Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Dodaj do CookBook

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

(1)
14 godz 8 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Kapusta Kiszona
trochę
Suszone podgrzybki
1 
Cebula duża
0.5  szklanka
Bulion warzywny
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Sos sojowy
2 
Liść laurowy
5 
Ziarenka ziela angielskiego
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżka
Masło
2 
Jajka
trochę
Olej do smażenia
trochę
Bułka tarta
120  g
Mąka pszenna
320  ml
Mleko
2 
Jajka
50  g
Śmietanka 30%
1  szczypta
Sól
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14 g
Wartość energetyczna
136.5 kcal
Tłuszcze
7 g
Białko
5.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Krokiety z kapustą i grzybami zawsze będą mi się kojarzyć ze Świętami, Sylwestrem i weselami. Bo taki krokiet wyśmienicie pasuje do wigilijnego barszczu, a także często ratuje życie po północy, kiedy już brakuje sił po przywitaniu Nowego Roku, albo …po oczepinach.

Wiecie, że krokiety z kapustą i grzybami, które zrobiłam, były moimi pierwszymi krokietami w życiu? Ale nie ostatnimi. Po udanym debiucie już się umawiam z sąsiadką na robienie następnych. Te robiłyśmy też wspólnie, choć wcale nie było takich planów. Po prostu kiedy zabrałam się za przygotowywanie kapusty, wyłączyli prąd. Jeden telefon do energetyki wystarczył, żeby wiedzieć, że szybko prądu nie będzie. Nie pozostało mi nic innego, jak zabrać garnki do sąsiadki z kuchenką gazową. Za każdym razem, kiedy sąsiadka mówi, że będzie zmieniać swoją kuchenkę na płytę, pytam się, co zrobimy, jak nie będzie prądu. Ileż to razy, odkąd mam płytę indukcyjną, biegałam już po ulicy z garnkami, jak nie do jednej sąsiadki, to do drugiej.

I tak trafiłam z garnkami do sąsiadki. Kapusta wesoło pyrkała na ogniu, a my plotkowałyśmy przy kawie. To dziwne, że widujemy się dzień w dzień, a nigdy nie możemy się nagadać.

Z podanych składników przygotowałam 12 krokietów z kapustą i grzybami.

Smacznego!

Przygotowanie

848 min
  • Krok 1

    720 min
    Dzień wcześniej wieczorem zalewam grzyby małą ilością wody, odstawiam do namoczenia na całą noc. Rano odsączam je i lekko odciskam (wody nie wylewam), drobno siekam. Cebulę siekam, podduszam na maśle w głębokim rondlu, pod koniec duszenia dodaję grzyby.
  • Krok 2

    75 min
    Kapustę płuczę pod strumieniem zimnej wody, odsączam i siekam dość drobno. Dodaję do rondla, podlewam wodą z grzybów (nigdy nie wlewam całej wody, bo na dnie mizeczki czy szklanki, w której moczyły się grzyby, może być piasek), dodaję liście laurowe i ziele angielskie i duszę na wolnym ogniu około godziny. W trakcie gotowania uzupełniam odparowującą wodę bulionem. Pod koniec duszenia doprawiam solą, cukrem, pieprzem i sosem sojowym. Wyciągam z farszu liście laurowe i ziele angielskie.
  • Krok 3

    35 min
    W tym czasie, kiedy kapusta się dusi, składniki na ciasto naleśnikowe miksuję na jednolitą masę, odstawiam na około 20 minut. Przed smażeniem dodaję do ciasta łyżkę oleju. Cienkie naleśniki smażę na patelni z odrobiną oleju (przed smażeniem każdego naleśnika wlewam na patelnię kilka kropel oleju, rozprowadzam po całej powierzchni ręcznikiem papierowym).
  • Krok 4

    15 min
    Na każdym naleśniku rozkładam farsz, zostawiając wolne miejsce ok 2 cm od brzegu. Z dwóch stron lekko zawijam brzegi, zwijam naleśnika w krokieta zaczynając od jednego z niezawiniętych boków. Krokiety zanurzam w rozbełtanych jajkach, panieruję w tartej bułce i smażę na lekko rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
  • Krok 5

    3 min
    Krokiety z kapustą i grzybami podaję z czystym barszczem.
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Krok 1 z 5

Dzień wcześniej wieczorem zalewam grzyby małą ilością wody, odstawiam do namoczenia na całą noc. Rano odsączam je i lekko odciskam (wody nie wylewam), drobno siekam. Cebulę siekam, podduszam na maśle w głębokim rondlu, pod koniec duszenia dodaję grzyby.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Krok 2 z 5

Kapustę płuczę pod strumieniem zimnej wody, odsączam i siekam dość drobno. Dodaję do rondla, podlewam wodą z grzybów (nigdy nie wlewam całej wody, bo na dnie mizeczki czy szklanki, w której moczyły się grzyby, może być piasek), dodaję liście laurowe i ziele angielskie i duszę na wolnym ogniu około godziny. W trakcie gotowania uzupełniam odparowującą wodę bulionem. Pod koniec duszenia doprawiam solą, cukrem, pieprzem i sosem sojowym. Wyciągam z farszu liście laurowe i ziele angielskie.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Krok 3 z 5

W tym czasie, kiedy kapusta się dusi, składniki na ciasto naleśnikowe miksuję na jednolitą masę, odstawiam na około 20 minut. Przed smażeniem dodaję do ciasta łyżkę oleju. Cienkie naleśniki smażę na patelni z odrobiną oleju (przed smażeniem każdego naleśnika wlewam na patelnię kilka kropel oleju, rozprowadzam po całej powierzchni ręcznikiem papierowym).

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Krok 4 z 5

Na każdym naleśniku rozkładam farsz, zostawiając wolne miejsce ok 2 cm od brzegu. Z dwóch stron lekko zawijam brzegi, zwijam naleśnika w krokieta zaczynając od jednego z niezawiniętych boków. Krokiety zanurzam w rozbełtanych jajkach, panieruję w tartej bułce i smażę na lekko rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Krok 5 z 5

Krokiety z kapustą i grzybami podaję z czystym barszczem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni
  • Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho

    Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho

    4 godz 20 min Łatwy
  • Zupa maślankowa dla dzieci – przepis czytelniczki

    Zupa maślankowa dla dzieci – przepis czytelniczki

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu