Ślimaczki drożdżowe do barszczu
2 godz 56 min
Średni
500
g
Pieczarki
2
Cebula
2
łyżeczek
Czosnek suszony
1
łyżeczka
Pieprz
2
łyżek
Masło sklarowane
trochę
Sól himalajska do smaku
0.5
kg
Mąka pszenna
250
ml
Mleko
80
g
Masło
40
g
Drożdże świeże
1
łyżeczka
Cukier
0.5
łyżeczka
Sól
1
łyżeczka
Cukier
1
Jajko (do posmarowania ślimaczków)
.
Wartości odżywcze
Białko
12.93 g
Węglowodany
52.75 g
Tłuszcze
15.66 g
Wartość energetyczna
381.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
176 min
Krok 1 - Farsz pieczarkowy
5 min
Cebulę kroję w piórka, pieczarki dokładnie oczyszczam i kroję w plasterki.
Krok 2
30 min
Na maśle, na najmniejszej mocy płyty, podduszam przez 10 minut cebulę, później dodaję pieczarki i duszę pod przykryciem ok. 20 minut.
Krok 3
5 min
Po tym czasie zdejmuję pokrywkę, dodaję czosnek, pieprz i szczyptę soli, po czym redukuję wodę.
Krok 4
5 min
Po odparowaniu wody doprawiam farsz do smaku solą. Jeśli mamy wrażenie, że farsz jest zbyt rzadki, można dodać łyżkę bułki tartej.
Krok 5
5 min
Farsz mielę w maszynce do mielenia.
Krok 6
35 min
Na początku z części składników przygotowuję rozczyn: Mleko podgrzewam w garnuszku, żeby było lekko ciepłe. Połowę odlewam do kubka, dodaję do kubka drożdże, dokładnie mieszam z łyżeczką cukru, odstawiam na ok. 15 minut (od czasu do czasu sprawdzam, czy drożdże nie postanowiły już opuścić kubka).
Krok 7
6 min
W tym czasie do pozostałego w garnuszku mleka dodaję masło, podgrzewam lekko, aby masło się rozpuściło. Pilnuję, żeby mleko z masłem było lekko ciepłe.
Krok 8
5 min
Mąkę przesypuję do miski. Dodaję do mąki ciepłe mleko z masłem i rozczyn, sól i wyrabiam gładkie ciasto.
Krok 9
30 min
Kiedy jest już dobrze wyrobione i odchodzi od miski, przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut (w tym czasie ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość).
Krok 10
2 min
Piekarnik nastawiam na 180°C.
Krok 11
5 min
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiam i dość cienko rozwałkowuję na lekko oprószonej mąką stolnicy, starając się uzyskać kształt prostokąta.
Krok 12
5 min
Na ciasto wykładam równomiernie farsz, zostawiając ok. 1 cm przerwy od jednego z dłuższych boków
Krok 13
5 min
Zwijam ciasto z farszem w roladkę, zaczynając od dłuższego boku, w stronę boku, na którym zostawiłam wolne miejsce.
Krok 14
3 min
Kiedy roladka jest już zwinięta, kilka razy przetaczam ją przez stolnicę, żeby bok dobrze się skleił.
Krok 15
30 min
Kroję roladę w plastry o grubości około 1-1,5 cm, ślimaczki drożdżowe układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozmąconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 20-25 minut.
W moim domu pachnie świętami, bo suszę plasterki pomarańczy, które wykorzystam do świątecznych dekoracji. W tym roku chciałabym kulinarnie zaskoczyć domowników. Stąd zupa z suszonych owoców, o której pisałam ostatnio. I ślimaczki drożdżowe do barszczu, z farszem pieczarkowym.
Tradycyjnie do barszczu wigilijnego przygotowuję uszka. Ale ślimaczki drożdżowe do barszczu można zjeść w Wigilię, uszka w pierwszy dzień Świąt. Nie ukrywam, że robiąc uszka, zawsze się stresuję, że ciasto nie wyjdzie takie, jakbym chciała, a uszka będą miały twarde brzegi. Ze ślimaczkami do barszczu sprawa jest o tyle prosta, że z ciastem nie ma problemu. Przynajmniej ja radzę sobie z ciastem drożdżowym o niebo lepiej, niż z ciastem na pierogi.
Ponieważ farszu w ślimaczkach drożdżowych do barszczu, w porównaniu do farszu w uszkach, jest o wiele mniej, powinien być bardziej doprawiony. Dlatego dodałam do niego dużo pieprzu i czosnku. W uszkach wolę łagodniejszy farsz.
Smacznego!
Ślimaczki drożdżowe świetnie będą smakować z:
barszczem wigilijnym
barszczem czerwonym
Tradycyjnie do barszczu wigilijnego przygotowuję uszka. Ale ślimaczki drożdżowe do barszczu można zjeść w Wigilię, uszka w pierwszy dzień Świąt. Nie ukrywam, że robiąc uszka, zawsze się stresuję, że ciasto nie wyjdzie takie, jakbym chciała, a uszka będą miały twarde brzegi. Ze ślimaczkami do barszczu sprawa jest o tyle prosta, że z ciastem nie ma problemu. Przynajmniej ja radzę sobie z ciastem drożdżowym o niebo lepiej, niż z ciastem na pierogi.
Ponieważ farszu w ślimaczkach drożdżowych do barszczu, w porównaniu do farszu w uszkach, jest o wiele mniej, powinien być bardziej doprawiony. Dlatego dodałam do niego dużo pieprzu i czosnku. W uszkach wolę łagodniejszy farsz.
Smacznego!
Ślimaczki drożdżowe świetnie będą smakować z:
barszczem wigilijnym
barszczem czerwonym
Komentarze 0