Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wigilijne paszteciki do barszczu
Wigilijne paszteciki do barszczu
Dodaj do CookBook

Wigilijne paszteciki do barszczu

(0)
7 godz 4 min
Trudny
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Mąka pszenna
340  g
Jogurt bałkański
1  opakowanie
Drożdże suche
1  szczypta
Sól
60  g
Masło
0.25  szklanka
Mleko
1 
Jajko
5  szklanek
Leśne grzyby suszone
2 
Cebula
1  łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi
1  kostka
Bulion grzybowy
2  łyżek
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.5 g
Wartość energetyczna
260.9 kcal
Tłuszcze
9.5 g
Białko
10.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie wobrażam sobie świąt bez barszczu czerwonego i drożdżowych, wigilijnych pasztecików z suszonymi grzybami według przepisu mojej mamy. Od kilku lat to ja piekę wigilijne paszteciki, które wcześniej na każde święta robiła moja mama. Uwielbiam wyrabiać do nich ciasto, bo jest przyjemnie miękkie, a paszteciki zawsze się udają i smakują rewelacyjnie. Najlepsze są zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, z lekko chrupiącą skórką , delikatnie miękkie w środku.

Zawsze jakieś Krasnoludki podjadają mi część zapasów na święta, więc zazwyczaj piekę ich nieco więcej. Bardzo lubię barszcz czerwony z uszkami, ale w moim domu w Wigilię najważniejsze są wigilijne paszteciki.

Jeśli szukacie też innych dodatków do barszczu czerwonego, to polecam Wam przepis Agatki na krokiety z kapustą i grzybami oraz mój przepis na uszka z suszonymi grzybami.

Przygotowanie

424 min
  • Krok 1 - Farsz

    3 min
    Grzyby wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem.
  • Krok 2

    180 min
    Odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej namoczyć je dzień przed pieczeniem pasztecików.
  • Krok 3

    90 min
    Namoczone grzyby przelewamy do garnuszka razem z wodą, w której się moczyły. Jeśli wody jest za mało ( grzyby nie są całe przykryte) to nieco dolewamy. Dosypujemy 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego i gotujemy na małym ogniu około 1 godzinę do 1,5.
  • Krok 4

    2 min
    Na około 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy kostkę bulionową.
  • Krok 5

    3 min
    Ugotowane grzyby odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia
  • Krok 6

    8 min
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym wcześniej oleju na złoty kolor.
  • Krok 7

    5 min
    Grzyby razem z cebulką mielimy w maszynce do mielenia.
  • Krok 8 - Ciasto

    5 min
    Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej drożdże, szczyptę soli i jogurt bałkański.
  • Krok 9

    10 min
    Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzewamy. Powinno być ciepłe, ale nie gorące.
  • Krok 10

    10 min
    Do mąki dodajemy masło i mleko i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite i miękkie.
  • Krok 11

    60 min
    Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.
  • Krok 12

    5 min
    Po tym czasie stolnicę nacieramy mąką i ciasto dzielimy na 3 równe części.
  • Krok 13

    5 min
    Każdą kulkę ciasta wałkujemy i wycinamy nożem równe prostokąty.
  • Krok 14

    5 min
    Na brzegu każdego prostokąta nakładamy farsz i zwijamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 15

    3 min
    Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim przygotowane paszteciki.
  • Krok 16

    30 min
    Wigilijne paszteciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu aż zaczną się przyrumieniać ( u mnie wystarczyło 30 minut bez termoobiegu).
Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 1 - Farsz z 16

Grzyby wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 2 z 16

Odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej namoczyć je dzień przed pieczeniem pasztecików.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 3 z 16

Namoczone grzyby przelewamy do garnuszka razem z wodą, w której się moczyły. Jeśli wody jest za mało ( grzyby nie są całe przykryte) to nieco dolewamy. Dosypujemy 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego i gotujemy na małym ogniu około 1 godzinę do 1,5.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 4 z 16

Na około 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy kostkę bulionową.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 5 z 16

Ugotowane grzyby odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 6 z 16

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym wcześniej oleju na złoty kolor.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 7 z 16

Grzyby razem z cebulką mielimy w maszynce do mielenia.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 8 - Ciasto z 16

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej drożdże, szczyptę soli i jogurt bałkański.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 9 z 16

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzewamy. Powinno być ciepłe, ale nie gorące.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 10 z 16

Do mąki dodajemy masło i mleko i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite i miękkie.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 11 z 16

Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 12 z 16

Po tym czasie stolnicę nacieramy mąką i ciasto dzielimy na 3 równe części.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 13 z 16

Każdą kulkę ciasta wałkujemy i wycinamy nożem równe prostokąty.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 14 z 16

Na brzegu każdego prostokąta nakładamy farsz i zwijamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 15 z 16

Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim przygotowane paszteciki.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 16 z 16

Wigilijne paszteciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu aż zaczną się przyrumieniać ( u mnie wystarczyło 30 minut bez termoobiegu).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

    Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

    1 godz 9 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu