
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Pieczone pierożki do barszczu

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
6 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
15 minKrok 5
20 minKrok 6
5 minKrok 7
5 minKrok 8
5 minKrok 9
8 minKrok 10
3 minKrok 11
3 minKrok 12
3 minKrok 13
5 minKrok 14
3 minKrok 15
25 min
Krok 1 z 15
Pieczarki myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy.

Krok 2 z 15
Pieczarki razem z cebulą ucieramy w malakserze lub na tarce o dużych oczkach.

Krok 3 z 15
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy utarte pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 4 z 15
Smażymy tak długo aż zupełnie zredukujemy wodę , którą puszczą grzyby i lekko się przyrumienią.

Krok 5 z 15
Usmażone pieczarki odstawiamy do wystudzenia.

Krok 6 z 15
Mieszamy suche składniki ciasta pierogowego : mąkę, drożdże i sól.

Krok 7 z 15
Mąkę wysypujemy na stolnicę i tworzymy kopczyk. W środku robimy dołek.

Krok 8 z 15
Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Do środka kopczyka dajemy śmietanę .

Krok 9 z 15
Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie jednolite i miękkie.

Krok 10 z 15
Gotowe ciasto przykrywamy ścierką. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy.

Krok 11 z 15
Rozwałkowane ciasto posypujemy suszoną pietruszką i delikatnie wałkujemy.

Krok 12 z 15
Szklanką lub foremką wycinamy z ciasta kształt pierogów i na środku układamy farsz.

Krok 13 z 15
Dokładnie lepimy brzegi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 14 z 15
Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Smarujemy nim wszystkie pierogi.

Krok 15 z 15
Blachę z pieczonymi pierożkami do barszczu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 25 minut.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0