Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
15g / 15%
Węglowodany
57.6g / 55%
Tłuszcze
13.5g / 29%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

+

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Wróć

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

(11)
1 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
250  g
Mąka pszenna
150  ml
Mleko
50  g
Masło
150  g
Suszone grzyby
150  g
Kapusta biała
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.99 g
Węglowodany
57.59 g
Tłuszcze
13.53 g
Wartość energetyczna
394.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Według tradycji, kiedy wraz z bliskimi zasiadamy przy wigilijnym stole, powinno się na nim znaleźć 12 potraw. Ten zestaw może się różnić w regionach Polski. To, jakie dania są serwowane podczas wigilii, zależy również też od kulinarnych upodobań osób zasiadających przy wspólnym stole. Jest też w dużej mierze uzależnione oraz tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Jedno jest pewne, na wigilijnym stole na pewno nie może zabraknąć pierogów wypełnionych przepysznym, postnym farszem.

Najsmaczniejsze pierogi na wigilię
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna. To jeden ze świątecznych przysmaków, na który czekamy z niecierpliwością. Przyrządzone z niezwykle delikatnego ciasta i wypełnione aromatycznym farszem z kapusty kiszonej i grzybów w ten wyjątkowy wieczór smakują niepowtarzalnie. Nasz sprawdzony przepis na pierogi wigilijne jest stosunkowo prosty i każdy z łatwością powinien sobie poradzić z ich przygotowaniem. Doradzamy, co zrobić, aby ciasto było bardziej sprężyste, a farsz smaczniejszy. Użycie ciepłego mleka z masłem sprawi, że Twoje pierogi wigilijne nie będą miały sobie równych! Dzięki temu, że grzyby do farszu ugotujesz w Bulionie grzybowym z borowikami WINIARY – zapach potrawy rozniesie się po całym domu, Nikt nie będzie miał wątpliwości, że nadchodzą święta i zbliża się Wigilia.

Pierogi wigilijne - przepis
Aby przygotować przepyszne pierogi wigilijne potrzebne będą suszone grzyby. Należy je ugotować, najlepiej w bulionie, wystudzić, a następnie drobno pokroić. Ciasto przyrządzamy na bazie mleka z dodatkiem masła. Podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Mąkę wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą jeszcze mieszaniną mleka i masła. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki, z których składać się będzie farsz do pierogów wigilijnych.

Sposób przyrządzenia wigilijnych pierogów
Cebulę, czosnek i kapustę kiszoną trzeba drobno posiekać, a następnie przesmażyć na rozgrzanym oleju. Kiedy kapusta będzie miękka, dodajemy do niej wcześniej przygotowane grzyby. Całość smażymy jeszcze przez około 10 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki ciasta mieszamy ze sobą, aż do uzyskania zwartej, sprężystej masy. Wykładamy ją na stolnicę i rozwałkujemy na placek o grubości około 2-3 mm. Szklanką wykrawamy zgrabne kółka i na każdym z nich kładziemy farsz. Brzegi pierogów dokładnie zlepiamy. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy i polewamy roztopionym masłem. Nikt nie będzie w stanie oprzeć się ich wyjątkowemu smakowi!

Zobacz inne przepisy na pierogi wigilijne >>

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    20 min
    Grzyby ugotuj w bulionie. Następnie ostudź i pokrój na drobne kawałki.
  • Krok 2

    3 min
    W garnku podgrzej mleko z dodatkiem masła (do zagotowania), dopraw solą.
  • Krok 3

    1 min
    Do miski wsyp mąkę i zalej ciepłym mlekiem z masłem.
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę, czosnek i kapustę drobno posiekaj.
  • Krok 5

    10 min
    Kapustę z cebulą i czosnkiem przesmaż na rozgrzanym oleju.
  • Krok 6

    10 min
    Kiedy kapusta będzie miękka, dołóż grzyby i smaż wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Odstaw farsz do ostygnięcia.
  • Krok 7

    4 min
    Ciasto rozwałkuj na desce na grubość 2-3 mm.
  • Krok 8

    10 min
    W cieście wycinaj szklanką koła, nakładaj na nie farsz i zlepiaj dokładnie brzegi, formując kształtne pierogi.
  • Krok 9

    5 min
    Pierogi gotuj w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  • Krok 10

    1 min
    Ugotowane pierogi podawaj polane roztopionym masłem.
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 1 z 10

Grzyby ugotuj w bulionie. Następnie ostudź i pokrój na drobne kawałki.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 2 z 10

W garnku podgrzej mleko z dodatkiem masła (do zagotowania), dopraw solą.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 3 z 10

Do miski wsyp mąkę i zalej ciepłym mlekiem z masłem.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 4 z 10

Cebulę, czosnek i kapustę drobno posiekaj.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 5 z 10

Kapustę z cebulą i czosnkiem przesmaż na rozgrzanym oleju.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 6 z 10

Kiedy kapusta będzie miękka, dołóż grzyby i smaż wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Odstaw farsz do ostygnięcia.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 7 z 10

Ciasto rozwałkuj na desce na grubość 2-3 mm.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 8 z 10

W cieście wycinaj szklanką koła, nakładaj na nie farsz i zlepiaj dokładnie brzegi, formując kształtne pierogi.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 9 z 10

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 10 z 10

Ugotowane pierogi podawaj polane roztopionym masłem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
B Beata

Przepis na ciasto ciekawy ,brzmi sensownie. Zawsze można liczyć u was na fajne pomysły, dziękuję na pewno w tym roku na święta zrobię.

Winiary
Expert

Dziękujemy :) Beato, jak udały się pierogi?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Obiad
  • środek do polerowania kuchni
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi ruskie – przepis

    Pierogi ruskie – przepis

    1 godz 32 min Łatwy
  • Pierogi z pieczarkami

    Pierogi z pieczarkami

    52 min Łatwy
  • Pieczone pierogi z  kapustą

    Pieczone pierogi z kapustą

    3 godz 40 min Łatwy
  • Ciasto na pierogi

    Ciasto na pierogi

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu