Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczone pierożki do barszczu
Pieczone pierożki do barszczu
Pieczone pierożki do barszczu
Pieczone pierożki do barszczu
Pieczone pierożki do barszczu
Dodaj do CookBook

Pieczone pierożki do barszczu

(0)
1 godz 56 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Pieczarki
2 
Cebula
trochę
Olej do smażenia
1 
Pietruszka suszona
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
200  g
Masło
500  g
Mąka pszenna
1  opakowanie
Drożdże suche ( 7g )
1 
Jajko
200  g
Śmietana homogenizowana 18%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
34.7 g
Wartość energetyczna
328.6 kcal
Tłuszcze
19.2 g
Białko
8.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pieczone pierożki z farszem pieczarkowym, to kolejna propozycja dania stanowiącego dodatek do barszczu czerwonego jaką znajdziecie na blogu. Tradycyjnie w moim domu przygotowuje się na Wigilię drożdżowe paszteciki z suszonymi grzybami, ale ze względu na synka staram się zrobić też coś z lżejszym nadzieniem: bułeczki z farszem pieczarkowym, uszka lub pieczone pierożki. Pierożki do barszczu można przygotować dzień wcześniej i zawinąć w folię spożywczą. Według mojej rodziny pieczone pierożki do barszczu następnego dnia smakują nawet lepiej 🙂

Przygotowanie

116 min
  • Krok 1

    6 min
    Pieczarki myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy.
  • Krok 2

    5 min
    Pieczarki razem z cebulą ucieramy w malakserze lub na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 3

    5 min
    Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy utarte pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 4

    15 min
    Smażymy tak długo aż zupełnie zredukujemy wodę , którą puszczą grzyby i lekko się przyrumienią.
  • Krok 5

    20 min
    Usmażone pieczarki odstawiamy do wystudzenia.
  • Krok 6

    5 min
    Mieszamy suche składniki ciasta pierogowego : mąkę, drożdże i sól.
  • Krok 7

    5 min
    Mąkę wysypujemy na stolnicę i tworzymy kopczyk. W środku robimy dołek.
  • Krok 8

    5 min
    Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Do środka kopczyka dajemy śmietanę .
  • Krok 9

    8 min
    Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie jednolite i miękkie.
  • Krok 10

    3 min
    Gotowe ciasto przykrywamy ścierką. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy.
  • Krok 11

    3 min
    Rozwałkowane ciasto posypujemy suszoną pietruszką i delikatnie wałkujemy.
  • Krok 12

    3 min
    Szklanką lub foremką wycinamy z ciasta kształt pierogów i na środku układamy farsz.
  • Krok 13

    5 min
    Dokładnie lepimy brzegi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 14

    3 min
    Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Smarujemy nim wszystkie pierogi.
  • Krok 15

    25 min
    Blachę z pieczonymi pierożkami do barszczu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 25 minut.
Pieczone pierożki do barszczu

Krok 1 z 15

Pieczarki myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 2 z 15

Pieczarki razem z cebulą ucieramy w malakserze lub na tarce o dużych oczkach.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 3 z 15

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy utarte pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 4 z 15

Smażymy tak długo aż zupełnie zredukujemy wodę , którą puszczą grzyby i lekko się przyrumienią.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 5 z 15

Usmażone pieczarki odstawiamy do wystudzenia.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 6 z 15

Mieszamy suche składniki ciasta pierogowego : mąkę, drożdże i sól.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 7 z 15

Mąkę wysypujemy na stolnicę i tworzymy kopczyk. W środku robimy dołek.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 8 z 15

Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Do środka kopczyka dajemy śmietanę .

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 9 z 15

Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie jednolite i miękkie.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 10 z 15

Gotowe ciasto przykrywamy ścierką. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 11 z 15

Rozwałkowane ciasto posypujemy suszoną pietruszką i delikatnie wałkujemy.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 12 z 15

Szklanką lub foremką wycinamy z ciasta kształt pierogów i na środku układamy farsz.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 13 z 15

Dokładnie lepimy brzegi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 14 z 15

Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Smarujemy nim wszystkie pierogi.

Pieczone pierożki do barszczu

Krok 15 z 15

Blachę z pieczonymi pierożkami do barszczu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 25 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczone warzywa korzeniowe

    Pieczone warzywa korzeniowe

    45 min Średni
  • Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    36 min Łatwy
  • Pieczone rzodkiewki

    Pieczone rzodkiewki

    30 min Łatwy
  • Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

    Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

    1 godz 21 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu