Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Dodatki do barszczu ZWZ WINIARY

Dodatki do barszczu

Barszcz czerwony zdarza nam się popijać czysty, zwykle jednak najlepiej smakuje z dodatkami, których z pewnością nie może zabraknąć na wigilijnej kolacji. W podjęciu decyzji, jakie dodatki do barszczu wybrać, pomoże Wam poniższy zbiór, w którym znajdziecie propozycje oraz przepisy na uszka, pierogi krokiety czy bułeczki.

USZKA

Największą popularnością wśród dodatków do barszczu cieszą się zazwyczaj uszka: z grzybami, kapustą, czasem ze szpinakiem.
O tym, jak zrobić idealne ciasto przeczytacie TUTAJ.
Agata przetestowała kilka różnych sposobów – tak, aby uzyskać ciasto niezawodne, z którego można także ulepić pierogi.

piecz ZWZ WINIARY

Bardziej egzotyczną alternatywę dla uszek stanowić mogą tortellini, które gotowe kupicie we włoskich delikatesach.

barszcz-kolaz1 ZWZ WINIARY

 

PIEROGI

Pierogi to absolutna klasyka, bez których Świąt nie potrafi sobie wyobrazić większość Polaków. W każdej rodzinie znajdzie się zapewne pożółkły zeszyt z przepisami autorstwa babci. Wszystkim zagorzałym smakoszom pierogów, przypadną do gustu także te w nieco innej wersji, bo pieczone. Podpowiadamy zatem jak je przygotować: TUTAJ.

główne ZWZ WINIARY

 

PASZTECIKI i KROKIETY

Są także domy, w których, jeśli podaje się barszcz to tylko z pasztecikami lub krokietami.
Nasze propozycje na te dodatki do barszczu to paszteciki drożdżowe z suszonymi grzybami lub klasyczne krokiety z kapustą i grzybami.

pasztet ZWZ WINIARY

 

BUŁECZKI

Do barszczu nadadzą się również puszyste, nadziewane bułeczki i ślimaczki.
Do wyboru: z farszem z kaszy gryczanej lub z grzybami.

bułeczki-gryczane-główne-IMG_3208 ZWZ WINIARY

 

GRZANKI i PALUCHY

Jeśli zależy nam na tym, aby zostawić sobie więcej miejsca na danie główne, a w ramach dodatku podać coś lżejszego, postawmy na grzanki lub paluchy z ciasta francuskiego. Chrupiące, idealne do przegryzienia!

grzanki1 ZWZ WINIARY

 

A jak zrobić barszcz czerwony? Mamy na to wiele sposobów!

  • Barszcz czerwony na zakwasie
  • Barszcz na miodzie
  • Barszcz czerwony z fasolą jaś
  • Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym
  • Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem
  • Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Ale wigilijny barszcz może też wcale nie być czerwony… Zobacz Wigilijny barszcz biały grzybowy

Autor: Ania

Polecane artykuły

Barszcz czerwony na chłodnik
Barszcz czerwony na chłodnik
Najpyszniejsze dodatki do żurku i barszczu białego
Najpyszniejsze dodatki do żurku i barszczu białego
Co do barszczu zamiast uszek?
Co do barszczu zamiast uszek?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu