Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bułeczki zajączki
Bułeczki zajączki
Dodaj do CookBook

Bułeczki zajączki

(0)
1 godz 13 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Mąka Tortowa
15  g
Świeże drożdże lub 3 g drożdże instant
2  łyżek
Oliwa z oliwek
0.83  szklanka
Niecała szklanka ciepłej wody
1  łyżeczka
Sól
0.5  łyżeczka
Cukier
trochę
Rodzynki lub suszona żurawina do dekoracji
1 
Roztrzepane jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
62.5 g
Wartość energetyczna
371.5 kcal
Tłuszcze
8.8 g
Białko
9.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Prosty przepis na ciasto i szczypta zdolności manualnych, by przygotować wesołe bułeczki zajączki, świetne do święconki i na wielkanocny stół. Zajączki można zrobić na różne sposoby. Jednym z nich jest uformowanie z ciasta kulek i dwoma sprytnymi ruchami nożyczek wycięcie w cieście uszek. Ale jeśli zrobicie to tak niezdarnie, jak ja, możecie upiec stado kotów.

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    5 min
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, oliwę.
  • Krok 2

    8 min
    Świeże drożdże rozprowadzamy w 0,5 szklanki ciepłej wody (gdy mamy drożdże instant, dosypujemy je do miski z mąką), wlewamy do miski z mąką, wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając pozostałą wodę.
  • Krok 3

    5 min
    Ciasto rękami rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy na 9 części.
  • Krok 4

    5 min
    Z każdej części odrywamy ok. 1/3 ciasta. Z większej części formujemy tułów zajączka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z pozostałej główkę, uszka i ogonek.
  • Krok 5

    30 min
    Zajączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
  • Krok 6

    20 min
    Wyrośnięte zajączki smarujemy roztrzepanym jajkiem, z rodzynek lub suszonej żurawiny robimy oczka. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 15-20 minut, aż zajączki będą lekko brązowe.
Bułeczki zajączki

Krok 1 z 6

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, oliwę.

Bułeczki zajączki

Krok 2 z 6

Świeże drożdże rozprowadzamy w 0,5 szklanki ciepłej wody (gdy mamy drożdże instant, dosypujemy je do miski z mąką), wlewamy do miski z mąką, wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając pozostałą wodę.

Bułeczki zajączki

Krok 3 z 6

Ciasto rękami rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy na 9 części.

Bułeczki zajączki

Krok 4 z 6

Z każdej części odrywamy ok. 1/3 ciasta. Z większej części formujemy tułów zajączka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z pozostałej główkę, uszka i ogonek.

Bułeczki zajączki

Krok 5 z 6

Zajączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.

Bułeczki zajączki

Krok 6 z 6

Wyrośnięte zajączki smarujemy roztrzepanym jajkiem, z rodzynek lub suszonej żurawiny robimy oczka. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 15-20 minut, aż zajączki będą lekko brązowe.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

    Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

    1 godz 47 min Średni
  • Grillowane bułeczki bao z wędzonym serem kozim

    Grillowane bułeczki bao z wędzonym serem kozim

    10 min Łatwy
  • Mini bułeczki z klopsikami Garden Gourmet w towarzystwie sosu czosnkowego WINIARY

    Mini bułeczki z klopsikami Garden Gourmet w towarzystwie sosu czosnkowego WINIARY

    1 godz 48 min Łatwy
  • Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

    Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

    2 godz 23 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu