Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ślimaczki z pianek i galaretki to wyjątkowo prosty przepis na efektowny deser! Co więcej, przepis ten został nagrodzony w konkursie „Owocowy sezon z galaretkami WINIARY” autorstwa "jadło i czytadło" - jadloiczytadlo.blogspot.com. Do wykonania ślimaczków z pianek i galaretki potrzebne ci będą tylko trzy składniki: Galaretka jagodowy smak WINIARY, Żelatyna WINAIRY, Pianki jojo Marshmallow. Natomiast przygotowanie ślimaczków to sama przyjemność: prosto, szybko, bez wysiłku, a efekt jest naprawdę smakowity!
Przygotowanie
21 min
Krok 1
5 min
Galaretkę i żelatynę dokładnie rozpuść w 1 szklance wrzątku.
Krok 2
5 min
Pianki pokrój na jak najmniejsze kawałki, im mniejsze będą, tym szybciej się rozpuszczą.
Krok 3
5 min
Gdy galaretka będzie miała ok. 50-60 stopni, dodaj pianki i ubijaj mikserem lub trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia pianek. Jeżeli galaretka będzie za gorąca, to nie uda się uzyskać dwóch warstw, gdyż oba produkty połączą się w jedną masę.
Krok 4
3 min
Gotową galaretkę wylej na prostokątny płaski talerz lub miskę o wymiarach ok 15 x 20 cm i wstaw do lodówki. Aby galaretka lepiej się potem odkleiła, talerz delikatnie wysmaruj masłem.
Krok 5
1 min
Galaretka powinna osiąść na dnie, a pianka wypłynąć na wierzch i w takiej postaci zastygnąć.
Krok 6
2 min
Zastygniętą galaretkę wyłóż z talerzyka (delikatnie odklej), zwiń w rulon i pokrój nożem lub nitką.
Krok 1
z
6
Galaretkę i żelatynę dokładnie rozpuść w 1 szklance wrzątku.
Krok 2
z
6
Pianki pokrój na jak najmniejsze kawałki, im mniejsze będą, tym szybciej się rozpuszczą.
Krok 3
z
6
Gdy galaretka będzie miała ok. 50-60 stopni, dodaj pianki i ubijaj mikserem lub trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia pianek. Jeżeli galaretka będzie za gorąca, to nie uda się uzyskać dwóch warstw, gdyż oba produkty połączą się w jedną masę.
Krok 4
z
6
Gotową galaretkę wylej na prostokątny płaski talerz lub miskę o wymiarach ok 15 x 20 cm i wstaw do lodówki. Aby galaretka lepiej się potem odkleiła, talerz delikatnie wysmaruj masłem.
Krok 5
z
6
Galaretka powinna osiąść na dnie, a pianka wypłynąć na wierzch i w takiej postaci zastygnąć.
Krok 6
z
6
Zastygniętą galaretkę wyłóż z talerzyka (delikatnie odklej), zwiń w rulon i pokrój nożem lub nitką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0