Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prosty przepis na ciasto i szczypta zdolności manualnych, by przygotować wesołe bułeczki zajączki, świetne do święconki i na wielkanocny stół. Zajączki można zrobić na różne sposoby. Jednym z nich jest uformowanie z ciasta kulek i dwoma sprytnymi ruchami nożyczek wycięcie w cieście uszek. Ale jeśli zrobicie to tak niezdarnie, jak ja, możecie upiec stado kotów.
Przygotowanie
73 min
Krok 1
5 min
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, oliwę.
Krok 2
8 min
Świeże drożdże rozprowadzamy w 0,5 szklanki ciepłej wody (gdy mamy drożdże instant, dosypujemy je do miski z mąką), wlewamy do miski z mąką, wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając pozostałą wodę.
Krok 3
5 min
Ciasto rękami rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy na 9 części.
Krok 4
5 min
Z każdej części odrywamy ok. 1/3 ciasta. Z większej części formujemy tułów zajączka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z pozostałej główkę, uszka i ogonek.
Krok 5
30 min
Zajączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Krok 6
20 min
Wyrośnięte zajączki smarujemy roztrzepanym jajkiem, z rodzynek lub suszonej żurawiny robimy oczka. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 15-20 minut, aż zajączki będą lekko brązowe.
Krok 1
z
6
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, oliwę.
Krok 2
z
6
Świeże drożdże rozprowadzamy w 0,5 szklanki ciepłej wody (gdy mamy drożdże instant, dosypujemy je do miski z mąką), wlewamy do miski z mąką, wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając pozostałą wodę.
Krok 3
z
6
Ciasto rękami rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy na 9 części.
Krok 4
z
6
Z każdej części odrywamy ok. 1/3 ciasta. Z większej części formujemy tułów zajączka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z pozostałej główkę, uszka i ogonek.
Krok 5
z
6
Zajączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Krok 6
z
6
Wyrośnięte zajączki smarujemy roztrzepanym jajkiem, z rodzynek lub suszonej żurawiny robimy oczka. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 15-20 minut, aż zajączki będą lekko brązowe.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0