Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

(0)
2 godz 46 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Pieczarki
1 
Cebula
3  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Tymianek suszony
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Cukier
0.5  kg
Mąka
0.5  kostka
Świeże drożdże (50 g)
2 
Jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania bułeczek)
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Cukier
3  łyżek
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.05 g
Węglowodany
43.92 g
Tłuszcze
10.16 g
Wartość energetyczna
302.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nim niebo zajaśnieje od fajerwerków obwieszczających nadejście Nowego Roku, w wielu domach na wolnym ogniu będzie się podgrzewał czysty barszcz. Kiedy biesiadnicy zasiądą do stołu, by się nim posilić, warto podać go z bułeczkami nadzianymi pieczarkami. Bułeczki można przygotować wcześniej, na przykład rano, i nie zaprzątać sobie nimi głowy w sylwestrową noc. Stanowią świetny dodatek do czystego barszczu, pyszną alternatywę dla krokietów.

I oczywiście można się nimi zajadać nie tylko w sylwestrową noc :)

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

Jeśli chcesz spróbować innych dodatków do barszczu, sprawdź nasze przepisy:
Dodatki do barszczu – najlepsze pomysły
Pieczone pierożki do barszczu
Ślimaczki drożdżowe do barszczu
Jak zrobić uszka do barszczu?
Wigilijne paszteciki do barszczu

Przygotowanie

166 min
  • Krok 1 - Bułeczki z pieczarkami do barszczu - farsz

    5 min
    Pieczarki dokładnie oczyszczamy z drobinek ziemi, myjemy, kroimy w paski.
  • Krok 2

    8 min
    Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na oliwie, oprószając cebulę szczyptą cukru. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej pieczarki. Zanim puszczą sok, można je podlać niewielką ilością wody.
  • Krok 3

    25 min
    Do pieczarek dodajemy suszony tymianek, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusimy, aż woda odparuje.
  • Krok 4

    5 min
    Podduszone pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (jeśli nie mamy, można zamiast kroić pieczarki przed podduszeniem, zetrzeć je na tarce).
  • Krok 5 - Bułeczki z pieczarkami do barszczu

    20 min
    Drożdże zalewamy szklanką ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy, aż „ruszą”.
  • Krok 6

    10 min
    Przesiewamy mąkę na stolnicę, wbijamy do niej jedno jajko, dodajemy olej, zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk (początkowo będzie się kleiło, jeśli za bardzo, bierzemy trochę mąki na dłonie i ponownie zabieramy się za wyrabianie). W razie konieczności podsypujemy stolnicę mąką.
  • Krok 7

    40 min
    Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
  • Krok 8

    5 min
    Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę na 5 części (powinno nam wyjść 10 bułeczek). Części nie będą duże, jak też same bułeczki będą dość małe (prawie zamkną się w dłoni).
  • Krok 9

    5 min
    Każdą część delikatnie spłaszczamy, można rozwałkować je na stolnicy. Na środku kładziemy łyżkę farszu (nie za dużo, żeby bułeczki podczas pieczenia nie pękały), zlepiamy brzegi, układamy miejscem zlepienia do dołu na blaszce oprószonej mąką (można też wyłożyć ją papierem do pieczenia).
  • Krok 10

    15 min
    Bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kwadrans. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C bez termoobiegu (z termoobiegiem 190 st. C).
  • Krok 11

    25 min
    Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika smakujemy je rozkłóconym jajkiem. Pieczemy bułeczki ok. 20-25 minut, do zrumienienia.
  • Krok 12

    3 min
    Bułeczki można podawać, jak lekko ostygną, bądź też na zimno.
Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 1 - Bułeczki z pieczarkami do barszczu - farsz z 12

Pieczarki dokładnie oczyszczamy z drobinek ziemi, myjemy, kroimy w paski.

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 2 z 12

Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na oliwie, oprószając cebulę szczyptą cukru. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej pieczarki. Zanim puszczą sok, można je podlać niewielką ilością wody.

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 3 z 12

Do pieczarek dodajemy suszony tymianek, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusimy, aż woda odparuje.

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 4 z 12

Podduszone pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (jeśli nie mamy, można zamiast kroić pieczarki przed podduszeniem, zetrzeć je na tarce).

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 5 - Bułeczki z pieczarkami do barszczu z 12

Drożdże zalewamy szklanką ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy, aż „ruszą”.

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 6 z 12

Przesiewamy mąkę na stolnicę, wbijamy do niej jedno jajko, dodajemy olej, zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk (początkowo będzie się kleiło, jeśli za bardzo, bierzemy trochę mąki na dłonie i ponownie zabieramy się za wyrabianie). W razie konieczności podsypujemy stolnicę mąką.

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 7 z 12

Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 8 z 12

Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę na 5 części (powinno nam wyjść 10 bułeczek). Części nie będą duże, jak też same bułeczki będą dość małe (prawie zamkną się w dłoni).

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 9 z 12

Każdą część delikatnie spłaszczamy, można rozwałkować je na stolnicy. Na środku kładziemy łyżkę farszu (nie za dużo, żeby bułeczki podczas pieczenia nie pękały), zlepiamy brzegi, układamy miejscem zlepienia do dołu na blaszce oprószonej mąką (można też wyłożyć ją papierem do pieczenia).

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 10 z 12

Bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kwadrans. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C bez termoobiegu (z termoobiegiem 190 st. C).

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 11 z 12

Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika smakujemy je rozkłóconym jajkiem. Pieczemy bułeczki ok. 20-25 minut, do zrumienienia.

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 12 z 12

Bułeczki można podawać, jak lekko ostygną, bądź też na zimno.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    2 godz 33 min Łatwy
  • Czosnkowe miseczki chlebowe

    Czosnkowe miseczki chlebowe

    2 godz 58 min Łatwy
  • Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

    Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

    2 godz 32 min Łatwy
  • Bułeczki zajączki

    Bułeczki zajączki

    1 godz 13 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu