Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bułeczki zajączki

0
1 godz 13 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  szklanek
Mąka Tortowa
15  g
Świeże drożdże lub 3 g drożdże instant
2  łyżek
Oliwa z oliwek
0.83  szklanka
Niecała szklanka ciepłej wody
1  łyżeczka
Sól
0.5  łyżeczka
Cukier
trochę
Rodzynki lub suszona żurawina do dekoracji
1 
Rozkłócone jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.79 g
Węglowodany
62.49 g
Tłuszcze
8.77 g
Wartość energetyczna
371.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

73 min
Krok 1
5 min
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, oliwę.
Krok 2
8 min
Świeże drożdże rozprowadzamy w 0,5 szklanki ciepłej wody (gdy mamy drożdże instant, dosypujemy je do miski z mąką), wlewamy do miski z mąką, wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając pozostałą wodę.
Krok 3
5 min
Ciasto rękami rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy na 9 części.
Krok 4
5 min
Z każdej części odrywamy ok. 1/3 ciasta. Z większej części formujemy tułów zajączka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z pozostałej główkę, uszka i ogonek.
Krok 5
30 min
Zajączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Krok 6
20 min
Wyrośnięte zajączki smarujemy rozkłóconym jajkiem, z rodzynek lub suszonej żurawiny robimy oczka. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 15-20 minut, aż zajączki będą lekko brązowe.
Bułeczki zajączki

Krok 1 z 6

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, oliwę.

Bułeczki zajączki

Krok 2 z 6

Świeże drożdże rozprowadzamy w 0,5 szklanki ciepłej wody (gdy mamy drożdże instant, dosypujemy je do miski z mąką), wlewamy do miski z mąką, wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając pozostałą wodę.

Bułeczki zajączki

Krok 3 z 6

Ciasto rękami rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy na 9 części.

Bułeczki zajączki

Krok 4 z 6

Z każdej części odrywamy ok. 1/3 ciasta. Z większej części formujemy tułów zajączka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z pozostałej główkę, uszka i ogonek.

Bułeczki zajączki

Krok 5 z 6

Zajączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.

Bułeczki zajączki

Krok 6 z 6

Wyrośnięte zajączki smarujemy rozkłóconym jajkiem, z rodzynek lub suszonej żurawiny robimy oczka. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 15-20 minut, aż zajączki będą lekko brązowe.

Prosty przepis na ciasto i szczypta zdolności manualnych, by przygotować wesołe bułeczki zajączki, świetne do święconki i na wielkanocny stół. Zajączki można zrobić na różne sposoby. Jednym z nich jest uformowanie z ciasta kulek i dwoma sprytnymi ruchami nożyczek wycięcie w cieście uszek. Ale jeśli zrobicie to tak niezdarnie, jak ja, możecie upiec stado kotów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika