Pieczone pierożki do barszczu
1 godz 56 min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
8.43 g
Węglowodany
34.75 g
Tłuszcze
19.2 g
Wartość energetyczna
328.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
116 min
Krok 1
6 min
Pieczarki myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy.
Krok 2
5 min
Pieczarki razem z cebulą ucieramy w malakserze lub na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
5 min
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy utarte pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
15 min
Smażymy tak długo aż zupełnie zredukujemy wodę , którą puszczą grzyby i lekko się przyrumienią.
Krok 5
20 min
Usmażone pieczarki odstawiamy do wystudzenia.
Krok 6
5 min
Mieszamy suche składniki ciasta pierogowego : mąkę, drożdże i sól.
Krok 7
5 min
Mąkę wysypujemy na stolnicę i tworzymy kopczyk. W środku robimy dołek.
Krok 8
5 min
Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Do środka kopczyka dajemy śmietanę .
Krok 9
8 min
Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie jednolite i miękkie.
Krok 10
3 min
Gotowe ciasto przykrywamy ścierką. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy.
Krok 11
3 min
Rozwałkowane ciasto posypujemy suszoną pietruszką i delikatnie wałkujemy.
Krok 12
3 min
Szklanką lub foremką wycinamy z ciasta kształt pierogów i na środku układamy farsz.
Krok 13
5 min
Dokładnie lepimy brzegi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 14
3 min
Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Smarujemy nim wszystkie pierogi.
Krok 15
25 min
Blachę z pieczonymi pierożkami do barszczu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 25 minut.
Pieczone pierożki z farszem pieczarkowym, to kolejna propozycja dania stanowiącego dodatek do barszczu czerwonego jaką znajdziecie na blogu. Tradycyjnie w moim domu przygotowuje się na Wigilię drożdżowe paszteciki z suszonymi grzybami, ale ze względu na synka staram się zrobić też coś z lżejszym nadzieniem: bułeczki z farszem pieczarkowym, uszka lub pieczone pierożki. Pierożki do barszczu można przygotować dzień wcześniej i zawinąć w folię spożywczą. Według mojej rodziny pieczone pierożki do barszczu następnego dnia smakują nawet lepiej 🙂
Komentarze 0