Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W pierwszej kolejności przygotuj kiszone buraki (czynność należy wykonać na kilka dni przed gotowaniem barszczu).
Zagotuj wodę z dodatkiem soli. Buraki umyj, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym słoiku. Dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu, ząbki czosnku.
Zawartość słoika zalej solanką – wszystkie składniki powinny znaleźć się pod powierzchnią wody. Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Proces kiszenia trwa zwykle około 5-7 dni.
Fasolę namocz co najmniej 12 godzin wcześniej, następnie ugotuj do miękkości.
Suszone grzyby opłucz na sitku, włóż do rondelka, zalej 2 szklankami zimnej wody i zostaw na godzinę do namoczenia. Następnie ugotuj i wywar zachowaj.
Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do dużego garnka, dodaj przypaloną cebulę, por i kapustę a następnie zalej ok. 1,5 l wody.
Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 50-60 minut. Po ugotowaniu wyjmij warzywa z wywaru (nie będą już potrzebne).
Następnie wlej wywar z grzybami i dodaj kiszone buraki razem z całą zawartością słoika.
Dodaj przyprawy – roztarty w palcach majeranek, sól, pieprz, paprykę do smaku. Barszcz czerwony podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez ok. 15-20 minut.
Pod koniec gotowania spróbuj barszcz, jeśli jest za mało kwaśny, dodaj jeszcze trochę zakwasu lub soku z cytryny.
Ugotowaną fasolę nałóż na talerze i zalej gorącym barszczem czerwonym.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0