Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wigilijne paszteciki do barszczu
Wigilijne paszteciki do barszczu

Wigilijne paszteciki do barszczu

(0)
7 godz 4 min
Trudny
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Mąka pszenna
340  g
Jogurt bałkański
1  opakowanie
Drożdże suche
1  szczypta
Sól
60  g
Masło
0.25  szklanka
Mleko
1 
Jajko
5  szklanek
Leśne grzyby suszone
2 
Cebula
1  łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi
1  kostka
Bulion grzybowy
2  łyżek
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.16 g
Węglowodany
36.49 g
Tłuszcze
9.5 g
Wartość energetyczna
260.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nie wobrażam sobie świąt bez barszczu czerwonego i drożdżowych, wigilijnych pasztecików z suszonymi grzybami według przepisu mojej mamy. Od kilku lat to ja piekę wigilijne paszteciki, które wcześniej na każde święta robiła moja mama. Uwielbiam wyrabiać do nich ciasto, bo jest przyjemnie miękkie, a paszteciki zawsze się udają i smakują rewelacyjnie. Najlepsze są zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, z lekko chrupiącą skórką , delikatnie miękkie w środku.

Zawsze jakieś Krasnoludki podjadają mi część zapasów na święta, więc zazwyczaj piekę ich nieco więcej. Bardzo lubię barszcz czerwony z uszkami, ale w moim domu w Wigilię najważniejsze są wigilijne paszteciki.

Jeśli szukacie też innych dodatków do barszczu czerwonego, to polecam Wam przepis Agatki na krokiety z kapustą i grzybami oraz mój przepis na uszka z suszonymi grzybami.

Przygotowanie

424 min
  • Krok 1 - Farsz

    3 min
    Grzyby wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem.
  • Krok 2

    180 min
    Odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej namoczyć je dzień przed pieczeniem pasztecików.
  • Krok 3

    90 min
    Namoczone grzyby przelewamy do garnuszka razem z wodą, w której się moczyły. Jeśli wody jest za mało ( grzyby nie są całe przykryte) to nieco dolewamy. Dosypujemy 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego i gotujemy na małym ogniu około 1 godzinę do 1,5.
  • Krok 4

    2 min
    Na około 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy kostkę bulionową.
  • Krok 5

    3 min
    Ugotowane grzyby odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia
  • Krok 6

    8 min
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym wcześniej oleju na złoty kolor.
  • Krok 7

    5 min
    Grzyby razem z cebulką mielimy w maszynce do mielenia.
  • Krok 8 - Ciasto

    5 min
    Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej drożdże, szczyptę soli i jogurt bałkański.
  • Krok 9

    10 min
    Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzewamy. Powinno być ciepłe, ale nie gorące.
  • Krok 10

    10 min
    Do mąki dodajemy masło i mleko i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite i miękkie.
  • Krok 11

    60 min
    Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.
  • Krok 12

    5 min
    Po tym czasie stolnicę nacieramy mąką i ciasto dzielimy na 3 równe części.
  • Krok 13

    5 min
    Każdą kulkę ciasta wałkujemy i wycinamy nożem równe prostokąty.
  • Krok 14

    5 min
    Na brzegu każdego prostokąta nakładamy farsz i zwijamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 15

    3 min
    Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim przygotowane paszteciki.
  • Krok 16

    30 min
    Wigilijne paszteciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu aż zaczną się przyrumieniać ( u mnie wystarczyło 30 minut bez termoobiegu).
Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 1 - Farsz z 16

Grzyby wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 2 z 16

Odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej namoczyć je dzień przed pieczeniem pasztecików.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 3 z 16

Namoczone grzyby przelewamy do garnuszka razem z wodą, w której się moczyły. Jeśli wody jest za mało ( grzyby nie są całe przykryte) to nieco dolewamy. Dosypujemy 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego i gotujemy na małym ogniu około 1 godzinę do 1,5.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 4 z 16

Na około 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy kostkę bulionową.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 5 z 16

Ugotowane grzyby odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 6 z 16

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym wcześniej oleju na złoty kolor.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 7 z 16

Grzyby razem z cebulką mielimy w maszynce do mielenia.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 8 - Ciasto z 16

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej drożdże, szczyptę soli i jogurt bałkański.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 9 z 16

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzewamy. Powinno być ciepłe, ale nie gorące.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 10 z 16

Do mąki dodajemy masło i mleko i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite i miękkie.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 11 z 16

Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 12 z 16

Po tym czasie stolnicę nacieramy mąką i ciasto dzielimy na 3 równe części.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 13 z 16

Każdą kulkę ciasta wałkujemy i wycinamy nożem równe prostokąty.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 14 z 16

Na brzegu każdego prostokąta nakładamy farsz i zwijamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 15 z 16

Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim przygotowane paszteciki.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 16 z 16

Wigilijne paszteciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu aż zaczną się przyrumieniać ( u mnie wystarczyło 30 minut bez termoobiegu).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Czosnkowe miseczki chlebowe

    Czosnkowe miseczki chlebowe

    2 godz 58 min Łatwy
  • Ravioli z prawdziwkami

    Ravioli z prawdziwkami

    1 godz 45 min Średni
  • Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

    Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

    13 godz 47 min Średni
  • Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

    Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

    2 godz 32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu