Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Barszcz czerwony z fasolą jaś

(0)
3 godz 46 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Buraki
1  łyżka
Sól
4  ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
3  kulek
Ziarno pieprzu
1  kg
Buraki
1 
Marchew
1 
Pietruszka
1 
Cebula
1 
Mały seler
0.5 
Por
1  kawałek
Kapusta włoska
40  g
Suszone grzyby
250  g
Fasola Jaś
2  łyżeczek
Majeranek
0.5  łyżeczka
Papryka słodka mielona
trochę
Sok z cytryny do zakwaszenia barszczu
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.89 g
Węglowodany
78.77 g
Tłuszcze
2.19 g
Wartość energetyczna
363.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jaka zupa gości najczęściej na wigilijnym stole? Oczywiście barszcz czerwony. Okazuje się, że ile domów, tyle przepisów na to świąteczne danie. Każdy ma swój sposób gotowania, swoje smaki i dodatki.

Dla mnie najlepszy barszcz czerwony to ten przygotowany od podstaw, czyli z użyciem zakwasu buraczanego, nastawionego tydzień wcześniej. Barszcz wykończony jest wywarem grzybowym i doprawiony przyprawami – majerankiem, słodką papryką i pieprzem czarnym oraz ziołowym.

Barszcz czerwony ma bogaty smak i piękny, intensywny kolor. W moim domu najczęściej podawany jest w towarzystwie uszek. A dziś trochę inaczej, niż zazwyczaj, gdyż pierożki zastąpiła fasola Jaś, która jest częstym składnikiem barszczu wigilijnego, szczególnie tego serwowanego na Podhalu.

Przygotowanie

226 min
  • Krok 1

    1 min
    W pierwszej kolejności przygotuj kiszone buraki (czynność należy wykonać na kilka dni przed gotowaniem barszczu).
  • Krok 2

    6 min
    Zagotuj wodę z dodatkiem soli. Buraki umyj, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym słoiku. Dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu, ząbki czosnku.
  • Krok 3

    3 min
    Zawartość słoika zalej solanką – wszystkie składniki powinny znaleźć się pod powierzchnią wody. Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Proces kiszenia trwa zwykle około 5-7 dni.
  • Krok 4

    60 min
    Fasolę namocz co najmniej 12 godzin wcześniej, następnie ugotuj do miękkości.
  • Krok 5

    60 min
    Suszone grzyby opłucz na sitku, włóż do rondelka, zalej 2 szklankami zimnej wody i zostaw na godzinę do namoczenia. Następnie ugotuj i wywar zachowaj.
  • Krok 6

    13 min
    Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do dużego garnka, dodaj przypaloną cebulę, por i kapustę a następnie zalej ok. 1,5 l wody.
  • Krok 7

    60 min
    Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 50-60 minut. Po ugotowaniu wyjmij warzywa z wywaru (nie będą już potrzebne).
  • Krok 8

    2 min
    Następnie wlej wywar z grzybami i dodaj kiszone buraki razem z całą zawartością słoika.
  • Krok 9

    20 min
    Dodaj przyprawy – roztarty w palcach majeranek, sól, pieprz, paprykę do smaku. Barszcz czerwony podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez ok. 15-20 minut.
  • Krok 10

    1 min
    Pod koniec gotowania spróbuj barszcz, jeśli jest za mało kwaśny, dodaj jeszcze trochę zakwasu lub soku z cytryny.
  • Krok 11

    1 min
    Ugotowaną fasolę nałóż na talerze i zalej gorącym barszczem czerwonym.
Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 1 z 11

W pierwszej kolejności przygotuj kiszone buraki (czynność należy wykonać na kilka dni przed gotowaniem barszczu).

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 2 z 11

Zagotuj wodę z dodatkiem soli. Buraki umyj, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym słoiku. Dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu, ząbki czosnku.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 3 z 11

Zawartość słoika zalej solanką – wszystkie składniki powinny znaleźć się pod powierzchnią wody. Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Proces kiszenia trwa zwykle około 5-7 dni.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 4 z 11

Fasolę namocz co najmniej 12 godzin wcześniej, następnie ugotuj do miękkości.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 5 z 11

Suszone grzyby opłucz na sitku, włóż do rondelka, zalej 2 szklankami zimnej wody i zostaw na godzinę do namoczenia. Następnie ugotuj i wywar zachowaj.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 6 z 11

Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do dużego garnka, dodaj przypaloną cebulę, por i kapustę a następnie zalej ok. 1,5 l wody.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 7 z 11

Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 50-60 minut. Po ugotowaniu wyjmij warzywa z wywaru (nie będą już potrzebne).

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 8 z 11

Następnie wlej wywar z grzybami i dodaj kiszone buraki razem z całą zawartością słoika.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 9 z 11

Dodaj przyprawy – roztarty w palcach majeranek, sól, pieprz, paprykę do smaku. Barszcz czerwony podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez ok. 15-20 minut.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 10 z 11

Pod koniec gotowania spróbuj barszcz, jeśli jest za mało kwaśny, dodaj jeszcze trochę zakwasu lub soku z cytryny.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 11 z 11

Ugotowaną fasolę nałóż na talerze i zalej gorącym barszczem czerwonym.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapusta wigilijna

    2 godz 35 min Łatwy
  • Kapuśniak

    1 godz 42 min Łatwy
  • Galareta wieprzowa

    3 godz 45 min Łatwy
  • Barszcz czerwony czysty

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu