Wigilijne paszteciki do barszczu
7 godz 4 min
Trudny
0.5
kg
Mąka pszenna
340
g
Jogurt bałkański
1
opakowanie
Drożdże suche
1
szczypta
Sól
60
g
Masło
0.25
szklanka
Mleko
1
Jajko
5
szklanek
Leśne grzyby suszone
2
Cebula
1
łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi
1
kostka
2
łyżek
Olej rzepakowy
.
Wartości odżywcze
Białko
10.16 g
Węglowodany
36.49 g
Tłuszcze
9.5 g
Wartość energetyczna
260.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
424 min
Krok 1 - Farsz
3 min
Grzyby wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem.
Krok 2
180 min
Odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej namoczyć je dzień przed pieczeniem pasztecików.
Krok 3
90 min
Namoczone grzyby przelewamy do garnuszka razem z wodą, w której się moczyły. Jeśli wody jest za mało ( grzyby nie są całe przykryte) to nieco dolewamy. Dosypujemy 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego i gotujemy na małym ogniu około 1 godzinę do 1,5.
Krok 4
2 min
Na około 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy kostkę bulionową.
Krok 5
3 min
Ugotowane grzyby odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia
Krok 6
8 min
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym wcześniej oleju na złoty kolor.
Krok 7
5 min
Grzyby razem z cebulką mielimy w maszynce do mielenia.
Krok 8 - Ciasto
5 min
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej drożdże, szczyptę soli i jogurt bałkański.
Krok 9
10 min
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzewamy. Powinno być ciepłe, ale nie gorące.
Krok 10
10 min
Do mąki dodajemy masło i mleko i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite i miękkie.
Krok 11
60 min
Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.
Krok 12
5 min
Po tym czasie stolnicę nacieramy mąką i ciasto dzielimy na 3 równe części.
Krok 13
5 min
Każdą kulkę ciasta wałkujemy i wycinamy nożem równe prostokąty.
Krok 14
5 min
Na brzegu każdego prostokąta nakładamy farsz i zwijamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 15
3 min
Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim przygotowane paszteciki.
Krok 16
30 min
Wigilijne paszteciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu aż zaczną się przyrumieniać ( u mnie wystarczyło 30 minut bez termoobiegu).
Nie wobrażam sobie świąt bez barszczu czerwonego i drożdżowych, wigilijnych pasztecików z suszonymi grzybami według przepisu mojej mamy. Od kilku lat to ja piekę wigilijne paszteciki, które wcześniej na każde święta robiła moja mama. Uwielbiam wyrabiać do nich ciasto, bo jest przyjemnie miękkie, a paszteciki zawsze się udają i smakują rewelacyjnie. Najlepsze są zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, z lekko chrupiącą skórką , delikatnie miękkie w środku.
Zawsze jakieś Krasnoludki podjadają mi część zapasów na święta, więc zazwyczaj piekę ich nieco więcej. Bardzo lubię barszcz czerwony z uszkami, ale w moim domu w Wigilię najważniejsze są wigilijne paszteciki.
Jeśli szukacie też innych dodatków do barszczu czerwonego, to polecam Wam przepis Agatki na krokiety z kapustą i grzybami oraz mój przepis na uszka z suszonymi grzybami.
Zawsze jakieś Krasnoludki podjadają mi część zapasów na święta, więc zazwyczaj piekę ich nieco więcej. Bardzo lubię barszcz czerwony z uszkami, ale w moim domu w Wigilię najważniejsze są wigilijne paszteciki.
Jeśli szukacie też innych dodatków do barszczu czerwonego, to polecam Wam przepis Agatki na krokiety z kapustą i grzybami oraz mój przepis na uszka z suszonymi grzybami.
Komentarze 0