Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

0
2 godz 46 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Pieczarki
1 
Cebula
3  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Tymianek suszony
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Cukier
0.5  kg
Mąka
0.5  kostka
Świeże drożdże (50 g)
2 
Jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania bułeczek)
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Cukier
3  łyżek
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.05 g
Węglowodany
43.92 g
Tłuszcze
10.16 g
Wartość energetyczna
302.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

166 min
Krok 1 - Bułeczki z pieczarkami do barszczu - farsz
5 min
Pieczarki dokładnie oczyszczamy z drobinek ziemi, myjemy, kroimy w paski.
Krok 2
8 min
Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na oliwie, oprószając cebulę szczyptą cukru. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej pieczarki. Zanim puszczą sok, można je podlać niewielką ilością wody.
Krok 3
25 min
Do pieczarek dodajemy suszony tymianek, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusimy, aż woda odparuje.
Krok 4
5 min
Podduszone pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (jeśli nie mamy, można zamiast kroić pieczarki przed podduszeniem, zetrzeć je na tarce).
Krok 5 - Bułeczki z pieczarkami do barszczu
20 min
Drożdże zalewamy szklanką ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy, aż „ruszą”.
Krok 6
10 min
Przesiewamy mąkę na stolnicę, wbijamy do niej jedno jajko, dodajemy olej, zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk (początkowo będzie się kleiło, jeśli za bardzo, bierzemy trochę mąki na dłonie i ponownie zabieramy się za wyrabianie). W razie konieczności podsypujemy stolnicę mąką.
Krok 7
40 min
Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Krok 8
5 min
Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę na 5 części (powinno nam wyjść 10 bułeczek). Części nie będą duże, jak też same bułeczki będą dość małe (prawie zamkną się w dłoni).
Krok 9
5 min
Każdą część delikatnie spłaszczamy, można rozwałkować je na stolnicy. Na środku kładziemy łyżkę farszu (nie za dużo, żeby bułeczki podczas pieczenia nie pękały), zlepiamy brzegi, układamy miejscem zlepienia do dołu na blaszce oprószonej mąką (można też wyłożyć ją papierem do pieczenia).
Krok 10
15 min
Bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kwadrans. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C bez termoobiegu (z termoobiegiem 190 st. C).
Krok 11
25 min
Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika smakujemy je rozkłóconym jajkiem. Pieczemy bułeczki ok. 20-25 minut, do zrumienienia.
Krok 12
3 min
Bułeczki można podawać, jak lekko ostygną, bądź też na zimno.
Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 1 - Bułeczki z pieczarkami do barszczu - farsz z 12

Pieczarki dokładnie oczyszczamy z drobinek ziemi, myjemy, kroimy w paski.

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 2 z 12

Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na oliwie, oprószając cebulę szczyptą cukru. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej pieczarki. Zanim puszczą sok, można je podlać niewielką ilością wody.

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 3 z 12

Do pieczarek dodajemy suszony tymianek, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusimy, aż woda odparuje.

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 4 z 12

Podduszone pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (jeśli nie mamy, można zamiast kroić pieczarki przed podduszeniem, zetrzeć je na tarce).

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 5 - Bułeczki z pieczarkami do barszczu z 12

Drożdże zalewamy szklanką ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy, aż „ruszą”.

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 6 z 12

Przesiewamy mąkę na stolnicę, wbijamy do niej jedno jajko, dodajemy olej, zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk (początkowo będzie się kleiło, jeśli za bardzo, bierzemy trochę mąki na dłonie i ponownie zabieramy się za wyrabianie). W razie konieczności podsypujemy stolnicę mąką.

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 7 z 12

Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 8 z 12

Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę na 5 części (powinno nam wyjść 10 bułeczek). Części nie będą duże, jak też same bułeczki będą dość małe (prawie zamkną się w dłoni).

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 9 z 12

Każdą część delikatnie spłaszczamy, można rozwałkować je na stolnicy. Na środku kładziemy łyżkę farszu (nie za dużo, żeby bułeczki podczas pieczenia nie pękały), zlepiamy brzegi, układamy miejscem zlepienia do dołu na blaszce oprószonej mąką (można też wyłożyć ją papierem do pieczenia).

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 10 z 12

Bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kwadrans. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C bez termoobiegu (z termoobiegiem 190 st. C).

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 11 z 12

Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika smakujemy je rozkłóconym jajkiem. Pieczemy bułeczki ok. 20-25 minut, do zrumienienia.

Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Krok 12 z 12

Bułeczki można podawać, jak lekko ostygną, bądź też na zimno.

Nim niebo zajaśnieje od fajerwerków obwieszczających nadejście Nowego Roku, w wielu domach na wolnym ogniu będzie się podgrzewał czysty barszcz. Kiedy biesiadnicy zasiądą do stołu, by się nim posilić, warto podać go z bułeczkami nadzianymi pieczarkami. Bułeczki można przygotować wcześniej, na przykład rano, i nie zaprzątać sobie nimi głowy w sylwestrową noc. Stanowią świetny dodatek do czystego barszczu, pyszną alternatywę dla krokietów.

I oczywiście można się nimi zajadać nie tylko w sylwestrową noc :)

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

Jeśli chcesz spróbować innych dodatków do barszczu, sprawdź nasze przepisy:
Dodatki do barszczu – najlepsze pomysły
Pieczone pierożki do barszczu
Ślimaczki drożdżowe do barszczu
Jak zrobić uszka do barszczu?
Wigilijne paszteciki do barszczu
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika