Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

0
3 godz 46 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Buraki
1  łyżka
Sól
4  ząbków
2 
Liść laurowy
3  kulek
Ziarno pieprzu
1  kg
Buraki
1 
Marchew
1 
Pietruszka
1 
Cebula
1 
Mały seler
0.5 
Por
1  kawałek
Kapusta włoska
40  g
Suszone grzyby
250  g
Fasola Jaś
2  łyżeczek
Majeranek
0.5  łyżeczka
Papryka słodka mielona
trochę
Sok z cytryny do zakwaszenia barszczu
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.89 g
Węglowodany
78.77 g
Tłuszcze
2.19 g
Wartość energetyczna
363.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

226 min
Krok 1
1 min
W pierwszej kolejności przygotuj kiszone buraki (czynność należy wykonać na kilka dni przed gotowaniem barszczu).
Krok 2
6 min
Zagotuj wodę z dodatkiem soli. Buraki umyj, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym słoiku. Dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu, ząbki czosnku.
Krok 3
3 min
Zawartość słoika zalej solanką – wszystkie składniki powinny znaleźć się pod powierzchnią wody. Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Proces kiszenia trwa zwykle około 5-7 dni.
Krok 4
60 min
Fasolę namocz co najmniej 12 godzin wcześniej, następnie ugotuj do miękkości.
Krok 5
60 min
Suszone grzyby opłucz na sitku, włóż do rondelka, zalej 2 szklankami zimnej wody i zostaw na godzinę do namoczenia. Następnie ugotuj i wywar zachowaj.
Krok 6
13 min
Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do dużego garnka, dodaj przypaloną cebulę, por i kapustę a następnie zalej ok. 1,5 l wody.
Krok 7
60 min
Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 50-60 minut. Po ugotowaniu wyjmij warzywa z wywaru (nie będą już potrzebne).
Krok 8
2 min
Następnie wlej wywar z grzybami i dodaj kiszone buraki razem z całą zawartością słoika.
Krok 9
20 min
Dodaj przyprawy – roztarty w palcach majeranek, sól, pieprz, paprykę do smaku. Barszcz czerwony podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez ok. 15-20 minut.
Krok 10
1 min
Pod koniec gotowania spróbuj barszcz, jeśli jest za mało kwaśny, dodaj jeszcze trochę zakwasu lub soku z cytryny.
Krok 11
1 min
Ugotowaną fasolę nałóż na talerze i zalej gorącym barszczem czerwonym.
Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 1 z 11

W pierwszej kolejności przygotuj kiszone buraki (czynność należy wykonać na kilka dni przed gotowaniem barszczu).

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 2 z 11

Zagotuj wodę z dodatkiem soli. Buraki umyj, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym słoiku. Dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu, ząbki czosnku.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 3 z 11

Zawartość słoika zalej solanką – wszystkie składniki powinny znaleźć się pod powierzchnią wody. Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Proces kiszenia trwa zwykle około 5-7 dni.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 4 z 11

Fasolę namocz co najmniej 12 godzin wcześniej, następnie ugotuj do miękkości.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 5 z 11

Suszone grzyby opłucz na sitku, włóż do rondelka, zalej 2 szklankami zimnej wody i zostaw na godzinę do namoczenia. Następnie ugotuj i wywar zachowaj.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 6 z 11

Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do dużego garnka, dodaj przypaloną cebulę, por i kapustę a następnie zalej ok. 1,5 l wody.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 7 z 11

Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 50-60 minut. Po ugotowaniu wyjmij warzywa z wywaru (nie będą już potrzebne).

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 8 z 11

Następnie wlej wywar z grzybami i dodaj kiszone buraki razem z całą zawartością słoika.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 9 z 11

Dodaj przyprawy – roztarty w palcach majeranek, sól, pieprz, paprykę do smaku. Barszcz czerwony podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez ok. 15-20 minut.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 10 z 11

Pod koniec gotowania spróbuj barszcz, jeśli jest za mało kwaśny, dodaj jeszcze trochę zakwasu lub soku z cytryny.

Barszcz czerwony z fasolą jaś

Krok 11 z 11

Ugotowaną fasolę nałóż na talerze i zalej gorącym barszczem czerwonym.

Jaka zupa gości najczęściej na wigilijnym stole? Oczywiście barszcz czerwony. Okazuje się, że ile domów, tyle przepisów na to świąteczne danie. Każdy ma swój sposób gotowania, swoje smaki i dodatki.

Dla mnie najlepszy barszcz czerwony to ten przygotowany od podstaw, czyli z użyciem zakwasu buraczanego, nastawionego tydzień wcześniej. Barszcz wykończony jest wywarem grzybowym i doprawiony przyprawami – majerankiem, słodką papryką i pieprzem czarnym oraz ziołowym.

Barszcz czerwony ma bogaty smak i piękny, intensywny kolor. W moim domu najczęściej podawany jest w towarzystwie uszek. A dziś trochę inaczej, niż zazwyczaj, gdyż pierożki zastąpiła fasola Jaś, która jest częstym składnikiem barszczu wigilijnego, szczególnie tego serwowanego na Podhalu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika