamy ok. 1/3 ciasta. Z większej części formujemy tułów zajączka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z pozostałej główkę, uszka i ogonek.
Krok 5
30 min
Zajączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Krok 6
20 min
Wyrośnięte zajączki smarujemy rozkłóconym jajkiem, z rodzynek lub suszonej żurawiny robimy oczka. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 15-20 minut, aż zajączki będą lekko brązowe.
Prosty przepis na ciasto i szczypta zdolności manualnych, by przygotować wesołe bułeczki zajączki, świetne do święconki i na wielkanocny stół. Zajączki można zrobić na różne sposoby. Jednym z nich jest uformowanie z ciasta kulek i dwoma sprytnymi ruchami nożyczek wycięcie w cieście uszek. Ale jeśli zrobicie to tak niezdarnie, jak ja, możecie upiec stado kotów.
Komentarze 0