Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

(0)
2 godz 56 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Pieczarki
2 
Cebula
2  łyżeczek
Czosnek suszony
1  łyżeczka
Pieprz
2  łyżek
Masło sklarowane
trochę
Sól himalajska do smaku
0.5  kg
Mąka pszenna
250  ml
Mleko
80  g
Masło
40  g
Drożdże świeże
1  łyżeczka
Cukier
0.5  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Cukier
1 
Jajko (do posmarowania ślimaczków)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.93 g
Węglowodany
52.75 g
Tłuszcze
15.66 g
Wartość energetyczna
381.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W moim domu pachnie świętami, bo suszę plasterki pomarańczy, które wykorzystam do świątecznych dekoracji. W tym roku chciałabym kulinarnie zaskoczyć domowników. Stąd zupa z suszonych owoców, o której pisałam ostatnio. I ślimaczki drożdżowe do barszczu, z farszem pieczarkowym.

Tradycyjnie do barszczu wigilijnego przygotowuję uszka. Ale ślimaczki drożdżowe do barszczu można zjeść w Wigilię, uszka w pierwszy dzień Świąt. Nie ukrywam, że robiąc uszka, zawsze się stresuję, że ciasto nie wyjdzie takie, jakbym chciała, a uszka będą miały twarde brzegi. Ze ślimaczkami do barszczu sprawa jest o tyle prosta, że z ciastem nie ma problemu. Przynajmniej ja radzę sobie z ciastem drożdżowym o niebo lepiej, niż z ciastem na pierogi.

Ponieważ farszu w ślimaczkach drożdżowych do barszczu, w porównaniu do farszu w uszkach, jest o wiele mniej, powinien być bardziej doprawiony. Dlatego dodałam do niego dużo pieprzu i czosnku. W uszkach wolę łagodniejszy farsz.

Smacznego!

Ślimaczki drożdżowe świetnie będą smakować z:
barszczem wigilijnym
barszczem czerwonym

Przygotowanie

176 min
  • Krok 1 - Farsz pieczarkowy

    5 min
    Cebulę kroję w piórka, pieczarki dokładnie oczyszczam i kroję w plasterki.
  • Krok 2

    30 min
    Na maśle, na najmniejszej mocy płyty, podduszam przez 10 minut cebulę, później dodaję pieczarki i duszę pod przykryciem ok. 20 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Po tym czasie zdejmuję pokrywkę, dodaję czosnek, pieprz i szczyptę soli, po czym redukuję wodę.
  • Krok 4

    5 min
    Po odparowaniu wody doprawiam farsz do smaku solą. Jeśli mamy wrażenie, że farsz jest zbyt rzadki, można dodać łyżkę bułki tartej.
  • Krok 5

    5 min
    Farsz mielę w maszynce do mielenia.
  • Krok 6

    35 min
    Na początku z części składników przygotowuję rozczyn: Mleko podgrzewam w garnuszku, żeby było lekko ciepłe. Połowę odlewam do kubka, dodaję do kubka drożdże, dokładnie mieszam z łyżeczką cukru, odstawiam na ok. 15 minut (od czasu do czasu sprawdzam, czy drożdże nie postanowiły już opuścić kubka).
  • Krok 7

    6 min
    W tym czasie do pozostałego w garnuszku mleka dodaję masło, podgrzewam lekko, aby masło się rozpuściło. Pilnuję, żeby mleko z masłem było lekko ciepłe.
  • Krok 8

    5 min
    Mąkę przesypuję do miski. Dodaję do mąki ciepłe mleko z masłem i rozczyn, sól i wyrabiam gładkie ciasto.
  • Krok 9

    30 min
    Kiedy jest już dobrze wyrobione i odchodzi od miski, przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut (w tym czasie ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość).
  • Krok 10

    2 min
    Piekarnik nastawiam na 180°C.
  • Krok 11

    5 min
    Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiam i dość cienko rozwałkowuję na lekko oprószonej mąką stolnicy, starając się uzyskać kształt prostokąta.
  • Krok 12

    5 min
    Na ciasto wykładam równomiernie farsz, zostawiając ok. 1 cm przerwy od jednego z dłuższych boków
  • Krok 13

    5 min
    Zwijam ciasto z farszem w roladkę, zaczynając od dłuższego boku, w stronę boku, na którym zostawiłam wolne miejsce.
  • Krok 14

    3 min
    Kiedy roladka jest już zwinięta, kilka razy przetaczam ją przez stolnicę, żeby bok dobrze się skleił.
  • Krok 15

    30 min
    Kroję roladę w plastry o grubości około 1-1,5 cm, ślimaczki drożdżowe układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozmąconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 20-25 minut.
Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 1 - Farsz pieczarkowy z 15

Cebulę kroję w piórka, pieczarki dokładnie oczyszczam i kroję w plasterki.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 2 z 15

Na maśle, na najmniejszej mocy płyty, podduszam przez 10 minut cebulę, później dodaję pieczarki i duszę pod przykryciem ok. 20 minut.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 3 z 15

Po tym czasie zdejmuję pokrywkę, dodaję czosnek, pieprz i szczyptę soli, po czym redukuję wodę.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 4 z 15

Po odparowaniu wody doprawiam farsz do smaku solą. Jeśli mamy wrażenie, że farsz jest zbyt rzadki, można dodać łyżkę bułki tartej.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 5 z 15

Farsz mielę w maszynce do mielenia.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 6 z 15

Na początku z części składników przygotowuję rozczyn: Mleko podgrzewam w garnuszku, żeby było lekko ciepłe. Połowę odlewam do kubka, dodaję do kubka drożdże, dokładnie mieszam z łyżeczką cukru, odstawiam na ok. 15 minut (od czasu do czasu sprawdzam, czy drożdże nie postanowiły już opuścić kubka).

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 7 z 15

W tym czasie do pozostałego w garnuszku mleka dodaję masło, podgrzewam lekko, aby masło się rozpuściło. Pilnuję, żeby mleko z masłem było lekko ciepłe.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 8 z 15

Mąkę przesypuję do miski. Dodaję do mąki ciepłe mleko z masłem i rozczyn, sól i wyrabiam gładkie ciasto.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 9 z 15

Kiedy jest już dobrze wyrobione i odchodzi od miski, przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut (w tym czasie ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość).

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 10 z 15

Piekarnik nastawiam na 180°C.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 11 z 15

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiam i dość cienko rozwałkowuję na lekko oprószonej mąką stolnicy, starając się uzyskać kształt prostokąta.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 12 z 15

Na ciasto wykładam równomiernie farsz, zostawiając ok. 1 cm przerwy od jednego z dłuższych boków

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 13 z 15

Zwijam ciasto z farszem w roladkę, zaczynając od dłuższego boku, w stronę boku, na którym zostawiłam wolne miejsce.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 14 z 15

Kiedy roladka jest już zwinięta, kilka razy przetaczam ją przez stolnicę, żeby bok dobrze się skleił.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 15 z 15

Kroję roladę w plastry o grubości około 1-1,5 cm, ślimaczki drożdżowe układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozmąconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 20-25 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    2 godz 33 min Łatwy
  • Chleb na zupie z kurkami

    Chleb na zupie z kurkami

    1 godz 26 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

    Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

    38 min Średni
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu