Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz czerwony z fasolą jaś
Barszcz czerwony z fasolą jaś
Barszcz czerwony z fasolą jaś
Barszcz czerwony z fasolą jaś
Barszcz czerwony z fasolą jaś
Barszcz czerwony z fasolą jaś

Barszcz czerwony z fasolą jaś

(0)
3 godz 46 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Buraki
1  łyżka
Sól
4  ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
3  kulek
Ziarno pieprzu
1  kg
Buraki
1 
Marchew
1 
Pietruszka
1 
Cebula
1 
Mały seler
0.5 
Por
1  kawałek
Kapusta włoska
40  g
Suszone grzyby
250  g
Fasola Jaś
2  łyżeczek
Majeranek
0.5  łyżeczka
Papryka słodka mielona
trochę
Sok z cytryny do zakwaszenia barszczu
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.89 g
Węglowodany
78.77 g
Tłuszcze
2.19 g
Wartość energetyczna
363.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jaka zupa gości najczęściej na wigilijnym stole? Oczywiście barszcz czerwony. Okazuje się, że ile domów, tyle przepisów na to świąteczne danie. Każdy ma swój sposób gotowania, swoje smaki i dodatki.

Dla mnie najlepszy barszcz czerwony to ten przygotowany od podstaw, czyli z użyciem zakwasu buraczanego, nastawionego tydzień wcześniej. Barszcz wykończony jest wywarem grzybowym i doprawiony przyprawami – majerankiem, słodką papryką i pieprzem czarnym oraz ziołowym.

Barszcz czerwony ma bogaty smak i piękny, intensywny kolor. W moim domu najczęściej podawany jest w towarzystwie uszek. A dziś trochę inaczej, niż zazwyczaj, gdyż pierożki zastąpiła fasola Jaś, która jest częstym składnikiem barszczu wigilijnego, szczególnie tego serwowanego na Podhalu.

Przygotowanie

226 min
  • Krok 1

    1 min
    W pierwszej kolejności przygotuj kiszone buraki (czynność należy wykonać na kilka dni przed gotowaniem barszczu).
  • Krok 2

    6 min
    Zagotuj wodę z dodatkiem soli. Buraki umyj, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym słoiku. Dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu, ząbki czosnku.
  • Krok 3

    3 min
    Zawartość słoika zalej solanką – wszystkie składniki powinny znaleźć się pod powierzchnią wody. Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Proces kiszenia trwa zwykle około 5-7 dni.
  • Krok 4

    60 min
    Fasolę namocz co najmniej 12 godzin wcześniej, następnie ugotuj do miękkości.
  • Krok 5

    60 min
    Suszone grzyby opłucz na sitku, włóż do rondelka, zalej 2 szklankami zimnej wody i zostaw na godzinę do namoczenia. Następnie ugotuj i wywar zachowaj.
  • Krok 6

    13 min
    Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do dużego garnka, dodaj przypaloną cebulę, por i kapustę a następnie zalej ok. 1,5 l wody.
  • Krok 7

    60 min
    Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 50-60 minut. Po ugotowaniu wyjmij warzywa z wywaru (nie będą już potrzebne).
  • Krok 8

    2 min
    Następnie wlej wywar z grzybami i dodaj kiszone buraki razem z całą zawartością słoika.
  • Krok 9

    20 min
    Dodaj przyprawy – roztarty w palcach majeranek, sól, pieprz, paprykę do smaku. Barszcz czerwony podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez ok. 15-20 minut.
  • Krok 10

    1 min
    Pod koniec gotowania spróbuj barszcz, jeśli jest za mało kwaśny, dodaj jeszcze trochę zakwasu lub soku z cytryny.
  • Krok 11

    1 min
    Ugotowaną fasolę nałóż na talerze i zalej gorącym barszczem czerwonym.
Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 1 z 11

W pierwszej kolejności przygotuj kiszone buraki (czynność należy wykonać na kilka dni przed gotowaniem barszczu).

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 2 z 11

Zagotuj wodę z dodatkiem soli. Buraki umyj, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym słoiku. Dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu, ząbki czosnku.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 3 z 11

Zawartość słoika zalej solanką – wszystkie składniki powinny znaleźć się pod powierzchnią wody. Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Proces kiszenia trwa zwykle około 5-7 dni.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 4 z 11

Fasolę namocz co najmniej 12 godzin wcześniej, następnie ugotuj do miękkości.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 5 z 11

Suszone grzyby opłucz na sitku, włóż do rondelka, zalej 2 szklankami zimnej wody i zostaw na godzinę do namoczenia. Następnie ugotuj i wywar zachowaj.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 6 z 11

Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do dużego garnka, dodaj przypaloną cebulę, por i kapustę a następnie zalej ok. 1,5 l wody.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 7 z 11

Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 50-60 minut. Po ugotowaniu wyjmij warzywa z wywaru (nie będą już potrzebne).

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 8 z 11

Następnie wlej wywar z grzybami i dodaj kiszone buraki razem z całą zawartością słoika.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 9 z 11

Dodaj przyprawy – roztarty w palcach majeranek, sól, pieprz, paprykę do smaku. Barszcz czerwony podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez ok. 15-20 minut.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 10 z 11

Pod koniec gotowania spróbuj barszcz, jeśli jest za mało kwaśny, dodaj jeszcze trochę zakwasu lub soku z cytryny.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 11 z 11

Ugotowaną fasolę nałóż na talerze i zalej gorącym barszczem czerwonym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapusta wigilijna

    Kapusta wigilijna

    2 godz 35 min Łatwy
  • Kapuśniak

    Kapuśniak

    1 godz 42 min Łatwy
  • Galareta wieprzowa

    Galareta wieprzowa

    3 godz 45 min Łatwy
  • Barszcz czerwony czysty

    Barszcz czerwony czysty

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu