Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

(0)
2 godz 56 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Pieczarki
2 
Cebula
2  łyżeczek
Czosnek suszony
1  łyżeczka
Pieprz
2  łyżek
Masło sklarowane
trochę
Sól himalajska do smaku
0.5  kg
Mąka pszenna
250  ml
Mleko
80  g
Masło
40  g
Drożdże świeże
1  łyżeczka
Cukier
0.5  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Cukier
1 
Jajko (do posmarowania ślimaczków)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.93 g
Węglowodany
52.75 g
Tłuszcze
15.66 g
Wartość energetyczna
381.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

176 min
Krok 1 - Farsz pieczarkowy
5 min
Cebulę kroję w piórka, pieczarki dokładnie oczyszczam i kroję w plasterki.
Krok 2
30 min
Na maśle, na najmniejszej mocy płyty, podduszam przez 10 minut cebulę, później dodaję pieczarki i duszę pod przykryciem ok. 20 minut.
Krok 3
5 min
Po tym czasie zdejmuję pokrywkę, dodaję czosnek, pieprz i szczyptę soli, po czym redukuję wodę.
Krok 4
5 min
Po odparowaniu wody doprawiam farsz do smaku solą. Jeśli mamy wrażenie, że farsz jest zbyt rzadki, można dodać łyżkę bułki tartej.
Krok 5
5 min
Farsz mielę w maszynce do mielenia.
Krok 6
35 min
Na początku z części składników przygotowuję rozczyn: Mleko podgrzewam w garnuszku, żeby było lekko ciepłe. Połowę odlewam do kubka, dodaję do kubka drożdże, dokładnie mieszam z łyżeczką cukru, odstawiam na ok. 15 minut (od czasu do czasu sprawdzam, czy drożdże nie postanowiły już opuścić kubka).
Krok 7
6 min
W tym czasie do pozostałego w garnuszku mleka dodaję masło, podgrzewam lekko, aby masło się rozpuściło. Pilnuję, żeby mleko z masłem było lekko ciepłe.
Krok 8
5 min
Mąkę przesypuję do miski. Dodaję do mąki ciepłe mleko z masłem i rozczyn, sól i wyrabiam gładkie ciasto.
Krok 9
30 min
Kiedy jest już dobrze wyrobione i odchodzi od miski, przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut (w tym czasie ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość).
Krok 10
2 min
Piekarnik nastawiam na 180°C.
Krok 11
5 min
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiam i dość cienko rozwałkowuję na lekko oprószonej mąką stolnicy, starając się uzyskać kształt prostokąta.
Krok 12
5 min
Na ciasto wykładam równomiernie farsz, zostawiając ok. 1 cm przerwy od jednego z dłuższych boków
Krok 13
5 min
Zwijam ciasto z farszem w roladkę, zaczynając od dłuższego boku, w stronę boku, na którym zostawiłam wolne miejsce.
Krok 14
3 min
Kiedy roladka jest już zwinięta, kilka razy przetaczam ją przez stolnicę, żeby bok dobrze się skleił.
Krok 15
30 min
Kroję roladę w plastry o grubości około 1-1,5 cm, ślimaczki drożdżowe układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozmąconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 20-25 minut.
Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 1 - Farsz pieczarkowy z 15

Cebulę kroję w piórka, pieczarki dokładnie oczyszczam i kroję w plasterki.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 2 z 15

Na maśle, na najmniejszej mocy płyty, podduszam przez 10 minut cebulę, później dodaję pieczarki i duszę pod przykryciem ok. 20 minut.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 3 z 15

Po tym czasie zdejmuję pokrywkę, dodaję czosnek, pieprz i szczyptę soli, po czym redukuję wodę.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 4 z 15

Po odparowaniu wody doprawiam farsz do smaku solą. Jeśli mamy wrażenie, że farsz jest zbyt rzadki, można dodać łyżkę bułki tartej.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 5 z 15

Farsz mielę w maszynce do mielenia.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 6 z 15

Na początku z części składników przygotowuję rozczyn: Mleko podgrzewam w garnuszku, żeby było lekko ciepłe. Połowę odlewam do kubka, dodaję do kubka drożdże, dokładnie mieszam z łyżeczką cukru, odstawiam na ok. 15 minut (od czasu do czasu sprawdzam, czy drożdże nie postanowiły już opuścić kubka).

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 7 z 15

W tym czasie do pozostałego w garnuszku mleka dodaję masło, podgrzewam lekko, aby masło się rozpuściło. Pilnuję, żeby mleko z masłem było lekko ciepłe.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 8 z 15

Mąkę przesypuję do miski. Dodaję do mąki ciepłe mleko z masłem i rozczyn, sól i wyrabiam gładkie ciasto.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 9 z 15

Kiedy jest już dobrze wyrobione i odchodzi od miski, przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut (w tym czasie ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość).

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 10 z 15

Piekarnik nastawiam na 180°C.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 11 z 15

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiam i dość cienko rozwałkowuję na lekko oprószonej mąką stolnicy, starając się uzyskać kształt prostokąta.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 12 z 15

Na ciasto wykładam równomiernie farsz, zostawiając ok. 1 cm przerwy od jednego z dłuższych boków

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 13 z 15

Zwijam ciasto z farszem w roladkę, zaczynając od dłuższego boku, w stronę boku, na którym zostawiłam wolne miejsce.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 14 z 15

Kiedy roladka jest już zwinięta, kilka razy przetaczam ją przez stolnicę, żeby bok dobrze się skleił.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 15 z 15

Kroję roladę w plastry o grubości około 1-1,5 cm, ślimaczki drożdżowe układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozmąconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 20-25 minut.

W moim domu pachnie świętami, bo suszę plasterki pomarańczy, które wykorzystam do świątecznych dekoracji. W tym roku chciałabym kulinarnie zaskoczyć domowników. Stąd zupa z suszonych owoców, o której pisałam ostatnio. I ślimaczki drożdżowe do barszczu, z farszem pieczarkowym.

Tradycyjnie do barszczu wigilijnego przygotowuję uszka. Ale ślimaczki drożdżowe do barszczu można zjeść w Wigilię, uszka w pierwszy dzień Świąt. Nie ukrywam, że robiąc uszka, zawsze się stresuję, że ciasto nie wyjdzie takie, jakbym chciała, a uszka będą miały twarde brzegi. Ze ślimaczkami do barszczu sprawa jest o tyle prosta, że z ciastem nie ma problemu. Przynajmniej ja radzę sobie z ciastem drożdżowym o niebo lepiej, niż z ciastem na pierogi.

Ponieważ farszu w ślimaczkach drożdżowych do barszczu, w porównaniu do farszu w uszkach, jest o wiele mniej, powinien być bardziej doprawiony. Dlatego dodałam do niego dużo pieprzu i czosnku. W uszkach wolę łagodniejszy farsz.

Smacznego!

Ślimaczki drożdżowe świetnie będą smakować z:
barszczem wigilijnym
barszczem czerwonym
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika