Ślimaczki z pianek i galaretki
21min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.33 g
Węglowodany
4.49 g
Tłuszcze
0.01 g
Wartość energetyczna
22.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
21 min
Krok 1
5 min
Galaretkę i żelatynę dokładnie rozpuść w 1 szklance wrzątku.
Krok 2
5 min
Pianki pokrój na jak najmniejsze kawałki, im mniejsze będą, tym szybciej się rozpuszczą.
Krok 3
5 min
Gdy galaretka będzie miała ok. 50-60 stopni, dodaj pianki i ubijaj mikserem lub trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia pianek. Jeżeli galaretka będzie za gorąca, to nie uda się uzyskać dwóch warstw, gdyż oba produkty połączą się w jedną masę.
Krok 4
3 min
Gotową galaretkę wylej na prostokątny płaski talerz lub miskę o wymiarach ok 15 x 20 cm i wstaw do lodówki. Aby galaretka lepiej się potem odkleiła, talerz delikatnie wysmaruj masłem.
Krok 5
1 min
Galaretka powinna osiąść na dnie, a pianka wypłynąć na wierzch i w takiej postaci zastygnąć.
Krok 6
2 min
Zastygniętą galaretkę wyłóż z talerzyka (delikatnie odklej), zwiń w rulon i pokrój nożem lub nitką.
Ślimaczki z pianek i galaretki to wyjątkowo prosty przepis na efektowny deser! Co więcej, przepis ten został nagrodzony w konkursie „Owocowy sezon z galaretkami WINIARY” autorstwa "jadło i czytadło" - jadloiczytadlo.blogspot.com. Do wykonania ślimaczków z pianek i galaretki potrzebne ci będą tylko trzy składniki: Galaretka jagodowy smak WINIARY, Żelatyna WINAIRY, Pianki jojo Marshmallow. Natomiast przygotowanie ślimaczków to sama przyjemność: prosto, szybko, bez wysiłku, a efekt jest naprawdę smakowity!
Komentarze 0