Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

0
112 min
Łatwy

Składniki

-
24 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 
Jajko
3 łyżek
Cukier
45 g
Drożdże
250 ml
Mleko
100 ml
Olej
1 szczypta
Sól
1 puszka
Kajmak
3 łyżek
Mleko
1 trochę
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
6.6 g
Białko
5.19 g
Wartość energetyczna
184.66 kcal
Węglowodany
28.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

112 min
Krok 1
10 min
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki, mieszamy.
Krok 2
20 min
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3
15 min
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli oraz olej i wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy ciasto.
Krok 4
30 min
Przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5
5 min
Ciasto wałkujemy na dość cienki placek.
Krok 6
3 min
Kroimy ciasto na kwadraty.
Krok 7
3 min
Nakładamy kajmak.
Krok 8
3 min
Zwijamy rogi do środka i formujemy kulkę, układamy w brytfance zlepieniem ku dołowi.
Krok 9
2 min
Smarujemy bułeczki mlekiem.
Krok 10
20 min
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut.
Krok 11
1 min
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 1 z 11

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki, mieszamy.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 2 z 11

Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 3 z 11

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli oraz olej i wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy ciasto.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 4 z 11

Przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 5 z 11

Ciasto wałkujemy na dość cienki placek.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 6 z 11

Kroimy ciasto na kwadraty.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 7 z 11

Nakładamy kajmak.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 8 z 11

Zwijamy rogi do środka i formujemy kulkę, układamy w brytfance zlepieniem ku dołowi.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 9 z 11

Smarujemy bułeczki mlekiem.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 10 z 11

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 11 z 11

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem są słodką propozycją na każdą okazję. Kruche ciasto drożdżowe kryje w sobie kremowe i słodkie nadzienie kajmakowe. Każdy kęs bułeczek jest czystą przyjemnością. Przed podaniem oprósz bułeczki cukrem pudrem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika