Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pieczarki myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy.
Pieczarki razem z cebulą ucieramy w malakserze lub na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy utarte pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smażymy tak długo aż zupełnie zredukujemy wodę , którą puszczą grzyby i lekko się przyrumienią.
Usmażone pieczarki odstawiamy do wystudzenia.
Mieszamy suche składniki ciasta pierogowego : mąkę, drożdże i sól.
Mąkę wysypujemy na stolnicę i tworzymy kopczyk. W środku robimy dołek.
Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Do środka kopczyka dajemy śmietanę .
Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie jednolite i miękkie.
Gotowe ciasto przykrywamy ścierką. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy.
Rozwałkowane ciasto posypujemy suszoną pietruszką i delikatnie wałkujemy.
Szklanką lub foremką wycinamy z ciasta kształt pierogów i na środku układamy farsz.
Dokładnie lepimy brzegi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Smarujemy nim wszystkie pierogi.
Blachę z pieczonymi pierożkami do barszczu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 25 minut.