Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczone pierożki do barszczu

0
1 godz 56 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Pieczarki
2 
Cebula
trochę
Olej do smażenia
1 
Pietruszka suszona
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
200  g
Masło
500  g
Mąka pszenna
1  opakowanie
Drożdże suche ( 7g )
1 
Jajko
200  g
Śmietana homogenizowana 18%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.43 g
Węglowodany
34.75 g
Tłuszcze
19.2 g
Wartość energetyczna
328.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

116 min
Krok 1
6 min
Pieczarki myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy.
Krok 2
5 min
Pieczarki razem z cebulą ucieramy w malakserze lub na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
5 min
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy utarte pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
15 min
Smażymy tak długo aż zupełnie zredukujemy wodę , którą puszczą grzyby i lekko się przyrumienią.
Krok 5
20 min
Usmażone pieczarki odstawiamy do wystudzenia.
Krok 6
5 min
Mieszamy suche składniki ciasta pierogowego : mąkę, drożdże i sól.
Krok 7
5 min
Mąkę wysypujemy na stolnicę i tworzymy kopczyk. W środku robimy dołek.
Krok 8
5 min
Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Do środka kopczyka dajemy śmietanę .
Krok 9
8 min
Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie jednolite i miękkie.
Krok 10
3 min
Gotowe ciasto przykrywamy ścierką. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy.
Krok 11
3 min
Rozwałkowane ciasto posypujemy suszoną pietruszką i delikatnie wałkujemy.
Krok 12
3 min
Szklanką lub foremką wycinamy z ciasta kształt pierogów i na środku układamy farsz.
Krok 13
5 min
Dokładnie lepimy brzegi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 14
3 min
Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Smarujemy nim wszystkie pierogi.
Krok 15
25 min
Blachę z pieczonymi pierożkami do barszczu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 25 minut.
Pieczone pierożki do barszczu

Krok 1 z 15

Pieczarki myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 2 z 15

Pieczarki razem z cebulą ucieramy w malakserze lub na tarce o dużych oczkach.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 3 z 15

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy utarte pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 4 z 15

Smażymy tak długo aż zupełnie zredukujemy wodę , którą puszczą grzyby i lekko się przyrumienią.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 5 z 15

Usmażone pieczarki odstawiamy do wystudzenia.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 6 z 15

Mieszamy suche składniki ciasta pierogowego : mąkę, drożdże i sól.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 7 z 15

Mąkę wysypujemy na stolnicę i tworzymy kopczyk. W środku robimy dołek.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 8 z 15

Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Do środka kopczyka dajemy śmietanę .

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 9 z 15

Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie jednolite i miękkie.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 10 z 15

Gotowe ciasto przykrywamy ścierką. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 11 z 15

Rozwałkowane ciasto posypujemy suszoną pietruszką i delikatnie wałkujemy.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 12 z 15

Szklanką lub foremką wycinamy z ciasta kształt pierogów i na środku układamy farsz.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 13 z 15

Dokładnie lepimy brzegi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 14 z 15

Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Smarujemy nim wszystkie pierogi.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 15 z 15

Blachę z pieczonymi pierożkami do barszczu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 25 minut.

Pieczone pierożki z farszem pieczarkowym, to kolejna propozycja dania stanowiącego dodatek do barszczu czerwonego jaką znajdziecie na blogu. Tradycyjnie w moim domu przygotowuje się na Wigilię drożdżowe paszteciki z suszonymi grzybami, ale ze względu na synka staram się zrobić też coś z lżejszym nadzieniem: bułeczki z farszem pieczarkowym, uszka lub pieczone pierożki. Pierożki do barszczu można przygotować dzień wcześniej i zawinąć w folię spożywczą. Według mojej rodziny pieczone pierożki do barszczu następnego dnia smakują nawet lepiej 🙂
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika