Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

0
177 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Mąka pszenna
150 ml
Mleko
50 g
Masło
150 g
Suszone grzyby
150 g
Kapusta biała
1 
Cebula
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
405.62 kcal
Białko
15.28 g
Tłuszcze
14.55 g
Węglowodany
57.83 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

177 min
Krok 1
60 min
Grzyby ugotuj.
Krok 2
7 min
W garnku podgrzej mleko z dodatkiem masła (do zagotowania), dopraw solą.
Krok 3
5 min
Do miski wsyp mąkę i zalej ciepłym mlekiem z masłem.
Krok 4
15 min
Wymieszaj składniki i wyrabiaj tak długo, aż ciasto stanie się jednolite, miękkie i delikatnie.
Krok 4
25 min
Ugotuj grzyby w bulionie. Po ugotowaniu i ostudzeniu drobno posiekaj grzyby.
Krok 5
15 min
Cebulę, czosnek i kapustę drobno posiekaj.
Krok 6
10 min
W naczyniu rozgrzej olej i przesmaż kapustę z cebulą i czosnkiem.
Krok 7
5 min
Kiedy kapusta będzie miękka, dołóż grzyby i smaż wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Odstaw farsz do ostygnięcia.
Krok 8
10 min
Ciasto rozwałkuj na desce na grubość 2-3 mm.
Krok 9
10 min
W cieście wycinaj szklanką koła, nakładaj na nie farsz i zlepiaj dokładnie brzegi, formując kształtne pierogi.
Krok 10
10 min
Pierogi gotuj w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 11
5 min
Ugotowane pierogi podawaj polane roztopionym masłem.
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 1 z 12

Grzyby ugotuj.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 2 z 12

W garnku podgrzej mleko z dodatkiem masła (do zagotowania), dopraw solą.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 3 z 12

Do miski wsyp mąkę i zalej ciepłym mlekiem z masłem.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 4 z 12

Wymieszaj składniki i wyrabiaj tak długo, aż ciasto stanie się jednolite, miękkie i delikatnie.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 4 z 12

Ugotuj grzyby w bulionie. Po ugotowaniu i ostudzeniu drobno posiekaj grzyby.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 5 z 12

Cebulę, czosnek i kapustę drobno posiekaj.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 6 z 12

W naczyniu rozgrzej olej i przesmaż kapustę z cebulą i czosnkiem.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 7 z 12

Kiedy kapusta będzie miękka, dołóż grzyby i smaż wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Odstaw farsz do ostygnięcia.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 8 z 12

Ciasto rozwałkuj na desce na grubość 2-3 mm.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 9 z 12

W cieście wycinaj szklanką koła, nakładaj na nie farsz i zlepiaj dokładnie brzegi, formując kształtne pierogi.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 10 z 12

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 11 z 12

Ugotowane pierogi podawaj polane roztopionym masłem.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami to świąteczny przysmak, który gości na wielu stołach. Na to delikatne ciasto na mleku i maśle oraz aromatyczny farsz z kapustą i grzybami czekamy nawet cały rok. Podpowiadamy, co zrobić, aby ciasto było jeszcze bardziej sprężyste, a farsz smaczniejszy. Przygotowując ciasto na pierogi wigilijne, użyj ciepłego mleka z masłem. A grzyby do farszu ugotuj w Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY – zapach rozniesie się po całym domu, przypominając, że święta i Wigilia już nadchodzą.

Pierogi wigilijne z kapustą kiszoną i grzybami podawaj polane masłem lub lekko przypieczone, udekorowane świeżą natką pietruszki. Doskonale będą smakować ze świątecznym barszczem czerwonym.

Zobacz inne przepisy na pierogi wigilijne >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika