Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pieczone pierożki do barszczu
Pieczone pierożki do barszczu
Pieczone pierożki do barszczu
Pieczone pierożki do barszczu
Pieczone pierożki do barszczu

Pieczone pierożki do barszczu

(0)
1 godz 56 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Pieczarki
2 
Cebula
trochę
Olej do smażenia
1 
Pietruszka suszona
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
200  g
Masło
500  g
Mąka pszenna
1  opakowanie
Drożdże suche ( 7g )
1 
Jajko
200  g
Śmietana homogenizowana 18%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.43 g
Węglowodany
34.75 g
Tłuszcze
19.2 g
Wartość energetyczna
328.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pieczone pierożki z farszem pieczarkowym, to kolejna propozycja dania stanowiącego dodatek do barszczu czerwonego jaką znajdziecie na blogu. Tradycyjnie w moim domu przygotowuje się na Wigilię drożdżowe paszteciki z suszonymi grzybami, ale ze względu na synka staram się zrobić też coś z lżejszym nadzieniem: bułeczki z farszem pieczarkowym, uszka lub pieczone pierożki. Pierożki do barszczu można przygotować dzień wcześniej i zawinąć w folię spożywczą. Według mojej rodziny pieczone pierożki do barszczu następnego dnia smakują nawet lepiej 🙂

Przygotowanie

116 min
  • Krok 1

    6 min
    Pieczarki myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy.
  • Krok 2

    5 min
    Pieczarki razem z cebulą ucieramy w malakserze lub na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 3

    5 min
    Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy utarte pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 4

    15 min
    Smażymy tak długo aż zupełnie zredukujemy wodę , którą puszczą grzyby i lekko się przyrumienią.
  • Krok 5

    20 min
    Usmażone pieczarki odstawiamy do wystudzenia.
  • Krok 6

    5 min
    Mieszamy suche składniki ciasta pierogowego : mąkę, drożdże i sól.
  • Krok 7

    5 min
    Mąkę wysypujemy na stolnicę i tworzymy kopczyk. W środku robimy dołek.
  • Krok 8

    5 min
    Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Do środka kopczyka dajemy śmietanę .
  • Krok 9

    8 min
    Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie jednolite i miękkie.
  • Krok 10

    3 min
    Gotowe ciasto przykrywamy ścierką. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy.
  • Krok 11

    3 min
    Rozwałkowane ciasto posypujemy suszoną pietruszką i delikatnie wałkujemy.
  • Krok 12

    3 min
    Szklanką lub foremką wycinamy z ciasta kształt pierogów i na środku układamy farsz.
  • Krok 13

    5 min
    Dokładnie lepimy brzegi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 14

    3 min
    Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Smarujemy nim wszystkie pierogi.
  • Krok 15

    25 min
    Blachę z pieczonymi pierożkami do barszczu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 25 minut.
Pieczone pierożki do barszczu

Krok 1 z 15

Pieczarki myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 2 z 15

Pieczarki razem z cebulą ucieramy w malakserze lub na tarce o dużych oczkach.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 3 z 15

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy utarte pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 4 z 15

Smażymy tak długo aż zupełnie zredukujemy wodę , którą puszczą grzyby i lekko się przyrumienią.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 5 z 15

Usmażone pieczarki odstawiamy do wystudzenia.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 6 z 15

Mieszamy suche składniki ciasta pierogowego : mąkę, drożdże i sól.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 7 z 15

Mąkę wysypujemy na stolnicę i tworzymy kopczyk. W środku robimy dołek.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 8 z 15

Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Do środka kopczyka dajemy śmietanę .

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 9 z 15

Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie jednolite i miękkie.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 10 z 15

Gotowe ciasto przykrywamy ścierką. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 11 z 15

Rozwałkowane ciasto posypujemy suszoną pietruszką i delikatnie wałkujemy.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 12 z 15

Szklanką lub foremką wycinamy z ciasta kształt pierogów i na środku układamy farsz.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 13 z 15

Dokładnie lepimy brzegi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 14 z 15

Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Smarujemy nim wszystkie pierogi.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 15 z 15

Blachę z pieczonymi pierożkami do barszczu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 25 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mini calzone z mięsem mielonym

    Mini calzone z mięsem mielonym

    1 godz 20 min Łatwy
  • Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

    Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

    1 godz 27 min Średni
  • Czosnkowe miseczki chlebowe

    Czosnkowe miseczki chlebowe

    2 godz 58 min Łatwy
  • Ciasto do uszek

    Ciasto do uszek

    1 godz 4 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu