Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

(0)
14 godz 8 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Kapusta Kiszona
trochę
Suszone podgrzybki
1 
Cebula duża
0.5  szklanka
Bulion warzywny
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Sos sojowy
2 
Liść laurowy
5 
Ziarenka ziela angielskiego
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżka
Masło
2 
Jajka
trochę
Olej do smażenia
trochę
Bułka tarta
120  g
Mąka pszenna
320  ml
Mleko
2 
Jajka
50  g
Śmietanka 30%
1  szczypta
Sól
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.66 g
Węglowodany
14 g
Tłuszcze
7.05 g
Wartość energetyczna
136.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Krokiety z kapustą i grzybami zawsze będą mi się kojarzyć ze Świętami, Sylwestrem i weselami. Bo taki krokiet wyśmienicie pasuje do wigilijnego barszczu, a także często ratuje życie po północy, kiedy już brakuje sił po przywitaniu Nowego Roku, albo …po oczepinach.

Wiecie, że krokiety z kapustą i grzybami, które zrobiłam, były moimi pierwszymi krokietami w życiu? Ale nie ostatnimi. Po udanym debiucie już się umawiam z sąsiadką na robienie następnych. Te robiłyśmy też wspólnie, choć wcale nie było takich planów. Po prostu kiedy zabrałam się za przygotowywanie kapusty, wyłączyli prąd. Jeden telefon do energetyki wystarczył, żeby wiedzieć, że szybko prądu nie będzie. Nie pozostało mi nic innego, jak zabrać garnki do sąsiadki z kuchenką gazową. Za każdym razem, kiedy sąsiadka mówi, że będzie zmieniać swoją kuchenkę na płytę, pytam się, co zrobimy, jak nie będzie prądu. Ileż to razy, odkąd mam płytę indukcyjną, biegałam już po ulicy z garnkami, jak nie do jednej sąsiadki, to do drugiej.

I tak trafiłam z garnkami do sąsiadki. Kapusta wesoło pyrkała na ogniu, a my plotkowałyśmy przy kawie. To dziwne, że widujemy się dzień w dzień, a nigdy nie możemy się nagadać.

Z podanych składników przygotowałam 12 krokietów z kapustą i grzybami.

Smacznego!

Przygotowanie

848 min
  • Krok 1

    720 min
    Dzień wcześniej wieczorem zalewam grzyby małą ilością wody, odstawiam do namoczenia na całą noc. Rano odsączam je i lekko odciskam (wody nie wylewam), drobno siekam. Cebulę siekam, podduszam na maśle w głębokim rondlu, pod koniec duszenia dodaję grzyby.
  • Krok 2

    75 min
    Kapustę płuczę pod strumieniem zimnej wody, odsączam i siekam dość drobno. Dodaję do rondla, podlewam wodą z grzybów (nigdy nie wlewam całej wody, bo na dnie mizeczki czy szklanki, w której moczyły się grzyby, może być piasek), dodaję liście laurowe i ziele angielskie i duszę na wolnym ogniu około godziny. W trakcie gotowania uzupełniam odparowującą wodę bulionem. Pod koniec duszenia doprawiam solą, cukrem, pieprzem i sosem sojowym. Wyciągam z farszu liście laurowe i ziele angielskie.
  • Krok 3

    35 min
    W tym czasie, kiedy kapusta się dusi, składniki na ciasto naleśnikowe miksuję na jednolitą masę, odstawiam na około 20 minut. Przed smażeniem dodaję do ciasta łyżkę oleju. Cienkie naleśniki smażę na patelni z odrobiną oleju (przed smażeniem każdego naleśnika wlewam na patelnię kilka kropel oleju, rozprowadzam po całej powierzchni ręcznikiem papierowym).
  • Krok 4

    15 min
    Na każdym naleśniku rozkładam farsz, zostawiając wolne miejsce ok 2 cm od brzegu. Z dwóch stron lekko zawijam brzegi, zwijam naleśnika w krokieta zaczynając od jednego z niezawiniętych boków. Krokiety zanurzam w rozbełtanych jajkach, panieruję w tartej bułce i smażę na lekko rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
  • Krok 5

    3 min
    Krokiety z kapustą i grzybami podaję z czystym barszczem.
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Krok 1 z 5

Dzień wcześniej wieczorem zalewam grzyby małą ilością wody, odstawiam do namoczenia na całą noc. Rano odsączam je i lekko odciskam (wody nie wylewam), drobno siekam. Cebulę siekam, podduszam na maśle w głębokim rondlu, pod koniec duszenia dodaję grzyby.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Krok 2 z 5

Kapustę płuczę pod strumieniem zimnej wody, odsączam i siekam dość drobno. Dodaję do rondla, podlewam wodą z grzybów (nigdy nie wlewam całej wody, bo na dnie mizeczki czy szklanki, w której moczyły się grzyby, może być piasek), dodaję liście laurowe i ziele angielskie i duszę na wolnym ogniu około godziny. W trakcie gotowania uzupełniam odparowującą wodę bulionem. Pod koniec duszenia doprawiam solą, cukrem, pieprzem i sosem sojowym. Wyciągam z farszu liście laurowe i ziele angielskie.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Krok 3 z 5

W tym czasie, kiedy kapusta się dusi, składniki na ciasto naleśnikowe miksuję na jednolitą masę, odstawiam na około 20 minut. Przed smażeniem dodaję do ciasta łyżkę oleju. Cienkie naleśniki smażę na patelni z odrobiną oleju (przed smażeniem każdego naleśnika wlewam na patelnię kilka kropel oleju, rozprowadzam po całej powierzchni ręcznikiem papierowym).

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Krok 4 z 5

Na każdym naleśniku rozkładam farsz, zostawiając wolne miejsce ok 2 cm od brzegu. Z dwóch stron lekko zawijam brzegi, zwijam naleśnika w krokieta zaczynając od jednego z niezawiniętych boków. Krokiety zanurzam w rozbełtanych jajkach, panieruję w tartej bułce i smażę na lekko rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Krok 5 z 5

Krokiety z kapustą i grzybami podaję z czystym barszczem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min
  • Zupa grzybowa wigilijna

    Zupa grzybowa wigilijna

    12 godz 39 min Średni
  • Grzybowy żurek w chlebie

    Grzybowy żurek w chlebie

    1 godz 35 min Średni
  • Wigilijny barszcz biały grzybowy

    Wigilijny barszcz biały grzybowy

    55 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu