Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

(0)
2 godz 56 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Pieczarki
2 
Cebula
2  łyżeczek
Czosnek suszony
1  łyżeczka
Pieprz
2  łyżek
Masło sklarowane
trochę
Sól himalajska do smaku
0.5  kg
Mąka pszenna
250  ml
Mleko
80  g
Masło
40  g
Drożdże świeże
1  łyżeczka
Cukier
0.5  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Cukier
1 
Jajko (do posmarowania ślimaczków)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.93 g
Węglowodany
52.75 g
Tłuszcze
15.66 g
Wartość energetyczna
381.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W moim domu pachnie świętami, bo suszę plasterki pomarańczy, które wykorzystam do świątecznych dekoracji. W tym roku chciałabym kulinarnie zaskoczyć domowników. Stąd zupa z suszonych owoców, o której pisałam ostatnio. I ślimaczki drożdżowe do barszczu, z farszem pieczarkowym.

Tradycyjnie do barszczu wigilijnego przygotowuję uszka. Ale ślimaczki drożdżowe do barszczu można zjeść w Wigilię, uszka w pierwszy dzień Świąt. Nie ukrywam, że robiąc uszka, zawsze się stresuję, że ciasto nie wyjdzie takie, jakbym chciała, a uszka będą miały twarde brzegi. Ze ślimaczkami do barszczu sprawa jest o tyle prosta, że z ciastem nie ma problemu. Przynajmniej ja radzę sobie z ciastem drożdżowym o niebo lepiej, niż z ciastem na pierogi.

Ponieważ farszu w ślimaczkach drożdżowych do barszczu, w porównaniu do farszu w uszkach, jest o wiele mniej, powinien być bardziej doprawiony. Dlatego dodałam do niego dużo pieprzu i czosnku. W uszkach wolę łagodniejszy farsz.

Smacznego!

Ślimaczki drożdżowe świetnie będą smakować z:
barszczem wigilijnym
barszczem czerwonym

Przygotowanie

176 min
  • Krok 1 - Farsz pieczarkowy

    5 min
    Cebulę kroję w piórka, pieczarki dokładnie oczyszczam i kroję w plasterki.
  • Krok 2

    30 min
    Na maśle, na najmniejszej mocy płyty, podduszam przez 10 minut cebulę, później dodaję pieczarki i duszę pod przykryciem ok. 20 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Po tym czasie zdejmuję pokrywkę, dodaję czosnek, pieprz i szczyptę soli, po czym redukuję wodę.
  • Krok 4

    5 min
    Po odparowaniu wody doprawiam farsz do smaku solą. Jeśli mamy wrażenie, że farsz jest zbyt rzadki, można dodać łyżkę bułki tartej.
  • Krok 5

    5 min
    Farsz mielę w maszynce do mielenia.
  • Krok 6

    35 min
    Na początku z części składników przygotowuję rozczyn: Mleko podgrzewam w garnuszku, żeby było lekko ciepłe. Połowę odlewam do kubka, dodaję do kubka drożdże, dokładnie mieszam z łyżeczką cukru, odstawiam na ok. 15 minut (od czasu do czasu sprawdzam, czy drożdże nie postanowiły już opuścić kubka).
  • Krok 7

    6 min
    W tym czasie do pozostałego w garnuszku mleka dodaję masło, podgrzewam lekko, aby masło się rozpuściło. Pilnuję, żeby mleko z masłem było lekko ciepłe.
  • Krok 8

    5 min
    Mąkę przesypuję do miski. Dodaję do mąki ciepłe mleko z masłem i rozczyn, sól i wyrabiam gładkie ciasto.
  • Krok 9

    30 min
    Kiedy jest już dobrze wyrobione i odchodzi od miski, przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut (w tym czasie ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość).
  • Krok 10

    2 min
    Piekarnik nastawiam na 180°C.
  • Krok 11

    5 min
    Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiam i dość cienko rozwałkowuję na lekko oprószonej mąką stolnicy, starając się uzyskać kształt prostokąta.
  • Krok 12

    5 min
    Na ciasto wykładam równomiernie farsz, zostawiając ok. 1 cm przerwy od jednego z dłuższych boków
  • Krok 13

    5 min
    Zwijam ciasto z farszem w roladkę, zaczynając od dłuższego boku, w stronę boku, na którym zostawiłam wolne miejsce.
  • Krok 14

    3 min
    Kiedy roladka jest już zwinięta, kilka razy przetaczam ją przez stolnicę, żeby bok dobrze się skleił.
  • Krok 15

    30 min
    Kroję roladę w plastry o grubości około 1-1,5 cm, ślimaczki drożdżowe układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozmąconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 20-25 minut.
Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 1 - Farsz pieczarkowy z 15

Cebulę kroję w piórka, pieczarki dokładnie oczyszczam i kroję w plasterki.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 2 z 15

Na maśle, na najmniejszej mocy płyty, podduszam przez 10 minut cebulę, później dodaję pieczarki i duszę pod przykryciem ok. 20 minut.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 3 z 15

Po tym czasie zdejmuję pokrywkę, dodaję czosnek, pieprz i szczyptę soli, po czym redukuję wodę.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 4 z 15

Po odparowaniu wody doprawiam farsz do smaku solą. Jeśli mamy wrażenie, że farsz jest zbyt rzadki, można dodać łyżkę bułki tartej.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 5 z 15

Farsz mielę w maszynce do mielenia.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 6 z 15

Na początku z części składników przygotowuję rozczyn: Mleko podgrzewam w garnuszku, żeby było lekko ciepłe. Połowę odlewam do kubka, dodaję do kubka drożdże, dokładnie mieszam z łyżeczką cukru, odstawiam na ok. 15 minut (od czasu do czasu sprawdzam, czy drożdże nie postanowiły już opuścić kubka).

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 7 z 15

W tym czasie do pozostałego w garnuszku mleka dodaję masło, podgrzewam lekko, aby masło się rozpuściło. Pilnuję, żeby mleko z masłem było lekko ciepłe.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 8 z 15

Mąkę przesypuję do miski. Dodaję do mąki ciepłe mleko z masłem i rozczyn, sól i wyrabiam gładkie ciasto.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 9 z 15

Kiedy jest już dobrze wyrobione i odchodzi od miski, przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut (w tym czasie ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość).

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 10 z 15

Piekarnik nastawiam na 180°C.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 11 z 15

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiam i dość cienko rozwałkowuję na lekko oprószonej mąką stolnicy, starając się uzyskać kształt prostokąta.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 12 z 15

Na ciasto wykładam równomiernie farsz, zostawiając ok. 1 cm przerwy od jednego z dłuższych boków

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 13 z 15

Zwijam ciasto z farszem w roladkę, zaczynając od dłuższego boku, w stronę boku, na którym zostawiłam wolne miejsce.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 14 z 15

Kiedy roladka jest już zwinięta, kilka razy przetaczam ją przez stolnicę, żeby bok dobrze się skleił.

Ślimaczki drożdżowe do barszczu

Krok 15 z 15

Kroję roladę w plastry o grubości około 1-1,5 cm, ślimaczki drożdżowe układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozmąconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 20-25 minut.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    2 godz 33 min Łatwy
  • Chleb na zupie z kurkami

    1 godz 26 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

    38 min Średni
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu