Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepis na uszka idealne, czyli tradycyjny farsz i cienkie ciasto

0
13 godz 47 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3.5  szklanek
Mąka tortowa
1  szklanka
Żółtko
1  szczypta
Sól ziołowa
1  szczypta
Pieprz biały
7  łyżek
Masło
1  szklanka
Woda gorąca
1 
Cebula biała duża
5  szklanek
Suszone grzyby
2  łyżek
Olej do smażenia
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz ziołowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.06 g
Węglowodany
13.05 g
Tłuszcze
21.44 g
Wartość energetyczna
279.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

827 min
Krok 1 - Farsz
720 min
Suszone grzyby wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej przygotować je wieczorem i następnego dnia ugotować w tej samej wodzie.
Krok 2
5 min
Ugotowane grzyby odcedzamy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
Krok 3
8 min
Cebulę również bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę, a po kilku minutach dodajemy ugotowane grzyby .
Krok 4
3 min
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Krok 5
5 min
Usmażony farsz odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony farsz można dodatkowo zmielić w maszynce do mielenia, ale jeśli bardzo drobno go pokroimy, to nie ma takiej potrzeby.
Krok 6 - Ciasto
8 min
Do wysokiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki (masło musi być miękkie). Wyrabiamy aż osiągniemy gładkie i jednolite ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba to można dodać dodatkowo kilka łyżek gorącej wody. U mnie wystarczyła 1 szklanka.
Krok 7
30 min
Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i odkładamy na 20-30 minut.
Krok 8
3 min
Po tym czasie odrywamy mały kawałek ciasta i wykładamy na stolnicę podsypaną odrobiną mąki.
Krok 9
15 min
Pozostałe ciasto znowu zawijamy w folię zabezpieczając je przed wysychaniem. Należy tak robić za każdym razem, kiedy będziemy odrywać porcję ciasta do rozwałkowania.
Krok 10
3 min
Ciasto wałkujemy lekko rozciągając je na boki. Powinno być jak najcieńsze.
Krok 11
5 min
Jeśli ciasto będzie się przyklejać do wałka to posypujemy je niewielką ilością mąki i lekko rozcieramy na powierzchni.
Krok 12
5 min
Maleńką szklanką wycinamy kółka na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta. Na środku każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz.
Krok 13
5 min
Każde kółko zwijamy, tworząc kształt małego pieroga i zlepiamy palcami brzegi. Na koniec na palcu zwijamy nasz „mini pierożek” i zlepiamy końce tworząc kształt uszka.
Krok 14
12 min
Gotowe uszka wrzucamy do wrzącej wody. Uszka powinny się gotować 1-2 minuty, po tym czasie wyjmujemy je (czas gotowania zależy od grubości ciasta). Moje ciasto było bardzo cienkie, więc uszka bardzo szybko były gotowe
Przepis na uszka idealne, czyli tradycyjny farsz i cienkie ciasto

Krok 1 - Farsz z 14

Suszone grzyby wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka godzin. Najlepiej przygotować je wieczorem i następnego dnia ugotować w tej samej wodzie.

Przepis na uszka idealne, czyli tradycyjny farsz i cienkie ciasto

Krok 2 z 14

Ugotowane grzyby odcedzamy i kroimy w bardzo drobną kostkę.

Przepis na uszka idealne, czyli tradycyjny farsz i cienkie ciasto

Krok 3 z 14

Cebulę również bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę, a po kilku minutach dodajemy ugotowane grzyby .

Przepis na uszka idealne, czyli tradycyjny farsz i cienkie ciasto

Krok 4 z 14

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Przepis na uszka idealne, czyli tradycyjny farsz i cienkie ciasto

Krok 5 z 14

Usmażony farsz odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony farsz można dodatkowo zmielić w maszynce do mielenia, ale jeśli bardzo drobno go pokroimy, to nie ma takiej potrzeby.

Przepis na uszka idealne, czyli tradycyjny farsz i cienkie ciasto

Krok 6 - Ciasto z 14

Do wysokiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki (masło musi być miękkie). Wyrabiamy aż osiągniemy gładkie i jednolite ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba to można dodać dodatkowo kilka łyżek gorącej wody. U mnie wystarczyła 1 szklanka.

Przepis na uszka idealne, czyli tradycyjny farsz i cienkie ciasto

Krok 7 z 14

Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i odkładamy na 20-30 minut.

Przepis na uszka idealne, czyli tradycyjny farsz i cienkie ciasto

Krok 8 z 14

Po tym czasie odrywamy mały kawałek ciasta i wykładamy na stolnicę podsypaną odrobiną mąki.

Przepis na uszka idealne, czyli tradycyjny farsz i cienkie ciasto

Krok 9 z 14

Pozostałe ciasto znowu zawijamy w folię zabezpieczając je przed wysychaniem. Należy tak robić za każdym razem, kiedy będziemy odrywać porcję ciasta do rozwałkowania.

Przepis na uszka idealne, czyli tradycyjny farsz i cienkie ciasto

Krok 10 z 14

Ciasto wałkujemy lekko rozciągając je na boki. Powinno być jak najcieńsze.

Przepis na uszka idealne, czyli tradycyjny farsz i cienkie ciasto

Krok 11 z 14

Jeśli ciasto będzie się przyklejać do wałka to posypujemy je niewielką ilością mąki i lekko rozcieramy na powierzchni.

Przepis na uszka idealne, czyli tradycyjny farsz i cienkie ciasto

Krok 12 z 14

Maleńką szklanką wycinamy kółka na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta. Na środku każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz.

Przepis na uszka idealne, czyli tradycyjny farsz i cienkie ciasto

Krok 13 z 14

Każde kółko zwijamy, tworząc kształt małego pieroga i zlepiamy palcami brzegi. Na koniec na palcu zwijamy nasz „mini pierożek” i zlepiamy końce tworząc kształt uszka.

Przepis na uszka idealne, czyli tradycyjny farsz i cienkie ciasto

Krok 14 z 14

Gotowe uszka wrzucamy do wrzącej wody. Uszka powinny się gotować 1-2 minuty, po tym czasie wyjmujemy je (czas gotowania zależy od grubości ciasta). Moje ciasto było bardzo cienkie, więc uszka bardzo szybko były gotowe

Każda z nas ma własny sprawdzony przepis na uszka do barszczu. Sekretne receptury na idealne ciasto, ulubione dodatki do farszu, a czasem i własny sposób lepienia uszek! U mnie w domu lepienie małych, zgrabnych uszek, to zabawa dla całej rodziny – szczególnie dzieci przepadają za tym, bo wyrabianie ciasta, to trochę jak ugniatanie plasteliny.

Przygotowania warto zacząć już dzień wcześniej, kiedy należy namoczyć suszone grzyby. Zazwyczaj też wyjmuję wcześniej wszystkie składniki do ciasta (poza żółtkiem), aby miały jednakową temperaturę. Masło powinno być miękkie. Jeśli zapomnicie je wcześniej wyjąć z lodówki, to można rozpuścić je w rondelku i odstawić do wystygnięcia.

Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami miksera z końcówką do wyrabiania ciast drożdżowych, to bardzo szybko przygotujecie idealne ciasto na uszka nie brudząc dłoni, ale ręczne wyrabianie ciasta to naprawdę niezła zabawa.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha