Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki, mieszamy.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli oraz olej i wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy na dość cienki placek.
Kroimy ciasto na kwadraty.
Nakładamy kajmak.
Zwijamy rogi do środka i formujemy kulkę, układamy w brytfance zlepieniem ku dołowi.
Smarujemy bułeczki mlekiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.