Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
15.3g / 14%
Węglowodany
57.8g / 54%
Tłuszcze
14.5g / 31%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

+

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Wróć

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

(9)
1 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
250  g
Mąka pszenna
150  ml
Mleko
50  g
Masło
150  g
Suszone grzyby
150  g
Kapusta biała
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.28 g
Węglowodany
57.83 g
Tłuszcze
14.55 g
Wartość energetyczna
405.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami to świąteczny przysmak, który gości na wielu stołach. Na to delikatne ciasto na mleku i maśle oraz aromatyczny farsz z kapustą i grzybami czekamy nawet cały rok. Podpowiadamy, co zrobić, aby ciasto było jeszcze bardziej sprężyste, a farsz smaczniejszy. Przygotowując ciasto na pierogi wigilijne, użyj ciepłego mleka z masłem. A grzyby do farszu ugotuj w Bulionie grzybowym z borowikami WINIARY – zapach rozniesie się po całym domu, przypominając, że święta i Wigilia już nadchodzą.

Pierogi wigilijne z kapustą kiszoną i grzybami podawaj polane masłem lub lekko przypieczone, udekorowane świeżą natką pietruszki. Doskonale będą smakować ze świątecznym barszczem czerwonym.

Zobacz inne przepisy na pierogi wigilijne >>

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    20 min
    Grzyby ugotuj w bulionie. Następnie ostudź i pokrój na drobne kawałki.
  • Krok 2

    3 min
    W garnku podgrzej mleko z dodatkiem masła (do zagotowania), dopraw solą.
  • Krok 3

    1 min
    Do miski wsyp mąkę i zalej ciepłym mlekiem z masłem.
  • Krok 5

    5 min
    Cebulę, czosnek i kapustę drobno posiekaj.
  • Krok 6

    10 min
    Kapustę z cebulą i czosnkiem przesmaż na rozgrzanym oleju.
  • Krok 7

    10 min
    Kiedy kapusta będzie miękka, dołóż grzyby i smaż wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Odstaw farsz do ostygnięcia.
  • Krok 8

    4 min
    Ciasto rozwałkuj na desce na grubość 2-3 mm.
  • Krok 9

    10 min
    W cieście wycinaj szklanką koła, nakładaj na nie farsz i zlepiaj dokładnie brzegi, formując kształtne pierogi.
  • Krok 10

    5 min
    Pierogi gotuj w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  • Krok 11

    1 min
    Ugotowane pierogi podawaj polane roztopionym masłem.
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 1 z 10

Grzyby ugotuj w bulionie. Następnie ostudź i pokrój na drobne kawałki.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 2 z 10

W garnku podgrzej mleko z dodatkiem masła (do zagotowania), dopraw solą.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 3 z 10

Do miski wsyp mąkę i zalej ciepłym mlekiem z masłem.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 5 z 10

Cebulę, czosnek i kapustę drobno posiekaj.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 6 z 10

Kapustę z cebulą i czosnkiem przesmaż na rozgrzanym oleju.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 7 z 10

Kiedy kapusta będzie miękka, dołóż grzyby i smaż wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Odstaw farsz do ostygnięcia.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 8 z 10

Ciasto rozwałkuj na desce na grubość 2-3 mm.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 9 z 10

W cieście wycinaj szklanką koła, nakładaj na nie farsz i zlepiaj dokładnie brzegi, formując kształtne pierogi.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 10 z 10

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 11 z 10

Ugotowane pierogi podawaj polane roztopionym masłem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
B Beata

Przepis na ciasto ciekawy ,brzmi sensownie. Zawsze można liczyć u was na fajne pomysły, dziękuję na pewno w tym roku na święta zrobię.

Winiary
Expert

Dziękujemy :) Beato, jak udały się pierogi?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Obiad
  • środek do polerowania kuchni
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi ruskie – przepis

    1 godz 32 min Łatwy
  • Pieczone pierogi z kapustą

    3 godz 40 min Łatwy
  • Pierogi z pieczarkami

    52 min Łatwy
  • Ciasto na pierogi

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu