Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wigilijne paszteciki do barszczu

(0)
7 godz 4 min
Trudny
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Mąka pszenna
340  g
Jogurt bałkański
1  opakowanie
Drożdże suche
1  szczypta
Sól
60  g
Masło
0.25  szklanka
Mleko
1 
Jajko
5  szklanek
Leśne grzyby suszone
2 
Cebula
1  łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi
1  kostka
2  łyżek
Olej rzepakowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.16 g
Węglowodany
36.49 g
Tłuszcze
9.5 g
Wartość energetyczna
260.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

424 min
Krok 1 - Farsz
3 min
Grzyby wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem.
Krok 2
180 min
Odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej namoczyć je dzień przed pieczeniem pasztecików.
Krok 3
90 min
Namoczone grzyby przelewamy do garnuszka razem z wodą, w której się moczyły. Jeśli wody jest za mało ( grzyby nie są całe przykryte) to nieco dolewamy. Dosypujemy 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego i gotujemy na małym ogniu około 1 godzinę do 1,5.
Krok 4
2 min
Na około 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy kostkę bulionową.
Krok 5
3 min
Ugotowane grzyby odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia
Krok 6
8 min
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym wcześniej oleju na złoty kolor.
Krok 7
5 min
Grzyby razem z cebulką mielimy w maszynce do mielenia.
Krok 8 - Ciasto
5 min
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej drożdże, szczyptę soli i jogurt bałkański.
Krok 9
10 min
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzewamy. Powinno być ciepłe, ale nie gorące.
Krok 10
10 min
Do mąki dodajemy masło i mleko i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite i miękkie.
Krok 11
60 min
Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.
Krok 12
5 min
Po tym czasie stolnicę nacieramy mąką i ciasto dzielimy na 3 równe części.
Krok 13
5 min
Każdą kulkę ciasta wałkujemy i wycinamy nożem równe prostokąty.
Krok 14
5 min
Na brzegu każdego prostokąta nakładamy farsz i zwijamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 15
3 min
Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim przygotowane paszteciki.
Krok 16
30 min
Wigilijne paszteciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu aż zaczną się przyrumieniać ( u mnie wystarczyło 30 minut bez termoobiegu).
Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 1 - Farsz z 16

Grzyby wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 2 z 16

Odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej namoczyć je dzień przed pieczeniem pasztecików.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 3 z 16

Namoczone grzyby przelewamy do garnuszka razem z wodą, w której się moczyły. Jeśli wody jest za mało ( grzyby nie są całe przykryte) to nieco dolewamy. Dosypujemy 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego i gotujemy na małym ogniu około 1 godzinę do 1,5.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 4 z 16

Na około 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy kostkę bulionową.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 5 z 16

Ugotowane grzyby odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 6 z 16

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym wcześniej oleju na złoty kolor.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 7 z 16

Grzyby razem z cebulką mielimy w maszynce do mielenia.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 8 - Ciasto z 16

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej drożdże, szczyptę soli i jogurt bałkański.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 9 z 16

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzewamy. Powinno być ciepłe, ale nie gorące.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 10 z 16

Do mąki dodajemy masło i mleko i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite i miękkie.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 11 z 16

Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 12 z 16

Po tym czasie stolnicę nacieramy mąką i ciasto dzielimy na 3 równe części.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 13 z 16

Każdą kulkę ciasta wałkujemy i wycinamy nożem równe prostokąty.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 14 z 16

Na brzegu każdego prostokąta nakładamy farsz i zwijamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 15 z 16

Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim przygotowane paszteciki.

Wigilijne paszteciki do barszczu

Krok 16 z 16

Wigilijne paszteciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu aż zaczną się przyrumieniać ( u mnie wystarczyło 30 minut bez termoobiegu).

Nie wobrażam sobie świąt bez barszczu czerwonego i drożdżowych, wigilijnych pasztecików z suszonymi grzybami według przepisu mojej mamy. Od kilku lat to ja piekę wigilijne paszteciki, które wcześniej na każde święta robiła moja mama. Uwielbiam wyrabiać do nich ciasto, bo jest przyjemnie miękkie, a paszteciki zawsze się udają i smakują rewelacyjnie. Najlepsze są zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, z lekko chrupiącą skórką , delikatnie miękkie w środku.

Zawsze jakieś Krasnoludki podjadają mi część zapasów na święta, więc zazwyczaj piekę ich nieco więcej. Bardzo lubię barszcz czerwony z uszkami, ale w moim domu w Wigilię najważniejsze są wigilijne paszteciki.

Jeśli szukacie też innych dodatków do barszczu czerwonego, to polecam Wam przepis Agatki na krokiety z kapustą i grzybami oraz mój przepis na uszka z suszonymi grzybami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha