Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Dodaj do CookBook

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

(11)
1 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
250  g
Mąka pszenna
150  ml
Mleko
50  g
Masło
150  g
Suszone grzyby
150  g
Kapusta biała
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
57.6 g
Wartość energetyczna
394.5 kcal
Tłuszcze
13.5 g
Białko
15 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Według tradycji, kiedy wraz z bliskimi zasiadamy przy wigilijnym stole, powinno się na nim znaleźć 12 potraw. Ten zestaw może się różnić w regionach Polski. To, jakie dania są serwowane podczas wigilii, zależy również też od kulinarnych upodobań osób zasiadających przy wspólnym stole. Jest też w dużej mierze uzależnione oraz tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Jedno jest pewne, na wigilijnym stole na pewno nie może zabraknąć pierogów wypełnionych przepysznym, postnym farszem.

Najsmaczniejsze pierogi na wigilię
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna. To jeden ze świątecznych przysmaków, na który czekamy z niecierpliwością. Przyrządzone z niezwykle delikatnego ciasta i wypełnione aromatycznym farszem z kapusty kiszonej i grzybów w ten wyjątkowy wieczór smakują niepowtarzalnie. Nasz sprawdzony przepis na pierogi wigilijne jest stosunkowo prosty i każdy z łatwością powinien sobie poradzić z ich przygotowaniem. Doradzamy, co zrobić, aby ciasto było bardziej sprężyste, a farsz smaczniejszy. Użycie ciepłego mleka z masłem sprawi, że Twoje pierogi wigilijne nie będą miały sobie równych! Dzięki temu, że grzyby do farszu ugotujesz w Bulionie grzybowym z borowikami WINIARY – zapach potrawy rozniesie się po całym domu, Nikt nie będzie miał wątpliwości, że nadchodzą święta i zbliża się Wigilia.

Pierogi wigilijne - przepis
Aby przygotować przepyszne pierogi wigilijne potrzebne będą suszone grzyby. Należy je ugotować, najlepiej w bulionie, wystudzić, a następnie drobno pokroić. Ciasto przyrządzamy na bazie mleka z dodatkiem masła. Podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Mąkę wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą jeszcze mieszaniną mleka i masła. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki, z których składać się będzie farsz do pierogów wigilijnych.

Sposób przyrządzenia wigilijnych pierogów
Cebulę, czosnek i kapustę kiszoną trzeba drobno posiekać, a następnie przesmażyć na rozgrzanym oleju. Kiedy kapusta będzie miękka, dodajemy do niej wcześniej przygotowane grzyby. Całość smażymy jeszcze przez około 10 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki ciasta mieszamy ze sobą, aż do uzyskania zwartej, sprężystej masy. Wykładamy ją na stolnicę i rozwałkujemy na placek o grubości około 2-3 mm. Szklanką wykrawamy zgrabne kółka i na każdym z nich kładziemy farsz. Brzegi pierogów dokładnie zlepiamy. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy i polewamy roztopionym masłem. Nikt nie będzie w stanie oprzeć się ich wyjątkowemu smakowi!

Zobacz inne przepisy na pierogi wigilijne >>

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    20 min
    Grzyby ugotuj w bulionie. Następnie ostudź i pokrój na drobne kawałki.
  • Krok 2

    3 min
    W garnku podgrzej mleko z dodatkiem masła (do zagotowania), dopraw solą.
  • Krok 3

    1 min
    Do miski wsyp mąkę i zalej ciepłym mlekiem z masłem.
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę, czosnek i kapustę drobno posiekaj.
  • Krok 5

    10 min
    Kapustę z cebulą i czosnkiem przesmaż na rozgrzanym oleju.
  • Krok 6

    10 min
    Kiedy kapusta będzie miękka, dołóż grzyby i smaż wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Odstaw farsz do ostygnięcia.
  • Krok 7

    4 min
    Ciasto rozwałkuj na desce na grubość 2-3 mm.
  • Krok 8

    10 min
    W cieście wycinaj szklanką koła, nakładaj na nie farsz i zlepiaj dokładnie brzegi, formując kształtne pierogi.
  • Krok 9

    5 min
    Pierogi gotuj w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  • Krok 10

    1 min
    Ugotowane pierogi podawaj polane roztopionym masłem.
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 1 z 10

Grzyby ugotuj w bulionie. Następnie ostudź i pokrój na drobne kawałki.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 2 z 10

W garnku podgrzej mleko z dodatkiem masła (do zagotowania), dopraw solą.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 3 z 10

Do miski wsyp mąkę i zalej ciepłym mlekiem z masłem.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 4 z 10

Cebulę, czosnek i kapustę drobno posiekaj.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 5 z 10

Kapustę z cebulą i czosnkiem przesmaż na rozgrzanym oleju.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 6 z 10

Kiedy kapusta będzie miękka, dołóż grzyby i smaż wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Odstaw farsz do ostygnięcia.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 7 z 10

Ciasto rozwałkuj na desce na grubość 2-3 mm.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 8 z 10

W cieście wycinaj szklanką koła, nakładaj na nie farsz i zlepiaj dokładnie brzegi, formując kształtne pierogi.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 9 z 10

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 10 z 10

Ugotowane pierogi podawaj polane roztopionym masłem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.3 z 5
4.3
Wszystkich ocen: 10
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1010
33
77
00
00
00

Opinie

5

xyz

Ile wychodzi pierogów z czterech porcji? Albo ile po prostu z jednej?
Anonim (niezweryfikowany) 09/25/2023-08:33 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Beata

Przepis na ciasto ciekawy ,brzmi sensownie. Zawsze można liczyć u was na fajne pomysły, dziękuję na pewno w tym roku na święta zrobię.
Anonim (niezweryfikowany) 12/22/2020-10:14 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/03/2021-11:33 CET
Dziękujemy :) Beato, jak udały się pierogi?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • środek do polerowania kuchni
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pielmieni - pierogi z mięsem

    Pielmieni - pierogi z mięsem

    41 min Średni
  • Pierogi z kaszanką

    Pierogi z kaszanką

    1 godz 9 min Łatwy
  • Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pierogi z serem i słodką śmietanką

    Pierogi z serem i słodką śmietanką

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu