Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bułeczki drożdżowe z kajmakiem
Dodaj do CookBook

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

(2)
1 godz 47 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agiatis
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

24 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna
2 
Jajko
50  g
Cukier
20  g
Drożdże
250  ml
Mleko
100  ml
Olej
1  szczypta
Sól
1  puszka
Kajmak
1 
Żółtko
trochę
Mleko do posmarowania bułeczek
trochę
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.9 g
Wartość energetyczna
184.6 kcal
Tłuszcze
6 g
Białko
5.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kajmak jest składnikiem wielkanocnych mazurków oraz innych ciast i deserów lubianych przez dorosłych jak i dzieci. Bardzo dobrze pasuje także do drożdżowych bułeczek, na co najlepszym dowodem jest ten przepis. 

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem możesz przygotować jako deser, dodatek do kawy, podwieczorek albo słodką przekąskę dla najmłodszych. Taki domowy wypiek na pewno będzie smaczniejszy niż gotowa drożdżówka ze sklepu!  

Ciasto robi się z podstawowych składników, takich jak mąka, jajka i mleko. Podobnie jak inne pyszności bazujące na drożdżach wymaga wyrośnięcia. Nie trzeba będzie jednak zbyt długo czekać. Żeby ciasto osiągnęło odpowiednią objętość, wystarczy około pół godziny w ciepłym, suchym miejscu.  

Sposób formowania ciasta przypomina wyrabianie innych bułeczek jak drożdżówki z jabłkami, drożdżówki z rabarbarem albo cynamonki. Każdy, kto miał okazję przygotowywać podobne przekąski, na pewno sobie poradzi z takim wyzwaniem.  

A co z kajmakiem? Najprostszym sposobem jest kupienie gotowej masy kajmakowej w puszce. To zdecydowanie przyspiesza proces przygotowywania. Ale jest też wersja dla ambitnych i dociekliwych miłośników wypieków - kajmak można przygotować samodzielnie. Kajmak powstanie, gdy będziesz przez około dwie godziny gotować zanurzoną w wodzie puszkę mleka skondensowanego. Druga metoda to gotowanie przez około trzy godziny mleka i cukru - trzeba jednak zachować czujność i często mieszać. Ostatnia metoda jest najprostsza - można po prostu rozpuścić krówki, uzyskując w ten sposób masę o smaku i właściwościach bardzo podobnych do kajmaku.  

Gdy ciasto i kajmak są już gotowe pozostaje jeszcze pieczenie. Wystarczy 20 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Pamiętaj jednak, żeby odpowiednio wcześnie go uruchomić i wkładać bułeczki dopiero, gdy jest już nagrzany do właściwej temperatury.  

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem nie są trudnym przepisem. Gdy raz ich spróbujesz, na pewno zechcesz przygotować je ponownie!  

Przygotowanie

107 min
  • Krok 1

    10 min
    Do ciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj cukier i łyżeczkę mąki, dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    20 min
    Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    10 min
    Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj jajka, szczyptę soli oraz ciepłe rozpuszczone masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut za pomocą miksera.
  • Krok 4

    30 min
    Przykryj i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 5

    5 min
    Ciasto rozwałkuj na dość cienki placek.
  • Krok 6

    3 min
    Pokrój ciasto na kwadraty.
  • Krok 7

    3 min
    Nałóż kajmak.
  • Krok 8

    3 min
    Zwiń rogi do środka i uformuj kulkę, ułóż w brytfance zlepieniem ku dołowi.
  • Krok 9

    2 min
    Posmaruj bułeczki żółtkiem rozrobionym z odrobiną mleka.
  • Krok 10

    20 min
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
  • Krok 11

    1 min
    Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 1 z 11

Do ciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj cukier i łyżeczkę mąki, dokładnie wymieszaj.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 2 z 11

Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 3 z 11

Krok 3 Krok 3

Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj jajka, szczyptę soli oraz ciepłe rozpuszczone masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut za pomocą miksera.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 4 z 11

Krok 4 Krok 4

Przykryj i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 5 z 11

Krok 5 Krok 5

Ciasto rozwałkuj na dość cienki placek.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 6 z 11

Krok 6 Krok 6

Pokrój ciasto na kwadraty.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 7 z 11

Krok 7 Krok 7

Nałóż kajmak.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 8 z 11

Krok 8

Zwiń rogi do środka i uformuj kulkę, ułóż w brytfance zlepieniem ku dołowi.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 9 z 11

Krok 9

Posmaruj bułeczki żółtkiem rozrobionym z odrobiną mleka.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 10 z 11

Krok 10

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Krok 11 z 11

Krok 11

Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowane bułeczki bao z wędzonym serem kozim

    Grillowane bułeczki bao z wędzonym serem kozim

    10 min Łatwy
  • Mini bułeczki z klopsikami Garden Gourmet w towarzystwie sosu czosnkowego WINIARY

    Mini bułeczki z klopsikami Garden Gourmet w towarzystwie sosu czosnkowego WINIARY

    1 godz 48 min Łatwy
  • Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

    Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego

    2 godz 23 min Średni
  • Bułeczki z pieczarkami do barszczu

    Bułeczki z pieczarkami do barszczu

    2 godz 46 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu